torsdag 22 juli 2021

Mer Börspsykologi (recension)

 

Under sommaren har jag läst boken Mer Börspsykologi. Den är uppföljaren till Börspsykologi av Cristofer Andersson, Jag gillar såväl boken som temat. Ämnet är ständigt aktuellt och något jag för egen del behöver jobba ännu mer med. Om något så visade Corona-kraschen att det finns mycket att lära. Och även om boken har investering som tema, går den bredare och ger nytta i övriga delar av livet. 

En första kommentar är att det märks att Christofer är lärare. På ett positivt sätt såklart, det är inte så att pekpinnarna haglar, utan snarare de pedagogiska poängerna. Överlag är det tydligt att författaren är såväl klok, sympatisk som ödmjuk. Samt besitter en stor personlig erfarenhet av ämnet.

Det här är några saker som jag fastnade för i boken:

  • Hela bakgrunden med savannen, stäppen och reptilhjärnan tål att upprepas. Vi är helt enkelt inte riktigt gjorda för vår tid. Det är en kamp mellan känslor och logik som är lätt att förlora. Boken ger tips för att bli mer medveten om vad som (ofta) händer utan att man tänker på det. 
  • Vår hjärna är inte heller gjord för att bearbeta stora mängder data, utan vill generalisera och hitta mönster. Likaså har vi också en klar en tendens att se just det som vi vill se. 
  • Relativitetsfällan tål att tänkas på. För egen del ser jag alla mina bolag på samma sätt, och tror mig hitta många gemensamma nämnare. Men ska man inte ha olika verktyg för bolag i olika branscher? Såklart kostar det mer energi, men kan vara värt det? Jag är nog även skyldig till en del generaliseringar som "Filipinernas Avanza", "Polens ICA" etc, vilket måhända kan ge fel bild.
  • Den tid man lägger på portföljen, i synnerhet favoritbolagen, kan göra att man kan drabbas av ägandeeffekten. Så fort man får "känslor" för en aktie så kanske man tillskriver den ett högre värde än man borde. Man måste aktivt söka efter motsatt fakta och gärna ha en "djävulens advokat".
  • Vid research får man acceptera att all nedlagd tid som inte leder till köp är förlorad om ett bolag inte visar sig hålla (man får istället se det som en vinst för processen).
  • Svarta svanar kan dyka upp och det krävs både inlevelseförmåga och fantasi för att i någon mån vara beredd på det. Och genom att vara påläst kan man lättare göra skillnad på osäkerhet och risk.
  • Aktivitetsbias och överdriven aktivitet kan motverkas genom samtal, anteckningar och att man sätter upp regler, som t.ex. att inte handla intradag.
  • Avsnittet mot slutet om home bias var helt klart min hemmaplan :) Just att vi upplever en större trygghet när vi äger svenska aktier är något jag funderat mycket på. Men det är en föreställning och en tro och vi är kodade till att tro det som är närmaste är tryggast. Men världen är numera mycket mer global och information finns lättillgänglig på ett helt annat sätt.
Boken finns att köpa, t.ex. via Adlibris. Jag kan varmt rekommendera den!

9 kommentarer:

  1. Sista punkten vill jag protestera emot, den saknar logisk grund i mitt tycke. Självklart vet man mer om vissa ting än andra i livet. En sak de flesta garantera vet mer om är kulturen i det land man lever i ,snarare än andra änden av jorden. Det är en mycket viktig aspekt när det kommer till placering va mina pengar. Jag har själv många innehav i andra länder, men det är oftast när det jag söker efter saknas i Sverige eller Norden.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt annat lika investerar jag i ett svenskt/nordiskt bolag eftersom informationen är mer lättillgänglig. Men jag hittar inga, eller sämre, motsvarigheter till de bolag som finns i portföljen. Jfr gärna tex Italtile och Svedbergs, Century Pacific och Orkla, samt Ultrajaya och Dalsspira Mejeri. Sånt som Kri-Kri och Karooooo finns inte. Och när det kommer till kultur är familjeägande något jag betonar. 10 av 11 bolag har ett mycket stort ägande av familj eller grundare, och den stora merparten är riktigt enkla bolag sett till verksamheten.

      Radera
    2. Och framförallt är det extrem stor skillnad mot att investera utomlands idag jämfört med 25 eller 50 år sedan. Värden blir mer global, den relevanta informationen finns oftast tillgänglig. Även om kultur såklart är en utmaning.

      Radera
    3. Jag skulle säga att även grundläggande ting om redovisning och transparens är helt annorlunda ofta. Familjeägande är långt ifrån enbart positivt dessutom. Passar man sig inte så kan man bli direkt missgynnad. Mvh

      Radera
    4. Sen är det kanske inte bara information som är anledningen till att ha svenska bolag? Juridik, valuta, och andra skäl finns. Just valuta verkar åt båda håll - att hålla alla innehav i en valuta är direkt oansvarigt.
      Vår förståelse för och påverkan på, exempelvis österrikisk, juridik är obefintlig. Därför är det bättre att ha mer i SEK om man är svensk i Sverige. Tyvärr är svensk skattelagstiftning som den är och det är kanske heller inte alltid gynnsamt, men för att undkomma behöver du genomgå flera steg och det är inte helt okontroversiellt, så för de flesta är det bättre att betala än att organisera flytt.

      Radera
    5. Håller med @Redaktionen och tycker det finns en rejäl logisk grund till detta resonemang. Jag parafraserar Jason Zweig men använder mig av Sverige som exempel istället för USA:

      Om du lever och arbetar i Sverige, och tar ut din lön i svenska kronor, så gör du redan ett "multi-layered bet" på den svenska ekonomin. Har du därutöver en portfölj med enbart svenska bolag är slagsidan mot den svenska ekonomin enorm.

      Absolut, äger du stora svenska företag finns säkert någon slags hedge där vissa företag gynnas av en svagare krona, men att enbart äga svenska bolag och tro att man har en diversifierad portfölj är nog snudd på självbedrägeri (dock inte sagt att någon här ägnar sig åt det).

      Radera


  2. Jag heter Silvia Scali och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans E-mail : combaluzierp443@gmail.com


                         E-mail : combaluzierp443@gmail.com

    SvaraRadera
  3. Låter som en bok för mig, beställer idag!;)

    SvaraRadera