söndag 27 september 2020

Snabbväxande nischer


Vilket marknad och vilken nisch bolaget verkar i är viktigt. Är ett bolag i rätt nisch kan det räcka med att behålla sina marknadsandelar för att växa starkt. Förutom sektor, som ocykliska konsumentvaror, teknologi och finans tror jag den mer smalt inringade nischen är superviktig. Den säger mycket om bolagets tillväxtförutsättningar och i bästa fall finns en megatrend där. 

Allt annat lika borde det vara mycket bättre att vara i en snabbväxande nisch än en seg. Men konkurrensfördelarna ställs nog på sin spets eftersom många lockas dit. Man får se upp för alltför heta nischer. Själv försöker jag leta okända marknadsledare i snabbväxande nischer. Helst ska nischen vara lite okänd den med, men man kan såklart inte få allt!  

Olika marknader 

Vi tar ett axplock av några nischer, där några är relaterade till min portfölj. Ofta är det globala marknader och CAGR (årlig sammansatt ränta) vi pratar om under tidsperioden 2019 till 2025, med vissa variationer. Så här ser det då ut i fallande skala:

A2 mjölk 17 till 22.5 procent 

Mobilspel 14 procent

Gambling online 11.5 procent

Halvledare 10.3 procent

Grekisk Yoghurt 7,6 till 10.9 procent

Mobiltelefoner 7 procent 

Kakel 5,5 till 8,5 procent

Djurmat 6 procent 

Asiatiska tejpmarknaden 5,7 procent 

Nyttiga snacks 5 procent

Mejeriprodukter globalt 3.6 procent

Cykliskt eller inte är också viktigt. Och såklart ska man ta sådana här rapporter som finns i länkarna med en stor nypa salt, men det säger ändå något. Jag vill hellre vill äga ett starkt bolag i en tio-procentsnisch än en enprocentsnisch. Sen är bolaget i fråga alltid är viktigast, och det lär ju finnas snabbväxare även inom sämre nischer. 

Synpunkter?

Tittar du på om dina bolag finns i snabbväxande nischer? Letar du aktivt efter bolag i vissa nischer? Ser du stark tillväxt som en möjlighet snarare än ett hot? Och vilka nischer lockas du mest av?

söndag 20 september 2020

Vilka fonder äger mina bolag?


Jag har både favoritbolag och favoritfonder. En intressant mätpunkt för ett bolag är vilka andra som äger det. Eftersom jag äger väljer mindre bolag lägger jag viss vikt om en duktig småbolagsfond hittat dit. För storbolag som t.ex. Netflix är fondinnehav inte lika intressant och många fonder är per definition "blinda köpare" eftersom deras köp baseras på bolagsstorlek.

Vilka fonder jag gillar finns beskrivet i ett tidigare inlägg och de är tex: 
  • Grandeur Peak, 
  • Wasatch och 
  • Swedbank Robur Small Cap EM 
Ett bra sätt att följa vad fonder äger är att söka på bolagsnamn + morningstar.com och gå till fliken ownership. Numera finns också uppdateringar från FI där man kan se vad många fonder äger. 

Hur ser det ut i portföljbolagen?

Låt oss gå igenom favoritfondinnehav bland det jag äger. Parentes bakom bolagsnamn är antalet favoritfondbolag.

A2 Milk

Ingen favoritfond är inne. Men Sequoia Capital är en hyfsat välkänd Amerikansk kapitalförvaltare som äger A2 sedan något år tillbaka. Ett flertal fonder äger bolaget.


Kri-Kri Milk (1)

Swedbank Robur Small Cap EM äger, tillsammans med en del andra fonder. 


Italtile (3)

Grandeur Peak, Wasatch och Swedbank Robur EM Small äger. Grandeur Peak äger i flera av sina fonder. Starkaste kortet i portföljen om man ska gå på favoritfondsägande.

Micro-Mechanics

Inga favoritfonder äger vilket jag nästan tycker är lite konstigt (eller så missar jag något i bolaget). Däremot tror jag Grandeur eller Wasatch ägt för länge sen. 

Ekadharma 

Tror inte några fonder äger alls, så bolaget är riskfyllt ur det perspektivet även om det finns förklaringar (litet bolag, dålig free float). 

Ultrajaya (1)

Grandeur Peak äger i flera fonder. Att Fidelity äger i flera fonder ska kanske också nämnas. 

Altium

Ett flertal fonder finns, bland annat finns Nordea i ägarlistan (borde gräva i vilken fond). 

Netbay (1)

Grandeur Peak har nyligen köpt in sig, i flera fonder. Det påverkade mitt beslut att köpa, som en positiv faktor. 

Taokaenoi

Inga favoritfonder där, och få utanför Thailand. Men ser att Harvest Asia Frontier Equity köpt in sig, ska kolla upp den fonden närmare. Tidigare om åren har IKC fonder ägt bolaget (om jag inte minns helt fel).

Uni-Charm Indonesia (1)

Swedbank Robur Small Cap EM äger.

Century Pacific

Inga favoritfonder är inne, ännu i alla fall. Men att Fidelity äger och Evli nyligen köpt är intressant.


Superlon

Några fonder, men ingen favoritfond.


Synpunkter?

Vad tror ni att fondägande spelar för roll? Jag ser det som ett särskilt kvalitetstecken fonder man gillar är inne. Tesen, att det kan finnas något där i bolaget, kan bekräftas av att fonderna troligen ser samma sak. 

Sen händer det att fonder köper det som man kikar på eller ägt tidigare. Pushpay har t.ex. Tin Fonder köpt och Somero har Didner och Gerge köpt. Sen kan jag inte köpa på grund av vad andra tycker, Men i fallet Netbay bidrog det till att jag kom till skott och köpte.

Vilket värde lägger ni in i att fonder köper in sig i ett bolag?

söndag 13 september 2020

Gurktaler - ett märkligt litet bolag


Ibland när man gör research går det inte som man tänkt sig. Jag tänkte att undersöka den Österrikiska marknaden genom en screening men hamnade snabbt vilse. Österrike är faktiskt en rätt spännande marknad, och jag har ägt bolag där tidigare (Österrikiska posten). Kanske var det dags för en comeback på denna bortglömda marknad? Nog kan det finnas lite ovanliga bolag som är starka i sina nischer. Men gränsen mellan nisch och usch är hårfin och i det här fallet troligen passerad.

Urspårning 1

Bolaget som kom upp som i screeningen heter Gurktaler AG. Sett till siffrorna kan det på ytan finnas något där:  litet, inga skulder, konsumentvaror, tillväxt och billigt. Namnet är väl ingen höjdare, men det är bara början. Deras huvudprodukt är Gurktaler Alpenkräuter, en slags örtlikör som knappast får det att vattnas i munnen. Och fler sinnen kan drabbas. Via hemsidan hittar man den inte alltför välkända reklamsången för Gurktaler Alpenkräuter. In och lyssna, men på egen risk! (där spårade det i alla fall ur för mig).


Stämningen i videon kräver en kommentar. Jag är högst tveksam till om det hurtiga och älskvärda paret dricker denna "goda" likör utanför reklamfilmen. Deras stora leenden kan svalna så snart musiken tystnar. Kanske är jag fel ute, men jag undrar om varumärket snarare går åt ”gubbe på parkbänk”-hållet även om det ungdomliga revitaliserings-försöket ska applåderas. Återväxten bland gurktaler-drickare är nog inte lika god och naturlig som örterna. Men vad vet jag :)  

Min omedelbara känsla för den här produkten ungefär såhär: en okänd kusin till Jägermeister som blev kvar på landet. Men tar för övrigt gärna emot input från något som druckit häxbrygden på riktigt! Kanske sågar jag den för hårt och snabbt? Kan Jägermeister fungera så kanske denna också har sitt existensberättigande, vem vet. Men för att investera i något måste man gilla produkten eller åtminstone se en växande marknad för den. Investera i alkohol är en fråga i sig också, såklart.

Urspårning 2

Efter att ha sett videon spårade researchen ur fullständigt. Det som fick mig på riktiga villovägar var sökningen efter någon ytterligare reklamvideo. Som en oväntad och otrevlig bieffekt sprang jag då på det glada gänget Gurktaler Musikanten


Det är något med Österrike och melodier som fastnar. Lyssna återigen på egen risk och musiken är, som förväntat, minst lika hemsk som frisyrerna. Tar man sig över de omedelbara smärttrösklarna kan man få sig ett gott skratt och kunskaper i dansbandstyska och 90-talsfrisyrer. Man kan därutöver fastna i de mest irrelevanta detaljerna, som att dragspelaren i video två glömde sitt dragspel hemma, men att det knappast spelar någon roll eftersom inget instrument någonsin är inkopplat. Men vi får stanna där. Precis som Gurktalen AG.

Har du spårat ut i din research någon gång?

söndag 6 september 2020

Inköp: Indonesiska blöjor



Jag har köpt in Uni-Charm Indonesia kring 1550 IDR. De är ett asiatiskt Essity, som är klart dominerande i världens fjärde mest folkrika land, dvs Indonesien. De är också del av en Japansk koncern, som är regional ledare i Asien. Bolaget växer inom så "spännande" segment som blöjor, bindor och vuxenblöjor och är 1:a i sina kategorier. En färsk intervju med favoritfonden Swedbank Robur EM small cap lyfter fram caset väl. Jag har inte har hittat caset själv utan all cred där till Framtidsaktier på twitter som ägt bolaget en längre tid och gjort en mini-analys.

Själv fastnar jag för att bolaget fångar mycket av demografi och ökad medelklass. I takt med att man får mer pengar över köper man bättre blöjor, bindor etc. Och i en åldrande befolkning, med större social acceptans, lär utsikterna för ökad användning av vuxenblöjor vara goda. Överlag är det väl få saker man prioriterar lika högt som personlig hygien. Se tidigare inlägg om Hur man fångar medelklassen och särskilt sid 7 i denna gamla rapport.

Värderingen är inte utmanande. Enligt prognoser på marketscreener är det P/E 15 på 2020 års vinst, och en växande nettokassa. Enligt prognoserna (bara en analytiker!) kan försäljningen växa med dryga 10 procent kommande åren.

Osäkerhetsfaktorer:
  • Räcker tillväxten? Jag vill ha tvåsiffrig försäljningstillväxt, och analytiker har tidigare trott på låg tillväxt i en anlytikerrapport. Nu har jag läst på om marknaden, och ser tillräcklig tillväxt, se IPO prospektet sid 1 som talar om CAGR på ca 10-15 procent 2018-2023. Om de då bara växer som marknaden, dvs inte tappar marknadsandelar, så är tvåsiffrig försäljningstillväxt möjlig.     
  • Pressar moderbolaget och storägaren Uni-Charm dotterbolaget för hårt? T,ex betalas royalties till moderbolaget. Har grävt och tror upplägget håller. Att ge 3% av omsättningen är en hel del, men de får en del tillbaka också, t.ex. mindre utgifter för R&D. Men en indonesisk bloggare, som för övrigt åtminstone varit positiv till de två bolag jag äger, har uttryckt sig negativt, bland annat nämns lån till moderbolaget och valutakänslighet. Att Swedbank Robur, liksom några andra fonder, äger bolaget, ser jag då som ett stort kvalitetstecken. Fonden äger japanska bolag, förvaltaren kan regionen och brukar undvika minor.
  • IPO nyligen. Är bolaget obevisat? Hur valutaeffekter slår under längre tid är också något att bevaka.

På grund av viss osäkerhet (men när är något säkert?) har jag landat i en andel på 3-4 procent. Men detta är något jag vill äga. Och jag väljer faktiskt detta före Essity. En enkel jämförelse är: En analytiker istället för 15, ännu starkare marknadspositioner (bara förstaplatser), lägre P/E och nettokassa istället för för nettoskuld. Och den strukturella tillväxten bör vara starkare. Vad tror du om detta bolag? Jag ser en Hidden Champion till rimlig värdering.