söndag 24 juni 2012

Köpa svenskt och utländskt i ISK, KF eller vanlig depå?




ISK för svenska aktier ett lätt val!
Alla mina svenska aktier kommer jag att samla i investeringssparkonto (ISK). Du direktäger aktierna, slipper risk för bankkonkurs, och betalar ingen skatt på utdelningar. Inte heller något strul med deklarationen.

Utländska aktier ett betydligt svårare val...
Alla utländska aktier har jag hittills samlat i Kapitalförsäkringen, eftersom utbudet av aktier i ISK har varit så pass begränsat. Endast Nordea har haft ett ganska varierat utbud av möjliga aktier.

Avanza har nu i dagarna öppnat upp för fler aktier som är möjliga att äga i ISK, vilket är väldigt positivt. Bra Avanza! Inte lika positivt är att jag fick reda på det genom Äga min tids blogg.

Jag tycker att Avanza borde skrivit något på deras sida eller skickat ett mail till kunderna. Här är en länk till utbudet.

Nu lutar det åt att ha så många som möjligt i ISK för att sedan komplettera med Kapitalförsäkring för de som inte är möjliga att äga i ISK. Latmasken inom mig vill dock samla alla i Kapitalförsäkringen liksom tidigare, dels för att de är på ett ställe, men också för att slippa deklarationsstrul med källskatten. Observera att det möjligen kan vara en "farlig" strategi att enbart ha utländska högutdelare i ISK eller kapitalförsäkring eftersom du riskerar att inte få tillbaka all källskatt, se kommentarerna (uppdaterat).

En annan strategi skulle kunna vara att bygga upp en vanlig depå för de aktier som inte går att ha i ISK för att sedan flytta över dem när det i framtiden eventuellt är möjligt. Inte omöjligt att utbudet av möjliga länder ökar allt eftersom.

Här är en lite närmare genomgång av alternativen, där jag med tvekan hamnar på alternativ 1+2:



1. Investeringssparkonto (ISK)
- begränsningar för möjliga aktier och inget automatiskt avdrag för källskatt
Själv har jag ISK i Avanza vilket numera räcker ganska långt. Liksom tidigare är Norden och USA och Kanada-aktier på större listor möjliga, men nu har många europeiska länder tillkommit i form av Frankrike, Belgien, Grekland, Storbritannien, Estland, Litauen, Spanien, Nederländerna, Österrike, Tyskland, Irland och Lettland  (se utbudet)

Se även mitt tidigare inlägg om utbudet i ISK, men observera att åtminstone Avanza har förbättrat sitt utbud.

 För ISK kan källskatten - skatt på utländsk utdelning - bli en källa till huvudbry eftersom du själv måste ta upp den i deklarationen för att få avdraget tillbaka. Skatten är oftast 15 procent men varierar från land till land, här en lista på källskatt i olika länder. Lite deklarationskrångel alltså med utländskt i ett ISK.

Som jag förstår det måste man tyvärr själv göra avdrag för källskatt eftersom det inte sköts automatiskt, se länken. Skatteverket har också information, se länken.


Fördelar
  • Direktägande, insättningsgaranti och investerarskydd gäller
  • Skattefri utdelning, om man begär och får tillbaka källskatten

Nackdelar
  • Begränsningar i utbudet av aktier
  • Du måste själv göra avdrag för källskatt
  • Årlig avgift för ISK
  • Växlingsavgift, ingen möjlighet till valutakonto (uppdaterat)



2. Kapitalförsäkring 
 - alla aktier möjliga och smidigt med källskatten
Fördelen med en kapitalförsäkring är att alla utländska aktier är möjliga. Mina Australiensare, och Sydafrikaner får inte vara med på ISK-festen, men här är de välkomna!

Den utländska källskatten som dras på utdelningen (oftast 15 %)  sköts av Avanza som ju äger aktierna, och du får tillbaka den i efterhand. Risken med en kapitalförsäkring är att du inte äger aktierna själv, och att du kan bli lottlös om t.ex. Avanza går i konkurs. Inte särskilt sannolikt och medel ska hållas avskilda, men jag gillar inte att risken finns.

Fördelar:
  • Alla aktier möjliga
  • Automatiskt avdrag för källskatt, i alla fall via Avanza och Nordnet.
  • Skattefri utdelning, om du får tillbaka källskatten
  • Du kan fritt välja vem som ska få ut beloppet, vilket inte behöver följa vanliga arvsordningen (uppdaterat)
 Nackdelar
  • Ej direktägande
  • Risk vid bankkonkurs
  • Årlig avgift för kapitalförsäkring
  • Växlingsavgift, ingen möjlighet till valutakonto (uppdaterat)
  • Längre tid att få tillbaka källskatten jämfört med Investeringssparkonto (uppdaterat)


3. Vanlig depå 
- inte bra för utdelningsaktier, du blir rånad på utdelningen...
Här skattar du 30% av utdelningen och för mig tar detta emot, just när jag satsar på utdelning. Du måste också skatta på reavinst och deklarera alla försäljningar vilket inte är så himla skoj.


Fördelar:
  • Alla aktier möjliga
  • Ingen årlig avgift
  • Direktägande, insättningsgaranti och investerarskydd gäller
  • Aktierna kan flyttas över till ISK om utbudet av aktier öppnas. 
  • Möjligt att ha valutakonto, och undvika växlingsavgift (uppdaterat)
 Nackdelar
  • Skatt på utdelning
  • Deklarationen kan vara jobbig

Hur ser du på valet av ISK, kapitalförsäkring eller vanlig depå för svenska och utländska aktier?

37 kommentarer:

  1. Om jag har förstått det rätt så räknas inte heller utländska utdelningar som insättningar.

    Om jag har förstått det rätt så rapporteras källskatten in till skatteverket automatiskt, så du ska inte själv behöva göra några beräkningar. Dock kan du inte få avdrag för mer än vad du betalar i schablonskatt. Schablonskatten kan kvittas med ränteutgifter, så om man har lån så lär den bli bortkvittad, vilket gör att du inte kan kvitta den utländska källskatten mot något. Om jag nu har förstått det rätt.

    Vet inte hur avanza gör med källskatten i deras KF när de begär avräkning för den. Om man får tillbaka alla 15%, eller om det är några avdrag eller något där.

    mvh,
    Niklas J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och tyvärr är pink sheets fortfarande inte tillåtet i ISK :/

      Radera
    2. Angående insättningarna har jag nu tagit bort den texten. Tack:-)

      Hur automatiskt det går med skatteverket vet jag inte. Ska ta ett samtal till Skatteverket imorgon, och se om de kan svara på hur svårt det är och vad som går automatiskt.

      Är det denna variant verkar det minst sagt jobbigt, särskilt med kvartalsutdelande bolag:

      I inkomstdeklarationen ska du uppge:

      * vad inkomsten avser (t.ex. ränta eller utdelning)
      * storleken på den utländska kapitalinkomsten eller kapitalvinsten
      * den utländska skatten i svenska kronor
      * vilket land inkomsten kommer ifrån
      * vilken valutakurs du har använt vid omräkningen till svenska kronor.

      Men det kanske räcker med en enklare variant:

      Under "inkomst av kapital" kan du också begära avdrag för den utländska skatt du har betalat . För in beloppet i rutan för ränteutgifter (ruta 53). Om du även begär avräkning för den slutliga skatt som du har begärt avdrag för beaktas den skatteminskning du har fått genom avdraget för den utländska skatten.

      Finns även en tidigare diskussion i ämnet här, se kommentarerna:http://cornucopia.cornubot.se/2012/01/oppna-investeringssparkonto-hos-avanza.html#more

      Hur kvittningen av schablonskatt fungerar vet jag inte, men en fråga och svar finns hos Skatteverket:

      Fråga: Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto?

      Svar: Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år.

      Radera
    3. Så, om du har en ISK med enbart utländska aktier med marknadsvärde om tex 300 000:- och låt oss säga att de ger utdelning om 5% dvs 15 000:-. Och att det dras källskatt med 15% på utdelningsbeloppet, dvs 2250:-
      Den avkastningsskatt som dras för ISKn är fn 0,5% dvs 1500:-

      I detta fall är alltså det belopp du vill/ska få tillbaka 2250:- men du har ett mindre belopp att kvitta mot 1500:- Alltså får du inte tillbaka det belopp du egentligen är berättigad till.

      Om du däremot har en ISK med säg 50% svenska och 50% utländska aktier uppstår inte problemet eftersom det belopp du ska kvitta nu är mindre än det schablonskatten hos ISK.

      Motsvarande gäller antar jag för KapFör men här ligger beloppen för bevakning av Avanza. Vet vi hur detta fungerar i praktiken?

      Några reflektioner kring denna fundering? Och att ha en portfölj med enbart/övervägande högutdelande utländska aktier innebär i praktiken en högre beskattning än vad de flesta kanske tänker på vid första anblicken?

      Radera
    4. Kloka funderingar!

      Har inte tänkt på detta själv men så måste det ju bli. Att samla alla utländska aktier i Kapitalförsäkring eller ISK kan vara farligt om det handlar om utdelningsaktier.

      För ISK är begränsningen tydlig, du får inte tillbaka mer än schablonbeloppet. För Kapitalförsäkring har jag inte hittat någon källa men jag antar att samma sak gäller där. Men hur Nordnet och Avanza gör i praktiken vete tusan? Ska nog skicka en fråga till Avanza.

      Finns annat inlägg som tangerar ämnet: http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/prisa-avanza-har-kommer.html

      Radera
  2. Inga utdelningar räknas som insättningar i KF eller ISK om jag har förstått det hela rätt.

    Personer som själva försökt dra av källskatt i sin IPS har fått nej av Skatteverket trots att de direktäger aktierna, så utgå inte från att det kommer gå helt smärtfritt med avdraget i ISK.

    Det borde funka men det trodde jag om IPS också.

    Se kommentarer till detta inlägg:

    http://finanskvinnan.blogspot.se/2011/04/utlandsk-kallskatt.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har nu uppdaterat inlägget och tagit bort texten om insättningar. Tack:-)

      Vilken cirkus med IPS och källskatt! Får hoppas att allt är klarare med ISK då Skatteverket i alla fall har tydlig info om att den får avräknas:

      Se länken:
      http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

      Radera
  3. Valutaväxlingsavgiften bör vara en högst avgörande faktor. Endast i vanlig depå kan man ha ett kopplat valutakonto, med 0,15% växlingsavgift, vilket står i stark kontrast till den automatiska avgiften på 0,5% som tas ut vid köp i utländsk valuta i kapitalförsäkring och ISK.

    Sedan tycker jag faktumet att det dröjer 2 år att få tillbaka källskatten i kapitalförsäkring talar mer emot det alternativet än faktumet att det sköts automatiskt. Det är inte så att det är särskilt svårt att yrka avdrag på egen hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkter, nu har jag uppdaterat inlägget!
      Börjar bli mycket att ta hänsyn till:-)

      Radera
  4. Jag vänder mig mot den vanliga beskrivningen att utdelningarna blir skattefria i ISK. Normalt sett är räntan högre och då blir skatten högre. Att utdelningen är hög idag medan räntan är låg är inte långsiktigt hållbart scenario. Min gissning är att det närmaste året kommer många utdelningar att sänkas OM krisen i EX leder till en djup lågkonjunktur, eller så kommer läget att normaliseras och räntan kommer att stiga och därmed skatten.

    På längre sikt är det ingen självklarhet att utdelningarna kommer att vara högre än räntan skatten beräknas på.

    /Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng! Utdelningen är skattefri men du betalar en årlig avgift för det. Den avgiften ska vägas mot att få tillgång till fördelarna som ISK ger: ingen skatt på utdelning och reavinst.

      Nu är avgiften låg, men den kan ju bli mycket högre i framtiden eftersom den är kopplad till räntenivån.

      Finns ett bra gammalt inlägg av 4020 om ämnet: http://40procent20ar.blogspot.se/2011/05/investeringssparkonto-isk-hur-lonsamt.html

      Skulle räntan (och avgiften) bli tokhög kan man det vara idé att sälja aktierna i ISK och köpa dem på nytt i vanligt konto.

      Radera
  5. Hej,

    Jag vill börja med att ursäkta för att vi inte informerat tydligare när vi valde att tillåta fler värdepapper på ett ISK. Jag kan hålla med om att detta borde gjorts så att ni kunder fick denna information från oss och inte från andra sociala medier.

    När det gäller utdelningar till en ISK så är det korrekt som många av er skriver att dessa inte räknas som en insättning och beskattas då heller inte som en sådan.

    Vid avräkning på en kapitalförsäkring för utländsk källskatt så kan detta endast ske upp till ett spärrbelopp. Spärrbeloppet räknas fram beroende av den avkastningsskatt som betalats in och kan inte bli större än vad vi som bolag har betalat in i avkastningsskatt.

    Avräkningen delas sedan ut till de kunder som är berättigade och har vi fått en avräkning som täcker samtliga kunders utländska källskatt så kommer man få tillbaka detta, oavsett vad man betalat i avkastningsskatt.

    Jag beklagar återigen för att vi inte informerat tillräckligt och jag hoppas detta löst några av era frågetecken.

    Vänligen
    Sanna, Avanza Bank

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för info! Proffsigt att ni går in i bloggar och kommenterar.

      Radera
  6. Har ni varit i kontakt med Skatteverket angående hur man gör avdrag för utländsk källskatt i ISK.

    Enligt dem räckte det med att skriva en totalsumma för avdragen utländsk källskatt för hela året, under "Övriga upplysningar".

    Verkar inte så krångligt alltså, källskatten är ju dragen i svenska kronor av banken, så det är bara att summera. Ingen valutaomräkning eller redovisning per aktie behövs.

    SvaraRadera
  7. Räntan.. Avanza och Nordnet ger 0,00 procent i ränta på ISK för vanliga kunder. Handelsbanken och Nordea ger 1,3 procent och 0,8 procent på ISK fn. Med vanlig depå kan man till exempel flytta pengarna till exempelvis Volvofinans och få 3 procent. Visst kan man köpa räntebevis och liknande om man vill ha högre avkastning på medel som tillfälligt inte ska vara investerade i aktier men ändå känns det lite jobbare än bara att ha pengarna på ett sparkonto.

    Sedan kan det komma problem ifall man ska flytta utomlands. Många svenskar väljer ju att hitta jobb i Norge eller Danmark. Detta ger bara begränsat depåmässig krångel på en vanlig depå (men dock risk för dubbelbeskattning). I ISK kan man sälja aktierna och fritt ta ut pengarna. Mer krångel kan det möjligen bli med kapitalförsäkring där man så vitt jag förstår inte bara får ta ut alla pengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, räntan är visst ytterligare en sak att ta hänsyn till. Visste inte att det skiljde så mycket faktiskt. Och flytt ja, då är det också en del att tänka på.

      Radera
    2. Med en kort räntefond inuti ISKn får du i intervallet 1-1.5% i årsränta, men det är klart - det tar någon dag att köpa resp sälja. Jag ser inte det som ett oöverstigligt hinder.

      Om du vill ha tillgång till medel att placera omedelbart och hela tiden - men vill ha ränta på det tilltänkta beloppet - föreslår jag att du kopplar till belåning på ISKn. Vid köp belastar du krediten men då du kan överföra pengar från ett annat yttre konto (tex Avanzas sparkonto eller tredjepart (överföringen sker oftast inom samma dag nuförtiden om du använder banköverföring mellan konton, alltså ej bankgiro) kostar det ingen ränta då du nollställa saldona samma dagen.

      Så summa summarum: Du kan i praktiken få samma eller högre ränta än vad storbankerna erbjuder, om till priset av några enkla handgrepp och planering

      Radera
    3. Ok, går kanske att lösa tillfredsställande på något av de sätten!

      Angående belåningen undrar jag om det kostar det något i form av skatt på insättning? Jag är inte så hemma på krediter och belåning, kan vara en hur korkad fråga som helst:-)

      Klipper ändå in vad Avanza säger:
      "Kreditkontot regleras inte automatiskt efter handelsdagens slut. Eftersom insättningar beskattas kan det leda till att samma pengar beskattas många gånger på ett år."

      Radera
    4. Gustav: Om du lånar 30 000 och köper aktier för, så kommer det vara -30 000 på kreditkontot, om du sen säljer aktier, eller sätter in nya pengar på ISK så kommer du fortfarande vara skyldig 30 000. Du betalar av lånet genom att föra över pengar till ditt kreditkonto.

      Så om du lånar 30 000kr så betalar du skatt precis som att du själv hade gjort en insättning på 30 000. När du betalar av lånet så gör du inte det till ett ISK, och betalar därför heller schablonskatt på det.

      Radera
    5. Glömde ett "inte" där :P

      Radera
    6. Ok, nu förstår jag! Tack Niklas för bra förklaring.

      Radera
  8. Här finns mer information om kredit kopplat till ISK hos Avanza
    https://www.avanza.se/aza/hem/kontotyper/investeringssparkonto/belaning.jsp

    SvaraRadera
  9. "Observera att det kan vara en farlig strategi att enbart ha utländska högutdelare i ISK eller kapitalförsäkring eftersom de riskerar att inte få tillbaka all källskatt, se kommentarerna (uppdaterat)."

    I worst case leder denna "farliga strategi" till att du betalar den utländska källskatten istället för utländsk källskatt + mellanskillnaden upp till 30 procent. Låter inte så farligt för mig ;-), tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tog nog i lite för mycket, så farligt är det ju inte:-)

      Radera
    2. Förvisso, men varför betala för något du enkelt kan undvika?
      Vid portföljer med marknadsvärde på 1 Mkr och 5% utdelning och enbart utländska aktier ger en extra skatt på 2.500:-/år om jag räknar rätt i farten.
      Så en 5 Mkr portfölj över 10 år ger då en extra skatt på 125 000:- summerat. Inte kattskit direkt.

      Radera
    3. Ja, vid större summor får det ju viss effekt. Att bara ha utländska högutdelare är inte klockrent.

      Men om du inte skulle få tillbaka all skatt för ett år så får du skjuta vidare underskottet. Så fyller du på med svenska aktier i portföljen kan du antagligen göra avdraget senare. Därför kanske det inte är så farligt ändå så länge man har koll på källskatt och avdrag?

      Se fråga/svar:
      http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

      Radera
  10. Det vore riktigt intressant om du ställde upp dem som räkneexempel. Tex att man har 1 000 000 i aktier och 5% utdelning. Vad skillnaden skulle bli i skatt per år?
    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé! Snickrar för tillfället på en fortsättning med räkneexempel, främst angående källskatt. Ska se om jag kan göra det bredare.

      Radera
  11. Är det värt att skatta procent varje år i ISK jämfört med vanlig depå för att slippa deklarationskrångel anser du? På 25-30 års sikt (om man behåller innehaven) blir det stor skillnad i avkastningen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror på vilken strategi man har! Eftersom jag satsar på utdelningsaktier är den skattefria utdelningen det främsta skälet till att välja ISK (eller Kapitalförsäkring när aktien inte går att köpa i ISK).

      En stor del av den framtida avkastningen kommer att vara utdelningar, särskilt sett över längre tid, och då vill jag inte skatta bort 30 procent av dem.

      Hade jag satsat på aktier utan utdelning skulle depå nog varit ett bättre alternativ.

      Se ett bra inlägg här för hur lönsam ISK är:
      http://40procent20ar.blogspot.se/2011/05/investeringssparkonto-isk-hur-lonsamt.html

      Radera
  12. En fördel till med kapitalförsäkring är att man med ett förmånstagarförordnande kan gå förbi den vanliga arvsordningen.
    Till exempel skriva barnbarnen som förmånstagare och då får barnet inte del av försäkringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju faktiskt en fördel! Har lagt till den punkten i jämförelsen.

      Radera
  13. Vanlig depå.

    Hur kan "Risk vid bankkonkurs" gälla?

    I en vanlig depå är det väl du som är ägaren till aktierna och inte banken. Aktierna brukar vara skyddade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt, texten hamnade på fel ställe.
      Tack för att du uppmärksammade mig på det, nu är texten uppdaterad!

      Radera
    2. Hej, man har enligt lagen rätt att dra av sin utländska källskatt även inom IPS!

      Men det kräver att man kan formulera sig i kontakt med sitt sparinstitut.

      Samt eventuellt CC:ar skatteverket i dialogen.

      Mer info om tillvägagångssätt (se kommentarsfältet):

      http://finanskvinnan.blogspot.se/2011/04/utlandsk-kallskatt.html

      Radera
    3. Ok, där ser man. Tack för info!

      Radera
  14. Man kan ha valutakonto på ett investeringssparkonto se t ex Danske bank

    SvaraRadera