söndag 1 april 2012

Favoritbolag #1 Skåne-möllan




    Tänkte påbörja en ny serie med analyser av mina favoritbolag. Först på tur står Skåne-möllan, en riktig "gubbaktie" med fötterna djupt ner i den skånska myllan.


    Verksamheten
    Sedan start 1971 erbjuder Skåne-möllan mjöl med mycket goda bakegenskaper samt utvecklar skräddarsydda produkter. Engagemang, småskalighet och lyhördhet gör oss till ett intressant alternativ till de större mjölleverantörerna.

    Skåne-möllans maler mjöl till egna produkter och även ICA, och Nestle. Deras nisch är dock särskilda TTT-produkter. TTT står för Tid, Tryck och Temperatur. Bland annat så finns produkter för
    • saftigare och mjukare bröd
    • högre kostfiberhalt
    • enklare bakning av mjölkfritt bröd
    En trevlig sak är att de är utan E-nummer och andra konstigheter. Nyligen har de lanserat MWT-produkter som i första hand är specialbehandlade dekorflingar som sitter kvar på brödet. Nog är det inte något världsproblem att dekorflingorna trillar av och hamnar i brödpåsen, men Skåne-Möllan har i alla fall en lösning på just det problemet:-)


    Skåne-möllan levererar till såväl de stora livsmedelsindustrierna som konditorier. De har t.ex. avtal med ICA och Nestlés populära barngröt är tillverkad av Skånemöllan!

    De är certifierade enligt standarden för BRC sedan 2004 och har ekologisk produktion sedan 2008.





    Snabb grafisk överblick 
    Skånemöllan växer ganska sakta men utdelningen är hur säker som helst. Man får tänka på att 50 miljoner har plöjts ner i ny kvarn (och inte t.ex. utdelning) de senaste åren. Förhoppningsvis kan det få fart på tillväxten. Som framgår av senaste årsredovisningen ökar kassaflödet från den löpande verksamheten stadigt år från år.

    Bild från corporate information



    Min Checklista
    Ska nu stämma av mot min "checklista" för att se att bolaget passar min strategi.

    1. Funnits i minst 10 år
    Ja, 1971

    2. Haft utdelning i minst 5 år
    Ja, har aldrig sänkt utdelningen sedan börsnotering 1998.

    3. Har en enkel verksamhet som man förstår sig på
    Ja, kvarnverksamhet med en "twist" i form av modern teknik.

    4. Har en bestående konkurrensfördel
    Ja, vad jag bedömer. Skåne-Möllan är ensamma som sin TTT och MWT-metod vad jag förstår. De har en egen nisch i form av kundanpassade produkter. Den nya jätteugnen är de först med, åtminstone inom Europa.

    Produkterna är naturliga och utan E-nummer, vilket är viktigt och ovanligt.

    En viss tveksamhet är huruvida konkurrensfördelarna är bestående. I och med att Skåne-Möllan är en liten aktör kan väl någon större konkurrent göra något liknande? Här är dock kundanpassningen, och bolagets samlade erfarenhet och genomförda investeringar viktig. Skåne-Möllan har ett försprång som förhoppningsvis är svårt att ta ikapp.

    5. Jämn vinst och intäktsökning
    Ja, stabilt över tid.

    6. Minst 3,5 procent utdelning 2 år framåt och ingen sänkning
    Ja, Skåne-Möllan tillhör svenska utdelningseliten och har aldrig sänkt utdelningen och ligger på 3,5 % idag.

    7. Inte har sänkt sin utdelning 5 år bakåt
    Ja!

    8. Har return on equity på minst 10
    Ja, cirka 18 % är förräntningen på eget kapital.

    9. Har låg skuldsättning
    Ja, helt skuldfritt. Imponerande att de kunnat plöja in närmare 50 miljoner i en ny kvarn. 

    10. Har en pålitlig ledning med egna aktieinnehav.
    Ja, dessa erfarna män är är pålitligheten själv, har varit med sedan starten och har stora egna aktieinnehav. En detalj är att mannen i mitten köpte 34 000 aktier i mars enligt insynsförteckningen. Knappast skedde transaktionen via marknaden, då det hade påverkat omsättningen en hel del.



    Värdering och framtidsutsikter?

    • Låg vinstökning de senaste åren (dåligt)
    • Ganska högt PE-tal på 16 (dåligt med tanke på vinstökningen)
    • Utdelning på 3,5 % (ganska bra)
    • Avkastning på eget kapital över 18% (ok)
    • Kursen rimlig jämfört med eget kapital (ok)
    Skåne-Möllan framstår som ganska dyrt utifrån historisk tillväxt men erbjuder något unikt. Maken till jordnära och basal verksamhet är svår att hitta.

    En rimlig kurs utifrån historiken skulle kunna vara cirka 380 kr enligt mina amatörformler, MEN Skåne-Möllan kan förtjäna att handlas till lite högre multiplar än så. Det som i stor grad påverkar framtiden är effekten av den nya kvarnen. Här klipper jag in några citat från en artikel i jordbruksaktuellt och lägger lite kommenterar på det.

    – TTT står för cirka 20 procent av den totala verksamheten och växer snabbare än vårt övriga sortiment. Vi är ensamma om den här tekniken i Europa. Den innebär bland annat att man kan minska de syntetiska tillsatserna i bröd, säger Anders Persson.

    I och med att den nya kvarnen inriktas mot deras nischprodukter kan vinsterna förhoppningsvis växa. De nya MWT-produkterna kan få fler användningsområden.

    Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet på 20 000 årston och kommer främst att användas vid framställning av gryn.
    – Vi har en faiblesse för ny teknik och det här blir vi först med i Europa. Med den nya tekniken sparas 40 till 50 procent av energianvändningen eftersom vi slipper torka spannmålen efter grynprocessen, säger Anders Persson som är vd för Skåne-möllan.

    Det här är ju intressant. Ett sätt att öka vinsten är ju att sänka kostnaderna:-)






    Intressant är att deras nya kvarn bekostats med helt egna medel för cirka 50 miljoner kronor. Jag hoppas att utdelningarna därmed kan öka i framtiden då alla stora investeringar är gjorda. För att tala mäklarspråk köper man här ett hus som är "nyrenoverat och med låga driftskostnader".


    Några mer eller mindre innovativa förslag
    Här kommer några förslag på vad Skåne-möllan skulle kunna göra:
    • Förbättra marknadskommunikation! Berätta t.ex. mer i årsredovisningen att ni har samarbeten med ICA och Nestlé. Varför ska man behöva läsa det i jordbruksaktuellt? Eller på Nestle's hemsida? Jag och min son använder Skåne-Möllans produkter dagligen utan att först veta om det:-) Och hur stor del av intäkterna är från konsumenter, och hur stor del är från företag? Å andra sidan är det lite charmigt med ett bolag som inte är så mycket "Stureplan" och "backslick" utan mer kortfattade och basala i sin kommunikation.
    • Genomföra en split av aktien för att öka omsättningen. Spreaden är väldigt stor som det är idag, vilket med rätta kan avskräcka från köp.

    Skåne-möllan i en mening
    Jag äger Skåne-möllan för deras egna nisch, konjunkturoberoende verksamhet, och ständigt stigande utdelningar. 

    15 kommentarer:

    1. vad tycker du om deras moat, eller kanske avsaknad av moat? (beroende på hur man ser på det)

      SvaraRadera
    2. Jag lutar åt att de har en "moat", se punkt 4 i checklistan, och även lite under värdering och framtidsutsikter:-)

      Deras moat tycker jag består i de unika TTT och MWT-produkterna och särskilt den nya kvarnen med jättemicron. Med tanke på att det är en 50-miljonersinvestering som också tog 6-12 månader att trimma in så är det inget som konkurrenterna gör i första taget. Antagligen är även kundrelationerna och kompetensen svåra att "kopiera".

      SvaraRadera
    3. 4% i utdelning är det en aktiekurs på 350? 14/0,04=350. Vad tror du om den framtida tillväxten, kan man få fart av den senaste investeringen? Intressant bolag måste jag säga, helt klart värt att slänga in på spaningslistan!

      SvaraRadera
    4. Tack för synpunkten! Jag hade missat uppdatera innehållet (kursen var lite lägre när artikeln påbörjades). På en kurs på 400 kr är direktavkastningen 3,5 % med 14 kr i utdelning.

      Jag hoppas att tillväxten kommer att ta fart av senaste investeringen, annars hade de rimligen inte plöjt ner närmare 50 miljoner kronor. Sen tror jag att vinst per aktie kan bli lite missvisande, eftersom de gör rätt saftiga avskrivningar på nya fabriken. Kassaflödet från verksamheten kan vara ännu intressantare att titta på eftersom avskrivningarna håller tillbaka vinsten (om jag nu tänker rätt).

      Visst förtjänar det en plats på spaningslistan! Visserligen svårköpt och måhända dyrt, men det är sällan man hittar ett så stabilt bolag på en mindre svensk lista.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Jag hade svårt att se tillväxten i kassaflödet eftersom det fria kassaflödet var som störst 2005. Men om man slår på ett glidande medelvärde på 3 år och räknar bort investeringen på 50 miljoner så får jag, 2005(14) 2006(18) 2007(10) 2008(21) 2009(18) 2010(26). Jag kanske får slänga ut en order på 350 kronor och se om det nappar efter utdelningen.

        Radera
      2. Bra och snabbt räknat, tack för siffrorna! Det jag tänkte på var att bruttokassaflödet ökar, se sid 10 i senaste årsredovisningen: http://www.skane-mollan.se/filer/arsredovisning2011.pdf

        Jag är tyvärr inte så bra på att beräkna fritt kassaflöde. Har du något tips hur du räknat eller någon enkel formel så dela gärna med dig. (Önskar att jag hade lite mer siffror och substans i mina analyser men är inte där än!)

        Radera
      3. 4020
        Men jag vill inte ha 3,5% i direktavkastning den var ju under 350 kronor förra året så jag ser det inte som någon omöjlighet. Jag gjorde ett par grafer på min blogg http://www.joakimvonanka.com/2012/04/analys-av-skane-mollan.html.

        Radera
      4. Smålänningen
        Tyvärr är nog 350 svårt att nå, men man vet ju aldrig.
        Såg att du kikade vidare på bolaget, spännande!

        4020
        Tack för bra förklaring! Det låter ju också förhållandevis enkelt. De siffror jag då får för fritt kassaflöde är:
        2005: 27,3 (30,7 – 3,4)
        2006: 3,2 (8,2 – 5)
        2007: 24,9 (27,9 – 3,0)
        2008: 4,8 (10,2 – 5,4)
        2009: 0,6 (39 – 38,4)
        2010: 0,5 (22,5 – 22)
        2011: 26,4 (29,9 – 3,5)

        Det ger ju en annan bild än det ständigt stigande bruttokassaflödet. Fortfarande har jag lite svårt att veta hur man ska se på investeringen, som ju ”stör” beräkningarna (här har dock Smålänningen gjort en del fina beräkningar på sin blogg). Och glidande medelvärde på 3 år går mig också förbi.

        Håller med om att det är en viktig del och har som ambition att bli bättre på detta, och tack 4020 och smålänningen för att ni delade med er av era kunskaper:-)

        Radera
      5. Glidande medelvärde är rätt så enkelt, man tar medelvärdet för 3 år (11 10 9) (10 9 8). Man kan göra sånt för att slippa säsongseffekter eller om man vissa år bygger lager.

        Det är säkert svårt att få ett riktigt bra pris, men jag känner mig rätt så nöjd med min aktieandel för närvarande och har blivit lite kräsen. Men lite synd att aktien gick upp till 431 idag, haha.

        Radera
      6. Tack för förklaringen! Hoppas du kan fiska upp några aktier vad det lider:-)

        Radera
      7. Det är det som menas med dödskors och sånt där. MA50(moving average) glidande medelvärdet av stängningskursen de senaste 50 dagarna. Kan ju vara kul att veta vad det innebär oavsett om man lägger någon vikt vid det eller ej.

        Nu ska jag sluta tjata och se fram emot nästa bolag!

        Radera
      8. Intressant tjat, alltid kul att lära sig något nytt. Får se vad nästa bolag blir!

        Radera
    5. Håller med! Imponerande att de kunnat göra investeringen helt med egna medel.

      Deras marknadskommunikation borde bli bättre. Man vet inte vilka samarbetsavtal de har, hur mycket de säljer till företag respektive konsumenter och hur snabbt de olika delarna växer. I artikeln i jordbruksaktuellt (!) nämns att TTT-produkterna växer snabbare än övriga sortimentet, men hur mycket är oklart. Jag har faktiskt mailat Skånemöllan angående några saker i kommunikationen de borde förbättra, men inte fått något svar ännu:-)

      I och med att ledningen är så pass rutinerad och själva är storägare utgår jag från att de verkligen vet vad de gör när de plöjer ner 50 miljoner i nya kvarnen, men möjligheten att räkna på det själv hade uppskattats.

      Skulle själv gärna se en split i aktien eftersom handeln skulle underlättas. Samtidigt är ju det lite ”Berkshire Hathaway” att inte göra det, och jag gissar att de inte heller vill ha kostnaden och jobbet det medför.

      Slutligen kul att Skåne-möllan fått lite uppmärksamhet, det förtjänar dom!

      SvaraRadera
    6. Såg att ni pratade om att 350 var en nivå ni inte trodde att aktien skulle komma ner till. Vad har ändrat sedan dess eftersom de är nere på 300kr idag. Såg att deras vinst minskade sedan föregående år. Men är det något annat än det som förändrats?

      SvaraRadera
      Svar
      1. Uppenbarligen hade jag helt fel. Det som hänt är att vinsten mer eller mindre rasat. Detta trots att man investerat i den nya kvarnen. Har ett inlägg på gång där jag försöker gå igenom tänkbara orsaker.

        Radera