torsdag 12 januari 2017

Gjorda affärer och tittar på nya case


Tänkte att det var dags att summera ett antal affärer och lägga ut senaste portföljsammansättningen. Har halkat efter så det blir ett slags uppsamlingsheat.

Köpt Logistic
Som nämnt innan så har jag köpt Kandensiska hamn- och vattenledningsbolaget Logistec. Framtidsinvesteringens inlägg säger det mesta. Vill bara lägga till en snabbgenomgång utifrån mitt perspektiv:
  • Fantastisk historik? Ja, det tycker jag. Vinsten per aktie har växt knappt 17% per år senaste 10 åren, avkastningen på kapitalet senaste 5 åren ligger på 17%. Det som ändå imponerar mest är att de kan gå tillbaka till och uppvisa fina siffror från 1969? Hur många småbolag kan det?
  • Goda framtidsförutsättningar? Hamnarna ger dem en "moat" (ekonomisk vallgrav). I viss mening även en fysisk vallgrav. Deras andra ben som gäller miljö och vattenledningar har verkligen framtiden framför sig. Framförallt under sig. USA ska göra ett slags stambyte för massor med ledningar. Det handlar om massiva investeringar.och förhoppningsvis kan Logistec lösningar komma väl till pass. 
  • Ok värdering? Ja, inte rea på något sätt, men med den historiken och de framtidsförutsättningarna köper jag på denna nivå, i alla fall upp till en viss del av portföljen.
Logistec uppgår till ca 4 procent av portföljen.

Sålt Bonäsudden
Som tidigare nämnt har jag minskat men nu har jag sålt av allt. Har helt enkelt hittat bättre case i form av Logistec och även några nya uppslag (se nedan). Inget ont om Bonäsudden men risken för högre räntor och lägre fastighetspriser finns där. Till skillnad från Northwest växer de inte heller, vilket man i och för sig inte kan begära, de är ett utdelningscase.

Men hyresrätter och samhällsfastigheter är ändå inte fel över tid och som ett högräntekonto tror jag den funkar hyfsat fint, om man kan stå ut med viss risk. Men jag tror att små tillväxtbolag kan ge ännu mer och laddar för köp där. Nuvarande andel tillväxtbolag är 80% och högutdelare ca 20%.

Bonäsudden är kvar i rese- och renoveringsportföljen som har ett annat syfte.

Nya tillväxtcase på gång
Ledigheten över nyår gjorde att jag han göra lite extra research. På närmare bevakningslistan finns några småbolag i Asien: en mjölkproducent, ett bolag som gör nyttiga drycker, välkända småbutiker i okänt land. I europa tittar jag på ett sårvårdsbolag och en researrangör. Alla fem bolag är riktigt intressanta och är i de flesta fall etta på sina marknader. Ska förhoppningsvis hinna skriva om dem och köpa in något. Ju mer jag tänker på det är den växande medelklassen i öst och det växande antalet äldre i väst bra investeringsteman.

Listen på svenska tillväxtbolag ska förresten också betas av. Fick många bra uppslag!

Portföljen ser nu ut så här:


9 kommentarer:

  1. Klokt att sälja Bonäsudden tror jag. Även om räntehöjningar dröjer lite, så är den för räntekänslig. Och även om samhällsfastigheter är trygga, så ska ju ändå kostnaderna betalas.

    Spännande med de exotiska - ser fram emot inläggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas det! Men den får vara kvar i rese- och renoveringsportföljen. Framförallt tror jag att det går att hitta case som över tid kan ge (ännu) mera. Kan hända att jag skriver om några sådana framöver, vi får se!

      Radera
  2. Kluven till ditt köp i Decisive Dividend, ska blir spännande att följa hur det går men jag är ju som bekant inte särskilt positiv. Ser dock hellre att det går bra för dig än att jag får rätt på den punkten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska följa upp den och Q1 blir spännande eller viktig med andra ord. Decisive har högre risk än normalt och jag brukar köpa bolag i något senare läge.

      Och generellt har tillväxtinvesteringarna varit mer lyckosamma, även om Northwest Healthcare nog kan räknas som ett kärninnehav.

      Radera
  3. Har kollat igenom din blogg lite och sett att du är väldigt positivt inställd till eWork. Har själv börjat analysera det caset och har lite funderingar, och eftersom du verkar väldigt påläst om företaget hade det varit kul att höra vad du tycker. Först och främst tror jag att de flesta konsultbolag kan visa upp positiva siffror nu för främst december månad då de kommer ha högre beläggning än december 2015, eftersom jul och nyår inföll på helger.

    Men när jag kollade igenom bolaget så fastnade jag för två saker. Dels känns det som ett bolag som kan ha svårt att i framtiden lyckas höja sina marginaler, då deras stora kostnad är kostnaden för konsulterna. Om jag förstått det hela rätt, hade de själva behövt höja priset medan priset de betalar till konsulterna hade behövt vara konstant. Enligt mig så saknar de lite skalbarhet i sin affärsmodell, hur ser du på det?

    Sen reagerade jag även på deras kassaföde som de senaste åren varit ganska svajiga, där de verkar ha lite svårt att hantera sitt rörelsekapital.

    Hade varit roligt att höra din syn på saken!

    Mvh,
    Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är positiv till eWork, men har som nämnt i inlägget innan minskat lite grann i dem och Vitec. Det finns också de som kan eWork mycket bättre!

      Marginalerna kan eventuellt gå upp något men inte mycket. Finns prognoser på Introduce som uppdateras lite då och då, här är senaste: http://www.introduce.se/globalassets/bolag/ework/pdf/ewrk_3.016.pdf

      Skalbarheten kan eventuellt vara "dold" av att de tar vissa uppstartskostnader för nya uppdrag. Men vet inte. Antalet konsulter gör ändå att vissa inträdesbarriärer skapas om jag tänker rätt.

      Det som känns lite läskigt är hur mycket de åker ner om konsultmarknaden förändras till det väsentligt sämre. Vågar inte ha alltför stor andel i eWork, då de kan vara något cykliska (även om de är mindre cykliska än rena konsultfirmor).

      Kassaflödena hade kunnat vara starkare, och frågan är om de ska göra extrautdelningar då och då, kanske bättre att hålla i för att ha en säkerhetsmarginal.

      Allt sammantaget har jag valt eWork och Vitec för att båda är unika, men jag har något mer i Vitec som har starkare återkommande intäkter.

      Radera
  4. Minskade också i Bonäsudden med en tredjedel, mest för att jag kunde, fick både utdelning och vinst på försäljning samt eftersom osäkerhet kring framtida utdelningar finns där nu när räntan är på väg upp.

    Hur bedömer du att deras utdelning kommer bli i ett nollränteläge? Kommer de fortsätta dela ut strax under två kronor per kvartal?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde förhoppningsvis inte vara någon större fara i närtid av den anledningen eftersom lånen är bundna till 2020 och 2022. Se sid 14: http://www.bequoted.com/bolag/bonasudden/download/?file=arsredovisning-2014-09-26-2015-12-31-44512/Bonasudden_Arsredovisning_2015.pdf

      Men sen vet man inte vart det landar ändå förrän på stämman. Antar att t.ex. värdering, vakanser, eventuella renoveringar kan påverka. En del stiftelser är stora ägare, så troligen finns ändå utdelningar att hämta framöver :-)

      Radera