Har ett gäng inlägg på gång men tar gärna emot tips. Kommer du på något jag borde skriva om? Sommartider är ett lämpligt tillfälle att spåna på nya idéer. Kanske borde man rensa tankarna, stänga av jobb, investeringar och allmänna framtidstankar och och bara leva i nuet. Men nog skissar man på nya idéer ändå :-)
Tar tacksam emot input på vad som kan vara värt att prioritera och om du kommer på egna ämnen som borde gå före! Bloggen tar förresten ett kortare uppehåll på en vecka eller två efter detta inlägg.
Bolagsanalyser
Närmast till hands är väl en uppdatering av Northwest ifall intresse finns. Har också en tanke om att gå igenom alla portföljbolagen på nytt, kolla checklistan och se hur jag idag ställer mig till bolagen (serie).
Annars finns ett gäng nya bolag att gå igenom:
- EMIS - ett brittiskt Vitec?
- Spanskt bantningsbolag med 100% ROE.
- Italienska högtalare en fin nisch?
- McCarty and Stone - demografin trotsar Brexit?
- Brittisk marknadsledare i spelindustrin
- Litet kanadensiskt utility-bolag med gas
- Italienska jämförelsesajter som vinner fighter
- Kanadensiska auktioner bättre än Lauritz?
- Ett fint skräpbolag i Singapore?
- Skidbolagens smältande monopol?
- Japanska restauranger på menyn?
Länder
Några länder är intressanta, eller åtminstone väldigt aktuella, även om jag inte är jättenära köp.
- Investera i Polen - billigt men riskfyllt?
- Investera i Turkiet - för hög risk?
- En Titt på tre brasilianska bolag
Investeringsstrategi och generellt
Här har jag en del tankar vad man kan skriva om.
- Hur skydda sig mot portföljnedgång? Dela upp portföljen i flera delar?
- När sälja ett bolag? Hög värdering, lägre marknadsandelar, avstannande tillväxt?
- Uppdaterad checklista - in med tillväxt och samhällsnytta?
- Att söka fram bolag - screeners m.m.
- Teknisk analys - möjligen för timing men inget för mig?
- Ledningens betydelse - Northwest som exempel.
- Lönsam tillväxt - viktigast av allt?
- Hur börjar man som småsparare?
- Köpa "High and bold" ok man kör "Buy and hold? (är det ibland lämpligt att köpa på höga PE-tal om man inom några år förväntas få ett helt ok PE-tal)
- Mina PPM-placeringar
- Fonder och poddar jag följer (serie)
- Boktips!
- Didner & Gerges innehav, något för mig?
- Rese och renoveringsportföljen - uppföljning och inriktning
- Vad saknas i min portfölj?
- Tips till kollegan - investera i lyx?
Synpunkter?
Vad i denna röra bör prioriteras? Och släng gärna in andra tips så kan det bli inlägg om det istället! Alltid kul med input!
Hej,
SvaraRaderaDet vattnas i munnen på mig:)
Då vi redan har diskuterat kring bantning i Spanien skulle jag gärna se ditt tillvägagångssätt på: "Att söka fram bolag - screeners mm.". Alla har vi olika tillvägagångssätt och det skulle vara extra intressant tillika kul att få läsa hur du, allas vår aktieglobetrotter, går tillväga:)
/Sofokles
Ok! Det är nog intressant, finns ett antal olika screeners och tillvägagångssätt så det kan nog bli ett inlägg av det. Mycket inspiration kring tankesätt och så kan man få av olika fonder, poddar och bloggar också.
RaderaÄr inne på Sofokles linje, hur du hittar dina bolag vore mycket intressant att veta mer om.
RaderaOk, ska försöka prioritera det!
RaderaFramgångsrik investering och/eller trading är 80% psykologi, resten processfokus (dvs. tänka efter eget huvud, uthållighet, mind set, struktur&processfokus). När jag väl förstod detta så tog min portföljutveckling ordentlig fart. Har du några relevanta boktips kring personlig utveckling att rekommendera, något som verkligen hjälper inom alla områden i livet? Själv har jag tagit hjälp av en mentor, vilket utvecklat mig mycket. Tips där?
SvaraRaderaVet inte, ska kika. Tror nog att en del böcker, poddar, tar upp det, men...övergripande...ska fundera! Det där med mentorskap är också spännande, känns som att kommentarerna på bloggen blir ett slags "mentor" som kan få åtminstone mig i rätt riktning :-)
RaderaJag kan ge lite tips på boktips kring personlig utveckling då jag har läst extremt många sådana (praktiserar själv i praktiken samt är "mentor", för att använda ditt ordval, Anonym, för ett par personer).
Radera"Meningen med hela skiten". Åkestam, Nina
"Lyckofällan". Harris, Russ
"Lär dig leva: mindre stress - mer närvaro". Bollmark, Susan & Mats
Personligen anser jag att det räcker med "Lyckofällan". Alla böcker är, mer eller mindre, "same shit, different name", men oftast tåls budskap som dessa förmedlar att upprepas!
Utöver dessa böcker kan jag även rekommendera ett par andra, i en snarlik genre, då de handlar om psyket:
"marshmallowstestet: att bemästra självkontroll". Nischel, Walter
"Tänka, snabbt och långsamt". Kaheneman, Daniel.
Jag har rävens kritvit om dessa på min blogg:
http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/05/nar-smarta-manniskor-agerar-dumt.html
http://fermentumvitae.blogspot.se/2015/05/manniskan-snabbtankande-men-oftast.html
Hoppas dessa kan hjälpa lite.
/Sofokles
Fina förslag, måste kika på dem själv :-)
RaderaHar du förslag på några poddar som är bra? :) /Max
RaderaBolagsanalyserna och Didner & Gerge är det jag blir taggad av. Särskilt Emits.
SvaraRaderaOk, ska försöka prioritera det! Lyssnar man förresten på börspoddens intervju med Didner & Gerges förvaltare så är det verkligen inspiration för att titta på de bolagen själv.
RaderaJag skulle gärna läsa om dina tankar kring hur man bygger upp en bra portfölj (enligt din mening). Säg att du fick börja om med 100´, hur skulle du lägga upp sparandet då? Vad skulle vara viktigast i början, säg under de två första åren?
SvaraRaderaBra förslag! Spontant skulle ework, northwest och kanske något till vara en start. Men man kan ju också vara en mer passiv investerare och köra en del fonder. Tål att funderas på!
RaderaHej och tack för att du bloggar.
SvaraRaderaDet är alltid roligt och läsa om andras bolag då man ibland kan hitta en hel del tips på bolag som kan intressera sitt eget sparande. (Jag vill ej själv ha några diskussioner på min egen blog).
Ett förslag på en post/diskussion som jag själv saknar på nästan alla bloggar, det är den om vilken sparhorisont en strategi eller ett bolag kan lämpa sig för.
Exempel: (Jag tar ej upp barnsparande)
1 A och B.
Den som googlar och hittar din sida har precis slutat studera och börjat sin "jobbkarriär", han eller hon har troligen 2 möjliga sparmål:
A. Denna person skall spara ihop till en insats för en bostad och vill då ha högre säkerhet, men önskar mer ränta på pengarna än ett sparkonto. Sparhorisont 2-4 år
B. Denna person har bostaden fixad och vill spara för sin framtida ekonomiska frihet. Sparhorisont 20-40 år
2. Personen har en sparhorisont 15-30år
3. Personen har blivit ensam då barnen flyttat ut och skilsmässan följde på grund av att utan barn hade paret inget att prata om. Sparhorisont 10-20 år
Jag menar inte att du skall rekommendera specifika bolag, utan vilka olika aktier/ETF/CEF typer som skulle kunna passa in eller skall man satsa på utdelningstillväxt eller hög utdelning men låg tillväxt osv.
Själv var jag ca 50 år när jag tog tag i min ekonomi och chansar därför en hel del med hög utd i min portfölj. Jag kör ju tillväxt i mina olika pensionssparande.
mvh
@Skördetid
RaderaEtt mycket bra inlägg. Sällan man ser något sådant. Skall man ge en aktierekommendation så är det givetvis viktigt att förstå att en 20 åring, och en 60 åring inte kan ha samma portfölj.
Jag tycker att Boston Pizza kan passa i min portfölj. Det är givetvis ingen första aktie som du väljer om du är 20 år, och bor i Sverige.
Med vänlig hälsning
Lars
Bra förslag! Jag har nog, underförstått, tänk att det är på lång sikt jag skriver, men det är helt klart värt inlägg och diskussion. Vare sig Boston Pizza eller indonesiska klädbolag är något man bör kasta sig på som första aktie.
RaderaTill viss del finns diskussionen i form av amorteringsportföljer, etc men det behövs verkligen diskussion om detta.
Håller med, Skördetid och Lars!
På många bloggar tycks det råda en enighet om att dollarn är dyr, och man bör vara försiktig med att investera i USA. Kanske är dollarn dyr? Jag vet inte.
SvaraRaderaDen kanadensiska dollarn är varje fall inte ATH. Har tittat på Boston Pizza, och Northwest Healthcare två bolag som figurerat i bloggosfären. Kan meddela att jag nu är lycklig ägare till Boston pizza:-)).
Med vänlig hälsning
Lars
@Lars
RaderaKul att du hittat Boston Pizza :-)
Jag fick själv tipset/inspiration för över ett år sedan från Valient, den krönte ...
Grattis Lars! Jag tror det är en vettig investering.
RaderaBlev en typo där okrönte ska det vara, Petrusko är nog Kung tills vidare
Radera@Stefan
RaderaHämtade inspiration till placering dels från dina skriverier om bolaget dels efter ett besök på en s.k sportbar. Vet inte vad som är en korrekt beskrivning näringsställe kanske ligger närmast till hands.
När jag kom in i lokalen hördes från och till avgrundsvrål från publiken. Dessa näringsställets gäster var förbluffande homogent sammansatta. Män i åldern 25-30 år. Det dracks öl, och åts plankor med potatismos, och en köttbit därtill.
Detta serverades av servitriser med tatueringar, och bara magar. Det tycktes råda högtrivsel i lokalen. Jag tänkte kan man få royalties från ett hundratal ställe som ser ungefär likadana ut så är det varje fall en begriplig verksamhet. Har aldrig besökt Boston pizzas näringsställe men jag tror jag har en viss bild av verksamheten.
Mitt köp syftar mycket till att få en exponering mot Kanada, och den kanadensiska dollarn. Jag får se hur denna månadsutdelare agerar.
Med vänlig hälsning
Lars
@Lars
RaderaSpot on! Värt att notera är att intäkter från alkohol inte ingår i royalties har jag för mig men då kanske investeringen till och med kan klassas som etisk korrekt :-)
"You cannot please everyone, you are not pizza"
@Stefan
RaderaJag noterade det också. Royalties exkluderar alkohol. Restaurangbranschen är ju också beroende av den ekonomiska utvecklingen i landet. Samtidigt har jag noterat att matkedjor som McDonalds och kanske Boston pizza verkar ha sin publik oberoende av konjunkturen.
Folk vill äta pizza, och hamburgare. Jag tror inte Boston Pizzas publik efterfrågar någon snigelsufflé med vitlökssmörsås. Verksamheten måste betraktas som begriplig och fokuserad.
Med vänlig hälsning
Lars
"Hur skydda sig mot portföljnedgång? Dela upp portföljen i flera delar?"
SvaraRaderaDet här inlägget ser jag fram emot att läsa. Som framgick av min kommentar från i söndags (24:de) så har jag redan funderat i dessa banor, men det är alltid intressant att höra hur andra tänker och lägger upp sina strategier.
"Är det ibland lämpligt att köpa på höga PE-tal om man inom några år förväntas få ett helt ok PE-tal"
Det här är något jag själv funderar en hel del på, men jag ser det fortfarande som ett dilemma! Jag vill gärna köpa kvalitet, jag vill gärna köpa billigt, samtidigt som bra kvalitet sällan är billigt. Ibland tänker jag att vi har en fördel som småsparare att vi inte utvärderas dagligdags och därför kan investera på längre sikt än exempelvis fondförvaltare. Dyrt idag kan som sagt vara ett vrakpris om 5 år. Samtdigt slår det mig att det kan vara oklokt att investera på det viset. Vem vet, om 5 år har vi kanske handelskrig eller brinnande finanskris? Följden blir ofta att aktier med höga p/e-tal drabbs värst...
Det är exempel på frågor jag ofta brottas med. Vore intressant att höra vad du tycker och tänker om det hela.
Trevlig ledighet!
Mvh /CC
Går också i de här banorna och det är klurigt! Ska försöka få till ett inlägg, tack för kommentar!
RaderaVarför denna fascination på utländska bolag har jag mycket svårt att förstå, borde räcka med våra inhemska??
SvaraRaderaÄr det sjukt häftigt, hehe
Du kan hitta sådana bolag som inte finns här. Titta t.ex. på Northwests sjukvårdslokaler med ca 8 % direktavkastning, Savarias trapphissar och Discoverys försäkringar. Jag är fascinerad av fantastiska bolag och tittar man globalt finns väldigt många fler i olika branscher.
RaderaTitta på bolagen i portföljen och kom gärna med en svensk (bättre) motsvarighet och jag kommer att byta :-)
Många bra punkter på dina listor! Gillar det här att du tar upp aktier från andra länder, och gärna lite mer obskyra grejer som du nämner som ämne för kommande bloggposter (och som du ju även skrivit om tidigare). Själv har jag ett procentuellt sett stort kärninnehav i form av HM, Investor och Handelsbanken och sysslar sedan en tid med att diversifiera genom att köpa aktier i olika branscher och gärna i olika länder. Det är via ditt och Stefan Thelenius bloggskrivande jag hittat fram till spännande aktier som exempelvis Boston Pizza och Northwest Healthcare Properties, och det finns säkert en massa liknande spännande aktier här och där ute i världen, så när du flaggar för japanska restauranger, kanadensiska utilitybolag osv blir man ju nyfiken.
SvaraRaderaÄven det här med att köpa aktier i lite ovanligare länder är intressant men dyrt på Avanza så fort man lämnar skandinavien och Nordamerika.
På närmare håll: har du eller någon annan kikat på Pegroco Invest?
Kul att vara med och inspirera! Kommer fortsätta skriva om lite annorlunda utländska bolag där det finns få svenska alternativ.
RaderaHar inte kikat på Pegroco (kollar inte på preffar) men kanske kan man hoppas på att Stefan kollar på den: http://z2036.blogspot.se/2016/07/lite-semesterhandel.html#comment-form
Jag är nyfiken på framtidens aktier(internet, virtual reality, bio tech) och eventuella alternativ till dessa via fonder börshandlade eller inte.
SvaraRaderaSvårt men roligt! Vissa av branscherna, eller typ alla av dem, är jag inte så insatt i. Men det brukar bli intressanta diskussionen även av okunniga inlägg och kunskapen finns ju allt som oftast i kommentarerna!
Raderaläste exempel nyss, IT,biotech i detta fallet nanoteknik som övervakar personers kropp där man själv och doktorer kan få direkt info över läget. http://economyandmarkets.com/markets/bioelectric-medicine-biotechnology-big-pharma/
RaderaSpännande, tack för tipset!
RaderaSjälv utgår jag från s k "långa vågor" d v s långsiktiga förväntade utvecklingstrender. Dessa kan vara teknologiska, som avsågs av upphovsmannen till idén om "långa vågor" i den tekniska och ekonomiska utvecklingen, den ryske statistikern Kondratjev. Men det kan också vara populations- eller klimatmässiga "långa vågor".
SvaraRaderaDå får jag utan större ansträngning ett antal svenska bolag som
1. i hög grad är "internetförsäljande",
2. bygger struktur och bostäder eller levererar produkter till dessa,
3. driver sjukvård och omsorg eller leverar sjukvårds-/vårdutrustning.
4. "klimatföretag" (koldioxidfri energi, kyla, avfuktning, etc).
På dessa grunder letar jag efter "bra bolag", dvs med växtambitioner, internationella ambitioner, bra finansiering och bra ledning.
Låter klokt!
RaderaJag har någon liknande tanke med "megatrenderna" jag tog upp för länge sedan. T.ex. är Northwest och Savaria ett spel på mer sjukvård och åldrande befolkning, Matahari på ökad medelklass/urbanisering och Discovery på hälsa/medelklass/digitalisering. Bland de allra flesta av mina bolag finns bokomliggande megatrender (vilket i och för sig finns i väldigt många bolag generellt, så det är inte unikt).
Har du förresten något tips på var jag kan läsa på om långa vågor? Hittade detta men finns kanske bättre: http://nationalekonomi.se/filer/pdf2/28-2-lp.pdf
Hej!
SvaraRaderaEn fråga som inte helt hör till ämnet. Men om jag ska skaffa/hitta en sida som kan ge Nyckeltal och liknande vilken borde jag använda/betala för. Tänker på sidor som typ börsdata. Tacksam för svar. Mvh Fredrik
Kan nog gå in i screeners och hur man kan leta bolag! 4-traders och Financial Times är standard att titta på, Introduce för svenska småbolag, och screener.co är en bra betalsajt. Kan utvecklas!
RaderaHej!
SvaraRaderaDet här kanske är något som redan finns längre bak i ditt arkiv eller något som inte lockar dig, men mitt önskemål är en "börja investera-dummy". Basics, vad en först ska kolla på, hur mycket man ska våga chansa osv. Kan det vara något? :)
Bra idé! Skrev något kort i slutet av 2011, men tror jag har mer att säga nu :-) Möjligheterna är också större idag och courtagen har gått ner.
RaderaI stort sett samtliga idéer du tar upp är intressanta och det kan då- som alltid - bli mycket bra inlägg! :)
SvaraRaderaOm man pratar om länder för investeringsidéer vill jag slå ett slag för hela Sydamerika (som du ej intresserat dig för tidigare?). Kontinenten börjar få ordning på ett och annat och har nog framtiden för sig minst lika mycket som Afrika. Sydamerika boostas dessutom av en ganska ovanlig frånvaro av konflikter länderna emellan.
"En titt på tre brasilianska bolag" ser jag därför framemot.
En idé till inlägg är också att gå igenom och förklara några användbara - eller de du numera använder - nyckeltal för bolagsanalyser, en "basverktygslåda". :)
Ha en skön fortsatt sommar,
Seg Gasell
Bra tips, ska försöka prioritera det!
RaderaBrasilien är enda marknaden som det går att direkthandla på så det landet är jag mest intresserad av. Världens 5e största land också sett till folkmängd. Sen känner jag till ett bolag som nyligen köpt två brasilianska sjukhus (Northwest).
Ha en skön sommar du med!
Högst på min önskelista är Polen. Det mest spännande landet inom EU just nu. Stabil tillväxt och goda framtidsmöjligheter. Hade gärna investerat i en polsk indexfond.
SvaraRaderaSka försöka prioritera det. Har några spännande aktier jag kikar på där men index är också ett alternativ. En fråga i sammanhanget är om de sluter sig från omvärlden men de är ju ändå ett EU-land även om man inte sympatiserar med nuvarande ledning.
RaderaItalienska högtalare, McCarty and Stone, japanska restauranger och kanadensisk utility, tycker jag låter intressant
SvaraRaderaTack, de där tror jag är spännande :-)
RaderaTack för alla tipset! Ska nog gå att få till inlägg framöver!
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag skulle gärna se analys av Link prop och Bosjö Fastigheter. Ungefär med samma upplägg som du tidigare tittat på Saltängen.
SvaraRaderaHälsningar
Erca
Tack för tipset! De påminner en del om Saltängen. Har skrivit kort om ämnet här men en närmare koll kan vara intressant: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/05/sma-fastighetsbolag-mojligheter-och.html
RaderaHej
SvaraRaderaDave & Buster's är en matnöjeskjedja i USA som jag fick rekommenderad mig för ungefär ett år sedan. På www.daveandbusters.com kan man se verksamheten. Jag tycker att verksamheten har lite lite mer komplexitet än rena snabbmatskjedjor. Och företaget kan tydligen hantera det, vilket ger högre vallgrav? I och för sig tror jag inte så mycket på vallgravar är man duktig så är man.
Faller de utanför din placeringshorisont?
Med vänliga hälsningar
En decenniumplacerare
Ser ut som ett bra koncept och fin historisk tillväxt. Tyvärr ingen utdelning nu eller förväntat inom två år (4-traders) så jag är supertrendig och avstår därför. Ser ut att växa fort och det kan vara så att de återinvesterar i verksamheten. En "vallgrav" kan det kanske bli om de lyckas få återkommande kunder pga spelen, men i och för sig något som går att kopiera. Spontant fint tillväxtbolag men jag avstår och får tacka för tipset i alla fall!
Raderaping
SvaraRaderaTack för tips, ska kolla in!
RaderaRollins inc. USA:s Anticimex. Global spelare på marknad som konsolideras. Ökande temp, urbanisering och globalisering ger växande marknad.
SvaraRaderaSer fint ut, men apropå kryp så har värderingen krupit uppåt :-) Ca P/E 40 men jag antar att kvalitet kostar. Känns ju ganska ocykliskt också.
RaderaTurkiet är ett intressant land för investering. Snacka om hög risk! Men där det finns risk finns det också ofta potential. Skulle vara intressant att läsa lite mer om investeringar i tex Turkiet eller andra (ännu mer) instabila länder. Går det ens att investera i Turkiet, Afghanistan, Irak mm via de vanligaste kanalerna?
SvaraRaderaSjälv skulle jag kunna tänka mig att lägga några kronor på fotbollsaktier i Turkiet. Det finns en hel del lag noterade faktiskt. Jobbigt att man inte kan ett ord turkiska bara ;).
Turkiet är (för?) spännande. Men det finns ett gäng fina bolag där och går att direktinvestera i. Afghanistan tror jag inte är möjligt men det finns några Pakistanfonder, vilket kan vara bättre.
RaderaFotbollslag vore bra men finns inte många som ser bra ut finansiellt. Brisbane Broncos (nästan fotboll) sticker ut som en inte helt orimlig placering.