söndag 9 december 2018

Snabba cashflow


Jag skriver inte ofta om det finansiella utan lockas mer av avgörande affärsmodeller och magnifika megatrender. Men nu till något "tråkigt" och viktigt: Så här gör jag en cash-flow-koll när jag målar med snabba och breda penseldrag. Och i sämre tider är "kassakor" extra trevliga att äga.

Är inte jättebra på kassaflödesanalyser, som ni kanske märker, men jag vill att kassaflödet ska vara positivt. Och att kassaflödet ökar från år till år. Jag vill också helst att behovet av investeringar ska vara lågt. Det jag är ute efter är det fria kassaflödet och att det ökar. Bolaget ska så att säga kunna gå in i en affär, köpa mjölk, toapapper och basvaror utan att behöva låna till det. Och tills nästa besök i affären ska de ha ännu mer pengar över.

En blå växande stapel?
Jag gillar grafik och här är marketscreener (tidigare 4-traders) till god hjälp. Ett exempel på bolag jag gillar ur ett kassaflödesperspektiv är A2 milk. Vi börjar med att kolla på bolagets financials-flik. Scrolla sen ner till den blå stapeln som visar hur "finance" ökar från år till år. Här ser man att bolaget förväntas bygga kassa på ett fint sätt.

Ett annat exempel på bra kassabyggande är brittiska sårbolaget AMS. Jag minns att Johnson & Johnson hade något liknande förut, men de ser inte lika bra ut framåt nu. Ett exempel på bolag som åtminstone ser dåligt ut på ytan är detta indonesiska byggbolag.

CAPEX jämfört med cashflow?
Ok ni har vi kikat på kassaflöde. Men vi ville ju åt det "fria kassaflödet". Ok! Vi går till samma bild för A2 milk. Kolla istället ute i högerkanten under "Balance Sheet Analysis", så ser du värden för CAPEX och Cashflow. Capex innebär underhållsinvesteringar, som krävs för daglig drift. För A2 är CAPEX kring 0,3 procent och cashflow kring 20 procent. Fint överskott med andra ord.

Skanska har som jämförelse också ett lågt CAPEX, kring 0,8 procent, men däremot cashflow kring 3 procent. Av den enkla kollen kan man gissa sig till att A2 är mycket mer av en "kassako" än Skanska, även om de givetvis lär handlas därefter.

Andra mer sofistikerade sätt
Det jag gillar med snabbkollen är att man kan få en överblick över flera år och en grov framtidsblick. Visst får man se upp för felaktiga antaganden och siffror, men det kan fungera som startpunkt. Ska man göra mer är några exempel:
  • För det första kan man ju gå vidare och gräva i flera årsredovisningar. 
  • Börsdata är givetvis något att rekommendera, lättöverskådligt, grafiskt och fler och fler marknader blir tillgängliga! Morningstar och Financial Times kan också ha flerårsöverblick, även om grafer saknas.
  • Ett annat mer detaljerat synsätt är att göra egna DCF-analyser. Se bloggen bolagsvärdering och exempelvis genomgången av tyska dock-bolaget Zapf Creation. Jag använder mig inte av det, man måste måla med liten pensel och många drag, men kanske borde jag?
Synpunkter?
Hur gör du för att bedöma kassaflöde och fritt kassaflöde?
Vad ser du för risker med min snabbkoll? 
Har du hittat någon "genväg", eller bläddrar du hejvilt i årsredovisningarna?

10 kommentarer:

  1. Jag brukar jämföra redovisad vinst med kassaflödet så långt uopsom möjligt i kassaflödesredovisningen (operativt kassaflöde) och så långt ned som möjligt (fritt kassaflöde). Med en excellmall och börsdata får man snabbt diagram för de senaste tio åren.

    I många bolag korrelerar alla tre måtten även om det är sällan 100 % av vinsten blir fritt kassaflöde (eller mer i fall som Vitec och Judges Scientific där man skriver av tillgångar aggressivt) men en jämn och hög andel samtidigt som bolaget växer är idealet.

    Om andelen pendlar är det någonting jag alltid kollar upp varför i årsredovisningen. Helst ska bolaget redan året innan redogöra för investeringen och vad de förväntas tjäna på den.

    Bolag som rutinmässigt återinvesterar allt är alltid oroväckande och då gäller det att de tydligt kan visa att investeringarna är tillväxtskapande.

    Min analys av Judges är förövrigt rätt intressant med avseende på just att koppla ihop kassaflöde och redovisad vinst: http://aktieingenjoren.blogspot.com/2016/04/judges-scientific-plc-ar-ett-brittiskt.html?m=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra input, och ska kika på länken!

      Radera
  2. Bra poänger. Ett kort tillägg är att det ibland kan vara intressantare att jämföra kassaflöden och CAPEX för bolag som befinner sig inom samma bransch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, du har rätt, helt olika bolag och verksamheter ska ju se olika ut. Men som selektiv investerare har man lyxen att bara investera i de man gillar bäst :)

      Radera
  3. Jag nyttjar ofta kassaflödesvärdering, kan vara speciellt användbart vid nyintroduktioner eller företag i förändring. Dock nyttjar jag en förenklad variant som inkluderar mean reversion.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  4. Ang. blå stapel som väl visar nettoskuld eller nettokassa, dvs. bolaget kan ha nettoskuld (minusstaplar) men ändå positivt kassaflöde per år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Blå stapeln är kassa/skuld, det är intressant i sig, men också förändringen från år till år. Helst vill man att de adderar på en redan hög blå stapel.

      Radera
  5. Bra inlägg! Jag använder klart mest 4-traders för att sålla men även för at hålla snabbkoll på mina innehav. Hoppas verkligen att tjänsten fortsatt är gratis!;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! 4-traders är riktigt bra, får se om det går åt Financial-Times hållet och låser visst innehåll. Skulle sakna det grafiska!

      Radera