söndag 31 maj 2015

Bolag som gör världen bättre? Tips till brorsan?


Hade en intressant diskussion under helgen med min brorsa. Brorsan håller på att placera en liten summa på börsen men är något mer filosofisk och kulturell än vad jag är. Han vill därför helst investera i bolag som gör världen bättre, eller i alla fall absolut inte gör den sämre.

Här är kraven på investeringarna:
 1. Ska helst göra världen bättre på något sätt. Kan ske på olika sätt som t.ex. att få människor att växa (som individer, att utveckla sin potential), öka totala lyckonivån eller något annat positivt. Visst ska företag definitionsmässigt tjäna pengar men men bieffekterna på vägen får gärna vara positiva, eller åtminstone inte vara negativa. 
 2. Är stabilt, ska t.ex. inte kunna rasa med 40-50 procent över en dag eller så. I det ligger nog att bolaget inte ska vara övervärderat.
 3. Hyfsat billigt courtage, smidigt att köpa, gärna OMX. Glöm telefonorder, Sydafrika och annat småjobbigt.
Observera att inget krav på utdelning gäller, min brorsa är inte lika strikt med de kriterierna även om utdelning är en positiv faktor.

Mina försök utifrån portföljen
Givetvis så började diskussionen med brorsan med de bolag jag har. Startade med de svenska bolagen, och de utländska med elektronisk handel och ok courtage.

Gröna/gula
 • Saltängen - centrallager är neutralt eller positivt...jag menar, klart folket måste ha mat. Brorsan köpte in en liten post.
 • Vitec - Affärssystem är något som behövs och att sno lite pengar av mäklare är väl inte fel etiskt sätt :-) Blev ett köp!
 • Protector. Norsk försäkring köptes in utan betänkligheter.
 • Northwest Healthcare - Sjukvårdslokaler i sig neutralt eller tom bra. Kan bli en investering framöver. Lite högre courtage och längre bort dock.
Röda
 • Bolag som kräver telefonorder och maxcourtage gick bort. Ingen investering i Famous Brands, Discovery, MTN, Woolworths eller Clarkson
 • eWork - fick tidigare den träffande kommentaren om "människohandel" på bloggen. Det kom upp i diskussionen varpå eWork fick en etisk slagsida som den inte kunde repa sig ifrån. Skapar också prispress i branschen.
 • JNJ, sågs som något som ville sälja piller i mängder, vilket kanske inte alltid är positivt. Amerikanska läkemedelsjätten gick inte hem.
 • H&M. Svårt att säga om de är så positiva med tanke på att de pressar priserna och indirekt betalar dåligt till de som tillverkar kläderna. Samtidigt ger de jobb och klädglädje. Totalt sätt kan man fråga sig om världen blir bättre med ett starkare H&M (förutom för aktieägarna). I och för sig bidrar ägarna med stora skatteinbetalningar och arbetstillfällen, vilket ju är positivt.
Brorsan köpte på sig Saltängen, Vitec och Protector. Just nu väntar han med andra halvan av investeringen.

Övriga bolag och tips?
Det kryllar av dåliga och neutrala bolag, men vilka gör världen bättre? Här är några försök:
 • Avanza ger spararna mer till sin egen pension. Ett frihetsbolag som gör att folk kan sluta jobba tidigare än annars och uppfylla sina drömmar? Med tanke på marginalnyttan har väl också småspararna mer nytta av de extra pengarna än aktieägarna/direktörerna :-)
 • Firefly? Förhindra bränder känns som en bra grej. Inte så stabilt bolag dock.
 • Discovery, ett försäkringsbolag som bara måste nämnas. Få andra bolag motverkar sjukdomar, trafikolyckor och andra otrevligheter genom att få folk att själva ändra sitt beteende. För dyrt courtage tyvärr. Annars ett av de "godaste" bolaget jag vet!
 • ABB. Robotar befriar människor från monotona jobb, men gör å andra sidan folk arbetslösa. A-kassebolag eller frihetsskapare, jag är inte säker på vilket :-)
 • Cloetta? Tänk på alla barnleenden och smaskiga lördagsstunder som bolaget skapar. Eller ja... alla tandläkarbesök och presumtiva diabetessjukdomar. Går nog bort.
 • Novo Nordisk Att motverka diabetes är verkligen en god sak.
 • Bakkafrost odlad lax? Eller är det energieffektivt. Möttes av lite frågetecken om inte uppfödningen kostar med än den smakar, men har inte läst på nog.
 • Elekta En annan kandidat till godaste bolaget, att bekämpa cancer superviktigt! Frågetecken för stabiliteten i bolaget även om vallgraven finns där.
 • SBC, vinner tid åt bostadsrättsföreningar. Underskattad världsförbättrare i miniformat?
 • Vindkraftsbolag som Vestas ger möjligen ett bättre jordklot i ett långt perspektiv? Men vindkraften bygger ofta på subventioner.
Sen finns det många andra etiska aspekter. Vad ska investeringen användas till? Kan bolag som framstår som etiska i själva verket tränga undan andra likvärdiga alternativ.

Men om vi stannar där: Har du något tips på bolag som verkligen gör världen lite bättre? Om som inte är för krångligt eller dyrt att köpa? Helst Sverige, men även norden och USA är ett alternativ. Även om USA är svårare att sälja in till brorsan :-)

56 kommentarer:

 1. Vad sägs om vaktbolag som G4S eller Securitas som gör våra gator lite säkrare?:) funkar fonder så kan han ju alltid kolla på morningstar efter "social responsible investing" så tror jag han får fram ett 50-tal fonder som gör gott för samvetet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det. Vaktbolag borde ju vara klockrena. Ibland beskylls de för att inte direkt vara moralens väktare (övervåld m.m.) men på det stora hela gör de ju samhället säkrare. Bra tips!

   Fonder kan kanske vara något. Vet inte alltid om märkningen gör så stor skillnad eller om det är ett "försäljningsargument". Här är ett intressant inlägg på Hembergs blogg: http://blogg.avanza.se/hemberg/2014/08/29/etiska-fonder-valdigt-olika/

   Radera
  2. Den anonyme läsaren31 maj 2015 kl. 13:29

   Jag jobbade på G4S och ett annat bolag innan och under min studietid i hugget som stucket 5 år. Man ska akta sig för att jämföra bolagen ur ett svenskt perspektiv. Väktare i Sverige går runt på företag och tittar på kaffebryggare och känner på dörrar. Detta fenomen existerar bara i Sverige, och dom "utländska" ägarna vill göra sig av med denna del. Den teknikomställning som sker just nu har också satt press. Det går inte längre att sälja in hela arbetslag med ordningsvakter till diverse köpcentrum eller några väktare som sitter i entrèn på företaget X. Köpcentrum och företag efterfrågar tjänster där flera kunder kan gå ihop om övervakningskameror där en bil med ordningsvakter skickas mellan kunderna efter behov. I larmryck ligger det inga stora pengar tyvärr då kunderna vill ha kortare och kortare inställningstid och detta kostar. Inte ens de stora prestigekunderna inom bevakning ger några pengar att tala om då dessa upphandlas och buden läggs efter reklamvärdet.

   Ur moralisk synvinkel och etisk synvinkel borde inte Gustavs bror heller investera i G4S då de har flertalet stora fängelser i Storbritannien, och de sköter även utvisningar från landet (deportationer). Det har regelbundet lett till "skandaler" med avlidna intagna och folk som utvisas. Just nu pågår rättegång med G4S-anställda där mannen avled under verkställandet av utvisningen.

   Summa summarum om jag skulle investera i "vaktbolag" skulle jag välja Securitas i en dipp då de klarar teknikomställningen bäst och har köpt flera bolag som legat i framkant i kamera-övervakning. Dom har heller just nu inga kunder som kan orsaka "skandaler" (ex. lokaltrafiken eller biljettkontrollanterna).

   Radera
  3. Bra med input från insidan. Securitas verkar vara ett mycket bättre val än G4S utifrån ett moraliskt perspektiv. Investera i fängelser känns sådär, i alla fall om ambitionen är att få människor att växa som individer.

   Radera
  4. Den anonyme läsaren1 juni 2015 kl. 20:04

   Ville bara tillägga att det gick att läsa i personaltidningen att G4S satsar på expansion i oljestater och f.d. sovjetrepubliker. Främst med "säkerhetsstyrkor" och "säkerhetsrådgivare". Vidare har jag minnesbilder att G4S även skulle ha fängelser i Australien och i Sydafrika av alla ställen...

   Radera
 2. Jag tycker eWork är ett positivt exempel. Det är ett exempel på den typen av bolag som är i en win-win-win situation, där företaget effektiviserar för både leverantörer, kunder och andra. Så jag håller inte med. Sen får man komma ihåg att bolag som är hyfsat "neutrala" som kanske Vitec även drar in skattepengar och anställer människor. Men just Vitec tycker jag underlättar mycket för sina kunder genom effektiva system som förbättrar deras verksamhet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte med brorsan här, och diskussionen är inte avslutad :-) Man kan ju se bolaget som något som gör att folk kan bli egenföretagare, jobba deltid, och ta de uppdrag de vill ha. Samt att de effektiviserar.

   Men visst de skapar prispress, vilket i och för sig också går att se som en nödvändig transformering av branschen. Ska diskutera vidare, tack för input!

   Radera
  2. Ja precis, enligt mig effektiviserar de hela värdekedjan vilket borde vara bra för alla.

   För övrigt tycker jag att Ubiquiti Networks som jag nyligen analyserade är ett bolag som gör världen bättre - de har gjort det många gånger billigare att sprida internet i utvecklingsländer, och internet leder till bättre hälsa, utbildning, demokrati, kommunikation och annan informationsspridning. Deras affärsmodell skapar en prispress som gör att fler och fler människor får råd och möjlighet att få tillgång till internet.

   MiX Telematics produkter tycker jag förbättrar världen (om dock marginellt) - lägre bränsleförbrukning (=bättre ekonomi & miljö), reducerat antal trafikolyckor, brottslighetsbekämpning (fordonsstölder) m.m.

   När det gäller företag som H&M så kokar det ofta ned till personliga åsikter. Själv tycker jag att företag som H&M i stort gör världen till en bättre plats, men det betyder å andra sidan inte att de bör komma undan med vad som helst - de behöver externt press på sig för att fortsätta förbättra sig. På det stora hela bidrar H&M till högre löner och bättre arbetsvillkor i länderna de beställer ifrån, även om denna process tar lång tid. Detta kan ses av att de t.ex. inte längre har några stora underleverantörer i Kina, och har börjat se på att beställa mer kläder från t.ex. Afrika där lönerna är lägre (och på lång sikt kommer lönerna även stiga där när tidigare bönder kan arbeta på sådana fabriker istället för i jordbruket som i sin tur effektiviseras, och så vidare).

   Radera
  3. Tack för tipsen! Ska diskuteras med brorsan. Både Ubiquiti och MiX känns som självklart positiva bolag. H&M en diskussion i sig :-) Att de ändå tar sitt ansvar och förbättrar situationen är positivt, men spontant är det ännu "renare" att liksom Inditex äga hela kedjan.

   Radera
 3. Scatec solar, bygger solkraftsparker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara det utan de bygger dem i Sydafrika. Här har vi ett sätt att investera i Sydafrikas energilösning (till viss del). Och de ger utdelning. Lite udda bolag, norskt men verksamhet i Tjeckien och främst Sydafrika. Hur hittade du detta bolag?!

   Ska kollas närmare på. Skuldsättning, högt P/E och konkurrenssituation något att fundera på. Länk: http://www.4-traders.com/SCATEC-SOLAR-ASA-18138342/financials/

   Radera
 4. Recyctec

  Etrion

  Arc aroma pure

  Powercell

  Är alla bolag som gör skillnad och inte som era förslag vad jag förstår det som endast kan stå för att inte vara onda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Små och spännande bolag. För mig, och antagligen min bror, känns dock risken ganska hög. Visst, en av dem femdubblats kanske medan någon annan går i konkurs. Risken är nog väl stor i och med att de inte gör vinst, då kan ett ras komma om de behöver få in nya pengar.

   Inte påläst på bolagen ska sägas och ingen indikation på att något är konstigt, bara för hög risk i alla fall för mig

   Radera
 5. Tomra - norskt bolag som tillverkar de återvinningsautomater som står på ICA etc. Välskött och lönsamt bolag som gör världen lite grönare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomra är ett utmärkt förslag/företag. Finns på stora bevakningslistan och jag har gjort egen praktisk research på närmaste Hemköp. Och säljer de till ICA också är marknadsandelen troligen mkt hög. Ska försöka skriva om dem på bloggen, ett bolag helt i min smak. Återvinning bra branch.

   Radera
  2. Min lokala Hemköp har precis bytt ifrån en Tomra-maskin till en ifrån Repant. Så det verkar inte vara centrala upphandlingar på den fronten?

   Radera
  3. Märkligt att det inte sköts centralt. Ytterligare norrmän inblandande då Repant tillhör PSI Group, lite som en norsk Loomis-variant, bl.a.

   Radera
  4. Hemköp och ICA är två helt skilda och olika kedjor.

   Radera
  5. Tänkte att det är märkligt att Hemköp-butikerna gör olika, mitt Hemköp kör Tomra, anonyms kör Repant. Kanske även samma med ICA-butikerna att makten är hos enskilda handlaren, i så fall bra för Tomra kanske trots allt (inte lika stor prispress?). Men jobbigare att sälja in.

   Radera
 6. Min favorit är TiksPac på Aktietorget, ett hundbajsens JCDecaux eller Google om man så vill. TiksPac ställer ut stationer för hundbajspåsar gratis i kommuner och hos fastighetsägare i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Pengarna kommer in från lokala företag som annonserar på stationerna, företagen använder sedan detta i sin CSR-redovisning där de framåller att de medverkar till att samhället blir rent från hundbajs.

  TiksPac-aktien har legat och harvat omkring 4 kronor sedan deras notering, men under FQ3 har de rapporterat 3,5 gånger så många nya stationer som under motsvarande kvartal förra året och jag gissar att detta kommer synas på resultatet i sommar. Aktien ligger trots detta kvar strax över 4 kr.

  Ett problem med aktien kan vara den låga likviditeten och den osexiga verksamheten (kan ju också vara positivt...). Ledningen är tyvärr ständigt överpositiv så det gäller att sålla i det de säger och skaffa sig en egen uppfattning, men det gäller ju allt som oftast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller Ticspac så har de inte delat ut något vad jag vet och därmed går det bolaget bort för mig även om verksamheten passar perfekt in i min portfölj.

   Radera
  2. Verkligen udda bolag. Vem har sagt att man måste gå till utlandet för att hitta ovanliga verksamheter?

   Min invändning för egen del är just utdelningen. En annan sak jag tänkte på är hur positivt det egentligen är för företag att förknippas med hundskit (ok, i påse men ändå). Men i grund och botten en bra idé och verksamhet! Ska kolla med brorsan!

   Vet du förresten om de förväntas ge utdelning i framtiden och vad som hindrar dem idag (expansion tex?)

   Radera
  3. Tanken var att ge utdelning iår, men då dem just nu håller på att expandera rätt kraftigt, speciellt i Storbritannien, så kan nog utdelningen hållas tillbaka detta år. Det skulle vara det vettigaste iaf.
   Men nästa år kan man nog förvänta sig utdelning och bolaget växer i bra takt. Så det kan bli ett mycket bra grönt utdelningsbolag att ha i portföljen!

   Radera
  4. Du menar väl brunt utdelningsbolag?

   Radera
  5. Utdelningen lagd i malpåse? Hursomhelst, bolaget ska bevakas!

   Radera
 7. Ett tips till din bror skulle kunna vara Tesla eller Eolus vind. Ett tredje kanske skulle kunna vara Bahnhof som ju har tagit en stenhård position för personlig integritet på alla plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Eolus dök upp på Twitter också. Bahnhof har jag funderat på om den skyddade integriteten också för med sig att de skyddar brottslingar, men ej påläst.

   Radera
  2. De hjälper polisen när det finns reella misstankar så att det stämmer inte att de skulle skydda brottslingar. Vad de däremot är kritiska till är den regelmässiga och systematiska inhämtningen av data som vi alla kan råka ut för.

   Radera
  3. Bra, jag tänkte rent allmänt att spelrummet var fritt, men jag tänkte fel. Tack för tillrättaläggande!

   Radera
 8. En annan sak är att Bahnhof nu arbetar med att koppla ihop den värme som servrar alstrar med fjärrvärme näten så att värmen tas om hand och leder till ny energi och ger en renare miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, en renare miljö både den vanliga och övervakningsmiljön. Inte fel!

   Radera
 9. Hej och tack för en bra blogg! Tänker mig att Tobii är ett företag som gör världen bättre. I alla fall en del eftersom de har lite olika verksamheter men just att de försöker sälja alternativa kommunikationslösningar till personer som har rörelsehinder eller svårt att kommunicera är ett sätt att göra livet för dessa personerna bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Tobii är ett lovande bolag men inga vinster än. Dock en hög marknadsandel så potentialen finns. Risken att nya pengar krävs finns tyvärr också där. Ska kolla med brorsan hur stor risk han beredd att ta, men visst ett bolag att kika närmare på! Stor potential och produkterna kan helt klart förbättra folks liv!

   Radera
 10. SPP Global Topp 100

  "SPP Global Topp 100 är en aktiefond som investerar i 100 av världen mest hållbara företag i världen inom alla branscher. Fonden väljer ut företag utifrån finansiell stabilitet, hållbar verksamhet/drift och hur de är positionerade för att möte en hållbar framtid inom varje bransch. Varje företags väger normalt 1 procent i fonden. Våra hållbarhetsanalytiker gör en framåtblickande bedömning, en hållbarhetsrating, och i botten ligger alltid koncernens standard för hållbara investeringar. Det innebär bland annat att fonden inte investerar i företag som medverkar till kränkning av mänskliga rättigheterna, korruption, klimat- och miljöskada, produktion av landminor, kluster- och atomvapen eller produktion av tobak."

  En trevlig fond!

  SvaraRadera
 11. Syftet med så kallade "etiska" fonder verkar vara att andelsägarna ska få lägre avkastning genom att man gör ett sämre val när bolag väljs ut och at avgifterna ska äta upp större delar av beloppet.

  Jag ser inget fel med att H&M anställer fattiga. Vad skulle alternativet vara? Att de fattiga skulle få sparken? Blir de fattiga rikare av att få sparken? För övrigt funkar det inte om ett företag ger jättehög lön för en tjänst medan ett annat företag ger jättelåg lön för samma tjänst; det skulle skapa en massa klyftor där det ena företagets anställda blir någon form av överklass som ser ner på det andra företagets anställda. Båda företagen måste ge ungefär samma lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se artikel i Svd och Di: http://www.di.se/artiklar/2015/6/1/etiska-fonder-avkastar-battre/

   Sen tror jag i och för sig SPP:s inte slår index i alla fall nu på kortare sikt. Men den verkar hursomhelst trevlig, kanske ett pris man får betala om man plockar bort de "onda" bolagen :-)

   H&M anser jag själv vara helt ok att äga, de ger jobb och ska ju jobba aktivt med att förbättra löner etc. Sen, om det skulle visa sig att det hela bara var "kosmetika" ja då kanske de inte är så goda längre. Har själv inga problem att äga H&M, även om Inditex-varianten är ännu bättre (äga hela kedjan). Håller med om ditt resonemang även om det möjligen inte går att sälja in till brorsan!

   Radera
 12. Tack för alla tipsen. Blir till att diskutera vidare med brorsan :-)

  SvaraRadera
 13. Gällande vattenrening skulle aktien American Water Works (AWK) kunna vara något. Men vad jag kan se är p/e på dryga 20 idag, så det kan finnas anledning till försiktighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra men dyr låter den som. Rätt hög skuldsättning men ok med tanke på stabiliteten. Tack för tipset!

   Radera
 14. Nibe, Systemair, bolag som arbetar med produkter för energieffektivisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, inte dumt alls. Nibe känner man ju till, sitter en sådan apparat i vårt hus t.ex :-)

   Radera
 15. Hexagon, se inspirerande Keynote: http://hxgntv.com/hxgn-live-2015-las-tv100/
  Hexagon brukar ge/låna ut flygkameror vid naturkatastrofer för att hjälpa myndigheterna överblicka situationen. Teknikutveckling som hjälper folk få ett bättre liv på jorden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, kände inte till. Bra tips! Känner igen dem sen Börspodden men hade ingen koll på att de hade det här hedervärda sidouppdraget.

   Radera
 16. Den här CEF:n har massor av saker i portföljen som hjälper mänskligheten i vår moderna värld, energi,vatten,komunikation osv osv reka portföljen fundera på om 7% direktavkastning kan locka http://www.cohenandsteers.com/assets/content/uploads/Complete_Holdings_UTF.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något för Petrusko att kolla på? Om han inte redan gjort det?

   Spännande, fin riskspridning samt hög utdelning. En basicfråga (ej påläst), är hur direktavkastningen i fonden kan vara så hög när många portföljbolag ger 2-5 procents direktavkastning. Är det genom belåning?

   Radera
 17. Köp eller säljläge i NWH? Stadigt ner senaste tiden men antar att det har med konsolideringen av internationella delen att göra? Tyvärr känns det lite som att marknaden vet något som jag missat, surt när sån fin utdelning urholkas av kursnedgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ett hyfsat utförligt inlägg om dem på söndag. Håller på att skriva ner lite tankar.

   Radera
  2. Förstår inte varför kursen går ner så mycket men har några gissningar. Är beredd att köpa mer om de går ner ytterligare (har redan mycket i dem). Surt som sagt.

   Radera
  3. Jag kunde inte låta bli att köpa lite mer. 9,5% direktavkastning just nu!
   Får hoppas att aktiemarknaden bara är nervös inför sammanslagningen.
   Ser fram emot dina tankar på söndag.

   Radera
  4. Jag saka också köpa på mig mera i juli är det tänkt så att det blir intressant att läsa dina tankar nu på söndag. För övrigt tänker jag att kursnedgången är en bra värdemätare på hur bra man står emot som investerare. Än så länge finns det gott om tålamod just när det är en så bra utdelning i bolaget. Jag räknade litet på hur mycket jag har fått ut från bolaget jämfört med kursnedgången och det är än så länge ganska lugnt på den fronten.

   Radera
  5. Är fortfarande positiv till bolaget och skissar på några förklaringar till nedgången, vissa mer sannolika än andra. Kommer mer på söndag!

   Radera
 18. Jag tycker han borde tänka om angående J&J. De gör och har gjort världen bättre med sina produkter. Exempelvis, tänk hur många liv som räddats sedan kirurgi blev sterilt, det var till stor del J&Js förtjänst. De var först i världen att massproducera produkter för steril kirurgi.

  http://www.kilmerhouse.com/2013/04/sir-joseph-lister-and-johnson-johnson-spreading-the-word-about-sterile-surgery/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du det ska jag visa för brorsan! Mycket bra argument, jag menar, ränta-på-ränta effekten på de livräddande insatserna lär vara enorm, lite som ett omvänt mini-världskrig.

   Radera
 19. Hedervärt av din bror. Själv har jag handlat aktier i snart 30år och aldrig övervägt att ha något sånt som investeringskriterie. Skäms lite nu faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är hedervärd, sådan kan man bli av att läsa filosofi och historia :-) Nejdå, men att handlat aktier i 30 år behöver man nog ändå inte skämmas över. Man kan ju se det som att investeringarna skapar nya jobb och så.

   Radera
 20. En sen uppföljning: Brorsan valde att investera i Tomra, Vitec och Protector. Han hälsar och tackar för alla tipsen!

  SvaraRadera