Mina investeringar i Sydafrika sticker ut och är något som jag ibland får kritik för. Eller i alla fall möts med stor tveksamhet. Dyrt, osäkert och alldeles för långt bort. Gustavs aktieblogg ska inte bli Gustavs Afrikablogg men jag undrar ändå varför inte fler tänker som jag. Varför lockar en lagerlokal i Västerås mer än Afrikas starkaste varumärke?
Här är fem steg utanför själva bolagsanalysen som gjorde att jag köpte MTN Group. Vilket steg fastnar du på?
1. Väck ditt intresse för Afrika, t.ex. genom ett besök. Själv åkte jag dit 2005, även om jag först 2009 började köpa sydafrikanska aktier. Ok jag var i Västafrika och Sydafrika är något annat. Jämför t.ex. Grekland med Sverige, men ändå: detta väckte mitt intresse för kontinenten i sin helhet.
2. Studera vilka aktiemarknader som gått bäst historiskt. Sydafrika är i topp tillsammans med Sverige. Se tidigare inlägg här Ska man gå på historiken är Sydafrika ett naturligare val än t.ex. USA, Australien, Norge, Finland etc... ja allt annat än Sverige.
3. Se Hans Roslings föreläsning och tänk ur ett afrikanskt perspektiv. Ta in att befolkningen förväntas fördubblas till 2050 i Afrika men står still i Europa. Från minut 26 och framåt i föreläsningen är det extra intressant. Förutom befolkningsökningen är medelklassens framväxt också väldigt intressant.
4. Beställ böcker t.ex. "Afrika vänder" och "Det nya Afrika", och läs åtminstone någon av dem. "Afrika vänder" kan särskilt rekommenderas pga att den är (själv)kritisk till den kronisk kritiska medierapporteringen av Afrika. Ok, jag är väl för positiv om något, jag gör vad jag kan för att väga upp negativismen :-)
5. Hitta lämpliga köpkandidater, och minst ett bolag du tror på. För egen del är jag svag för Famous Brands, Discovery Ltd och MTN Group. De två första ligger på maxcourtage hos Avanza, så de kan tyvärr gå bort beroende på vilka summor vi pratar om. Men vad är din ursäkt för att inte handla MTN i USA? Ok, telefonorder är jobbigt. Men du är ett enda telefonsamtal från att investera i Afrikanska telefonsamtal :-)Vilket steg fastnar du på? Finns det några mot-steg som ni kan rekommendera. Min Afrikanska portföljandel är snudd på osunt hög med sina 25 procent. Har själv snurrat in på steg 6 och börjat lyssna på en podd om Kina:s agerande i Afrika (bitvis riktigt intressant).
En sak jag ändå kan ge "investerings-kritikerna" rätt i är detta med valutan. Om t.ex. Sydafrikanska Randen faller 8 % under ett år så blir 100 000 SEK investerade bara värda 92 000 SEK. Men... MTN har intäkter i hela Afrika - vars valutor visserligen också relativt kan kan tappa - och samtliga tre bolag växer mest utanför Sydafrika. Och om en valuta faller blir marknaden billigare och det hela kan kompenseras av en kursuppgång (så har fallet varit tidigare).
Finns det någon mot-medicin mot den här "mirakelkuren" som jag råkat ta? En lämpligare dos Afrika kan vara att vikta om lite i PPM-sparandet, men för mig var det inte nog. När är nog för dig?
Valutamässigt är inte Sverige mycket bättre än Afrika och andra råvarutunga skvalpvalutor (se t.ex. min graf: http://3.bp.blogspot.com/-fJHYa3Cb5YA/VVGckNnOFgI/AAAAAAAABCI/QFA3t5FbDJI/s1600/Valutasv%C3%A4ngningarVSDollar.png) även om vi har en naturlig hedge mot SEK då både intäkter och större delen av kostnaderna är kopplade till SEK.
SvaraRaderaDäremot delar jag inte helt din optimism (eller snarare är smärtsamt medveten om att optimismen funnits i snart 60 år...). Att investera i Afrika är svårt och Sydafrika är i princip den marknad vi har tillgång till men samtidigt är det en udda fågel med strukturella problem.
Så ska jag investera i Afrika så blir det nog antingen MTN eller en Afrikafond (tips: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/01/17/valj-ratt-afrikafond.html) även om enskilda bolag kan attrahera mig på samma sätt som i alla andra regioner.
Ok, tack för valutagrafen!
RaderaEfter att ha läst Afrika vänder har jag blivit mer optimistisk. Sydafrika är enda möjliga marknaden att handla på och de har sina problem. Däremot så växer bolagen starkt utanför Sydafrika, och kommer att få mer och mer intäkter därifrån.
Anledningen till att jag inte investerar i fonderna är höga återkommande avgifter samt att jag vill ha ett fokus mot medelklassens ökade konsumtion (av mat, försäkring, telefoni/fiber) och mindre mot t.ex. råvaror.
Den här fonden skulle jag förrsten kunna tänka mig att investera i (men inte möjligt tyvärr): http://www.arisaig-partners.com/index.php
RaderaDe är storägare i Famous Brands :-)
Hej,
SvaraRaderaFör mig behövdes inget av stegen, det räckte med att läsa dina inlägg om MTN för att jag skulle slå till :) Än så länge har det varit en lyckad investering! Känns bra av flera anledningar, inte minst bidrar den till diversifiering av min portfölj.
Off topic...
Ovan resonemang gäller också för Northwest Helthcare REIT. Vet du något om majutdelningen? Jag tolkar det som en sänkning, vilket inte känns bra, men jag kanske har missat nåt..? Kan det ha med sammanslagningen med NW Intl. att göra?
Tack för en inspirerande blogg!
Mvh Krögarn
Aha, jag förstår :-) Jo, MTN är riktigt spännande och Afrikas starkaste varumärke är inte lika känt som de andra världsdelarnas.
RaderaNorthwest kör vidare med 0,80 CAD per år. Ingen sänkning utan oförändrat. Se länken:http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=235532&p=irol-newsArticle&ID=2052677
Av någon anledning måste man gå till pressmeddelanden, allt syns inte under nyheter på startsidan. Det här är samma summa som i april, http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=235532&p=irol-newsArticle&ID=2032814
Har du hittat något som indikerar en sänkning nu eller i framtiden? Eller bara ett rent missförstånd?
Tack själv!
Jag följer mina utländska bolag via Google Finance och där såg jag följande länk: http://www.mideasttime.com/northwest-health-prop-real-est-inv-trust-plans-c0-05-dividend-nwh-un/466758/
SvaraRaderaI Google's månadsgraf ser dessutom maj lite skumt ut med en miniutdelning tidigare i maj, kanske är det fel...
Graferna måste vara fel då man går tillbaka till ursprungskällan. 0,8 CAD per år gäller. Skum siffra i länken, enda förklaringen jag kan komma på är att de felaktigt konverterat till USD istället för CAD, då stämmer beloppet (räknat i USD)
RaderaI Northwest är utdelningen väldigt enkel. 0,80 CAD per år eller 0,6667 per månad. Hoppas på höjningar framöver även om det säkert dröjer ett tag.
Aha, så är det säkert. Nu känns det bättre :) Tack!
RaderaSen får vi hoppas att den närmar sig tvåsiffrigt igen snart. Blir spännande att se vad sammanslagningen leder till. Borde ju gå att spara in vissa administrativa kostnader om inte annat.
Intressant och bra inlägg! Du har, via dina inlägg om denna underbara kontinent, väckt mitt (investerar)intresse!
SvaraRaderaBöckerna ligger nu på min "att läsa"-lista.
Jag har ett extra gott öga till Afrika, då jag i min universitetsutbildning ofta jobbat med (post)koloniala tankesätt.
Fortsätt gärna dessa inlägg!
Tack, och kul att inspirera! Just "Det nya Afrika" skulle jag börja med. Kikade på ett logistikbolag i Nigeria (Post-kolonialt på alla sätt:-) men endast Sydafrika är en möjlig marknad att handla på.
RaderaKul med input om Afrika. Det jag försöker "nå" med investeringarna är den afrikanska medelklassen, kanske har du någon input där, om det är rätt tänkt, och om det finns något från ditt synsätt att beakta eller ta med sig.
Bra med positiv input, funderar själv på om det blir för mycket Afrika ibland!
Fortsätt gärna skriva/analysera om Afrika, Canada och Australien osv. Det är du ganska ensam om bland bloggarna.
RaderaDu behöver ej vara orolig över att det blir "för mycket" Afrika :)
RaderaDen input jag kan bidraga med, utifrån det jag läst, är att man bör vara vaksam om HUR det skriv om Afrika. Är det den "vita mannen" som skriver om "det svarta landet"? Är det fortf. en imperialistisk ton i diskussionen? Sådant kan, även i investeringssynpunkt, vara att beakta. Om det är ett sorts "övertänk" är det nog lätt att de som skrivit är färgade av en sorts överhetssyn och att Afrika/den svarta är "svag/mindre kompetent" e.d.
Bra böcker att läsa om kolonialismen, ett postkolonialt förhållningssätt och det egentligen gick till när Afrika styckades upp likt ett kadaver mellan västländerna är dessa böcker:
Orientalism (Said, Edward)
http://www.adlibris.com/se/bok/orientalism-9789173247948
The Empire writes back (Ashcroft, Bill)
http://www.amazon.com/The-Empire-Writes-Back-Post-Colonial/dp/0415280206
Söndra och härska - uppdelningen av Afrika (Wesseling, Henk)
http://www.bokus.com/bok/9789187031274/sondra-och-harska-uppdelningen-av-afrika-1880-1914/
Dessa tre är riktigt givande för ALLA att läsa!
/Sofokles
Tack för boktipsen, de ska kollas in och förhoppningsvis beställas! Låter spännande.
RaderaHej!
SvaraRaderaJag besökte sydafrika för ett par månader sedan, och wow vilka möjligheter man ser som aktieintresserad! Det är otroligt vilken folkmängd det kommer att bli (och är idag) som skall slussas in i ett system med telefoner, internet, bostäder mm, ja det finns en otrolig potential i så mycket. Men jag har en del notiser som jag tror man skall beakta, jag har funderat lite, men det har bara resulterat i ytterligare frågor :).
Den afrikanska lunken - Till skillnad mot t.ex Kina är det en helt annan framåtvilja, som jag märkte. För 20 år sedan, och fortfarande, så kännetecknas Asiens tillväxtmarknader av en otrolig företagsamhet, så otroligt många människor som lever vad vi i Sverige skulle kalla ganska fattig arbetsklass vill verkligen starta eget och göra affärer. Vad jag något förvånande märkte (i Sydafrika) var en ganska utbredd - kanske hemskt att säga - lathet. Den fattiga delen av befolkningen trodde på förbättring, men en mycket långsam sådan. Varför, kan det vara-
Extrema klasskillnader. Det är inte många kilometer mellan slum där de bokstavligen bor på marken och fantastiska palatsliknande byggnader i exempelvis
Camps Bay, där det inte var särskilt svårt att hitta villor i prisklassen 50 M. I överklassen finns det inte mycket tillväxt att hämta, men hur skall man öka levnadsstandarden och konsumtionen i slummen, det var extrema problem att fixa riktiga bostäder, och trots de omfattande "Mandelahusen" växte kåkstäderna.
Vad resulterar ANCs politik i? Den uppfattning jag fått (och som jag uppfattde att befolkningen har) är partiet otroligt korrupt och politikerna ser mest om sig själva. Röster verkar det som att de får eftersom man som svart var socialt tvungen att rösta på dem som Mandelas gamla parti. Det känns som ett maktskifte i politiken skulle betyda snabba reformer för att försöka höja välståndet, men kommer det någonsin att ske? Skatterna på inkomst är idag oerhört med svenska mått låga, tyckte att jag hörde en siffra på 18-20 % för dem med absolut högst inkomst, runt 9 % för dem som tjänar under 5000 ZAR, detta gör det enligt guiden jag hade på resan extremt svårt också för dagens politiker att göra några omfattande reformer, de har inte de ekonomiska musklerna som krävs helt enkelt.
Ett kortare konstaterande - icke obetydlig del av tillväxten sker i brytning av mineraler och lite olja, just nu känns detta som ganska riskabla områden (egen magkänsla).
Jag är som många andra en som finner många frågor men sämre på att hitta svar... Men alltid intressant att höra vad andra med samma intresse tycker.
Jag håller mig dock försiktigt positiv, inget jag satsar mina aktivt förvaltade pengar på just nu på grund av den osäkra valutan, och faktiskt kan jag lite för lite fortfarande, men noterar att potentialen är enorm! Stor del av orangea kuvertet placeras däremot i afrika-fonder! :)
Ursäkta det långa inlägget, man väljer ju alltid själv sina svar ^^.Men måste säga att det är en jäkligt trevlig blogg att följa, keep up the good work!!!
Kul att du gillar bloggen! Blir själv sugen att resa till Sydafrika, men måste nog få med mig familjen också. Men jag ska dit!
RaderaDen afrikanska lunken ja, ett av många problem. Klasskillnader likaså. Och ANC är inte alltid att lita på. Har lite input i dessa frågor, se länken för en god sammanfattning av problem och lösningar: http://www.leader.co.za/article.aspx?s=1&f=1&a=2893
Energifrågan kan få sin lösning även om det tar tid. Kärnkraftverk är på gång: http://mybroadband.co.za/news/energy/126814-south-africa-to-build-6-new-nuclear-power-plants.html
Det som ändå är spännande är att många bolag navigerar sig fram ganska väl trots osäkerheten. Ta Famous Brands som exempel, vinstökning på 19 % nu senast trots det besvärliga läget: http://www.famousbrands.co.za/downloads/audit_results/summarised_results_2015.pdf Och mest spännande av allt är att det är 14:e året av rekordvinster, dvs inte ett spår av finanskrisen.
Som du är inne på är val av Afrika-fonder i PPM en billig väg att nå kontinenten. Kanske något även för tjänstepensionen även om utbudet av fonder brukar vara magrare där.
Sydafrika behöver verkligen komma till rätta med sin elförsörjning. Gammalt eftersatt elnät skapar planerade strömavbrott dagligen. Man räknar förlusterna till några mdr om dagen i förlorad BNP-tillväxt rapporterade P1 under veckan.
SvaraRaderaSådana förhållanden samt politisk oro höjer risken betydligt. Dock inte sagt att man inte ska ha en liten exponering mot kontinenten.
Själv har jag bara rest runt i Tanzania och det är ett av Afrikas stabilare länder. Dock stor ojämlikhet men befolkningen lever i alla fall i samförstånd och respekterar varandra. Ca 50-50 kristna/muslimer. Och lite andra religioner utöver det:).
Vet du Gustav om det finns några Afrikafonder som ligger under 2,5% i förvaltningsavgift?
Tror du hellre på stockpicking än att ligga i fond?
Kärnkraft är på gång även om det tar tid: http://mybroadband.co.za/news/energy/126814-south-africa-to-build-6-new-nuclear-power-plants.html
RaderaMånga länder i Afrika är förvånansvärt stabila och demokratiska. Tror t.ex. Rwanda har över 60 % kvinnor i parlamentet: http://www.ipu.org/wmn-e/classif.htm
Du kommer helt klart ner i fondavgifter om du väljer Afrikafonder i PPM. Där har du t.ex. Carnegies Afrikafond för ca 0,5 %. Se även länken som Aktieingenjören tipsade om: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/01/17/valj-ratt-afrikafond.html
Själv tror jag på stockpicking för att du har en möjlighet att få ner den årliga avgiften. Samt att du kan direkt rikta dig till medelklassen om du vill det, vilket jag vill uppnå med investeringen. Sydafrika och Australien förknippas ju ofta annars med råvaror vilket brukar svänga mer.
Sen går det knappt att hitta bolag med bättre historik än Famous Brands och Discovery, alla kategorier. Huvudskälet till investeringen är ändå att bolagen är fantastiska, det är inte bara en investering i Afrika i allmänhet.
För min del skulle mixen intresse i förhållande till ansträngning(lätthet handla/övervaka) vara avgörande.
SvaraRaderaNu då ålderns höst närmar med stormsteg sig börjar jag allt mer ansluta mig till varför gå över ån efter vatten klubben :) Är 50% uppgång i en svensk aktie mindre värd än 50% i sydafrika inte minst om man lägger till "risken"?
Har själv tidigare botaniserat lite i utländska aktier(dock inte sydafrika) och för mig har även underhållningsvärdet haft stor inverkan så har man intresse och lust är det väl bara köra på?
Har nyligen funderat en del på sydamerika och vissa länder där men är lite inne på köpa en asiatisk fond där jag tror man kan finna majoriteten bolag som eventuellt kommer investera i sydamerika(nya klondyke?)
Bolagens hemsidor och Moneyweb samt Financial Mail kommer man långt med.
RaderaDu har en poäng i att det är lätt att söka det exotiska. Men åter igen, du hittar knappt något bolag med Famous Brands och Discoverys historik i Sverige. Jämför gärna Famous Brands med NSP och Discovery med…ja, finns inte så många försäkringsbolag här. MTN anser jag vara bättre än Telia.
Lite av charmen är att det är lättare att hitta pärlor där andra inte letar. Även Afrikas starkaste varumärke är förvånansvärt okänt för internationella investerare.
Asien och Sydamerika har jag inte så bra koll på. Tror själv på att köra stockpicking och då är Silverlake Axis det närmaste en Asien-investering jag kommer. Sydamerika är svårare att köpa, men du hittar en del bolag noterade i USA, bland annat ett gäng flygplatsaktier. Ska kanske köra en spaning mot Sydamerika/Asien, vore ju kul att leva upp till det där med globalfond vilket ändå är min ambition En del Brasilianska sjukhus får man i och för sig genom att investera i Northwest...
Har du förresten något tips på asiatiska bolag som är starka i Sydamerika?
Nej inga förslag på enskilda bolag utan tittat på fondkonstruktioner liknande t ex AAXJ då det även finns snarlik fond noterad i SEK.
RaderaEX: http://portfolios.morningstar.com/fund/holdings?t=AAXJ®ion=usa&culture=en-US
Kanske kan man finna något enskilt företag där? I de artiklar jag läst om sydamerika nämns ett antal asiatiska länder kina, korea osv och bolag ibland med statliga ägarandelar vara mycket intresserade av sydamerikas råvaror mm och då USA hamnat lite i onåd går det föreställa sig helhetslösningar från asien kan vara av intresse?
Hade tidigare en del kinesiska aktier men att äga ADR:s har blivit dyrare då det togs ut extraavgift på utdelningar.
Går på ren magkänsla då jag tror en asiatisk fond kan vara bättre än en motsvarande sydamerikansk fond då jag som sagt inbillar mig investorerna i sydamerika till viss del finns bland namnen i asiatiska fonden?
Att pricka något enskilt företag skulle förstås vara optimalt men för egen del är det då försämringarna inom ADR:s i kombo med inte tid botanisera som avgjort mitt eget val.
Hade en fråga angående angående NorthWest Healthcare Properties REIT, Jag köpte dem 5 Maj men har inte fått någon utdelning än. Den borde väl komma 20-22de ?
SvaraRaderaTyvärr tror jag inte du har rätt till utdelningen som görs i maj, eftersom "div-ex" dagen för att få utdelning i maj är 28 april:
Raderahttp://markets.ft.com/research/markets/Tearsheets/Summary?s=NWH.UN:TOR
Har i och för sig inte heller fått utdelningen, som ju brukar komma in senast den 22:a. Skickade iväg ett litet mejl till Avanza, får förhoppningsvis svar snart.
Aha okej. Då lär jag först kunna njuta av utdelningen i Juni då antar jag :)
RaderaSkriv gärna vad du får för svar av Avanza här, nyfiken :)
Utdelningen trillade in sent den 25:e!
RaderaHej Gustav
SvaraRaderaÄr sen tidigare en stor anhängare och stöder din " egensinniga" linje att söka brett om modigt bland värdens bolag.
Tanken på investeringar i Afrikas länder är fascinerande och potentialen känns enorm.
För att slippa dyra avgifter föreslår jag en sökning på de gamla kolonialmakternas börser i jakten på Afrikainvesteringa. Tänkter då främst på London och Paris. På den senare hittade jag tex Total Gabon. Ok det är olja och det är Afrika men ägarstruktur och inte minst siffrorna verkar mycket lovande!! Även Maroc Telekom går fint men värderingen har stuckit all värdens väg...tyvärr.
Som land verkar Marocko just nu attraktivt i lite större perspektiv också. Bra läge och kontakter mellan Europa och de hundratals miljoner invånare som bor i Sub-Sahara länderna, stabilitet i politiken och förvånansvärt mycket investeringar från länder i Gulfregionen.
Bli inte rädd, det kan bli varmt under Afrikas sol, men det kan också bli riktiga ökenvandringar för dem som blint följer strömmen!!
// P
Kul att du stödjer tankarna, och potentialen i Afrika är verkligen enorm!
RaderaHar försökt finkamma London- och Parisbörsen efter "koloniala" bolag. Svårt att hitta några pärlor men jag har t.ex. Mota Engil på bevakning. Ska leta efter fler bolag.
Total Gabon kan vara fint men jag avstår råvaror. Maroc Telecom hade jag (också) missat men Parisbörsen är ju helt ok att köpa på. Kollade med Avanza om man kan direkthandla på Marocko-börsen, men tyvärr bara Sydafrika möjligt att handla på i hela Afrika.
En del motljus har det varit nu på sista tiden, pga valutan, men på lång sikt tror jag det som sagt finns enorm potential!