söndag 9 juni 2019

Grekisk Yoghurt till portföljen


Kri Kri Milk är ytterligare en härmapeinvestering där jag köper det som Framtidsinvesteringen köpt. Men det tog ett tag att bli övertygad. Att även Swedbank Robur EM small cap köpt en liten post enligt Morningstar samt att den senaste rapporten var riktigt bra är det som avgjorde. Med A2 Milk, Kri Kri Milk och Ultrajaya Milk är andelen mjölkprodukter uppe på 25-30 procent av portföljen. Tack till @framtidsaktier och @andrewwixner som hittade caset.

Bolaget Kri Kri
De finns på Atenbörsen sedan lång tid tillbaka. Bolaget är litet (190m Euro) men tvåa i volym och värde på den grekiska yoghurtmarknaden. Största spelarna är är FAGE och Kri Kri. Kri Kris styrkor ligger i barnyoghurt och glass. De är också stora på Private Label-tillverkning med 70-80% och kör en hel del på export till Europa.

Kolla gärna investerarpresentationen och senaste rapportkommentar där vinsten steg med 46%. Hela rapporten finns här.


Positiva delar
Det finns få stora aktörer och är en slags oligopolmarknad. Kri Kri kör enbart tillverkning i Grekland av äkta Grekisk Yoghurt och ingen fuskvariant med annat ursprung. EU-kommissionen har satt ner foten och sagt att bara Yoghurt från Grekland får kallas Grekisk Yoghurt. Förbudet verkar också utvidgas och efterlevas. Där kan bolaget ha en färsk konkurrensfördel.

Bolaget har, förutom en stark balansräkning, lång historik av tillväxt och goda marginaler. Märk väl att det är trots utmanande förhållanden i Grekland. Här är det nog konsumentvaror och viss "moat" som samverkar. Och grekisk yoghurt är en produkt som ligger i tiden eftersom den med rätta uppfattas som nyttig.

Värderingen ser inte avskräckande ut med P/E 16 (TTM) och hyfsat jämn vinstutveckling även i sämre tider. De är etta på barnyogurt och OEM-produkter och tvåa på glass. Sammantaget ser jag moat, historik och tillväxt till ok värdering. Jag ser ett starkt konsumentbolag med i huvudsak nyttiga produkter som gynnas av ändrade regler, där framförallt exporten är det som sticker ut i tillväxtväg. Samarbetena med Tesco, Lidl etc är förhoppningsvis en bra sätt att tjäna pengar, finns ju inte så många för dem att välja på istället.

Tveksamheter 
Det mesta ser bra ut men jag har några tveksamheter:
  • De är tvåa på totalmarknaden och FAGE trycker på sin förstaplats på sin webbplats. Ser man nischen som Grekisk Yoghurt dominerar inte Kri Kri. Inte heller glassmarkanden är de etta på, och där bör Unilever (ettan?) ha större fördelar. Men likväl kan de ha en "moat" och de är marknadsledande i vidare bemärkelse.
  • Kan sämre födelsetal göra att barnyoghurt, där de är etta, inte går lika bra?
  • Kan OEM-produkter, där de är etta, ha en inbyggd prispress? De tillverkar bland annat för Lidl och Tesco som säkert är hårda förhandlare. Men antalet grekiska tillverkare med hög kapacitet och gott rykte är kanske inte är så många?
  • Är skillnaden i smak tillräckligt stor mellan Greek och Greek-style Yoghurt? Troligen, eftersom man kan ta ett högre pris. Se även betyg på den här brittiska sidan där både FAGE och Kri Kri får bra betyg.
  • Dåliga kundfordningar är alltid en risk
  • Om Grekland skulle lämna EU borde valutan rasa. Redan att man misstänker något sådant kan sänka allt grekiskt. Hör delvis ihop med hur Brexit går.
Slutsats
Till slut tog bolaget plats i portföljen. Min tveksamhet gällde främst om FAGE är en för stark konkurrent och hur mycket bättre grekisk yoghurt är jämfört med kopiorna. Men jag tror samtliga grekiska aktörer har en klar fördel, och de är inte många. Och äkta yoghurt säljs till ett högre pris än kopiorna, vilket talar för att produkten inte är en "commodity".

Vad anser du om bolaget och om grekisk yoghurt?

10 kommentarer:

  1. Tycker inte man skall blanda in makro här. Fokuserar man på företaget så är det ett bra köp. Fina finanser, stark ägare och en begriplig produkt som efterfrågas. Inget Multibintang men bra nog. Funderar faktiskt på att köpa.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det stämmer. Ser man sid 4 i presentationen finns ingen koppling till makro för bolaget, sen kanske en viss grek-rabatt finns för att de handlas i Aten,

      Bintang har en starkare marknadsposition så bolaget är inte lika unikt på det sättet. Men de har något speciellt, och istället för regleringsrisk så gynnas bolaget av hårdare ursprungsmärkning. Kri Kri kan kanske vara ett komplement till Bintang, och att fonden köpt tyder på att det mesta nog är i ordning i detta bolag, får man väl anta.

      Radera
  2. Fint bolag som finns i min portfölj sedan ett par månader. Ska bli spännande att se hur EU-kommissionen rullar ut ställningstagandet att grekisk yoghurt ska vara tillverkad i Grekland. I UK som har sitt eget domstolsbeslut sedan 2014 har det ju blivit en fin utveckling. Annars som Lars sammanfattar, fina finanser osv, och är övertygad om att just företagets hemland sänker värderingen ordentligt. Ett bolag med den här utvecklingen skulle lätt handlas för p/e 30 i vilket västeuropeiskt land som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Obefogad Grek-rabatt och EUs regelverk på bolagets sida, ja, jag tycker det finns något här. Och instämmer i Lars poänger. Lätt att dra alla grekiska bolag över en kam, men det finns fina bolag där med!

      Radera
  3. Var väl Buffett som vill hitta små hinder han kunde gå över. Inte höga som man behöver hoppa över. På Berkshire försöker vi inte lösa företagsproblem. Vi försöker undvika dem. Kri-Kri är just enkelt. Fin kursutveckling. Begripligt, fokuserat inga skulder en attraktiv aktievärdering.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Enkelt men lite lätt under radarn pga Atenhörsen. Du har en blandning av yoghurt och glass, och de exporterar mer och mer, och kan gynnas av ändrade regler. Både stabilitet och en trigger. Nej, med det här bolaget kan man (peppar, peppar) sova gott.

      Radera
  4. Klart intressant bolag. Gillar att följa din blogg då du hittar bolag som jag normalt sett inte scoutar själv.

    SvaraRadera
  5. Japp!

    Inköp Kri Kri Milk

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera