lördag 31 maj 2014

Analys av Dangote Cement - ta rygg på Afrikas rikaste man?


Har funderat vidare på en exotiskt aktie nämligen Dangote Cement, noterad på Lagos-börsen i Nigeria. Jag vet att detta är "galet" men jag tar i alla fall in synpunkter innan jag på något sätt agerar. Inget allmänintresse direkt så jag tvekade om ett inlägg ..men lovar mer allmänintressanta inlägg i framtiden. Den initierade kan också ta detta som en slags replik till Aktiefokus (Kenny) skruvade inlägg om ett Isländskt bolag. Är detta bolag tom mer udda?

Ok, nu till ämnet: Var tänker jag fel i detta resonemang med mig själv?
Afrikas befolkning dubblas till 2050. Medelklassen får också stadigt växande inkomster. 
Vad behövs då? Nya hus! Utan tvekan
Vilket material behövs för nya hus? Cement! Utan tvekan
Vilket bolag har starkast ställning i Afrika på det? Dangote Cement, utan tvekan 
Och handlas aktien till en rimlig värdering? Ja, faktiskt
Bör jag köpa aktien? Nja... inte självklart ändå
Här är en annan analys av bolaget, aktuella siffror och prognoser från 4-traders samt senaste presentationen från bolaget.

Checklistan
1. Funnits i minst 10 år delat ut de senaste 2 åren. För utländska bolag krävs 5 år. 
Startat i början av 1990-talet av Aliko Dangote, Afrikas nu rikaste man. Listat 2010 på Lagos-börsen.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare (eller både och:-)
Ger idag på kursen 227 dryga 3 procent direktavkastning. Förväntas ge över 6 procent om två år enligt 4-traders.

Tveksam utdelningshistorik dock, en sänkning har hunnits med och jag förstår inte riktigt varför. Jfr dock Protector, jag kan numera köpa utländska bolag med lite mer tveksam utdelningshistorik.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på
Cement används främst till bl.a hus. Inte så svårt i sig. Nya stora anläggningar producerar billigare. För att smälla upp nya anläggningar krävs massor med pengar, kontakter och handlingskraft. Det har Dangote men troligen inte de lokala aktörerna. 

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
En kraftigt växande marknad lockar till sig massor med aktörer, så finns något som skyddar?

Ja, cementtillverkare kan faktiskt ha starka konkurrensfördelar? Läs mer om marknaden här i denna analys av Morningstar.  Cement är tungt och kräver då oftast lokal produktion och anläggningar är dyra att bygga vilket utgör en inträdesbarriär. Nya anläggningar kan producera cement till väsentligt lägre priser (lågkostnadsproducent). De ger ett rejält kassaflöde som är en bas för Dangote att växa vidare i Afrika och ett kassaflöde som mindre aktörer inte har. Saxat från analysen
Boasting of the lowest cost of production  in the industry (with a CoS as % Sales of 33% and with peers lagging far behind at an average of 62%), DANGCEM’ continues to enjoy superior margins, given lower  maintenance costs, fewer shut-down period for these plants, and the predominant use of  gas which is by far the cheapest energy source available to Nigerian cement producers
Distributionen är också viktig och den finansiella ställningen (Afrikas rikaste man) och alla kontakter (Afrikas rikaste man!) bör leda till konkurrensfördelar. Att "Limestone" (ingrediens i cement) bara finns på vissa ställen i Afrika är positivt för den som lägger beslag på de tillgångarna. 

Hot av andra aktörer? Import kan vara ett hot och de bygger därför tillverkning inne i landet i vissa delar. Sen kan väl tullar i och för sig hålla andra aktörer ute och transportkostnaderna borde spela den lokala aktören i händerna.

Ett frågetecken är hur mycket som sitter i personen Aliko Dangote. Vad händer om han skulle bli utsatt för terror, plötslig sjukdom eller andra otrevligheter? Nog skulle företaget påverkas men jag bedömer att de strukturella fördelarna faktiskt finns där.

Sammantaget bedömer jag att det finns starka konkurrensfördelar i form av en lågkostnadsbas, tillgången till de nya ställena för utbyggnad i övriga Afrika och finansiella styrkan i form av Aliko Dangote själv.

5. Måttlig skuldsättning
Debt/Equity 33 procent vilket är okey.

6. Pålitlig ledning med egna aktieinnehav
Aliko Dangote äger en väldigt stor del av företaget. Har inte koll på mutor, skandaler eller andra tveksamheter. Läser att de i dagsläget strider mot Lagos-börsens regler i form av för låg free-float vilket dock ska åtgärdas under 2014. Men vem är chef för börsen i Lagos? Jo, herr Dangote själv faktiskt

7. Tillväxtmöjligheter på lång sikt
Testar ett nytt kriterium. Om syftet med sparandet är att köpa sig en egen "pensionsförsäkring" så är det viktigt att bolaget har möjlighet att växa, antingen behålla marknadsandelar på en växande marknad eller öka marknadsandelen på en stillastående.

I detta fall kommer Afrikas befolkning att växa till dubbla år 2050, och medelklassen växer även i god takt. Ingen "broms" på tillväxten, snarare då en något för het marknad för min smak. Då krävs verkligen starka konkurrensfördelar för att hålla konkurrenterna borta.

Värdering och framtidsutsikter
Idag är priset cirka 230 Niara. Du betalar 19 gånger årsvinsten och får en direktavkastning på dryga 3 procent. Fria kassaflödet är tillfälligt lågt pga stora investeringar. Dock ROE på nästan 40 procent och ROA på 25 procent, något av en kassako! Vinsttillväxten ligger senaste 5 åren på i snitt 20-30 procent, också bra.

Går man 2 år framåt räknar prognoserna på 4-traders med att man betalar cirka 12 gånger årsvinsten, 10 gånger fria kassaflödet och en direktavkastning på 6 procent. Jag tycker det ser till och med billigt ut sett till bolagets kvalitet. Den prognosen stämmer med denna analys av bolaget.

De planerar en våldsam expansion till övriga Afrika, se sid 4 och framåt i denna analys för en bra beskrivning.

Valutarisk, politiska risker och rejält courtage 
Courtaget ligger på 2500-3000 kr på Lagosbörsen, alltså måste en investering handla om en rejäl summa. Ett köp på 100' blir dock "billigt" jämfört med en Afrikafond som lätt tar 2 500 kr per år. Det har talats om listning på London-börsen, men inget konkret därifrån ännu.

Inflationen i Nigeria är 7-8 procent vilket är mycket högre än Sverige. En investering riskerar att urholkas om den lokala valutan Niara tappar i värde mot SEK. Och just det är vad den gör. Nästan så att man kan prata om "Niarafallet" (Niagariafallet:-). Läs mer i denna länk. Men detta kan eventuellt förändras av ökad oljeexport som kan lyfta handelsöverskottet, och valutan?

Politiska risker tillkommer eftersom Nigeria är en ung demokrati. Finns även specifika risker för Dangote i form av att nuvarande politiska kontakter (?) kan minska vid kommande val? Miljöaspekten och eventuell korruption kan vara något att ta hänsyn till också, men svårt att bedöma.

Tundra fonder har en fond där Nigeria ingår. Varför har de inte högre andel av fonden (än 2,33%) i detta bolag som ju är överlägset störst på Lagos-börsen? Vet de något som jag inte vet?

Sammanfattning
Jag är ändå - hör och häpna - lite sugen på att köpa bolaget. Ett spännande sätt att investera i Afrikas växande medelklass eftersom det verkligen är vad du gör. Men nu är jag beredd på rejäl kritik och mothugg utan dess like.

För att uttrycka det så här: Tar man rygg på USA:s rikaste då köper man typ Microsoft (Bill Gates) eller Berkshire Hathaway (Warren Buffett). Ganska låg risk. Tar man rygg på Afrikas rikaste man köper du Dangote Cement:-) Är det så mycket tokigare än att köpa de andra bolagen?

I researchen till detta bolag fick familjen titta på en cementfilm på smart-tv:n, vilket kanske inte är lördagsunderhållning nr 1. Ska tillägga att den är på dryga 1 minut vilket ändå gör det hela mer försvarbart.
Finns nog bättre sätt att involvera familjen i sparandet än att snacka cement :-)

Lovar som sagt mindre exotiska inlägg framöver men tar gärna emot synpunkter - vad säger ni om detta bolag?

36 kommentarer:

  1. Med risk att låta som läsaren Lars: om du vill göra en makrobaserad investering i Afrika, vore det inte bättre att välja något slags indexfond?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara, jag vill nästan bli övertalad att avstå denna investering :-)

      Hittar ingen bra indexfond för Afrika via Avanza, i alla fall inte vid en snabb sökning. Möjligen är denna ett alternativ:
      https://www.avanza.se/borshandlade-fonder/om-fonden.html/161514/market-vectors-africa-index-etf
      http://www.vaneck.com/market-vectors/equity-etfs/afk/portfolio-analytics/

      Nackdelen med en indexfond är att du får mycket olja, bank och Sydafrika (som jag redan har). Jag vill så direkt som möjligt komma åt den växande medelklassen. Och jag är egentligen inte ute efter index utan fantastiska bolag med starka konkurrensfördelar. Tänk om man kan hitta ett på en kraftigt växande marknad?

      Men du och Lars har en poäng (som alltid!). Det här är både dyrt och krångligt. Men jag är inte helt avskräckt. Ännu :-)

      Radera
    2. Jag har också letat lite och utbudet är magert. Överhuvudtaget har väl Afrika knappt 15 datoriserade börser än så länge. Så än så länge är det svårt att komma åt vissa länder. Många fonder är ju (för) viktade mot Sydafrika.

      I PPM är det ännu magrare med enbart 2-3 fonder.

      Radera
    3. Just denna verkar vara ett överkomligt alternativ ifall man inte vill ha för mycket Sydafrika:
      https://www.avanza.se/borshandlade-fonder/om-fonden.html/452320/global-x-nigeria-index-etf

      Se dock mina frågetecken i kommentaren nedan...

      Radera
  2. Om jag hade velat göra en makrobet på just Nigeria hade jag nog satsat på Global X Nigeria Index ETF. Kanske den går att få tag på via någon nätmäklare? Men vem vet, Dangote kanske är ett väldigt välskött bolag som gör det värt att direktköpa det.

    Nigeria hamnar dock inte högt på min att "gärna investera i lista" p.g.a. låga poäng på både vad det gäller korruptionsbekämpning som tillämpning av demokrati: http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2014/04/varst-av-de-varsta.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar faktiskt finnas via Avanza, tack för tipset:
      https://www.avanza.se/borshandlade-fonder/om-fonden.html/452320/global-x-nigeria-index-etf

      Håller med om att Nigeria inte får så bra resultat. Se länk: http://www.transparency.org/cpi2013/results
      Förhoppningen är att den växande medelklassen kan ställa större krav på politiker, men visst kan t.ex. oljetillgångar och liknande sätta käppar i hjulen. Ett sätt att se på det är att det knappast kan bli så mycket värre när de ligger så lågt (men det är ett dåligt argument). Ska kika in ditt inlägg!

      Radera
    2. Nu blir jag helt lost. Kollar in fonden Global X Nigera och upptäcker att Norska TGS Nopec står för 6,5 procents vikt. Trots att de är noterade i Norge (?) och har mindre än 10 % av intäkterna från Afrika (?).

      Länkar: http://www.globalxfunds.com/NGE/FS
      http://www.4-traders.com/TGS-NOPEC-GEOPHYSICAL-COM-1413301/company/

      Samtidigt finns Dangote Cement inte med bland topp 10 trots att det är Nigerias överlägset största bolag:
      http://www.4-traders.com/stock-exchange/shares/Africa-4/Nigeria-98/

      Nej, det här får jag inte ihop alls! Är det någon annan som förstår?

      Radera
    3. Skriv till förvaltaren och fråga vad som menas. Det där är nästan litet falsk marknadsföring om man har norska bolag i den mängden i en nigeriafond.

      Radera
  3. Om inflationen är runt 8 % och svenska inflationen är säg 2 %, innebär det att du som SEK-investerare på lång sikt tappar 6 % per år. De 6 %en får du lägga till ditt ursprungliga avkastningskrav. Utöver detta tillkommer politisk risk. TIA - this is Africa, gå inte in på afrikanska marknaden med för höga förhoppningar.

    Har själv gått in på en politiskt instabil marknad - Ryssland. I det fallet gick jag dock in via en indexfond och värderingen närmare 5 ggr vinsten gör att jag blir kompenserad för politisk risk. Håller med om att indexfonder är bättre om du måste in i Afrika. Finns även europeiska bolag med mycket business i Afrika, det kanske är ett alternativt för att slippa få corporate governance-problem.

    Att köpa något för att en marknad är på framfart kan också straffa sig. Få av biltillverkarna i början av 1900-talet finns kvar i dag och flygbranschen har varit värdelös för de flesta. Nya aktörer kan lockas in av starka makrotrender.

    I. Kahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man måste kunna räkna hem investeringen trots att valutan tappar.

      Det jag ändå lockas av är de starka konkurrensfördelarna på en växande marknad. Normalt är det ju dåligt i form av att konkurrenterna flockas dit. Men cementmarknaderna blir, på grund av de tunga varorna lokala, och då kan Dangote bygga upp lågkostnadsanläggningar och få ett "first-mover"- advantage. Cement är kanske också så tråkigt att riskkapitalister knappast flockas kring den sådan basvara.

      Just med den växande marknaden är det väl standard att konkurrensfördelarna ställs på sin spets och verkligen utmanas, men det är huvudskälet till att jag är intresserad av bolaget. Spontant tror jag att de håller! Och trenden med ökad befolkning/medelklass är så långsam att den inte lockar till sig aktörer som ska göra snabba klipp.

      Biltillverkarna kunde inte uppnå monopol och flygplanstillverkare hög-Capex verksamhet (hela tiden). Cement är bättre :-)

      Har du tips på något europeiskt bolag med huvudsaklig verksamhet i Afrika? Har endast hittat Millicom och PZ Cussons med hög andel "Afrika" men det finns säkert fler!

      Tack för varningen förresten! Kan vara så att mina förhoppningar är för höga. Fortfarande :-)

      Radera
  4. Har du någon uppfattning om korruption i Nigeria. Känns som den kan vara omfattande men det kanske är en fördom? Ryssland t.ex undviker jag att det är gigantisk korruption där är ju väl dokumenterat inte minst av Svenska företag som blivit totalblåsta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allmänt så ökar både demokratin och minskar korruptionen. Nigeria är absolut inte längst fram men det blir långsamt bättre. Länk: http://www.transparency.org/country

      Men kan också se korruptionen (och dess avskräckande effekt) som inträdesbarriärer som håller ute utländska aktörer, men Dangote är i huvudsak inhemsk. Att Afrika uppfattas som mer odemokratiskt och korrupt än vad det är kan göra att lokala aktörer kan bygga starkare konkurrensfördelar. Hade dock gärna sett att Nigeria låg längre framme på denna fronten...

      Radera
  5. Varför tycker du det är spännande att investera så långt bort som möjligt? Detta försvårar ju att hålla koll på bolaget och ger högre transaktionskostnader.
    Svenska börsen går minst lika bra som världsindex plus att du slipper valutarisken
    så de utländska innehaven tycker jag mest kan vara kryddor. Men du kanske gör bättre affärer ju mindre koll du har... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lockas av starka konkurrensfördelar, oavsett om bolagen befinner sig i Sverige eller någon annanstans. Men visst kräver utländska investeringar mer bevakning och är dyrare, så bolaget ska allt annat lika vara bättre för att man ska gå över ån efter vatten.

      Om man jämför med Skanska (ursprungligen Skånska Cement) som jag även har i portföljen så upplever jag Skanskas konkurrens som hårdare och tillväxtmöjligheterna sämre (tror jag). Inte riktigt jämförbart, men ändå :-)

      Lyckas Dangote få "monopol" på många lokala cementmarknader, inte bara i Nigeria utan övriga Afrika är det verkligen något unikt. Det är i huvudsak oreglerade marknader så starka konkurrensfördelar tillåts utan risken för reglering. Ok, riskerna är högre, men även potentialen.

      Alltså, starka konkurrensfördelar på en kraftigt växande marknad som inte hotas av ny teknik är ovanligt i mina ögon och det som lockar :-)

      Men tack för kommentarer/reflektioner, och till slut blir jag väl avskräckt. Ingen annan som ser poängen med denna investering? Ja,då är det kanske lika bra att avstå även om vi börjar tangera följa-John diskussionen :-)

      Radera
    2. Många av de svenska bolagen är dessutom verkligen internationella bolag så man får riskpridning även med dessa bolag.
      När du kommer en bit bort så är dessutom inte redovisingen densamma ytterligare en sak som försvårar.
      Så till den egentliga frågan igen har placeringar i avlägsna länder gett dig en bättre avkastning inkluderat högre transaktionskostnader och valutaförändringar historiskt. Med dina placerigar worldwide så borde detta vara en sak att titta på och kanske då även blogga om.
      Du var nyligen inne på att dela upp portföljen varför inte en om inte svensk så nordisk portfölj kontra mer avlägsna investeringar för jämförelsen skull. Du kan ju även göra en fiktiv jämförelse förstås men det brukar inte vara lika tillförlitligt som i skarpt läge,,,

      Radera
    3. Har blivit en ren uppdelning nu med utländska i KF och svenska i ISK, efter problemen med källskatten. Så numera ganska enkelt att följa.

      Kan vara så att jag är färgad av att Famous-Brandsköpet är min mest lyckade investering någonsin (vilket gör att jag måhända underskattar riskerna). Sen blandas ju de mer exotiska utländska upp med Johnson & Johnson mfl, så det beror lite på var man drar gränsen.

      Radera
  6. Nej du tänker helt rätt tycker jag. Såg en film med Rosling för flera år sen och har sett den igen vid några tillfällen, säkert är ju att Afrika som kontinent kommer växa, och växer redan. Varför inte vilja ta del av den trenden? Dessutom är ju cement en typisk sak man behöver när välståndet ökar.

    Angående valutan har jag lite frågor och tankar;

    "Nigeria recorded a Government Debt to GDP of 11 percent of the country's Gross Domestic Product in 2013. Government Debt To GDP in Nigeria averaged 35.96 Percent from 2000 until 2013, reaching an all time high of 88 Percent in 2001 and a record low of 11 Percent in 2013."

    Eftersom dom verkar sakna behov av att trycka pengar och har stadiga inkomster från oljan bör väl inte risken för något valutatapp vara sådär totalt överhängande? Eller något vi ens behöver beakta sådär väldigt? Dessutom är dom ju en exporterande ekonomi med god bytesbalans och dessutom har dom tillväxt, på sikt lär väl värdet på valutan snarare öka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för "stödet" och intressant! Valutan har väl alla chanser att förbättras då statsskulden och bytesbalansen förbättras. Även om inflationen är en negativ faktor.

      Angående oljan så verkar Dangote vara inblandad där med :-)
      http://www.dailymaverick.co.za/article/2014-03-02-profit-in-paradox-why-dangotes-new-oil-refinery-makes-sense-for-him-and-nigeria/#.U4tsgHJ_vh4

      Nigeria importerar alltså olja trots att de är en stor oljeproducent. Om herr Dangote får som han vill så kommer detta att upphöra. Vilket borde påverka valutan positivt.

      Annars är väl dessa 6 st faktorer som påverkar valutan se länken. Länk: http://www.investopedia.com/articles/basics/04/050704.asp

      Radera
  7. Ett bolag jag spontant kommer på är Conduril. En portugisisk firma och minimicourtaget är 11 euro via Nordnet, vilket är helt överkomligt. 2 / 3 av faktureringen är från Afrika. Det är välkänt bland bloggare och har gått upp flera hundra procent sedan 2012, men kan ändå vara billigt: http://www.oddballstocks.com/2012/08/a-european-net-net-with-pe-of-2x-and.html

    Jag är inte riktigt med på hur Dangote har ett first-mover advantage om nya anläggningar är billigare i drift, snarare tvärtom. Dangote bygger en ny anläggning och efter 5-10 år kommer en konkurrent in och öppnar upp en ny fabrik. Om konkurrentens fabrik har lägre driftkostnader, då är det väl snarare något som alltid gör det mer attraktivt för nya spelare? Det skulle vara någon sorts skalfördelar som bolaget har kombinerat med att de mutat politikerna på rätt sätt.

    Det är kul med exotiska bolag, ju mer man läser på om företag, desto mer förstår man. Att undersöka något som går att köpa är emellertid tillfredsställande på så sätt att man kan slå till om man hittar något. Annars blir det lätt en illusion. Det finns fina bolag som väntar på att bli upptäckta på marknader med lågt courtage. Australien, Österrike, Holland, Portugal, Frankrike, Tyskland, Belgien är exempel på marknader som är exotiska men ändå relativt billiga. Leta gärna under stenar där ingen annan letar, det gör jag med. Men letar du under stenar som väger två ton, kommer du ändå inte orka lyfta dem.

    I. Kahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset ang Conduril. Vid en snabb titt (alltför snabb:-) så verkar Dangote ha högre direktavkastning, bättre vinsttillväxt, högre ROE och lägre skuldsättning.

      Med first-mover menar jag att de bygger moderna storskaliga anläggningar som får ner tillverknlingskostnaden jämfört med lokala aktörer. Kostnaden som saxas ur analysen gäller dock Nigeria, men jag antar att nybyggda storskaliga anläggningar ändå är effektivare på något sätt.

      Tänker helt enkelt att det kostar massor att smälla upp en stor anläggning och att ingen konkurrent får för sig att bygga en liknande i närheten (= lokalt monopol). Borde vara så med riktigt tunga varor och viss begränsning av naturresurser (Limestone). Och vissa länder i Afrika saknar Limestone och måste importera och då är det tullfritt inom Afrika (om jag förstått rätt), vilket gynnar Dangote förutom lägre fraktkostnad (kortare avstånd).

      Försöker scanna de övriga marknader du nämner men har inte hittat något så klockrent "tillväxtcase" som Dangote sett till en växande marknad utan teknikrisk. Men de externa riskerna kopplat till landet och valutan är väl i och för sig lägre i Europa.

      Men nog är det en tung sten det håller jag med om, nästan så tung att jag inte ville skriva om dem. Men tack för bra input!

      Radera
    2. Å andra sidan har Conduril en portugisisk ledning, betydligt lägre värdering, avsevärt lägre courtage och lägre valutarisk i den positiva vågskålen.

      Får jag fråga varför du letar tillväxtcase? Fama och French har visat att värdeaktier med låga P/E och P/B överpresterar de högre värderade tillväxtaktierna över tid. Bolaget med finast prognostiserade grafer på PP-presentationen vinner inte alltid över de osexiga gubbaktierna. Jag dras till osexiga bolag. Tråkiga marknader som inte förändrats på många år och där grundarfamiljen år efter år gnetar på med att skapa värde och göra bolaget bättre för framtiden. Det sker inte med massiva hopp, utan i sakta gemak, kund för kund, faktura för faktura. Marknaden tenderar att extrapolera de senaste årens utveckling i för hög grad och inget är mer älskat än strålande historisk tillväxt. Om multipeln är konstant och vinsten ökar, kan det vara mycket lönsamt. Å andra sidan är fallhöjden betydligt större ifall problem infinner sig.

      I. Kahn

      Radera
    3. Ok, nu när jag läser på lite bättre ser Conduril mer intressant ut. FT:s uppgifter kan inte stämma, där såg jag ett bolag som har P/E 18 och stagnerad tillväxt etc, se länk 1 och 2. Tittar man i länk 3 ser det mycket mer intressant ut

      Nej tillväxt kan ofta innebära för dyr värdering och att konkurrenter hopas. I Dangotes fall är möjligen tillväxten utanför Nigeria ett osäkert kort men inne i Nigeria (som växer) är de ganska ohotade, se länk 4.

      Länkar:
      http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=CDU:LIS
      http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Financials?s=CDU:LIS
      http://alphavulture.com/2014/04/08/conduril-reports-2013-results-and-doubles-dividend/
      http://www.economist.com/news/business/21600688-mix-natural-advantages-and-protectionism-has-made-dangote-group-nigerias-biggest-firm-now

      Radera
  8. Tycker det är bra att du tittar på investeringar utanför Sverige idag också. Börsen har rätt hög värdering nu i Sverige och det finns många value traps. Mycket är avgörande för Sveriges del tror jag nu vad som händer i Europa. Själv rör jag inte så mycket i min portfölj för tillfället utan väntar ut händelseutvecklingen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är i princip fullinvesterad, är ju i princip omöjligt att parera nedgångar, så jag försöker inte. Men möjligen är det ett tecken på riktigt hög värdering i Sverige att man börjar kika på bolag i Nigeria :-)

      Tycker faktiskt det i dagsläget är lättare att hitta riktigt billiga bolag utanför Sverige, som t.ex. norska Protector.

      Radera
  9. Apropå något helt annat har jag läst att fastighetsmarknaden i Kanada är uppe på farliga nivåer, nästan 9 gånger disponibel inkomst så dom har med råge passerat USA:s nivåer innan krisen.. Jag vet inte hur det kommer påverka din REIT, om alls men det är ju inte omöjligt att det blir tufft för fastighetsbolag överhuvudtaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den här artikeln ser ju inte så lovande ut:
      http://www.fool.ca/2014/03/25/6-signs-canadas-housing-market-is-a-bubble/

      Samtidigt tror/hoppas jag att sjukhus och sjukvårdslokaler är mindre känsliga än andra lokaler. Och Northwest har långa kontrakt, bundna lån, och inte alltför hög belåningsgrad på byggnaderna. Men, nog är det en risk - men jag anser mig till viss del kompenserad genom den höga direktavkastningen.

      Tack för varningen förresten:-)

      Radera
    2. Jag tackar också för varningen. Vad tror du, Gustav? Ska jag vänta ut bubblans bristning innan jag köper mera eller ska man inte bry sig om det?

      Radera
    3. Svårt... kan kanske bero på hur mycket du har i dem redan. Jag har tillräckligt för tillfället och väntar med att öka i dem.

      Brukar följa med här för att se om något nytt skrivs:
      http://www.stockchase.com/company/view/3751

      Radera
  10. Verkar förresten som att konkurrensen hårdnar. Konkurrenterna Lafarge och Holcim går ihop globalt, och lägger ihop sina Afrikanska verksamheter för att bättre utmana Dangote. Frågan är om det hjälper mot marknadsledande Dangote, men risken för mer prispress är väl uppenbar?

    http://www.bloomberg.com/news/2014-06-03/lafarge-to-merge-africa-cement-assets-into-nigeria-listed-entity.html

    SvaraRadera
  11. Mer om Dangote.
    http://frenzel-herzing.com/dangote-cement-and-the-miracle-of-51-ebit-margin/?utm_source=feedly&utm_reader=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=dangote-cement-and-the-miracle-of-51-ebit-margin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länktipset!
      Dangote tycks vara något unikt, men ganska svårbedömt.

      Radera
  12. Svar
    1. Är det någon som tycker att vi ska sätta punkt för diskussionen ? :-)

      Radera
  13. Finns det några fina bolag som är noterade på svensk/amerikanska marknaden som har stor exponering mot t.ex. Afrika eller liknande marknader?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Millicom och PZ Cussons (brittiskt) är väl två bra exempel. Har inte hittat några andra. Vill man in enbart mot verksamhet i Afrika och kan tänka sig råvaror - inte inhemsk konsumtion - så finns många fler, t.ex. Semafo.

      Radera
  14. Ny video från Financial Times med en positiv inställning till Dangote :-)
    http://video.ft.com/3605185239001/African-cement-Day-of-Dangote-/companies

    Dangote is pretty far ahead... jämfört med Lafarge och Holcim
    Scale and connections... angående konkurrensfördelarna
    Och de nämns som ett av få möjliga sätt att nå Afrikas tillväxt.
    Konkurrenterna är visserligen världsledande globalt men inte fokuserade på Afrika, har en del skulder, och fullt upp med sammangåendet.

    Sevärt, och jag funderar ändå på att kliva in i Dangote!

    SvaraRadera