söndag 13 december 2015

Sydafrikansk kris och ska man titta på makro?


Det har inte varig någon rolig vecka för dom som investerat i Afrika. Sydafrikanska börsen har fallit handlöst, valutan likaså och tillsammans är det en dubbel käftsmäll för sparandet. Själv har jag tre bolag i Sydafrika och att ett stabilt försäkringsbolag som Discovery faller 14 (!) procent på en dag hör inte till vanligheterna. Famous Brands var ner över 10 procent under en handelsdag. MTN faller också ytterligare.

Jag har investerat i Sydafrika i över 5 år och har aldrig upplevt något liknande som under de senaste två dagarna.

Vad har hänt?
Zuma sparkade sin finansminister utan motivering vilket tagit marknaderna på sängen. En okänd finansminister har tagit över och Twitter-taggar som #Zumamustgo och liknande har fått stor spridning. För att vara diplomatisk verkar Zuma rejält inkompetent. Stadsskulden växer och där finns en källa till oro. Finansministern har hållit emot Zuma i vissa förslag och risken är nu att han får friare spelrum att köra landet åt fel håll, dvs öka statsskulden.

Timingen i det hela är usel då kommande räntehöjningar i USA kan göra att pengar går ut ur landet. Zumas "genidrag" förvärrade definitivt läget. Har har gett en svajig förklaring till avskedandet och säger i och för sig att samma finanspolitik som innan ska gälla. Förklaringen skedde efter stängning nu i fredags och frågan är om marknaden köper den. Hursomhelst borde Zuma i alla fall blivit medveten om att han skapade kaos.

Korruptionen tycks också öka kraftigt enligt transparency.org. För 2014 hade de ett med afrikanska mått sätt okey resultat med en plats bland de 10 bästa och en förbättring från 2013. Undrar hur resultatet för 2015 blir.

Ska man ta hänsyn till makro?
Min grundinställning är att leta efter fantastiska bolag. När det gäller tillväxt har jag sneglat en del på makroekonomi och då tänker jag på megatrender. Asiens medelklass är på frammarsch och Afrikas likaså. Men det gäller att hitta bolag som specifikt gynnas. Och bolag som växer utan megatrender är också högintressanta. Men bolag - med starka konkurrensfördelar - och megatrender i ryggen kan vara ännu bättre.

Så långt bolaget först. Makro har jag alltså sett som något kan påverka omvärldsfaktorer som tillväxtmöjligheter, valutan etc. Och vissa länder har för dålig "makro" för att investera i. Även om det gick att investera i Venezuela så vore jag inte intresserad. Inflationen är 70 procent. Länder som Grekland med skenande statsskuld och valutarisk (om de inför egen valuta) har också gått bort. Jag har inte sett Sydafrika som för dåligt, men gillar inte utvecklingen i närtid.

Ser man Sydafrika ur ett långt perspektiv är det förresten en av världens bästa aktieländer historiskt ( men man ska nog inte vara alltför positiv just nu).

Risk för svagare valuta? Statsbankrutt?
Sydafrikas inflation är cirka 5 procent och statsskulden för 2014 är ca 40 % av BNP. Som jämförelse är Sveriges statsskuld 44 % för 2014. Min inställning är fortfarande att det här inte är ett katastrofland enligt siffrorna, men det är på väg åt fel håll. Tidigare finansministern hade som mål att statsskulden max skulle vara 50% av BNP.

Statsskulden förväntas stiga till 51 % under 2016. Jag blir så klart också orolig när artiklar t.ex. på Moneyweb tyder på en uppgivenhet och Sydafrikaner börjar skicka mer pengar utomlands. En artikel indikerar dock att 10-20 års spenderande skulle kunna leda till bankrutt så även om läget är allvarligt är det inte akut. Förhoppningsvis är det "bara" valutaförsvagning vi pratar om.

Till saken hör att Discovery och MTN, men även Famous Brands har en växande andel av sina intäkter utanför Sydafrika. Ett stort tapp för ZAR skulle inte enbart vara negativt för dem även om det givetvis svider och mesta delen av intäkerna är inhemska. De är också defensiva bolag i den mening att det handlar om sådant man förhoppningsvis inte drar ned på även i lågkonjunktur.

När personen i toppen är botten?
Ett land med oerhörda möjligheter men en pajas som högsta person (även med Löfven-mått), är det ett skäl att sälja fantastiska bolag?

En bottenperson i toppen försämrar valutan och tillväxtmöjligheterna för de fantastiska bolagen. I värsta fall kan en statsbankrutt göra att det mest fantastiska bolag blir värdelöst i SEK räknat. Här ligger det riktigt oroande. Men Zuma är idag 73 år gammal och han får inte fortsätta efter nästa val 2019. Han kan alltså inte förstöra i så många år, men att han får leda är ett dåligt betyg till ANCs förmåga att få fram lämpliga kandidater. Här är spekulation om hur länge han stannar och ett gäng andra friska kandidater som ser ut att vara bättre alternativ (särskilt den första).

Jag kan inte säga att jag gillar Löfven men investerar ändå i Sverige. Men om Löfven vore tre gånger så dålig och hade 3-4 år kvar av sin period? Tänk dig att någon ekonomiskt genomusel vänsterpartist fick fritt spelrum att köra finanserna i botten (finns en del namn att nämna, men jag avstår). Skulle det hindra dig från att äga H&M?

Vad säger du? Hur mycket hänsyn till landet? Hur mycket till bolaget? Och vilka länder går bort? Hur hantera fantastiska bolag i ett land med fantastiska möjligheter men som styrs av en (tillfälligt) dålig ledning?

Uppdatering 151214: Zuma tog sitt förnuft (?) tillfånga och insatte hastigt och lustigt ännu en ny finansminister, denna gång en kompetent sådan. Kritikstormen hade verkan och Zuma tycks vara försvagad. Ordningen inte återställd men situationen något mer hoppfull.

40 kommentarer:

  1. Well,

    Jag gav blogginnehavaren ett gott råd den 1 november här på bloggen det var: Sälj och börja om.

    Var i samband med MTN, och Nigeria. Jag beskrev investeringsmiljön som bisarr. Inget tycks tyda på att jag gjort en felbedömning. Det som sker nu är ingen svart svan. Det är så här det går till i Afrika.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med facit i hand så hade det varit bäst i fallet MTN.

      Om Afrika som helhet tycker jag dock du gör det väl lätt, även om jag kanske gör det väl svårt :-)

      Men det jag menar är: Kolla på Famous Brands, kolla på Discovery och säg att de inte är fantastiska bolag? Och kolla på Sydafrikas historiska utveckling som börs i länken (topplats i världen).

      Jag tänker inte ge upp Afrika än, men ska bevaka lite närmare vad som händer. Sedan 2009 har det ändå gått bra i sin helhet, men inte de senaste 2 dagarna eller med MTN för den delen.

      Radera
  2. Gustav,

    Jag tycker absolut du skall göra som en bloggare gjorde. Fyll en kannibaltunna med varmt vatten, om du har en sådan stående i trädgården. Bada en halv timme sedan ser du världen med nya ögon.

    Denne bloggare steg ner i badet som en värdeinvesterare, och kom upp ur badet som en tillväxtinvesterare.

    Kan passa på att önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag uppskattar vad du skriver. Och tack för rådet :-)

      Önskar dig god jul och gott nytt år!

      Radera
  3. Tråkigt med utvecklingen och jag hoppas verkligen att det vänder.

    Valutaeffekter för utländska aktier kan vara prövande minst sagt. Med min relativt stora dollarexponering så blir det till att ha is i magen den dagen den drar söderut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nog är det tålamodsprövande, ska ge det hela lite tid. Har en hyfsad spridning på många valutor men det blev en - åtminstone tillfällig - ganska stor smäll.

      Sen har man ju en slags valutaexponering även om man t.ex. köper H&M också även om det är i en mildare form.

      Radera
  4. Om du nu tror på dina bolag i Sydafrika så tycker jag att du kan se det här som ett gyllene tillfälle att plocka på dig mera aktier och också sänka ditt GAV. Minns det gamla ordspråket:"köp när blodet rinner nerför gatorna."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det jag gjorde var att öka i Discovery under 12 000 vid det stora fallet. Det som hände var ju inte bolagsrelaterat. Det uppstod därför en "köp-panik" för min del när alla hade "sälj-panik" och jag agerade.

      Radera
  5. Rent generellt så tror jag att man bör vara försiktig med att köpa aktier länder med en kort demokratisk historia och/eller hög grad av korruption. Om man tex tittar lite närmare på ANC:s sentida historia så är det lätt att bli förskräckt, och Zuma själv har ju en historik som milt uttryckt lämnar mycket övrigt att önska...

    Jag tycker helt enkelt inte att det ser ut som att Sydafrika i dagsläget har de förutsättningar som behövs för att tex generera ett nytt South African Breweries, och att risken snarast lutar åt en utveckling åt Zimbabwe hållet. Jag hoppas verkligen att jag har fel.
    //Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då jag inte direktinvesterar i Afrika så följer jag inte utvecklingen. Situationen i Zimbabwe är dock rätt känd för oss svenskar här har väl närmare fem miljarder spenderats av skattebetalarnas pengar genom åren.

      Situationen kan bara beskrivas som fullständigt vansinnig. En statschef som struntar i landets lagar. Hungersnöd, massarbetslöshet ett rättssystem som havererat. Kränkningar av de mäskliga rättigheterna.

      Afrika är inte något jag investerar i. Risken är skyhög.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    2. @Lars Ja man kan onekligen Fundera på hur man tänker när man gång på gång fortsätter att skicka pengar till Mugabe mfl.

      Vill minnas att Sab/miller numera har sitt HK i London och det är väl ungefär så nära en direktinvestering i Sydafrika jag skulle våga mig.
      /Stavros

      Radera
    3. Historiskt är just Sydafrika topp två bland alla världens aktieländer: https://rikatillsammans.se/2014/08/07/sammanstallning-av-genomsnittlig-avkastning-efter-inflation/

      Visst finns det risk men man har i alla fall fått bra betalt för den. Sydafrika är inte Zimbabwe men någon med Z i efternamnet drar det tyvärr lite ditåt. Till skillnad från Mugabe kommer dock Zuma avgå senast 2019.

      Radera
  6. Det här visar väl rätt väl varför man inte ska tro att man kan sitta på avstånd i Sverige och bedöma lokala bolag i Afrika, eller Brunei? Vad vet du om affärskultur, redovisningsstandard, korruption etc. etc. etc. Som Eistein sa, man ska göra något så enkelt som möjligt, men inte enklare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu måste jag ändå opponera mig. Lite grann i alla fall. Jag blev överraskad av det som hände i torsdags förra veckan. Men hade det hjälpt om jag bott i Sydafrika? Nej. De blev också överraskade.

      Jag tror fortfarande på fantastiska bolag mer än makro och med den senaste utvecklingen efter inlägget (bättre finansminister vald) så är Sydafrika för övrigt inne på ett lite bättre spår än innan.

      Sen skulle jag opponera mig lite grann. Jag kan inte opponera mig helt. Det jag gör har ett visst mått av mod, men även övermod. Ska komma ett inlägg om mina brister som investerare! :-)

      Radera
  7. Passande nog sitter jag på möte med fyra sydafrikaner just nu och de är måttligt roade av situationen. Men finansministern har återinsatts och jag skulle säga att situationen bygger mer på långsiktiga problem med Zumas senaste agerande som en "trigger", så jag är lite osäker på hur mycket som blir bättre av att han återinsatts.

    Som jag ser det är den stora faktorn med en investering på Johannesburgsbörsen att det finns en större volatilitet än i t.ex. Sverige. Dels på grund av den politiska ledningen men även på grund av rent markoekonomiska faktorer där investerare gärna lämnar marknaden vid ekonomisk oro.

    De senaste åren har "riskrabatten" i princip försvunnit och det ska bli intressant hur stor den rabatten kan bli. Den senaste tidens turbulens har t.ex. inneburit att MTN Group nu är nere på samma börsvärde som de hade 2012, Shoprite är nere på nivåerna från juni 2015 (all time high) och Famous brands på börsvärdet från juli (också all time high) och Discovery Ltd är nere på 2011 års nivåer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fel av mig, Nene är fortfarande sparkad men istället för att ersätta honom med någon okänd typ utan kvalifikationer så tar man in Pravin Gordhan som är tidigare finansminister.
      http://www.fin24.com/Economy/pravin-gordhan-appointed-minister-of-finance-20151213

      Radera
    2. Jag rekommenderar även lite läsning av någon som har en lite mer optimistisk bild än den jag har

      We have clearly paid a huge price for this folly and in the weeks ahead will continue to do so. It’s not necessary to repeat the doomsday responses from a large body of respected commentators, analysts and economists, including some of the nebulous calculations of the cost. They are all valid, but at the same time miss the most important point of all: the drawing of a solid line in the sand to show the world that democracy is very much alive and well in this country. The disturbing image of an unstoppable autocrat hell-bent on power-mongering and political intrigue for self-gain has been substantially countered if not destroyed.

      In time that should become the overriding message to counter the immediate concerns about having an unstable, unpredictable and confused captain at the ship. Without doubt his wings have been severely clipped. Only time will tell whether this bird of prey can fly again. I somehow doubt it.

      At the very least that solid line in the sand will remain as a reminder, not only for the captain, but his lieutenants and inner circle as well. It stands clearly drawn. Cross it at your peril. It is formed by invincible forces that stand outside conventional democratic processes but are crucial to them.

      The first is the global markets. They can be criticised for being bi-polar, fickle, impetuous and even emotional. But no country can ignore them, especially not one with an open economy such as South Africa. They will wreak havoc with your domestic well-being; consumer prices, jobs, your ability to borrow money, and the price you pay for your debt. Source: http://www.moneyweb.co.za/moneyweb-opinion/columnists/president-zumas-tarnished-legacy/

      Summan av kardemumman som jag ser det är att vi som vanligt ser en utveckling där man tar två steg framåt och ett steg tillbaka. Så en investering handlar precis som vanligt om ett bra pris och en robushet som begränsar känsligheten mot makroekonomiska frågor.

      Radera
    3. Tack för bra input! Ska läsa och fundera!

      Radera
  8. Hejsan vad har du för tankar angående NorthWest Healthcare Properties REIT och Saltängen Property Invest både går ju bara ner sakta men säkert ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym

      Ja hur i hela friden kan det komma sig! Jag frågar mig själv samma sak!

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    2. @Lars Jag vet att du inte gillar Saltängen, men vad har du emot Northwest? Förutom att jag äger dem...får jag nog tillägga med glimten i ögat. Senast jag tittade hade de inte heller någon verksamhet i Afrika, också det sagt med glimten i ögat :-)

      @Anonym: I Saltängens fall vet jag inte. Inget nytt har framkommit om bolaget vad jag vet. Det är inte heller något bolag där det händer så mycket.

      Vad gäller Northwest tror jag det är en kommande räntehöjning i USA som spökar. Någon aktör säljer dessutom ut och tycks trycka ner kursen innan nyår läste jag på ett forum. Paul Dalla Lana har ökat läste jag också. Men jag ser ändå en tydlig plan och tydlig riktning framåt. Saltängen är mer en ren stillastående högutdelare och där handlar det om vad man tror om ICA-risken framförallt.

      Själv har jag gjort några små affärer på marginalen. Minskat lite i Saltängen och ökat lite i Northwest men inget direkt samband då de är i olika depåer (ISK/Kf). Har inte skrivit om det för att det var så små förändringar.

      Är närmast att öka i Northwest om de får stryk nu när räntehöjningen kommer.

      Radera
    3. Ja Jag håller också på att öka i NWH litet då och då. Jag gör som PDL. Däremot var det en nyhet att det är någon storägare som trycker ut aktier på marknaden. En bra förklaring! :-)

      Radera
    4. I den här tråden pratar någon om att "085" (Scotiabank) säljer en hel del: http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/t.nwh.un/northwest-healthcare-properties-real-estate-inves

      Radera
    5. @Gustav

      Tycker du har en intressant blogg. Jag kan dock inget om de bolagen du har i portföljen. Äger HM ett bolag som jag köpt mer av dag. Northwest vet jag inte vad det är för bolag.

      Jag har fullt upp med Sverige, Danmark och USA. Såg att de flesta Afrika fonderna tappat närmare 25% av värdet. Blir det en investering får det bli via en fond. Har du något förslag?

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    6. Tack :-)

      Northwest är Kanadensiska - och internationella - sjukvårdslokaler med nästan 10 % direktavkastning. Inte så hög tillväxt dock men i grunden stabila.

      Afrikafonder, ja kan du tänka dig med mellanöstern också så har du bra historik i t.ex. denna: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/301423/amundi-fds-eq-mena-au-c

      Ska du köra rena Afrikafonder, kanske Carnegie Afrikafond även om historiken inte är så bra. En billig variant är annars denna: https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/161514/market-vectors-africa-index-etf

      Själv tycker jag Famous Brands och Discovery är bästa sättet att nå Afrika (men det är ingen vidare riskspridning).

      Radera
  9. Hej, Investerar man i "emerging markets" får man räkna med större volatilitet men på lång sikt tror jag det kommer löna sig. Man blir belönad för att absorbera volatilitet både pga av aktierörelser men även valutarörelser. Mina investeringar har även drabbats av en del bakslag tex Nestle india som jag äger indirekt där Maggi skandalen kan ha skadat märket för lång tid. Vidare har Diageos dotterbolag trubbel både i Kina och Afrika. Jag tror man ska fokusera mer på företagens prestationer snarare än landet. I nuläget är tex Indiens regering marknadsinriktade och Sydafrikas framstår som inkompetent men efter nästa val kan rollerna mycket väl vara ombytta. Jag tror bolag med starka marknadspositioner och bra lång historik har större möjligheter att hantera motgångar och kan fortsätta vara framgångsrika även när marknaden är turbulent även om det blir svårare. Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde inte sagt det bättre själv. Jag resonerar precis som du!

      Sen får man räkna med att framstå som en obotlig optimist eller en som går över ån efter vatten. I alla fall när det svänger snabbt nedåt.

      En fråga: Har du kikat på de Nestle- och Unileverbolag som är noterade på andra marknader? Ganska intressanta men tyvärr ofta dyra. Unilever Indonesia har ROE på över 100%. Inte många bolag som slår det men aktien kostar därefter.

      Radera
    2. Unilever Indonesia har vad jag letar efter i en aktie. Hög EBITA-marginal (20%), Hög förräntning av egenkapital och vinst. Men även guld kan köpas för dyrt och värderingen är tyvärr ansträngd. Jag äger endast moderbolaget som ger en bra riskspridning på flera olika "Emerging markets". I indien finns också många intressanta bolag och det är synd att den marknaden är stängd. Tyvärr är värderingarna extremt höga för många dotterbolag till de multinationella bolagen såsom Nestle, Unilever, Colgate-Palmolive, Diageo. Ett alternativ är att leta efter bolag på "Emerging markets" som har potential att bli framtidens multinationella bolag men det kan vara svårt att bedöma. Mvh Per

      Radera
    3. Starka lokala aktörer som har lyckats utanför sin hemmaplan kan vara något. Exempel är Jollibee och Universal Robina (som du nämnt innan). Jag gör en spaning efter asiatiska bolag i kommande inlägg, fler intressanta kan dyka upp!

      Radera
  10. Ajdå. Om det finns något som skrämmer så är det när förutsättningarna drar ner annars bra bolag. Korruption skrämmer, likaså experimenterande regeringar. Vem vet, de kanske får för sig att nationalisera några bolag. Eller förbjuda utländskt ägande, eller något annat som låter bra om man inte tänker efter alltför mycket.

    Sedan märkte jag att min Afrikafond är under 1% (numera. :-) ) av portföljen och slutade oroa mig så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar ändå som Zuma var tvungen att backa...så han är försvagad och inte direkt på krigsstigen. Tror inte att Sydafrika kommer nationalisera några företag eller förbjuda utländskt ägande men man ska aldrig säga aldrig.

      En försiktig form av "nationaliserande" är förresten ökade skatter på de inhemska företagen. Den risken finns definitivt i Sverige om ekonomin inte går ihop framöver (jfr med kommentararena i Migrationsinlägget för ett tag sen).

      Radera
  11. Mycket bra och intressant inlägg... /Linus "Aktienybörjaren"

    SvaraRadera
  12. Tack Aktieingenjören och Invest för bra input! Och jag håller med Gustav, resonerar på ungefär samma sätt. Är ju högre volatilitet på "emerging markets" med vissa politiska risker, men bolagen kan vara fantastiska ändå!
    Nu när "riskrabatten" ökar igen i Sydafrika funderar jag starkt på att - med inspiration från Gustav - satsa i försäkringsbolaget Discovery. :-) Kan nog vara läge att öka i Famous Brands också. Gäller att inte agera för segt bara...slår till i morgon:-)

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min erfarenhet är att det alltid kan bli värre och att marknaden är trögare än man tror. Så stressa inte utan kolla upp lite historiska värderingar och ta ett noggrant beslut. Att stressa fram för att "fånga läget" blir sällan bra.

      Radera
    2. Kan alltid finnas en "Catch" med att försöka fånga läget.

      Däremot tror jag att Discovery är lägre värderat än Famous Brands och har något ännu mer unikt. Och de bör också få större intäkter utanför Sydafrika när satsningarna i Kina, England och USA i framtiden betalar sig (sådana intäkter extra värdefulla om Randen går ner).

      Radera
  13. Ja, tack men man tänker ju också lite osökt på ordspråket "försök inte fånga en fallande kniv"...:-).
    Kolla upp historiska värderingar, de vanliga nyckeltalen plus något försäkringsrelaterat dito, vill man ju alltid göra. Men att analysera makro och den politiska situationen i landet är betydligt svårare (tycker iaf jag). Men det senare kanske inte väger så tungt i längden om man hittar ett riktigt kvalitetsbolag som jag tror Discovery är?

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge "makro" inte förstör valutan, eller tillväxtmöjligheterna inom landet, så är väl bolaget viktigast. Av försäkringsbolag så tycker jag det inte finns något bättre!

      Radera
  14. Hur känner du för ditt innehav av saltängen? Känns som att kursen bara tappar lika mycket som utdelningen ger varje kvartal?

    /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ca 5 procent av portföljen i Saltängen och är ganska nöjd med den andelen. Hade i våras 8-9 procent men det är lite väl högt kanske.

      Vet inte varför kursen gått ner, vad jag kunnat se har inget hänt. Det är ett bolag som det inte händer så mycket i. Tolkar det som att utdelningen kommer vara likadan under nästa år, vilket ger en väldigt bra direktavkastning.

      Har en del lösa tankar om Saltängen, blir kanske ett eget inlägg om dem framöver. Se för övrigt kommentar från "OrakletiLund" i Avanzas forum: https://www.avanza.se/placera/forum/forum/saltangen-property.html#4330432

      Radera