onsdag 14 maj 2014

Köpte Protector - och tankar om att vägra John


Till slut kunde jag inte hålla emot, jag är sen på bollen men... nu har jag köpt ett antal Protector Forsikring för 29.40 NOK. Kanske sist i hela bloggvärlden och jag har några tankar om hur det kunde gå så.

Bloggen är för mig en process för att lära sig mer om investeringar och få feedback, liksom för många andra. Oftast är det klockrent men ibland spelar de egna tankarna ett spratt. Ett följa-John beteende uppstår i bloggvärlden och det är något som jag ibland har svårt för. Men i grunden är det ju positivt, att lära och inspireras av andra. Och skulle man bara följa någon random John är det en sak, men att följa Ägamintid, Aktiefokus, 4020, och alla andra duktiga bloggare brukar faktiskt vara en god ide. Motståndet mot att följa John har gått för långt och det har blivit något av ett vägra-John-beteende.

Mycket psykologi här och ibland kan man få en tendens att sticka ut bara för sakens skull. Jfr Snåljåpens slösmånad när alla andra skulle köra snålmånad. Framöver ska jag bli ännu bättre att ta råd och hitta inspiration från alla andra bloggare och läsare. Och sydafrikanska försäkringsbolag behöver ju inte vara bättre än Norska - även om jag fortfarande tror Discovery Ltd är svårslaget :-)

Så här är det:
Jag har varit för seg med att sälja Skåne-Möllan för att det var mitt favoritbolag. Och för seg med att köpa Protector för att det varit alla andras favoritbolag. Dumt verkligen, bort med sådana "känslor" i investeringssammanhang :-)
Ett annat skäl till att jag inte köpt dem är att jag borde ha köpt dem långt tidigare och sånt kan sätta sig i huvudet. Det tar emot att köpa ett bolag kring 30 NOK när man hade chansen långt tidigare, kring 15-20 NOK. Då kommer en automatisk tanke att det är kört, att tåget har gått.

Ska jag inte skriva något om Protector då? Nej, faktiskt inte, "allt" är ju redan skrivet. Ett mycket billigt bolag, P/E 7 och 6 % i direktavkastning och med tillväxt. Det jag kan tillägga är att tillräckligt starka konkurrensfördelar borde finnas: De är en lågkostnadsproducent och har en mycket stark position i nischen ägarbytesförsäkringar. En enda punkt faller det på och det är att de gjort en utdelningssänkning i närtid. Men när allt annat finns där är jag flexibel och låter det passera.

Nu är jag med på tåget även om det var dyrare att köpa biljett ombord än att ha köpt innan. Men låt gå, jag tror det kommer att bli en fin resa ändå.

Hur gör du med "John", och känner du igen dig i några av dessa tankar?

39 kommentarer:

 1. Jag ska också försöka bli bättre på att följa John också. Det gäller nog att hitta en balans mellan eget och andras. Våga lite på andra och tro på sig själv. Följer man för mycket så kommer det nog kännas svårt om det går dåligt. Följer man av princip inte alls så blir det svårt att hitta bra bolag. Själv är jag mycker nöjd med mina Eolus som inte finns i många andras portföler och Protector som jag hittade tack vara Ägamintid. Jag har gjort en egen analys av båda då jag inte köper grisen i säcken. - Välkommen i gänget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en balans och det här är ett tydligt fall där jag borde "följt John" tidigare. Men det är inte för sent (hoppas jag). Kommer fortsätta leta och skriva om "egna" bolag.

   Radera
 2. Välkommen till Protector ägar skaran :)
  Tycker andra bloggar är ett utmärkt sett att hitta bra företag. Sedan finns det så många bloggare att man ändå måste sålla och bilda sig egen uppfattning och plocka in dem man vill. Själv har jag en blandning från olika bloggare samt några egna. Tycker själv det är grymt svårt att hitta bra, billiga bolag speciellt i dagen börsklimat. När någon annan bloggare hittar något tar man tillfället i akt att kolla lite extra på det själv och kolla om det passar ens egna portfölj.

  P.S Apropå din portfölj kan det vara trevligt att ha procent andel av portföljen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Håller med, inte helt lätt att hitta billiga bolag nu. Ska förresten uppdatera portföljen med procent.

   Radera
 3. Känner igen mig men egentligen är det bra att "följa John" gällande bolag man vill äga eftersom man då får extra bevakning av dem vilket alltid är bra och roligt.

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ta ett bolag som Vitec till exempel. En fördel att det ändå finns några andra bloggare som skriver om dem. Och Handelsbanken, där har ju t.ex. Lundaluppen alltid några kloka kommentarer efter varje rapport.

   Radera
 4. Hej Gustav, grattis till vad jag tror är ett bra köp. Jag är också ganska sen med att köpa in Protector, men hann köpa före avskiljandet av utdelningen så det är fint.

  Ruter, jag har sammanställt en lista över bloggare som har Protector, hade inte lagt in dig i listan, men såg dig också nu :-) Kul! Det är minst 16 bloggare som har aktier i Protector

  http://hankman-pme.blogspot.se/2014/05/ny-lista-over-bloggare-som-ager.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Där ser man, intressant sammanställning!

   Radera
 5. Kan bara hålla med, särskilt gällande att det tar emot att köpa på en mycket högre kurs än när man först kikade på aktien. Har dock insett att jag hellre hoppar på kvalitetsbolag på station 2 än chansar på att man är med från start i tveksamma förhoppningsbolag. Eftersom min erfarenhet och kunskap inte är i närheten av er "kvalitetsbloggare" så kan man väl nästan säga att min strategi är att prestigelöst analysera om era bolagsanalyser och slutsatser är något som även passar mig, min situation och investeringsfilosofi. Så tack för att ni finns! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en ganska sund strategi. Tror Snåljåpen körde ett "bloggindex" och det är säkert något att kika på också :-)

   Radera
 6. Du är verkligen inte ensam, i morse inhandlade jag Protector för första gången, då på en kurs på just 29,40. Vågade inte följa john(ägamintid) i början. Men efter allt som har hänt och allt man läst om bolaget är det svårt att motstå. Det kommer nog bli en fin resa även från denna kurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi hoppas att 29,40 är en bra ingångskurs :-)

   Radera
 7. Det som är tråkigt för bloggläsarna är att det blir färre case som bloggare analyserar när alla tar rygg på varandra. Att läsa det första inlägget om protector är kul, att läsa det femtioåttonde, mindre så. Sedan ökar risken för grupptänkande, jag efterfrågar mer kritiska analyser av exempelvis protector. Folk brukar bara säga "So far, so good, jag köper in mig", i stället för att ifrågasätta caset. Fler djävulens advokater hade inte skadat.

  Visst svider det när man övervägt att köpa något, avstått och sedan har aktien gått upp. Men det är som Gretzky sagt: "Man missar 100 % av de skott man inte tar". I efterhand är det lätt att pricka vinnarna. Att köpa bara för att du "missat tåget" och erkänner dig besegrad låter inte heller rätt. Du har inte rätt för att aktien går upp eller ner. Du har rätt för att din argumentation och din logik var rätt. Jag kunde köpt protector men jag vet inte hur man värderar försäkringsbolag, därför köpte jag inte. Även om varje bloggare äger bolaget är det inget som påverkar mig. Om något är det negativt då det är mer genomlyst och potentialen för undervärdering minskar.

  Irving Kahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra påpekanden, jag kan i alla fall lova att det kommer fler ovanliga analyser framöver.

   Radera
 8. Det är klart att Protector var billigare vid 19 än 30. Den var ännu billigare vid 5 för några år sedan men det som räknas är om priset är fortfarande verkar vara OK.

  En sak som inte är skrivet än om Protector är hur de nyttjar återförsäkring och hur det slår på deras resultaträkning. Jag lär återkomma i ämnet... :-)

  Apropå följa John skadar det inte att inspireras av andra. Man får inte pluspoäng för att komma med egna idéer. Det gäller dock att granska kritiskt och inte hamna i grupptänkande, som Irving påpekar. Det finns ganska många som följer vissa bloggare - se bara på statistiken från Avanza - men man får inte glömma att det finns ännu fler som inte leker följa John.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om vad du säger. Angående återförsäkring var det en ny vinkel, ser fram emot det. Skulle du möjligtvis få med något extra om Munich Re (jag äger dem) så vore det kul.

   Radera
 9. Instämmer delvis med kahn här! Själv valde jag 2011 gjensidige före bla protector när jag bestämde mig för att ta in ett försäkringsbolag i portföljen! Anledningen va storleken, ägarbilden och mindre risk som gjorde att det vart gjensidige som kom in i portföljen!
  Gjensidige har varit en mkt bra investering protector hade varit en fantastisk investering men jag ångrar mig inte just pga att det inte passade mina kriterier just då!
  Inspiration och råd ska makn alltid ta, men ditt grävande i Sydafrika kommer l längden ge dig väldigt mycket kunskap som gör att det istället är följa Gustav som gäller ;)  SvaraRadera
  Svar
  1. Trötta storebror Gjensidge kom med sin rapport idag. "Solveny margin" lite högre än Protector med 398 % mot 348 % annars får de stryk på de flesta punkterna nu.P/e nu drygt 15 med Q1 x4 dubbelt mot lillebror... och då är det ändå lillebror som växer överlägset snabbast. Bolaget behåller väl utdelningen på 6,80 och handlas nu på 6 % i direktavkastning som verkar vara riktmärket nu för försäkringsbolag i Norge :-)

   http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/25/D8/CD/wkr0010.pdf

   Radera
  2. En intressant sak är att Gjensidige köpt Solid:
   file:///C:/Users/Gustav/Downloads/20131022%20Gjensidige%20och%20Solid%20F%C3%B6rs%C3%A4kringar.pdf

   Det här kan vara en bra bas att växa ifrån utanför Norge. Solid är ju bland annat stora inom produktförsäkringar (extraförsäkringar till dator, tv etc).

   En annan detalj är att namnet Protector funkar mycket bättre än namnet Gjensidige utanför Norge :-)

   Och Irving Kahn har rätt: Man ska följa "sig själv" oavsett vad - även om det ibland innebär att man ibland följer John.

   Radera
 10. Jag har gjort som alla andra i bloggosfären och gjort en analys av Protector. Det jag har kommit fram till är att det passar inte mig helt enkelt för att jag ser inte en uthållig direktavkastning på dem nivåerna och jag är helt enkelt rädd att det ska bli ett nytt Ratos av det. Sedan förstår jag inte riktigt hur försäkringsbolag ska värderas i och med att de har ett dubbelpipigt riskupplägg. Därför är jag nog den enda bloggaren som inte har och inte heller kommer att satsa i det bolaget. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs på lite så ser du att bolaget är överkapitaliserat och förstå att det inte bara är en uthållig direktavkastning utan utdelningen kommer att öka framöver.
   Men det finns ju många aktiefester att välja på liksom många minor och jag tror i allafall att den här festen blir riktigt trevlig... :-)

   Radera
  2. Jag är inte så säker på att det är så överkapitaliserat som många tror. Jag ska ta fram min analys igen och se var jag har de siffrorna som fick det att blinka rött framför mina ögon. Det får dock bli efter helgen.

   Radera
  3. Det är bara du läser rapporten 348 % i solvensmarginal mot deras eget mål på 250 % som är långt över vad som krävs. Nu har de det angenäma problemet framför sig med mer utdelningar eller återköp av aktier jag hoppas på en mix av detta.

   Radera
  4. Vinsten växer och utdelningsandelen är cirka 50%. De har väl inte heller något stort underhålls-Capex. Då borde spontant dagens utdelning inte vara i fara. Just nu förstår jag inte vad som blinkar rött, men är nyfiken på hur du menar.

   En annan sak jag inte riktigt förstår är dessa prognoser:
   http://www.4-traders.com/PROTECTOR-FORSIKRING-ASA-1413249/financials/

   Med tanke på tillväxten tycker jag prognoserna för 2014 och 2015 delvis ser lite konstiga ut.

   Radera
  5. 4-traders prognoser ger jag inte mycket för. De ger ju prognoser för massor av bolag och är antagligen någon trött dataprogonos.
   För det första måste man räkna bort avsättningen till security provisionen
   som bara är skattetekniskt. Bolaget tjänade då drygt 4 kr per aktie förra året. Min försiktiga prognos för i år är 4,40 = p/e ca 7. Min likadeles försiktiga utdelningsprognos nu 2,40 = ca 8 % direktavkastning... billigt är väl ett understatement... :-) För att handlas på 6 % direktavkastning som nu verkar vara normen på norska börsen så måste aktien då upp till 40 kr jag tycker att med nuvarande fina utveckling minst 50 kr är motiverat. Anledningen till att aktien handlas så lågt tror jag är att nästan det enda som skrivs om dem i Norge är missnöjda köpare av bostäder med Protectors ägarskiftesförsäkringar. Men impopulära aktier är ju sådana som Buffett gillar de är ju billiga av fel anledning :-)

   Två bra bloggare som följer bolaget är Ägamintid och aktiefokus som bl.a tar upp detta med security provision för de som inte greppar det..

   Radera
  6. 4-traders är inget jag litar på så utan ser som inspiration som måste verifieras om möjligt. I detta fall litar jag på Ägamintid, Aktiefokus mfl, som verkligen räknat fram och tillbaks på aktien. Och du verkar ha bra koll också :-)

   Mina egna undersökning och mina beräkningar säger "undervärderad" och "hög kvalitet" på bolaget. Min tveksamhet har tidigare varit detta med bestående konkurrensfördelar samt utdelningshistoriken men efter att ha läst på så anser jag att konkurrensfördelar finns och gör ett litet undantag för utdelningshistoriken.

   Radera
  7. Jag har nu tittat på min analys och funnit att jag trots alla hyllningar inte kommer att köpa in bolaget. Det finns två bra skäl till det förutom den dubbelpipiga risken som, alla försäkringsbolag har. Det ena är att betalda premier planar ut sin ökningstakt vilket är ett tecken på att marknaden börjar nå gränsen för vad det här bolaget kan göra i tillväxt. Det andra är att kassaflödet sjunker. Visserligen från en hög nivå men det var det här som gjorde att det blinkade rött för mig i alla fall. Ursäkta att jag svär i den fina Protector-kyrkan men någon bör iaf agera djävulens advokat här. :-) Sedan är jag av den åsikten att om någonting verkar för bra för att vara sant så är det troligen så. Minns Fermenta.

   Radera
  8. Fler kritiska blickar behövs det har du helt rätt i:-)
   I detta fall håller jag dock inte med utan jag ser ett lågt värderat tillväxtbolag som hittat en lönsam nisch. Dolda fel-försäkringar är en guldgruva, jfr med Chubb som är stora i Sverige.

   Radera
  9. Kassaflödet kommer att variera enormt från år till år - det är bara att betrakta vilket (stort) försäkringsbolag som helst. Fairfax, Gjensidige och Sampo har jag granskat lite närmare och alla tre har enormt svajiga kassaflöden. Sampo hade t.ex. kassaflöde från den löpande verksamheten som var omkring noll eller negativt 2004-2007 och 2010-2011. Har inte kollat sedan dess.

   Protectors kassaflöde har jag faktiskt inte tittat på, inte ens en sekund. Borde jag? :-) Jag tänker mig att det räcker att kolla på bolagets kapitalisering. Det finns strikta regler att följa och kapitaltäckningen följs av myndigheter, så utrymmet för fiffel är begränsat.

   Radera
 11. http://blogg.avanza.se/avanza/17-e-maj-vi-gratulerer-med-dagen-och-spanar-in-de-trendigaste-norska-aktierna/?utm_source=smt&utm_medium=socialamedier&utm_campaign=17emajnorskaaktier

  SvaraRadera
 12. Bloomberg verkar seriösare och deras prognos är 4,23 i vpa för 2014.P/e 7....

  http://www.bloomberg.com/quote/PROTCT:NO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, verkar stämma bättre!

   Det jag gillar med 4-traders är att de kör prognos flera år framåt, men de ganska är svajiga ibland och uppgifterna bör verkligen dubbelkollas.

   Radera
 13. Känner verkligen igen mig i orden om "favoritbolag" och risken det medför att vara så fast vid ett/fast vid att inte vilja köpa ett. Men det är bra att läsa även här, då reflekterar man över det själv :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, bloggen får ordning (nåja) på de egna tankarna. Positivt om den kan bidra med input även till andra :-)

   Radera
 14. Löjligt med detta "Följa Johntänk". Självklart är det bra att få olika inputs men sedan måste man ju göra en egen DD med innan sin investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, men för mig blev det någon slags tankefälla att inte köpa för att så många andra bloggare gjorde det. Dumt som sagt :-)

   Radera
 15. Vad ligger tillväxten på? Eftersom bolagen generellt värderas till låga p/e tal är det ju tillväxten som blir det intressanta. (läste bara som hastigast)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite beroende på vad man avser men vinst per aktie 2013 var 3,47 NOK och för 2014 förväntas det bli 4 enligt ledningen. Sen kan man ju t.ex. hoppas på utdelningshöjning också.

   Radera