söndag 22 mars 2015

Billigare courtage i Europa - välkommet!


Avanza har sänkt sina priser för europeiska aktier. Plötsligt blir många fler marknader tillgängliga pga rimligt courtage. Såg inte detta själv utan det kom upp via ett Twitter-inlägg från Irvings investeringar.

Nyheten är väl främst lågt courtage för Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Holland, och Portugal, se prislistan. I korta drag kostar det från 11 Euro i Belgien, Frankrike, Holland, Portugal, och 19 Euro i Tyskland samt 19 GBP i Storbritannien. Andra avgifter kan tillkomma, som växling på 0,25 procent, och avgifter i landet. Framförallt har Storbritannien en transaktionsskatt på 0,5 procent.

Jag tycker två frågor uppstår: Vilka aktier är intressanta på dessa marknader? Och hur svarar de andra aktörerna på det här draget?

Intressanta aktier på de "nya" marknaderna?
Måste kolla mycket mer men detta är vad jag hittar vid en snabb titt och avstämning mot min bevakningslista. Med lägre courtage finns dock incitament att specialstudera marknaderna närmare.

Alla bolagen är utdelningsaktier som har potential till starka konkurrensfördelar, även om jag verkligen inte är inläst på dem.

Belgien
  • Belgacom är väl enda som ser halvaptitligt ut.

Frankrike
  • Edenred är en aktie jag kikar på. Äger man ett rikskort (rikskuponger) borde bolaget vara bekant. Klockren verksamhet, fin utdelning och en bred vallgrav. Ska skriva en analys om dem. Främsta minus är Swedish-match-upplägget med negativt eget kapital (sånt kan avskräcka).
  • Musee Grevin anknyter till Hans Roslings föreläsning på Avanza Forum. Tesen är att Europa kommer att få många besökare i framtiden, t.ex. till Museer.
  • Boiron är ledande på homeopatiska läkemedel. Också en nisch även om jag själv är något skeptisk till verksamheten. Men det klientel som köper produkterna lär inte vara superintresserade av ekonomi (och nu är jag fördomsfull) vilket i så fall gör det lättare att sälja till överpris.

Tyskland
  • Fielmann är ledande på glasögon och kan nog säga vara både slipade och visionära :-) Och jag gillar deras progressiva utdelningspolicy. Skämt åsido, tråkigt så det förslår och jag valde mellan dem och frisörkedjan Essanelle för länge sedan. Spontant är jag rädd för att e-handeln kan förstöra en del av konkurrensfördelarna för glasögonbutikerna.
  • Eurokai sysslar med containerterminaler och annan tråkig logistik. Har man inte hört om bolaget förut? Jo, bolagsnamnet för tankarna till Uruk-Hai (för de som sett sagan om ringen).

Storbritannien
  • Clarksons är ett stort innehav i portföljen. Världsledande inom sjöfart, även om de så att säga både seglar förutan vind och ror utan åror (tänker på att de inte äger några skepp).
  • Admiral är en nätmäklare för försäkringar.
  • Aggreko sysslar med tråkigheter som mobila kraftstationer, 
  • Caretech sysslar med välfärdstjänster av olika slag. Väl låg ROE för att vara superintressant.
  • Rightmove är deras motsvarighet till Hemnet. 
  • SAB Miller är en ledande ölproducent. (uppdaterat)

Holland
  • Mota Engil Africa är något så ovanligt som ett Afrika-fokuserat byggbolag. Gillar dock direktinvesteringarna i Sydafrika bättre, så tror att Engil får motas i grind. Ingen utdelning ännu pga ny notering men prospektet talar om 50 procent av vinsten.
  • Ahold är en storspelare inom livsmedel. Av namnet lär ju analytikernas första tanke vara att säga "hold" på aktien och det stämmer faktiskt.
  • Unilever är inte så tokig men kan redan köpas som ADR-aktie

Följer andra banker efter med lägre courtage?
Spännande att se vad det här ger för genomslag. Gissningsvis blir det svårare för Degiro när t.ex. Holländska aktier handlas till rimligt pris. Och vad kan Nordnet tänkas kontra med? Ska väl nämnas att de har 11 Euro på flera marknader sedan tidigare, men går de lägre? Ja, spännande att följa och tröskeln för att köpa europeiska aktier har i alla fall sjunkit.(uppdaterat)

Ser du några intressanta bolag på de nya marknaderna?

43 kommentarer:

  1. Jag hittar inget av ovanstående bolag (förutom Unilever ADR:en då, såklart) när jag söker på dem hos Avanza. Gör jag något fel, eller kommer de läggas upp på hemsidan i framtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag svarar på min egen kommentar:

      Det verkar som att man endast kan handla på ovanstående börser via Avanzas telefonmäkleri.

      Radera
    2. Ja, står i prislistan också, "Utländska värdepapper via mäklare". Elektroniskt vore smidigt men det här är i alla fall ett stort steg på vägen. Om man hittat dem på hemsidan vore bra också, men jag ska inte klaga nu när det blivit mycket bättre :-)

      Radera
  2. De har endast företag uppe som går att handla digitalt. En mkt stor brist, precis som att det krävs telefonorders för dessa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vore ju smidigare. Samtidigt har telefonorder funkat smidigt för mig, men visst det är en tröskel.

      Radera
  3. Jag har tittat lite på Casino Guichard som driver livsmedelshandel och E-handel i Frankrike samt en massa utvecklingsländer. https://www.google.com/finance?cid=667752

    Har inte riktigt förstått varför de är så billigare men har inte gått på djupet ännu då courtaget varit för högt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter lite research tror jag att det är hård priskonkurrens på hemmaplan som är orsaken. Carrefour är t.ex. en värdig motståndare. Och är de så billiga, jag är inte säker: Det jag kan vaska fram är att Morningstar har 85 Euro i riktkurs.

      Spontant, utvecklingsländerna intressant men hemmamarknaden motig. Känns det igen? Jag tänker på Tesco :-)

      Radera
  4. Med risk för att låta tjatig, men det är inte lägre courtage i Europa som jag verkligen skulle vara behjälpt av utan elektronisk handel på de största handelsplatserna som London, Paris och Frankfurt. Då kommer det att bli en stor skjuts på Europahandeln. Det kan ni vara säkra på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore verkligen smidigt, håller med om det. Det här visar i alla fall att intresset finns att vidareutveckla utlandshandeln, och det är kul.

      Radera
  5. SABMiller ser jag som en mycket bra kandidat !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktiskt, kan hålla med. Sen var det där "etiska" som håller mig borta från öl, sprit, vapen och Coca-Cola :-) Men jag måste tillstå att jag gillar Urquell både som öl och om man tittar på marknadsandelarna.

      Radera
  6. national grid verkar ha en stabil business och en fin utdelning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer, el och gas är stabilt. Utdelningen nästan 5 procent och med fin historik. Det som gör mig tveksam är skuldsättningen som t.ex. är mycket högre än för Fortum (debt/equity över 2). Visst kan det tillåtas med hänsyn till verksamheten, men när räntan stiger kan det hela straffa sig.

      Radera
  7. InterContinental Hotels Group ser stabilt ut, men väldigt dyr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, dyr men kvalitet. Åker upp på bevakningslistan. Sen finns det väl någon "hotelldödare" som jag just nu glömt namnet på, som man kanske bör hålla koll på.

      Radera
    2. Vad menar du med Hotelldödare?

      Radera
    3. Sorry, jag menar en webbplats och tjänst där man kan hyra ut sin bostad, och plötsligt blir hotellmarknaden i vid mening mycket större. Kommer fortfarande inte på namnet på tjänsten. Har varit uppe i börspodden. Om jag minns rätt. Kanske ingen hotelldödare om namnet inte fastnar i minnet :-)

      Radera
    4. Air BNB, eller något tror jag. Visst, det kan vara en fara.

      Radera
    5. Kolla gärna på united utilities och säg vad du tycker.
      Förresten, vad är det med britter och att aldrig splitta aktien? SABmiller på 2700 GBP, man får nöja sig med 1-2 st aktier ;)

      Radera
    6. Ja, Air BNB var det jag tänkte på :-)

      United Utilities ser fin ut på många sätt. Men skuldsättningen? Nej, i högsta laget och tror jag avstår trots stabila verksamheten.

      Att inte splitta, ja det kan man ju ha delade meningar om men de andas ju Berkshire genom att inte göra det.

      Radera
    7. Tja, det är samma sak med Mærsk på danska börsen. Där får man betala 16.000 DKK för en B-aktie. Mærsk genomförde dock en split förra året. Dessförinnan var kursen över 60.000 DKK, vill jag minnas.

      Berkshire har splittat B-aktien men inte A-aktien.

      Radera
  8. Groupe Bruxelles Lambert SA - belgiens investor, kan det vara ng?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande och vettig filosofi:
      http://www.gbl.be/en/portfolio/overview

      Är dock inte helt såld på t.ex. Total, men kanske något att kolla upp. Och definitivt att jämföra med mot Sveriges Investor.

      Radera
  9. Som utlandsjobbande svensk undrar jag vad det är som lockar på euro-marknaderna som den svenska marknaden inte kan erbjuda? Eller är det bara möjligheten att handla i en nya affär som är spännande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att allt i Sverige är övervärderat för en långsiktig värdeinvesterare just nu.

      Radera
    2. Fast det stämmer ju inte... kan på rak arm ge 10 exempel på undervärderade aktier som ligger kring P/E10-12 eller lägre. Finns alltid några bolag som marknaden lämnar i kylan när resten haussas.

      Radera
    3. Visst finns det bolag som är billiga i Sverige också, men sett till Europa så finns många "H&M"-aktier inom olika branscher. Vill du köpa marknadsledande bolag i olika nischer ökar utbudet markant.

      Sverige och Norden har inte alla typer av bolag. Var hittar du t.ex motsvarigheter till Clarksons (skeppsmäklare) eller Österrikiska Posten?

      Så antingen billigare, bättre eller verksamheter som inte finns i Sverige. Det är skälen tycker jag.

      Radera
    4. Aktiejuristen vilka aktier tänker du på som passar en långsiktig värdeinvesterare? Du kan ge ett exempel på en riktigt köpvärd aktie som beräknas till P/E 10-12 just nu. Jag är helt seriös. Jag vilar i Spiltans räntefond just nu i väntan på bättre tider.

      Radera
    5. För att förtydliga så folk som läser inte tror jag är knäpp, så har jag inte parkerat allt i Spiltan. Tänkte det var bäst att skriva det,

      Radera
  10. Londonbörsen:

    Vad tror du om Royal Mail Group?
    http://www.bloomberg.com/quote/RMG:LN
    4,95% direktavkastning enligt den sidan.
    De blev privatiserade i slutet av 2013.
    Bättre värdering än Österrikiska Posten just nu?

    För övrigt funderar jag på försäkringsbolagen
    Old Mutual och Legal & General
    Båda har över 4% utdelning

    http://www.bloomberg.com/quote/OML:LN
    http://www.bloomberg.com/quote/LGEN:LN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger Nja på Royal Mail. Lägre ROE än Österrikiska posten, inte direkt billigare på sikt och pensionsavsättningar som en okänd faktor. Dock inte alls påläst så jag kan ha helfel, men ligger närmare att köpa tillbaka Österrikiska Posten :-)

      Länkar:
      http://thejoyfulinvestor.blogspot.se/2013/10/initialpublic-offerings-androyal-mail.html
      http://www.4-traders.com/ROYAL-MAIL-PLC-14535387/financials/

      Old Mutual kan jag inte köpa i då de verkar i Sydafrika där jag gillar Discovery för mycket och de är verkligen unika. När de finns på samma marknad och jag kan inte investera emot Discovery!

      Legal and General är jag inte påläst på. Däremot vet jag att bolagen är i händerna på försäkringsmäklarna i Storbritannien, Ett bolag som försäkringsmäklaren Admiral tycker jag ligger närmare till hands.

      Ursäkta att jag sågar. Kan mycket väl vara bra alternativ men så här ser jag på dem. Gillar direktavkastningen på dem alla, och kanske är jag för skeptisk! Och sorry för sent svar.

      Radera
  11. Underliga priser: Stockholmsbörsens minicourtage är på 198 kr (238 kr med prisplan mini) medan Euronext har minicourtage på 11 euro, vilket är ungefär hälften så mycket. Nu tittar jag bara på courtage för handel via mäklare eftersom Euronext inte erbjuds på annat sätt. Avanza måste ha mycket större vinstmarginal i OMX-fallet, men å andra sidan väljer nog de flesta som handlar på OMX att handla via hemsidan, medan den som vill handla via Euronext inte har den möjligheten.

    Rörligt courtage på Euronext verkar vara tio gånger så högt som hos Degiro medan det fasta courtaget är ungefär tre gånger så högt. Å andra sidan betalar man hos Avanza endast det högre av fast och rörligt courtage medan Degiro kräver att man betalar summan av de två, så skillnaden kanske inte blir så stor.

    Du som handlat aktier som endast handlas via mäklare, hur ser det ut på skärmen hos Avanza? Ser man någonstans vad aktierna är värda, eller står det bara antal så att man själv får slå upp värde om man är intresserad av detta? Vad händer om det blir nyemission eller liknande, får man i så fall upp något under fliken "erbjudande" där man kan besvara erbjudandet, eller måste man kontakta Avanza på något annat sätt angående detta?

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Jag tänkte flika in med lite information om hur det ser ut på Mina sidor då man äger utländska aktier som inte handlas via vår sajt. Äger man dessa värdepapper så kommer de att ligga sorterade under rubriken "Övriga värdepapper" längst ned på kontoöversikten. De kommer att presenteras med aktiens kortnamn och kursuppdatering sker i regel 1 gång per dygn i samband med nattkörningen.

    Sker det en företagshändelse, exempelvis en emission eller liknande, så kommer vi generellt sett alltid att informera om det via ett meddelande till depån. Antingen så svarar man på meddelandet och säger hur man vill göra, eller om det är många kunder som ska lämna svar så brukar vi lägga upp ett erbjudande på sajten som man får svara på.

    Återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar!

    /Dan, Avanza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det några planer hos Avanza på att öppna åtminstone XETRA och/eller Euronext för digital handel?

      Radera
    2. Hej Anders,

      Historiskt sett så har det inte varit speciellt många av våra kunder som handlat på dessa marknader via mäklarbordet. Vi har däremot under senare tid sett att fler och fler av våra kunder tycker att dessa marknader är intressanta. Vi har lyssnat på våra kunder och har därför i ett första steg valt att sänkt vårt courtage på utvalda utländska marknader. Då handeln blir mer och mer populär så blir det också med tiden mer aktuellt för oss att göra det möjligt att handla på dessa marknaden via sajten.

      Det ska i sammanhanget poängteras att det ändå är ett relativt stort projekt och ett omfattande arbete för oss om vi skulle utveckla och göra handeln, i exempelvis Tyskland, helt automatiskt via sajten. Vi skulle behöva utveckla våra system samt ordna om en hel del sidor på sajten.

      Självklart så har vi tidigare och vi kommer även framöver att titta på möjligheten att lägga fler marknader handelsbara via sajten. Som det är i dagsläget så har vi dock valt att inte prioritera just den funktionaliteten. Vi har helt enkelt en hel del andra funktioner och tjänster som vi prioriterar högre och som vi gärna vill få klara den närmaste tiden.

      Sen så är inte de prioriteringar som vi gör skrivna i sten. Det kan med tiden tillkomma delar eller ändras i pågående projekt och därför så är det väldigt uppskattat att hela tiden höra från er kunder.

      Återkom gärna om du har fler funderingar eller frågor!

      /Dan, Avanza

      Radera
    3. Tack för det utförliga svaret! Då vet ni att det finns en som skulle uppskatta den funktionaliteten iaf! Tills dess får jag väl hålla till godo med telefonmäkleriet. Stöd för kurser som uppdateras oftare än en gång per dygn vore naturligtvis ett mycket uppskattat steg på vägen!

      //Anders

      Radera
  13. Fler frågor om utlandshandel via Avanza...

    1) Är alla utländska aktier som är listade här (https://www.avanza.se/prislista/oversikt/handel-utland.html) även tillgängliga vid handel via ISK ?

    2) Vilken FX-fixing används vid beräkning av valutan?

    3a) Finns det några planer på att sänka spreaden på den automatiska valutakonverteringen från 0.50% till mer realistiska 0.15% vid utlandshandel? Det är svårt att motivera utlandshandel annars. 3b) Beror den höga avgiften på ett businessbeslut eller är det tekniska begränsningar som försvårar?

    (sorry för dubbelpost http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2015/02/varfor-jag-inte-lockas-av-degiro.html?showComment=1428435127713#c299443865968864255)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      1, Du kan handla aktier på alla de marknader som är reglerade. Under rubriken ISK / Regler och priser så har vi en PDF-fil med de marknadsplatser som vi har bedömt falla inom ramen för detta. Klicka på länken nedan för att se:

      https://www.avanza.se/avanzabank/hem/konton/blanketter/isk/Placeringsreglemente_ISK.pdf

      2, Vi har inte en FX-fixing som är fast. Vid vår valutaväxling så använder vi oss av någon av storbankernas växelkurser (vi tar den som vid stunden ser är bäst). Vi genomför i regel växlingen ca. 10-20 min efter marknaden stängt och vi gör ett påslag på 0,5% på mitt-spread.

      3, Jag har förståelse för din synpunkt. Vi har diskuterat möjligheten att sänka spreaden men har i dagsläget tyvärr valt att inte göra det. Vi har även tittat på möjligheten att skapa en valutaväxlingsfunktion inne i ISK likt det som finns för Aktie- och fondkontot. Det är dock lite klurigt att ordna med tanke på reglerna för ISK. Självklart så är det till viss del även ett affärsmässigt beslut som gör att vi har 0,5% vid automatväxling.

      Jag ska framföra dina önskemål till våra affärsansvariga, det är alltid tacksamt med input från alla våra kunder :)

      Återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar!

      /Dan, Avanza

      Radera
    2. Avanza verkar erbjuda tre olika sätt att växla pengar på, med olika spread:

      Automatisk valutaväxling vid köp av utländska värdepapper, utdelning m.m.: spread 0,5 %
      Aktie- och fondkonto med så kallad "manuell valutaväxling": 0,15-0,25 %
      FX-konto: Enda uppgift jag kan hitta om spread är skärmdumpen https://www.avanza.se/avanzabank/hem/vart-utbud/handel/valuta/fx_skarm.png som visar att spread för EUR/SEK är 0,12 %. Jag har inte kollat om spread för andra valutor är samma eller ej. Oklart om pengarna enkelt kan föras över till annan kontotyp hos Avanza för köp av värdepapper

      Om man har automatisk valutaväxling, kan Avanza bunta ihop alla kunders köp och försäljningar av en viss valuta och bara växla mellanskillnaden. Om man däremot använder så kallad "manuell valutaväxling" eller FX-konto, måste Avanza genast tala om vilken växelkurs som gäller och därmed växla omedelbart. Det verkar alltså som att automatisk valutaväxling är billigare för Avanza. Det verkar lite underligt att det är tvärt om för kunden: ju högre kostnader Avanza får, desto mindre debiterar Avanza av kunden.

      Det skulle för övrigt vara bra att kunna stänga av automatisk valutaväxling av utdelning så att återinvestering i samma valuta inte debiteras dubbel växlingsavgift.

      Radera
    3. Om jag har uppfattat saken korrekt, är problemet med valutakonto att det är oklart vad som händer om det uppstår kursvinster i utländsk valuta inom ett investeringssparkonto. Med ett valutakonto blir det ju hela tiden kursvinster och -förluster om man får intäkter i en valuta en dag och har utgifter i samma valuta nästa dag. Skulle man då inte kunna ta sig en titt på Avanzas konkurrent Degiro? Degiro tillåter inte ISK alls, men förvarar pengar på ett ovanligt sätt genom att använda sig av investeringsfonder. Det verkar idiotiskt att förvara kontanter i form av investeringsfonder inom Avanzas så kallade "aktie- och fondkonto" (eller inom Degiros kontotyp) p.g.a. schablonbeskattning av fondandelar, men skulle det inte vara en bra idé att använda denna modellen inom ett investeringssparkonto så att utländsk valuta istället kallas för "fondandelar" i en investeringsfond? Då blir det ju inte längre kursvinster på valutainnehav utan kursvinster på fondinnehav, och det senare är ju tillåtet inom ett investeringssparkonto.

      Radera
  14. Tack för ditt svar Dan.

    På dessa nivåer lär inte jag handla utländska aktier i ISK i alla fall.

    Valutamarknaden är inte transparent och det finns inte "ett" pris. Där är NordNet bättre (deras pris närmar sig, men är inte exakt 16h00 fixingen i London, de gånger jag kollat). Att inte ha en välpublicerad nivå som referens är inte förtroendeingivande, om ni inte har en rutin att fråga pris från 5 banker via t.ex. fxall eller liknande.

    Att ha en spread på 50bps är på tok för stort. 25bps i b/a + 15bps courtage + diverse kostnader till följd av osynliga priser gör att man når totalomkostnader som man inte såg på SBI-listans tider.

    Krävs att tänka om om man ska vara en riktig utmanare till gammelbankerna, framförallt när det gäller transparens.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Tack för era synpunkter och tankar.

      Vi har tidigare framfört önskemålet kring att kunna välja om man vill ha sin utländska utdelning växlad eller ej. Det är dock inte en funktionalitet som vi, än så länge, har valt att prioritera. Jag kommer fortsätta att föra vidare efterfrågan från de kunder som jag ser önskar det. Allt eftersom det är fler som handlar med utländska värdepapper och fler önskar möjligheten så kommer det förhoppningsvis att påverka hur vi prioriterar så att vi i framtiden kan göra det möjligt att få utdelningarna i lokal valuta.

      Beträffande synpunkten på vår valutaspread så vill jag säga att jag är medveten om att en del kunder som handlar mycket med utländska värdepapper påtalat att vår valutaspread är för hög, och jag kommer absolut att föra feedbacken vidare inom organisationen så att vi förhoppningsvis kan titta på om vi kan göra det bättre än vad det är i dagsläget. Jag ska även titta vidare på om vi kan vara mer transparenta med vilken referens som vi använder vid växling varje dag. Då vi använder oss av fler banker än en och eftersom vi gör växlingen manuellt, dvs saknar en exakt tidpunkt, så kan det eventuellt bli svårt att lösa det på ett riktigt bra sätt.

      /Dan, Avanza

      Radera
    2. Tack Dan,

      Vilken bank som helst skulle kunna garantera 16h00 fixing mot fast avgift på 5bps. Lägger ni på 10bps på det + courtage för utländsk affär så har ni ändå en bruttointäkt på runt 20-25bps av transaktionsvärdet. Det är helt ok dessa dagar.

      Framförallt skulle den aktören som erbjuder sådana villkor låsa marknaden rätt så rejält. Man byter inte mäklare för samma pris.

      Oligopolsituationen mellan er och Nordnet kommer att locka fram andra aktörer. Det lär inte bli lika aggressivt som på 90-talet, men de som var med då kommer nog ihåg den stegvisa nedgången i courtage från 0,45% till 0,15% till 0,05% och de ökande antalet internetmäklare som kom som följd. Den aktören som hade valt att gå ned till 0,15% eller 0,12% hade nog låst ut de andra för ett bra tag...

      Radera