söndag 27 oktober 2019

Globala svenska småbolag, del 2


Nu blir det en fortsättning i min jakt på globala svenska småbolag. Här några kandidater som kan vara intressanta men som jag inte räknade som lika starka kandidater som i del 1.

För att upprepa så letar jag efter
  • Mindre bolag 
  • Tillväxtbolag, som går med vinst
  • 2/3 av försäljningen utomlands
  • Med konkurrensfördelar

Med mindre bolag menar jag allt utanför Large-cap-listan. Och jag vill att bolaget ska ha stark tillväxt, gå med vinst och helst ha tydliga konkurrensfördelar. Som bonus ser jag gärna att bolaget har fått fäste i Asien eller möjligen Afrika. Jag är av flera skäl tveksam till Europa.


Fler kandidater
Här är ytterligare kandidater som jag inte fastnade lika mycket för, av olika skäl. Okunskap är ett. Tar mycket gärna input på dem, men troligen krävs det mer för att jag ska bli övertygad om något av BCCFF-NSVV-bolagen och vända till köp. Någon gång vill jag skriva om alkoholbolag och få till akronymen IOGT-NTO, men det är ett irrelevant sidospår! Nu till bolagen:

Biogaia. Härligt global försäljning nyttiga produkter och gedigen historik i bolaget. Men jag har svårt att förstå vad de har för egentlig "moat". Och värdering i förhållande till tillväxt är möjligen hög. Men jag är inte särskilt påläst utan öppen för input, framförallt vad eventuella konkurrensfördelar består i.

Cellavision är ett globalt bolag som i princip enbart verkar utanför Sverige. Hyfsad Asienandel på 20 procent. Problemet är att bolaget är för dyrt för mig, P/E över 40 om två år, och kanske också för svårt. Men konkurrensfördelar kan de nog ha utifrån Aktieingenjörens gamla inlägg. De rider på en megatrend och lyckas så att säga "sell a vision" men jag avstår pga värdering/tillväxt.

CTT är en typ av hidden champion (okänd marknadsledare) i flygplansbranschen. De är starka på luft högt uppe i luften. Historiken är imponerande de senaste 3-10 åren, se faktablad sid 2. Riktigt globalt bolag som gynnas av megatrenden flyg (sorry igen, Greta). För en bra bild av bolaget se vad Börsplus skrivit. Mycket intressant bolag, men värderingen kan vara hyfsat hög utifrån att tillväxten i närtid gått ner för landning. Å andra kan den snabbt bli högre när tillväxten lyfter igen.

Ferronordic är rysligt ryskt, billigt, och med viss tillväxt. Men kollar man på ryska börsen så är det mesta billigt. Jag kan inte avgöra riskerna och gillar inte att investera i bolag som verkar i Ryssland, i alla fall inte på nuvarande kunskapsnivå och politisk situation. Bolaget ser riktigt fint ut på siffror och prognoser, och kan säkert uppfylla kraven, men jag kan och vill för lite. Värt att notera är att bolaget nyligen breddat sig till fler geografier, som Tyskland. (uppdaterat i kursivt)

Fram sticker verkligen ut med uteslutande verksamhet i Vietnam. Däremot kan jag inte avgöra när de går med vinst eller hur stor den kan tänkas vara. En subjektiv "kan för lite"-tveksamhet. men nog finns stor potential och med mer historik kan de bli lättare att bedöma. Ett enda lyckat förädlingsarbete kan t.ex. motsvara hela värdet i bolaget, men jag har inte den övertygelsen, ännu. Kan möjligen få den med mer kunskap och kommentarer om detta bolag.

Nilörngruppen har bara 10 procent försäljning i norden och ca 60% i Asien. Värderingen ser låg ut och direktavkastningen är hög. Problemet för mig är att de verkar i en pressad bransch, vilket gör att de själva kan pressas. Men framförallt har jag svårt att se starka konkurrensfördelar och hög tillväxt. Tittar man på prognoserna förväntas försäljningstillväxten inte något av åren 2018-2021 vara tvåsiffrig. Jag tycker det är något svagt, däremot finns klart defensiva egenskaper. Och totalavkastningen sett till direktavkastning + tillväxt framstår ändå som god. Ska fundera!

Storytel växer globalt men har fortfarande 60% av försäljningen i Sverige. De visar inte heller vinst vilket gör dem svårbedömda för mig. Men jag vet, konkurrensfördelarna är starka, och kikar man fem år framåt är det mer och mer ett globalt bolag och de lär ju gå med vinst hyfsat snart. Klart närsynt att stryka dem, men jag gör det. Inte av principskäl utan av osäkerhet. Och en möjligen (alltför) långsökt tanke är att böcker kommer kunna maskininläsas i framtiden och att större spelare som har den tekniken får stora fördelar, liksom de som säljer sin röst.

Vostok-bolagen, New Ventures och Emerging Finance borde jag kika på. Har ingen närmare koll, mer än att det ena inte längre är "ryskt och blandat" utan mer "österopeiskt och blandat". Och Emerging Finance ska ha något mot Brasilien. Händer en del i båda och jag är inte uppdaterad. När jag tidigare tittat har jag drabbats av ryss-skräck (numera mer av fantomsmärtor, jag vet) och svårigheter att bedöma om konkurrensfördelar finns i de olika verksamhetsbenen.


Synpunkter?
Vilka kandidater är mest intressanta för dig? Och har jag missat något bolag?

I del 3 kommer de kandidater som är längst ifrån köp för mig. Där krävs det mycket för att jag ska köpa då mina invändningar är av det större slaget. Då tar jag upp C-rad, JLTKopparbergs, Medicover, Mycronic, New Nordic Healthbrands och Systemair.

19 kommentarer:

  1. Fram har potential att blir multi bagger. Jag har en position där och är beredd med köpknappen på positiva nyheter. Digitalisering + Asien är två megatrender jag älskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Megatrenderna och landet är klockrent. Kan vara ett tidigt Kinnevik. Men historiken är rätt kort och jag är osäker på konkurrensfördelarna. Följer nen vågar inte än.

      Radera
  2. Några tankar om några av bolagen.
    CTT: är jätteintressant, har varit sugen av till i flera år men aldrig köpt...
    Ferronordic: Var inte de konkursmässiga för bara några år sedan? En pref som tvångskonverterades? Men nu tycks de gå bra iallafall.
    Nilörn: Av den 60%-iga exporten går väl en stor del tillbaka till Sverige? Kinesiska bolag som säljer kläder med tygmärket påsytt? Erkänner att jag har ingen koll alls utan kastar bara ut lite fördomar.
    Storytel: Känns som en perfekt kandidat att bli disruptad av Amazon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra input! CTT, ja visst är det intressant. Och Storytel, mitt exempel är kanske inte aktuellt på ett tag, men det finns nog en viss teknikrisk.

      Radera
  3. CTT har klart intressanta produkter. Enligt mitt sätt att se på det borde dom sitta i alla flygplan med tryckkabin. Att minska luftfuktigheten i skrovet sänker underhållskostnaderna. I kabin ökar man passagerarnas välbefinnande genom att öka den. Men flygbolagen kämpar med lönsamheten och har troligtvis fokus på bränsleproblematiken. Jag har ägt CTT, men gör det inte nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppfattar den som riktigt starka. Frågan är om de ha den där ”pricing powern” som man gärna vill se. Har det på bevakning, helt klart finns det något där.

      Radera
  4. Kollat nåt på Nederman som har mesta av försäljningen i USA och Asien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, borde nog tagit upp. Bara kikat lite snabbt men på den tiden inte förstått vad de har för konkurrensfördelar. Däremot intressant bransch och geografi.

      Radera
  5. Jag förstår som vanligt inte varför du är så fokuserad på var försäljningen sker, snarare än företaget och dess produkter i sig.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig handlar det om bransch, valuta och riskspridning. Serien var ett test att avgränsa just de globala svenska bolagen som kan vara ett tydligt alternativ till utländska bolag.

      Med det sagt, finns hur många framgångsrika sätt att placera som helst. Jag gillar global investering i främst småbolag. Det är vad som passar mig.

      Sen är bolaget alltid viktigast ändå, liksom produkter, konkurrensfördelar. Skulle jag (enligt min filosofi) hitta de 10 bästa bolagen i Sverige så skulle jag köpt dem (om jag inte hindrats av omvänt home bias) :)

      Radera
  6. När du nämnde CTT så kom jag att tänka på CConsilium som är ett liknande företag såtillvia att de servar infrastrukturbranscher med specialprodukter och är ett globalt småbolag. De gör brandsäkerhet på fartyg och båtar. Kolla gärna in dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Ska kika närmare på dem. Tycks ha ganska global försäljning, mycket asien, och en hög marknadsandel. Se t.ex https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-consilium-snart-rensat-och-klart och https://www.svd.se/inget-sakert-lage-i-consilium

      Radera
  7. CellaVision tyckte jag var intressant tills för ett tag sen men värderingen blev lite för ansträngd till slut. Kan tänka mig att plocka in bolaget igen om köpläge ges.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som det känns nu är det ganska långt från köpläge, men sånt kan ju ändras ganska fort.

      Radera
  8. Hej - intressant ämne som jag gärna läst mer om. Ferronordic har du dock inte läst på om vilket jag tycker är synd när du ändå uttalar dig om bolaget. Ferronordic är ett svenskt bolag (inte Ryskt) verksamt i Ryssland, Kazakstan och efter nyår även i Tyskland. Just nu finns flera analyser av bolaget (Carnegie, Börsveckan och Affärsvärlden rekar alla Ferro med riktkurser över 200 kr). Kan också rekommendera att läsa ABGs analyser av bolaget för mer kött på benen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer att jag inte är särskilt påläst om dem, vilket jag kanske borde lyft fram tydligare. Däremot är jag helt med på att det är ett svenskt bolag, hela serien handlar ju om globala svenska bolag. Uppdaterade texten i inlägget för att inte ge fel bild där.

      Bra att du tar upp ABG. Bra och lättillgängliga analyser där: https://www.introduce.se/foretag/ferronordic/Equity-research/

      Särskilt den från maj går på djupet: https://www.introduce.se/contentassets/2c0376e6b2774cb4bfa4c8bdc6fb2d63/pdf/strong-market-share-gains-and-positive-mix.pdf

      Jag kan mycket väl vara alltför negativ till dem. Det kan vara en superplacering och mitt nej beror på subjektiva faktorer (Ryssland) och låg kunskap. Ska försöka läsa på!

      Om du vill så får du gärna ge din bild här. Vad har de för konkurrensfördelar? Är det t.ex. samarbetet med Volvo, hög marknadsandel i Ryssland, eftermarknad som ger "inlåsta" kunder etc

      Och det här med Ryssland. Jag är rädd för det som står på sid 2 i majrapporten från ABG "Russia has historically been notorious for low transparency, poor corporate governance and corruption. Sanctions have also proven to have a significant impact on the Russian economy, which in turn could hamper the recovering market for construction equipment."

      Samtidigt handlar det där kanske mer om en allmän marknadsrisk, att efterfrågan kan bromsa, och det jag själv är (säkert överdrivet) rädd för är reell politisk inblandning i bolaget eller sektorn. Är den risken låg så kanske ryssrisken är överdriven. Och som du är inne på är det inte längre bara Ryssland som gäller.

      Radera
  9. CTT har dykt upp av flera på mina "deep-quality" screeners och känns mycket spännande. Dock inte gått in på bolaget i detalj.

    Nilörn äger jag, mycket av deras moat brukar ju lyftas fram i deras globala reach och stora marknadsandel, vilket vara nära sammankopplat med att de för branschen har en överlägsen logistik och hantering, kanske inte 100% resistent mot motstånd men verkar ha tjänat de väl hittills. Värderingen är också mycket attraktiv IMO kan nog fortsätta compound:a 10% årligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra input! Nilörn, vet du förresten vad de har för global marknadsandel? Är det ca 1%? Helst vill man ju ha en hidden champion som dominerar mera. Å andra sidan defensiv högutdelare och mycket kvar av marknaden att ta.

      Angående 1% finns uppgifter om det för 2015: https://docplayer.se/8192938-Nilorngruppen-en-billig-etikettspecialist-epaccess.html

      Radera
    2. Yes det låter in line med vad jag sett (kollar du investerar presentationen från Marknadsledaren Avery Dennison uppskattar de apparel marknaden till ca USD 8 bn). Dock är det en såpass stor skillad i värdering att jag gärna tar den mindre spelaren med 1-1,5% marknadsandel, men visst det kanske kan vara motiverat om de ska vara i portföljen över huvud taget.

      Radera