söndag 5 januari 2014

Kanadensiska sjukvårdslokaler en bra placering?


Serien om okända utdelare ska fortsätta, men ett nytt bolag har dock stigit fram som en eventuell köpkandidat... Inte en svensk aktie nu heller men jag finner den högintressant och värd att diskutera.

Vad sägs om nästan 8 procents direktavkastning, månadsutdelning, en kurs under bokförda värdet och inriktning på sjukvårdslokaler? Bolaget äger 18 procent av Kanadas "Medical offices". En långsiktig trend är att befolkningen blir äldre och äldre och att behovet av sjukvård ökar. Dessutom har de liksom andra REITs handlats ner på grund av att räntorna förväntas stiga.

Kort om bolaget
Aktien heter Northwest Healthcare properties REIT och är noterad på Torontobörsen. Hyfsat okey courtage alltså, typ 175 kr. Tickern är NWH.UN. De marknadsför sig som "Canadas healthcare Landlord" och äger olika typer av "Medical Offices". Det handlar om kontor, vårdcentraler, tandläkarmottagningar, apotek etc. Lägena är ofta i närheten av större sjukhus.

Några fakta:
 • Direktavkastning 7,7 procent.
 • Utdelningsandel 96 procent för 2012*
 • Skuldsättningen jämfört med bokfört värde cirka 50 procent
 • Debt/Equity cirka 175 procent om jag räknar rätt i senaste kvartalsrapporten. Upp från 167 procent året innan.
Här är en länk till hemsidan, en bra presentation, uppgifter från Kanadensiska Morningstar, bristfälliga uppgifter från 4-traders och lite expertkommentarer.

* Se årsredovisning sid 3. Utdelningsandelen är efter underhålls-capex, se förklaring här.

Konkurrensfördelar?
Jag finner en del potentiella konkurrensfördelar hos dem:
 • Bra lägen nära sjukhus, då ligger de nära till hands om sjukhuset ska utlokalisera någon icke-akut verksamhet.
 • Långvariga relationer med större hyresgäster, och de medverkar även vid nybyggnationer och säger sig kunna ta vara på unika behov etc.
 • Många doktorer och tandläkare är hyresgäster och de vill knappast byta lokal och kundkrets.
 • Enda landsomfattande fastighetsbolaget med den här inriktningen. Närmsta konkurrenten har 5 procent av marknaden. Marknanden är fragmenterad. Att köpa upp enskilda aktörer och effektivisera verksamheten låter som en bra idé.
 • Lägre lånekostnader eftersom de är ledande inom sin nisch och en renodlad aktör.
 • Att äga 16 000 parkeringsplatser är mumma.

Nackdelar och risker?
Några nackdelar finns dock givetvis:
 • Kort historik, börsnoterat 2010. Fem års noterad historik hade varit bättre.
 • Stigande ränta kan vara ett hot mot framtida utdelningar. Alternativa ränteinvesteringar blir mer intressanta när räntan är högre. Tillsammans kan det leda till kursnedgång när räntan stiger. 
 • Politiska risker, har man satsat på rätt typ av lokaler t.ex.?
 • Övervärderad fastighetsmarknad i Kanada, se denna länk?
 • Svår att bevaka, är inte någon expert på Kanada eller sjukvård i Kanada för den delen. Man kan säga att jag "kan nada" om det:-) Men verksamheten verkar i och för sig rätt basic?
Det man ska bevaka är att skuldsättningen inte stiger, att kassaflödet täcker utdelningen och att verksamheten inte är utsatt för risker. Den stora frågan är om utdelningen kan behållas. Skulle kursen gå ner 20 procent är direktavkastningen 10 procent OM den behålls. Verkar i så fall orimligt?

Egentligen hade något svensk fastighetsbolag varit trevligt. Ingen har dock inriktning på sjukvård (?) eller något större innehav av parkeringsplatser. Inlåsningseffekterna och konkurrensfördelarna anser jag dock spontant kunna vara starkare i det här fallet. Möjligen påminner de om Tribona som är ledande inom sin nisch. Men de har inte 8 procents direktavkastning och månadsutbetalning, vilket jag erkänner lockar. Inte heller koppling till USD som många andra REITs.

En invändning är nog varför man ska ge sig utomlands. Men ta Tribona eller Kungsleden som exempel, hur mycket vet jag om dem bara för att jag bor i Sverige? Förväntar mig inte att ha någon "edge" där heller faktiskt. 

Kolla gärna in bolaget närmare! Vad tror ni om en sådan här placering? Har jag missat några risker? Har den höga utdelningen förblindat mig? Uppfylls kravet på goda finanser, och är REITs något att ha? Misstänker att någon läsare har bättre koll än vad jag har!

49 kommentarer:

 1. Otroligt bra jobb att finna intressanta investeringsobjekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:-)

   Hör gärna av dig om du kommer på något annat bra bolag jag borde skriva om.

   Radera
 2. Kanada är ett mycket intressant land iom att de har samma typ av välfärdssystem som vi har i Sverige att man betalar via skattsedeln. Jag har en kompis som har varit väldigt mycket i Kanada och han är imponerad av hur utåtriktade och kunniga kanadensarna är om sin omvärld. Överhuvudtaget känns deras mentalitet mycket lik den som finns i norra Europa. Detta gör att det känns enklare och säkrare att köpa och äga bolag i ett sådant land än i till exempel USA. Det leder till att det här företaget skall analyseras in till benmärgen. :-) Den stora risk som jag ser på lång sikt är att deras hyresgäster och kunder är beroende av politiska beslut om sjukvårdssystemet. Dock ser jag att det finns realiseringsbara tillgångar i form av de 16 000 parkeringsplatserna om det skulle knipa.
  Rullstolsinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Kanada är ett land som känns säkert som sådant och är lätt att gilla. Som Europa men något närmare USA, åtminstone geografiskt:-) Aktier därifrån lockar ännu mer än i USA, och du slipper den direkta risken för dollarras (USD).

   Just politiska förändringar är bökigt att ha koll på, tanken är att hitta ett så pass stabilt bolag och sektor så att allt inte ska omkullkastas så snabbt. Generellt är trenden mer sjukvård och fler äldre så jag skulle nog spontant tro att deras tjänster lär behövas.

   Parkeringsplatserna var något som verkligen föll mig i smaken!

   Radera
  2. Nu har jag pratat med min kompis och han säger att kanadensarna älskar sitt sjukvårdssystem och om någon politiker skulle ens andas om att göra inskränkningar i det skulle denne flyga bort. Därför verkar det som om den politiska risken är minimal för lång tid framåt.

   Radera
  3. Skönt att höra, vad bra att du kollade!

   Radera
 3. Mycket bra inlägg! Generellt tycker jag REITs verkar intressant då de slipper betala bolagsskatt och att udelningen är reglerad så att 80-90% av överskottet ska delas ut. Har dock inte kommit längre än så i mina "kunskaper" om dessa placeringar, finns säkert mer viktigt att känna till?

  Håller med om alla konkurrensfördelar du uppger om bolaget. Beträffande nackdelar är ju kort historik en uppenbar sådan. Övervärderad fastighetsmarknad i Kanada kan knappast heller vara bra.

  Men hur ser du att stigande ränta från så här låga nivåer kan vara ett reellt hot inom överskådlig tid? En Reit med utdelning på 7-8% borde stå sig väl i konkurrensen ganska länge.
  Vilka politiska risker kan du se som skulle vara större än för ett vanligt fastighetsbolag, eller för all del ett läkemedelsbolag?

  Jag tycker den tyngsta nackdelen är din sista punkt, dvs svårt att bevaka Kanada. Finns inte motsvarande REITs i USA med lika stor udelning och dominans inom sjukvårdsfastigheter? I så fall billigare courtage och mer lättbevakat.

  Annars lockar 8% direktavkastning och månadsutbetalning stark! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att stigande räntekostnader drar upp lånekostnaden för dem och att vinsten därför minskar. Pengarna som skulle gått till utdelning måste gå för att täcka räntekostnader. Dessutom är alternativa placeringar som högräntekonton betydligt mer attraktiva i en högränteläge.

   USA är mer lättbevakat, men för egen del har jag många andra bolag i USD. Skulle vara en poäng att hitta en i CAD och sprida risken lite. Också svårt att hitta något med samma överlägsenhet i marknadsandel (men det kanske finns?)

   Radera
  2. Ja, så klart, om räntan stiger blir det ju jobbigt för högbelånade verksamheter ;-). Men vilka politiska risker ser du för denna REIT?
   Peter (5/1 16.16)

   Radera
  3. Inga särskilda risker, och i och med att trenden är mer och mer sjukvård så hoppas jag att det inte är några stora risker. Men skulle man t.ex. försvåra för doktorer och tandläkare (varför man nu skulle det) så skulle det bli färre hyresgäster.

   Radera
 4. Har du sett att de planerar en sänkning av månadsutdelning från 0.07 till 0.06? Rullstolsinvesteraren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har du länk: http://tickerreport.com/banking-finance/97475/northwest-healthcare-reit-plans-dividend-of-c0-06-nwh-un/

   Radera
  2. Tack, bra hittat och nu blir jag blir lite förvirrad. I din länk ser det ju ut som att utdelningen för januari 2014 sänks (!)

   Kollar man senaste pressmeddelandet från bolag är ingen sänkning planerad utan den är fortfarande 0,80 per år och 0,006667 per månad i Kanadadollar. Se länk:http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=235532&p=irol-newsArticle&ID=1882418&highlight=

   Varför pratar de då i din länk om dividend på 0.0627? Det enda jag kan komma på är att utdelningen där är justerad till dollar, vilket skulle förklara skillnaden exakt. Rubriken i länken talar dock om Kanadadollar, så det är som sagt förvirrande.

   Kanske är jag ute och cyklar men jag kan inte se att någon sänkning är planerad till januari. I alla fall ingen kommunicerad från bolaget.

   Radera
 5. Samma utdelning 3 år i rad, finns mer intressanta Reits. Kolla ticker: O, ARCP, OHI, VTR, PSEC, MAIN, HCP. Fixa appen seekingalpha och läs och läs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Ska kolla in närmare.

   USA-REITS är ett gott alternativ även om jag gillar exponering mot annan valuta. Vill helst hitta någon inom sjukvård (eller en annan tydlig vallgrav).

   Av de du nämnde tycker jag HCP verkar allra hetast. Egentligen är det väl OHI och HCP, som är verksamma inom just sjukvårdslokaler. Men t.ex. VTR som kör med seniorbostäder kan också vara något och Realty tickar ju på med sina utdelningar.

   Gillar spontant att HCP har inriktning mot sjukvård, är diversifierade, har höjt utdelningen 28 år i streck och en narrow moat enligt Morningstar.

   Radera
  2. Annars finns ju municipal Bond funds med rejäl yield och månadsutdelning.

   http://snaljapen.se/2014/01/municipal-bond-funds-borspoddens-senaste-tips.html

   Radera
  3. Tack för tipset! Häftigt, men oj vad svårt att värdera.

   Frågan är också vilken avgift de tar ut. Om det är 1 procent är det kanske lite saftigt: http://cef.morningstar.com/quote?t=BFK

   Har förresten Blackrock på min bevakningslista:-)

   Radera
  4. Jag hörde börspodden om municipal bonds, men jag undrar hur bra koll dom egentligen har på delstaternas ekonomier?

   Flera antaganden gjorde den placeringen attraktiv som i mina öron inte behöver vara det alls, bland dom:

   extremt stort utflöde av kapital från placeringstypen, dvs "översålt".. typiskt tekniskt snack dvs.

   dollarn kommer antagligen gå upp, eh va? Vilka fundamentala faktorer talar egentligen för det? Och kom inte dragandes med att den står lägre nu än på länge, det i sig är inget argument..

   Delstaternas finanser är inte som Detroit etc. Det må så va men dom defaultade ju just.

   Orkar inte sammanfatta mina tankar mer än så just nu men jag undrar hur insatta dom egentligen är i den skuldsättningsproblematik som finns i USA på både federal och delstatsnivå. Inte särskilt verkar det som, riskerna undervärderas därför grovt, det går inte bara att titta på yielden.

   Det här bolaget ser däremot väldigt intressant ut. Månadsutdelningar är ju alltid väldigt trevligt!

   Radera
  5. Ojoj, ja det här låter svårt. Tror jag håller mig till parkeringsplatser och sjukvårdslokaler :-)

   Radera
  6. Det är just det här jag menar med att vi i Sverige verkar blunda väldigt mycket för de amerikanska skulderna på alla nivåer och jag håller med föregående talare om att det faktiskt finns en anledning till varför dollarn står lågt och det finns dessutom all anledning till att tro att den kommer att sjunka ännu mer på litet sikt. När till och med svenska proffsekonomer argumenterar så dumt som de tydligen gör om amerikansk ekonomi tycker jag att det känns litet obehagligt att ha amerikanska papper av vad slag det än må vara.

   Radera
 6. Läser du om HCP finner du att ledningen är något ifrågasatt men kursen har sjunkit och inte att glömma: HCP är en dividend aristocrat. Men(!) det jag tycker är en nackdel är att de höjt utdelningen över tid på runt 5% årligen. Ventas är min favorit med en höjning på 10% och är stort och välskött. Som Realty Income :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. HPC ser fina ut. Fantastisk historik också. Nackdelen skulle vara att de inte har någon överlägsen marknadsandel jämfört med konkurrenterna om jag förstått det rätt. De är inte heller lika fokuserade. Historiken - och en narrow moat - gör dem dock till ett säkert val.

   Ventas har en härlig verksamhet, äldreboenden är ju kanon. Morningstar ger dem och HCP 4 stjärnor (dvs undervärderade) men anser däremot att Ventas saknar en moat. De har nedgraderat många liknande bolag senaste tiden, t.ex. HCP från Wide till narrow.

   Vet inte om jag förstår Morningstar - eller håller med för den delen - men här är två kommentarer jag hittade om just Ventas och HCP:

   "Riding a wave of tailwinds, Ventas has thrived over the years. These tailwinds largely remain in place, but recent massive portfolio changes suppress Ventas returns on real estate investments to a level below that which we require of moaty landlords. Consequently, we think Ventas lacks a moat. The recent portfolio changes and pending implementation of new health-care reform add uncertainty to our analysis. Health-care real estate benefits from the relatively stable and growing demand for the services its tenants provide. Generally, health-care services are difficult to defer and are provided as needed. As a result, demand tends to remain consistent across economic cycles relative to demand for more discretionary goods and services. Furthermore, incremental demand for health-care services may be driven by an increasing population, longer average lifespans, and recent regulatory changes that are set to expand the pool of participants in the health-care system..."

   "Since its 1985 IPO, HCP has transformed from an owner of hospitals into arguably the most diversified health-care REIT today. While many peers have wholeheartedly embraced the purchase of operating assets under the recently-introduced RIDEA structure, HCP has largely stuck to its traditional formula for success, preferring the reasonable risk-adjusted returns from its triple-net sale-leaseback deals to the promise of unsure upside in RIDEA assets. This makes sense to us, as RIDEA assets generally come at higher total cost, with an immediately dilutive impact to ROREA. Its legacy portfolio should enjoy inflation-plus growth, and we expect HCP to continue finding external growth opportunities in the fragmented health-care real estate industry and as its tenants businesses expand to meet incremental demand from an aging population and more participants within the health-care system...."

   Sen är Morningstar bara en åsikt, och spontant ser alla tre du nämner fina ut.

   Radera
 7. Mm. Jag suger på karamellen ytterligare. Har idag Ventas och OHI och funderar på HPC men istället ökat i Ventas mfl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant sektor. Har du fler tips på aktier? Bara att höra av dig så jag kikar närmare på dem och skriver kanske något på bloggen om dem.

   Radera
 8. Hej Gustav! nu har jag gjort min analys klar och jag kommer att trycka på köpknappen så fort jag får in lite lösa likvider till depån. Tack för ett fantastiskt tips En fråga som jag brottas med är om jag, för att få en bättre balans i portföljen, skulle minska i Skånemöllan istället för att öka på mina andra innehav som ju var min ursprungliga plan. Det har dock visat sig ta längre tid än jag trodde. Vad tycker du? jag frågar eftersom du följer möllan också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Jag hoppas att det är ett bra tips, det finns ju risker och allt kan bli helfel, men från min synvinkel ser i alla fall oddsen goda ut.

   Angående Skåne-Möllan så är den svårsåld pga spreaden. Att handla så lite som möjligt är nog bäst. Men du kan ju alltid chansa och lägga ut en order på Skåne-Möllan. Man får dock vara försiktig både vid köp och försäljning och lägga högre (eller lägre) än vad man tänkt sig och se om ordern går igenom.

   Ser att du har 31 % i Skåne-Möllan. Frågan är om inte t.ex. 20 % skulle vara mindre riskfyllt, men det där är ju mycket en fråga om tycke och smak, och hur stor portföljandel man är bekväm med.

   Alltså: Min rent subjektiva uppfattning är att det kanske kan vara bra att minska något, men bara om du får sålt till ett bra pris.

   Radera
 9. Nu är de inköpta!

  Har funderat en hel del - vilket man kan innan lovet är slut. Läst på om motsvarande amerikanska bolag som OHI och HCP.

  Det jag fastnat för förutom det i inlägget är följande:
  - Hellre en REIT noterad i Kanada. Har mycket annat i USD.
  - Kanadensiska REITs är nog inte heller lika heta. Därför hellre en i Kanada.
  - Högre utdelning än de amerikanska varianterna.
  - Mindre marknad och som jag uppfattar det en mycket starkare position jämfört med närmaste konkurrenten. En mindre marknad där de redan börjar bli stora ger högre inträdesbarriärer och ett tydligare "first mover advantage". De konkurrerar inte med lika många andra REITs.
  - De är de enda som trycker på att de faktiskt får lägre lånekostnad som en renodlad aktör.
  - De är de enda som nämner en sådan sak som parkeringsplatser:-)

  Jag tycker de var så intressanta så att jag köpte in mig. Det jag hittat i USA och Kanada har inte varit lika intressant ur mitt investeringsperspektiv. Northwest har lyckats övertyga mig om tydliga konkurrensfördelar i en intressant nisch och jag finner inte värderingen för hög.

  Sen kan kursen rasa 10-20 procent i dag, imorgon eller inom en månad, sådant är svårt att sia om.

  Min förhoppning är att håva in en hög månadsutdelning. Får se om det här var smart eller dumt men nu är beslutet fattat. Lär komma fler inlägg om detta bolag framöver, förhoppningsvis positiva sådana:-)

  SvaraRadera
 10. Kolla in samtliga jag nämnde den 5/1 18:12. Äger dem själv i REIT-sektorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars tycker jag kmb, clx, mat, mo, pg, är intressanta att köpa eller öka i

   Radera
  2. Ok tack! Fina bolag hela gänget, kvalitetsbolag.

   Möjligen kan man fundera på om egna varumärken är ett hot mot kmb och pg? Men det hotet har i och för sig funnits länge...

   Radera
 11. Gustav,

  Jag har varit ganska intresserad av REITs och har bland annat läst en hel del på Seeking Alpha. Har även funderat en del på hur högre räntor kommer påverka REIT-sektorn. Skrev ett blogginlägg om det idag faktiskt som du kan kolla. Kort sagt finns det lite belägg för att REITs gynnas av ekonomisk tillväxt mer än vad dom missgynnas av högre räntor.

  Man ska även komma ihåg att vissa bolag, som exempelvis Realty Income, oavbrutet har höjt sina utdelningar i flera år. Det visar på en förmåga att öka kassaflöden oavsett ekonomisk konjunktur!

  SvaraRadera
 12. Grattis till köpet Gustav! Hänger nog på med samma, eller US Reit, de nämsta dagarna/nätterna ;-)

  Peter (C Gasell)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är det en aktie som inte ska göra dig sömnlös :-)

   Har du inte så mycket i USA redan kan det vara ett alternativ, just HCP skulle jag kika närmare på (och de andra tipsen som nämndes).

   Radera
 13. Har inte bra koll, men är inte tillväxtmöjligheterna väldigt begränsade i REITs? Eftersom de inte får återinvestera särskiljt mycket av vinsten. Isåfall är ju 8% trots allt inte så mycket, om det (utöver inflationen kanske?) blir den enda avkastningen. Det beror ju såklart vilken nivå av risk man är beredd att ta, det låter onekligen tryggt med sjukvårdslokaler! Framförallt om man lägger till konkurrensfördelarna till ekvationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, låg tillväxt är en risk. Här är en bra artikel med tips vad man ska tänka på ang REITs: http://www.dividendgrowthinvestor.com/2013/04/five-things-to-look-for-in-real-estate.html

   Framförallt investerade jag för att få en hög men förhoppningsvis trygg utdelning från en stabil verksamhet med konkurrensfördelar. Månadsutdelningen gör också att den effektiva "räntan" blir högre än för t.ex. engångs- och kvartalsutdelare. I tider av börsuppgång lär de dock inte följa med uppåt men du har en (peppar peppar) hög månadsutdelning som oavsett konjunktur tickar in på kontot.

   Något kort historik men de har i alla fall ökat vinst, eller FFO med andra ord, under den här perioden.

   Radera
 14. tack för tips köpte på mig 400st idag

  SvaraRadera
 15. Hej,

  Köpte i början av feb. inte fått någon "utd" i feb. står 15 på hemsidan vill jag se, hur går det för dig?

  /Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag frågade Avanza och det är två veckors fördröjning på kanadensiska utdelningar. Min första utdelning har nu trillat in på kontot.

   Radera
 16. Hej!

  Utländska utdelningar dröjer mycket riktigt ett par veckor innan de syns på våra kunders depåer. Detta beror på att vi blir debiterad en för hög utländsk källskatt av vår utländska depåbank (30% istället för 15%).

  För att det skattemässigt ska bli rätt så måste vi korrigera alla utländska utdelningar manuellt innan vi bokar in dem på våra kunders depåer. Därav dröjsmålet innan utdelningarna bokas in. Vi ser över möjligheten att finna en bättre och effektivare lösning gällande detta.

  / Dan, Avanza Bank

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra förklaring. Nu förstår jag varför det fördröjs!

   Radera
 17. Köpläge då aktien backat en hel del? Hur ser du på att de inte höjt utdelningen sedan 2010? Vore intressant att veta hur de planerar för inkomstökningar som ev. skulle kunna ge högre utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ökade faktiskt lite lätt eftersom kursen har gått ner, till synes utan orsak.

   Att utdelningen inte höjts är ett litet minus, men 8 procent är bra ändå. Ett problem för REITs är att de måste dela ut så mycket att tillväxten inte blir så stor (om man inte ökar belåning etc). Räknar mest en hög och stabil utdelning och att kursen kanske rör sig något uppåt på sikt.

   Radera
  2. Jag har oxå köpt på mig en del. Har suttit och läst på under de senaste dagarna och tycker att allt ser bra ut. Jag har inte hittat någon information om möjligheterna att höja hyrorna. I värsta fall är det reglerat på något sätt och i bästa sätt kan de föra vidare ökade kostnader vilket borde leda till en ökning av inkomster som motsvarar kostnadsökning/inflation, om de bägge är detsamma.

   Radera
  3. Har inte hittat någon text som uttryckligen tar upp eventuell hyresreglering. Men jämför man med att bostäder oftast inte är reglerade så lär inte kommersiella lokaler vara det heller. Länk: http://www.globalpropertyguide.com/North-America/Canada/Landlord-and-Tenant

   Här finns också lite nyttig läsning: http://www.kpmg.com/Ca/en/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/Canadian-Real-Estate-Tax-Handbook.pdf

   Vi får hoppas på en bättre utveckling framöver!

   Radera
 18. En varning, tänk på att rätt ticker för bolaget är NWH.UN.

  Det bolag jag skriver om och köpt heter alltså Northwest Healthcare Properties REIT med ticker NWH.UN. Dock finns även Northwest INTERNATIONAL healthcare properties REIT med ticker MOB.UN

  Ifall man köper så är det lätt att snubbla över på fel bolag ifall man bara tittar på namnet... Lade även till tickern i inlägget ovan för tydlighets skull.

  SvaraRadera