söndag 25 december 2016

Sju bolag på radarn 2017


Jag tittar på en del bolag och bevakningslistan borde bantas. Här är ändå sju stycken som jag peppar peppar tänkt kika extra noga på under 2017. Bolagen är på min radar, men är så små att de kan gå under radarn för större fonder. Tänkte nu se om spontan input finns och om bolagen väcker intresse.

Ok, det är knappast bolag där välbekanta klockor ringer. Låt mig ändå bjuda på ett exotiskt nyårsbuffé av obearbetade bolagstips. Kan några av dessa vara värda att kika vidare på? Och har du möjligen något svar på bonusfrågorna, som är knivigare än man tror :)

Bellamy's Australia
Australiensisk barnmat som haft ett tufft år. Men världens enda (?) börsnoterade ekologiska barnmatsbolag är i sig intressant. Betalningsviljan lär vara hög, särskilt om man tänker på att stora jättar har åkt på skandaler i Kina. Försäljning i Australien, Kina och övriga Asien. Det är importregler i Kina som spökar. En del aktörer som troligen inte kommer få tillstånd rear ut sina varor. Läs gärna om bolaget på Montgomerys blogg. Tillfällig press på en för övrigt populär produkt? För tillfället är aktien handelsstoppad så något håller på att hända.

Kurs: 6,68 AUD
Direktavkastning: 2,5 procent
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: Är ekologiskt barnmat logisk?


Chase Corp (USA) 
Det är sällan jag hittar intressanta amerikanska bolag. Vet inte om detta är fallet här, men siffrorna ser fina ut. Plus också för ordvitsar. De är ett stentrist material-bolag som i sina presentationer lyfter fram att de ska göra en "material difference". Något tveksam om både humorn och moaten finns där, men historiken gör det helt klart.

Kurs: 88 USD
Direktavkastning: 0,8 procent
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: Har jakten på det materiella gått för långt?


Corticeria Amorim (PO) - något som kan ta skruv?
Portugisisk korkeksbolag vars produkter finns i allt från vinflaskor till rymdraketer. Det jag verkligen gillar är siffrorna, den begränsade konkurrensen, samt att Didner och Gerge äger bolaget. Däremot är jag själv närmast en skruvkorksfanatiker och funderar på om den yngre generationen verkligen kommer föra traditionen med vinöppnare vidare. Men men... man får tänka bortom sig själv, och förändringar kan gå långsammare än man tror. Klassisk kork är inte Nokia och skruvkork är inte Apple. Försök också att se Kalle-Anka avsnittet om tjuren Ferdinand utan att tänka på Amorim!

Kurs: 8,35 Eur
Direktavkastning: 2,8 procent
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: Kan bolaget ta skruv på allvar?


IBJ Inc (JP)
Varför inte investera i Japanska bröllops-dejtingsajter? Eller varför ska nog frågan vara. Hursomhelst är Japans befolkning i hög utsträckning ofrivilliga singlar och det här bolaget kan sammanföra folk. Som en Nokia-referens jobbar de med "Connecting people" på allvar. Någonstans här blir ändå kulturskillnaderna och landsbarriärerna så stora att ett köp kan bli uteslutet. Men jag vill titta på bolaget, siffrorna är riktigt fina, och jag kan ana en nätverkseffekt. Klart den största sajten har en fördel eftersom den har störst utbud av singlar.

Kurs: 628 JPY
Direktavkastning:  ca 1 procent (4-traders)
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: Gör de ett dåligt jobb om de har störst antal singlar?


ICSGlobal (AU)
Australiensiskt bolag verksamt främst i Storbritannien som sysslar med debitering och fakturering av sjukvårdsräkningar. I korta drag avlastar de läkare m.m. med administration. Digitala utbildningar är ett annat ben. Kan för lite för att säga om de har något speciellt men historiken antyder det. Ganska tråkigt bolag, men några minuters videotitt borde man orka med.

Kurs: 1,3 AUD
Direktavkastning: 4,2 procent
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: Är det bara jag som stör mig på att de inte särskriver namnet?


IGE+XAO (FR)
Nämnde jag något om tråkigt bolag? Det här är tråkigheternas urmoder. Har skrivit om dem förut men inträdesbarriärerna för att läsa på om detta bolag är höga :-) Franskt bolag som är ledande på CAD/ritningar för elektriker, tydligen någon branschstandard i Frankrike. Tyvärr har de gått väldigt bra, men pga bolagets litenhet och ej uppenbart höga värdering kan göra att utrymme finns kvar. Man ska bara ta sig tid. och framförallt intresse, för att läsa på. Ingen julbordssnackis direkt, ska man öka intresset för aktier är detta inte ett bolag att ta upp!

Kurs: 85 Eur
Direktavkastning: 1,2 procent
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: Vad skulle de heta om de fusionerade med IOGT-NTO?


Polygiene (SWE)
Något svenskt fick plats på nyårsbuffen också. Polygiene är ett rätt okänt bolag som gör att träningskläder inte luktar svett. Fina samarbeten med Adidas och Patagonia och de vill bli en motsvarighet till "Gore-tex". Frågetecken om historiken är fantastisk och de ger ingen utdelning. Finns med på Jordanfondens kurslista - vilket indikerar hög risk. Kan ändå inte släppa dem men tror de faller på något. En sak att gräva i är kemikalieinspektionens rapport och bolagets egna kommunikation om samma sak. Var väldigt nära att ta upp Lagercrantz istället. Har känslan av att Polygiene antingen är nyårsraket eller jordfräs, men de ska undersökas!

Kurs: 12,8 SEK
Direktavkastning: 0 procent
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: Är namnet så genialiskt och verksamheten luk(t)rativ nog?


Ten Peaks Coffee (CA)
Kanadensisk liten världsledare på koffeinfritt kaffe. Expanderar och ska ha en ny fabrik klar i 2018 om jag läste rätt. Imponerande kundlista (t.ex. Starbucks) och tekniken ska göra att de fixar koffeinfritt kaffe med god smak och utan gifter. Saknar liksom Polygiene direktkontakt med kunden, vilket är en risk. Men ska läsa på mer. Och åter igen, själv ger jag inget för koffeinfritt kaffe men det något som många efterfrågar. Men en vapenfri, våldsfri och nikotinfri värld smäller något högre än en koffeinfri :)

Kurs: 7 CAD
Direktavkastning: 3,6 procent
Länk till Financial Times och hemsida
Bonusfråga: När peakar bolaget?


Synpunkter?
Så där ja, några bolag blev det. Funderar också på öka i ett antal bolag jag äger, t.ex. Logitec. Har köpt in mig i dem, se framtidsinvesteringens inlägg. Har en större bevakningslista med 30-40 småbolag och 70-80 bolag globalt. Bevakar också särskilt några polska, östeuropeiska och Indonesiska bolag. Men det är ämnen för andra inlägg.

Är det några bolag i listan som fångat ditt intresse? Bortse också från den något skojfriska tonen. Vart och ett av bolagen är en seriös kandidat till portföljen. Men först ska de få en högst allvarlig analys. Vilka tycker du jag ska prioritera?

18 kommentarer:

 1. Några spontana kommentarer utan att titta in på siffrorna utom i sista fallet.

  Corticeria Amorim (PO) - Känns lite som stor fisk i krympande pöl, fler och fler viner går över till skruv kork samt frågetecken om hur t.ex. klimatförändringar inte kan förstöra existerande bestånd av träd alt. leda till nya områden som kan börja odla och konkurrera etc.

  IBJ Inc (JP) - Japan har ett ökande antal singlar alt. personer som gifter sig med vänner och den trenden har löpt väldigt länge. Återigen om de här killarna hade den där "magic bullet solution" så skulle det synas redan så återigen lite "stork fisk i en liten krympande pöl" syndrom över det hela. Skulle tro mer på tjänsteföEasy retag som hyr in filippinsk arbetskraft för att se efter en åldrande befolkning eller liknande.

  Ten Peaks Coffee - Ser spontant intressant ut men med en ny fabrik som kommer leda till lån, sjunkande omsättning, statisk dividend summa (0.25 CAD senaste 5 åren) och ett aktiepris som sjönk som en sten i år utan att jag kan hitta varför får mig att tacka nej. Finns för övrigt en 2015 SA artikel om dem här: http://seekingalpha.com/article/3275465-ten-peaks-coffee-wait-for-a-pullback

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input!

   Ja, man kan ifrågasätta bolag vars pöl krymper. För Amorim känns det som det kan hända, men samtidigt är Didner och Gerge där, och antalet korkeksbolag växer verkligen inte på träd. Men mer skruvkort är klart negativt och en stor risk. Dock har bolaget fin tillväxt, än så länge.

   IBJ måste jag försöka få närmare input på, hur det nu ska gå till.

   Ten Peaks är enklare men co-brand problematiken finns där som i Polygiene. Det som ändå gör dem intressanta är förmodat höga inträdesbarriärer samt att nya byggnaden bör leda till tillväxt. Orsaken till aktiekursfallet ska vara ett sämre kvartalsresultat: http://www.stockchase.com/company/view/5117/sort/date/page/1/direction/desc/max/15

   Även med en krympande pöl så kan bolag växa sin marknadsandel, men man vill ju hellre att marknaden i alla fall har viss tillväxt.

   Radera
 2. Varför gå över "ån" efter vatten???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför gräset är grönare på andra sidan och erbjuder smaker som inte finns i Sverige (från valuta, bolagstyp, utdelningsfrekvens etc.).

   Radera
  2. Ja, man kan säga att det inte finns några direkta motsvarigheter till dessa bolag i Sverige, med ett uppenbart undantag :-)

   Kommer för övrigt att lägga ut ett inlägg om vilka svenska bolag jag eventuellt missat, men kommer du på något redan nu Arajs så hojta gärna till!

   Radera
 3. Hej Gustav
  Tråkiga bolag ser jag tvärtom som positivt. Chase Corp ser åtminstone finansiellt intressant ut men värderingen är ansträngd. Jag har själv ingen exponering mot sektorn "materials" men är intresserad av att köpa tex något inom färg,coatings,adhesives, chemicals. Jag har tidigare sneglat lite på Tikkurila inom färg-branschen. Protective coatings verkar vara en smal nisch så frågan är vilka konkurrenter det finns och vem är marknadsledare? Grundar-familjen Chase verkar fortfarande vara involverad i bolaget men vet du om de är majoritetsägare?
  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Tråkiga bolag är egentligen ett plus. Chasefamiljen tycks vara stora ägare, tolkar det som över 50% men är inte säker. Får grävas i vid närmare analys, liksom eventuella konkurrensfördelar: https://www.sec.gov/cgi-bin/own-disp?action=getissuer&CIK=0000830524

   Tikkurila, jag kollade lite snabbt på 5-årshistoriken och de verkar inte öka försäljning eller vinst. Tror du det finns något där ändå? Finns något som gör att de kommer öka framöver, eller något tillfälligt som dragit ner dem (lågkonjunktur i Finland t.ex.)?

   Radera
  2. Hej, nej egentligen ser inte Tikkurila så spännande ut, med tanke på att det är ett "slow growth" bolag men inom materials är det ganska få bolag som jag finner intressanta. För ett tag sedan hade de en yield på över 5% och då var det mer intressant som en ren utdelningsaktie men nu är den för dyr. Flera av deras nyckeltal är bland de bättre i branschen förutom tillväxt. Andra bolag är också för högt värderade såsom Sherwin- Williams och Valspar. Jag vet att SHW och VAL håller på med "Protective coatings" men det är kanske nåt helt annat jämfört med Chase. Jag är inte insatt i detta men om de konkurrerar med dessa giganter skulle jag nog vara försiktig. Ett annat bolag är ju Asian paints som har mycket fina nyckeltal och starkt varumärke men eftersom det är ett indiskt bolag går det inte att köpa.
   Mvh Per

   Radera
  3. Tack för input! Får fundera vidare och gräva lite i konkurrenssituationen. Kollade på Holland Colours för ett tag sedan, men den såg lite "blek" ut när det gällde tillväxt.

   Synd på Asian paints, och inte så lätt att nå Indien överhuvudtaget tyvärr.

   Radera
 4. Jag blir lite nyfiken på ICSGlobqal och IGE+XAO men det mesta är ju spännande till den grad att jag vill läsa mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! ICS och IGE+XAO är tråkiga bolag men spännande investeringar!

   Radera
 5. Hej Gustav,
  Jag tycker alla bolagen ser intressanta ut! ;-) , Men skulle jag välja ut ett några att först fokusera på så är det nog;

  1. Amorin, tror inte att de verkar i en krympande pöl och vinnördar vill alltid ha kork, om ändå så ligger de väl hyfsat till konkurrensmässigt? Fin utdelning.
  2. ICS, gillar spelet mot vårdsektorn och allt som underlättar admin för läkarna borde vara attraktivt. Påminner dessutom lite om vad Fortnox erbjuder småföretag... Gillar även den höga direktavkastningen.
  3. Ten Peaks. Känner som tung koffeinist inte särskilt mycket för produkten som sådan, men den kanske ändå kan vara nåt? Särskilt med Starbucks som kund. Hur ser det ut med inträdesbarriärerna i den branschen? Hur stora är de i sektorn?

  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, ska försöka prioritera dem!

   1. Jag misstänker att det är inköparna som styr. Men vissa länder som Australien (?) och Nya Zeeland har gått över till skruvkork. Men marknaden lär finnas där ändå. Har en i vinbranschen jag ska diskutera med :)

   2. Det här är ju supertrist och ibland kan småbolag med notering på annan ort (verksamheten är i GB) gå under radarn. Däremot är den tyvärr inte möjlig att köpa i ISK eller Kf, så vanlig depå. Då är inte utdelning optimalt, men kan funka ändå.

   3. Att skapa process för koffeinfritt kaffe tror jag inte är helt lätt (men inte insatt). Ska finnas olika konkurrerande tekniker men den som Ten Peaks kör med ska vara garanterat giftfri (även om de aldrig är helt koffeinfria:-). Kan säkert växa med sina kunder, men de har inte direktkontakt och kör co-brand precis som Polygiene. Tror ändå de är typ världsledande, men tusan... börjar få väl många bolag i Kanada om jag skulle köpa :-)

   Radera
 6. Hej Gustav! Läste ditt inlägg och saknade Ten Peaks i Kanada på vår hemsida. Vi har nu lagt upp bolaget för elektronisk handel. Tänkte det kanske kunde vara bra även för övriga läsare av bloggen. /Robert Ingemarsson, Avanza

  SvaraRadera
 7. Spontant är jag mest nyfiken på Bellamys och Ten Peaks, även om läget i den förstnämnda måste klarna lite innan det är en köpkandidat. Dessutom är det knepigt med köp i Australien. Ten Peaks tror jag mycket väl kan bli en uppköpskandidat för Starbucks. Dessutom ser finanserna bra ut, med bl a låg skuldsättning. Möjligen avskräcker priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input! Ten Peaks känns nog mest lockande av bolagen tycker jag. Bellamy's fantastisk historik men rätt svåra att bedöma eftersom Kina och regelförändringar påverkar i hög grad.

   Radera
 8. IGE+XAO låter spännande, möjlig uppköpskandidat för de större fiskarna på marknaden?

  Polygiene är också intressant, pga att de tillhandahåller något som borde efterfrågas av så många.
  iofs kanske mest det är omgivningen som lider?

  SvaraRadera