söndag 6 oktober 2019

Lider jag av away bias? Finns mina bolag här?


Under veckan var det en kort diskussion om away bias på Twitter. Kan det vara en fälla att man lockas av den där nya investeringen (i mitt fall också långt bort). Normalt har man väl ett home bias, att man är hemmablind, men jag är kanske bortablind? Kan det ha att göra att det är så kul att läsa på om det nya och annorlunda - och att man längtar sig bort?

Hur gör jag för att motverka detta? Jo, innan jag köper något "exotiskt" försöker jag alltid stämma av om det finns liknande bolag i Sverige eller Norden. Om det finns ställer jag mig frågan om det utländska är mer unikt eller lägre värderat. Har jag tänkt rätt? Vi gör en snabb check.

Finns liknande bolag?

A2 Milk är helt klart unikt. I Sverige finns väl Dalsspira, som inte ens går att jämföra. Ingen unik mjölk och sura siffror senast jag tittade på dem.

Decisive Dividend påminner om Ratos, Stockwik och Infrea. Men Decisive är mer fokuserade (på tillverkning), har konkurrensfördelar som krav och köper oftast billigare. Förresten har Dividend Sweden många fler ägare än Decisive Dividend, vilket möjligen är ett utslag av home bias.

Savaria kan jämföras med Handicare. Däremot växer Savaria snabbare, har möjlighet till högre marginaler (har även villahissar i sortimentet) och större geografisk spridning. Men Savaria har mycket att bevisa och tillväxten per aktie har varit svag de senaste åren. I normal form är Savaria ett bättre bolag och Handicare har jag på bevakning.

Discovery. Sampo finns i Norden och har ett försäkringssegment. Men det är en enorm skillnad på standardförsäkringar och unika försäkringar. Discovery har en helt annan modell än i princip alla andra försäkringsbolag (vilket de fått utmärkelser för) och verkar dessutom i tillväxtregioner.

Italtile. Svedbergs sysslar också med badrumsartiklar, men där slutar likheterna. Italtile växer snabbare, dominerar sin marknad, har en enormt fin historik, och äger "hela kedjan", till och med fastigheterna där sakerna säljs.

Micro Mechanics. Mycronic kanske är lite åt samma håll. Men tittar man på historiken på 5-10 år, lönsamheten (ROE) så ser du uppenbara skillnader. Jämförelsen är kanske lite skev. Bolagen gör olika saker och Micro Mechanics är i en väldigt lukrativ nisch.

Ekadharma. Tyvärr (?) finns inga noterade tejpbolag i Sverige. Och bolag med denna låga värdering (P/E 8 och under bokfört värde) är ofta "skräp" här medan du i Ekadharma får en marknadsdominant med fin historik sedan 1990.

Somero. Betongmaskinsbolag finns inte här. De är en "hidden champion" och enda bolaget i sitt slag, även om kursen är ur slag för tillfället.

Vitec Software. Ser man på. Här har vi ett bolag som saknar direkt motsvarighet utomlands! Möjligen kan Constellation Software vara likadana, men de är rätt mycket större.

Taokaenoi. Vi har Cloetta och Midsona men då får du antingen onyttiga snacks eller nyttigt icke-snacks. Det är kombinationen nyttiga snacks jag vill åt! Taokaenoi har större fokus på snacks, högre tillväxt och försäljning i Asien som då gynnas av en växande medelklassen. I Cloetta handlar det visserligen också om en växande medelklass... men bara i kilo mätt.

Ultrajaya. Mjölk i tillväxtland och samarbete med Kraft? Om Arla varit noterat så hade de varit en motsvarighet, med den viktiga skillnaden är att mjölkdrickandet i Indonesien är i strukturell tillväxt.

Famous Brands. Restaurangbolag saknas här. Förut fanns Rasta Group, men nu talar vi om en Dalsspira/A2 Milk-jämförelse - trots att Famous Brands är i dålig form för tillfället.

Kri Kri. Nej, vi har inte Yoghurt-bolag här. Och dessutom skulle det vara någon särskild svensk produkt. Om ett 100% knäckebröd- och svenska köttbullar-bolag funnits, då har vi haft en motsvarighet.

Superlon. Värmeisolering tror jag inte vi har något av här. Beijer Ref är däremot mot AC/Kyla och faktiskt en motsvarighet. Men Superlon har verksamhet i Malaysia, Vietnam och Indien. Mycket av tillväxtregioner medan Beijer Ref, liksom de flesta Svenska bolag är Europa-tunga.

Synpunkter?
Hur tänker du när du köper utländska bolag? Sen kan man fundera vidare. Vilka bolag är unika för Sverige? Nibe kan kanske jämföras med Toshiba, och även en pärla som Fortnox har en motsvarighet i Xero?

Köper du bara utländska bolag när motsvarigheter saknas i Sverige? Lider du av "Home Bias"? Mina beskrivningar kan förresten tyda på en viss "confirmation bias", men det är en annan fråga.

15 kommentarer:

  1. Att du måste hitta motsvarigheter känns ju bara fånigt. Försök hitta ett kavlitativt bolag till rätt värdering istället i Sverige. Lyssna på kvalitetsaktiepodden för inspiration om du upplever att det är helt tomt i Sverige. Det är lätt att ha edge i Sverige, så upplever jag det i alla fall. Supersvårt om man gör som du tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fånigt skulle jag inte säga, utan en test. Jag kan tycka man missar något om man bara tittar på svenska bolag. Åtminstone om man vill ha stark exponering mot Asien eller Afrika och man kan dessutom argumentera för att Sverige som land har ett antal unika risker.

      Är en regelbunden lyssnare av kvalitetsaktiepodden, och försöker tillämpa deras synsätt (men kör mer av buy and hold istället för sälj om rätt värderat). Och tittar man på fler marknader fler möjligheter. Om jag verkligen utnyttjar dem är en annan fråga :)

      Radera
    2. Tycker inställningen bland många investerare är intressant... Å ena sidan är Sverige utskällt; skattepolitik, migrationspolitik och mycket annat som så starkt ogillas. Å andra sida vill man bara investera här hemma, eller ibland i norden och kanske i Nordamerika. Förstår det inte riktigt. Det finns massor av länder där ute som har lika starka regelverk, med börser som erbjuder en annan exponering, och ofta till lägre värderingsmultiplar. Och informationen finns där på nätet, och oftast på engelska.

      Radera
    3. Träskugga du framstår ju inte speciellt intelligent själv, jag är övertygad detta globalt är det alternativ som bär lägst risk. En av mina stora orosmoln är konstant min höga exponering mot Skandinavien och väst (70-75%) och att vi befinner oss i en stagnant ekonomi (Japan). Demografi och många "megatrender" går helt emot oss, skuldberg både privat och offentligt, låg tillväxt och inflation samt få investeringar i produktiva tillgångar (koncenterat mot finansiella placeringar återköp m.m.). Det är inte otänkbart att vi slås av en recenssion och står och stampar i en zombieekonomi där den reala börsavkastningen kommande 10 år kommer vara noll (0!) procent.

      Denna risk ser jag som betydligt lägre i EM som i vissa fall växer med 6-7% årligen, har "perfekt" demografi, hög inflation samt ett relativt förutserbar tillväxtbana (bilar,hus, infrastruktur, teknik, resor och kläder - typiska utveckling till medeklasssamhället). Min enda exponering här är tyvärr Vina Capital och Fundsmith. Det har många anledningar, främst svårigheten att handla och research:a/göra DD på dessa marknader, åtkomst till finansiell information rapporter m.m. Dock något jag gärna skulle göra mycket mer av, varför jag ser både Framtidsinvesteringen och Gustav som väldigt inspirerande.

      Var egentligen ingen diskussionspunkt men kände jag behövde flika in med mina tankar.

      Radera
    4. Tack, du förklarar precis vad jag menar på ett väldigt bra sätt!

      Radera
    5. Tack, verkligen, instämmer med Gustav!!

      Radera
    6. @the Value bay: Jag tycker det var riktigt bra skrivet och fantastiskt att få vara med och inspirera. Om du vill får du jättegärna skriva ett gästinlägg här på bloggen, där du kan utveckla dina tankar och tex gå in på Fundsmith och Vina Capital. Och finns du i Stockholm så häng gärna med på aktiepub! Skicka gärna ett direktmeddelande/mejl om något av det var intressant.

      Radera
    7. Yes har skickat DM på twitter!

      Radera
  2. Det man vill ha som grund för ett bolag är en god underliggande strukturell tillväxt. Jag tror exempelvis kinesiska Haier har bättre marknadsnärvaro och möjligheter i Asien en exempelvis Electrolux. Om dessutom värderingen är attraktiv så är det inte så svårt för mig att välja Haier även betraktat politiska risker.

    Tänkvärt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra exempel! Skulle hellre köpa Haier som har en mycket lägre värdering och ”foten inne” i Asien på ett annat sätt. Sådana möjligheter har man som småsparare och det kan vara smart att utnyttja dem.

      Radera
  3. Lustigt nog har jag aldrig upplevt antalet svenska bra bolag som en bristvara direkt. Snarare tvärtom, det finns betydligt fler möjligheter än vad jag idag har pengar till :) Den främsta anledningen till att jag handlar internationellt är för att jag måste diversifiera bort från svenska pesetas.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. En anledning så god som någon! Visst finns det bra bolag men det beror också på vad man letar efter. Själv vill jag helst ha: moat/vallgrav, stark tillväxt, mindre bolag, strukturell tillväxt/megatrend och lång historik.

      Ett problem för mig är att svenska bolag ofta är tunga mot Europa, medan jag själv helst vill ha mer av Asien eller Afrika. Sen kan man inte få allt, såklart :)

      Radera
  4. Nya tankar/inlägg/analys om Savaria och VItec (de man enkelt kommer åt elektroniskt - Decisive har ju avhandlats rätt väl senaste tiden) hade varit spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Savaria och Vitec är två bolag jag brottas med, av olika skäl.

      I Savarias fall handlar det om att vinsten per aktie inte tar fart, som förr. Det är upp till bevis som gäller och vid nästa rapport kan jag såväl öka som minska. Jag är osäker på momentum i verksamheten. Nyligen har de också gjort en "sale and lease back"-transaktion, som gör att de fått loss pengar. Inte tydligt vad det ska gå till, men förhoppningsvis inget spektakulärt förvärv, utan att de satsar på att få ordning på det som det har. Åtgärd: Behåller, bevakar noga nästa rapport, nytt beslut då.

      Vitec, där handlar det om värdering. Momentum i verksamheten är god. De liksom Construction Partners, är förvärvande bolag och då kan man inte på samma sätt förlita sig på analytikerprognoser, som ju bara bedömer bolaget så som det är idag. Kollar man på 4-traders eller Introduce ser Vitec ruskigt dyrt ut, men förvärv kan ändra på det. Åtgärd: Har skruvat ner till 4% och behåller så som jag tänker idag den andelen, trots hög värdering.

      Decisive, nej, blir ingen ny intervju på ett tag :)

      Radera