söndag 29 april 2012

Finansiellt mord i paradiset - snabbtitt på Consolidated Water


Ursäkta den klatchiga rubriken, men du som tittar på SVT:s lördagsserie kanske i alla fall har klickat dig hit.

Mord i Paradiset utspelar sig på en fiktiv ö i Karibien. Ett bolag som sysslar vattenrening i just Karibien har råkat ut för ett "finansiellt mord". Kursen för CWCO (Consolidated Water Company) har rasat med närmare 70 % senaste 5 åren.

Graf från Financial Times

Det trevliga med bolaget är att det är noterat på Nasdaq-börsen, dvs i högsta grad investerbart till skillnad från mer svårtillgängliga marknader. Plusfaktorer är utdelning över 4 procent, låga skulder och att bolaget handlas under eget kapital. Minus är ett P/E-tal på 17, vilket är högt sett till tillväxten. Avkastningen på eget kapital är lågt och det fria kassaflödet ser inte heller särskilt starkt ut - i alla fall om man ska tro WikiInvest.Verksamheten är i sin natur intressant då de skriver avtal med karibiska öar som mer eller mindre ger dem monopol på vattentillverkning och vattenrening. De saknar helt konkurrenter på vissa öar. Kruxet är att avtalen ofta kan vara tidsbegränsade och ska förnyas efter 10-20 år, och att de då är i myndigheternas händer. Just en sådan förlängningstvist för Cayman-öarna är troligen det som dragit ner kursen senaste året om jag får gissa.

Visst är monopolsituationen trevlig, men som det är nu är förutsättningen osäkra då Cayman-öarna står för närmare hälften av intäkterna och ett nytt sämre avtal kan påverka vinsterna rätt mycket kan jag tänka mig.

Jag avstår att investera men har bolaget på bevakning!  

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Precis! Sen kanske det är så att de tråkigaste investeringarna ibland är de bästa, men jag kommer definitivt ha bolaget på bevakning och läsa in mig mer. Har ännu inte hittat någon aktuell djupanalys av bolaget, trots att det är så pass stort.

      Radera