Nu ska jag försöka mig på att se mina egna investeringar ur ett längre perspektiv. Bloggen började 2011, men hur var det innan dess? Kanske verkar det självupptaget men nej, det här tycker jag är intressant att diskutera och ska ses som ett underlag för diskussion. Kolla även gärna Irvings Investeringars inlägg om investeringens faser, det här är lite på samma tema.
Att man investerar med högre risk när man är yngre och mer som en pensionär när man är äldre är väl naturligt. Kolla bara hur ens körsätt ändras när man kör bil. Det är väl ingen slump att en bilförsäkringspremie är högre för en 18-åring än för en 55-åring?
De tidiga åren och första aktieköpen
Allemansfond Beta och någon usel Futura-fond på Nordea tror jag gällde från slutet av 1990-talet. Hade jag koll på avgifter? Nej. Jämförde jag fonderna mot sitt index? Nej. Gjorde jag några fondval i PPM? Ja, resultatet var väl både gott och blandat.
Köpte första aktierna 2004. Digital Illusions (Dice) och Raysearch var de första bolagen som köptes. Dice på egen erfarenhet - jag gillade Battlefield serien - och Raysearch på rek från kompis. Samma kompis som fick mig att börja investera förresten. Och jag var nog inte direkt intresserad då förutom en allmän vilja att pengarna skulle växa.
Raysearch såldes efter sex månader med god vinst för att finansiera en Afrikaresa (där såddes också fröet till sydafrika-investeringarna). Dice gick plus minus noll. Lite sent men vid 28 års ålder väcktes intresset när de första egna inköpen gjordes. Grattis för alla er som börjat tidigare!
Från uran till utdelningsaktier
Halkade efter något år in på Jordanfondens tips, också via kompisen. Uranbolag, guldbolag, oljesand och framtidsteknik var sådant som lockade. Mycket spekulation i kursuppgång och riktigt hög risk. Tanganyika Oil och CISL är exempel på bolag som avverkades. Gick väl ok sammantaget men nedgångar hos vissa, eller snarare alla uranbolag fick mig att börja fundera. Vad håller jag på med? Jag ville ha mer stabilitet.
Från 2008 skulle jag konsekvent inrikta mig mot utdelningsinvestering. Mycket inspiration kom från 4020 och Petrusko och till viss del dividend.com.
Under finanskrisen 2008 var jag fullinvesterad i fina bolag (H&M, Swedbank, Kinnevik etc) men det var ändå jobbiga månader. Minns t.ex. en Londonresa som inte blev helt lyckad p.g.a. att jag läste tidningsrubrikerna varje morgon vilket inte bara påverkade morgonhumöret negativt. Jag hade - dumt då men smart i efterhand - gått in extra tungt när börsen rasat 30 %. Kunde det rasa så mycket mer? Tydligen var det möjligt.
Från 2010 och framåt blev det mer och mer fokus på konkurrensfördelar tillsammans med utdelning. Plöjde en del böcker och fick upp ögonen för Morningstars filosofi. Warren Buffets vallgravstänk har också varit en direkt inspiration. Det jag tittar på idag är utdelning, konkurrensfördelar och goda finanser (det sista lite mindre). Mer fokus på värderingen är något som kommit till på senare år.
Är det bara jag eller är det normalt att köra högrisk i yngre år för att sedan mer eller mindre "investera som en pensionär"? Nog är det rimligt att investeringsfilosofin förändras över livet som allt annat.
Det jobbiga är att om man från dag ett hade skippat alla egna oengagerade fondköp och dåliga aktieköp, utan bara köpt indexfonder så hade det gått tusan så mycket bättre (Har förresten ett inlägg på gång om det här med att följa flocken eller inte).
Men... man tänker inte så. Ungefär som att försöka säga åt en finnig yngling att börja köra bil som farmor eller mormor från 18-årsdagen - det går inte in helt enkelt. Man måste lära sig själv. Eller?
Så hur ser din resa ut? Känner du igen dig i något? Vilka faser har du gått igenom, och vart är du på väg?
Haha classic! När man var yngre och odödlig var det ju snabba aktieklipp som hägrade och man skulle tjäna så JÄVLA mycket pengar och snabbt skulle det gå. X-antal misslyckade affärer senare sitter man nu här med en farmorsstrategi och önskar att jag investerat som farmor redan när jag som 18-åring fick upp ögonen för aktier! De barnsliga misstagen har ju hållit mig utanför marknaden i flera flera år och först nyligen jag tagit upp det igen och nu är jag ju för satan 26 år gammal!!! Men som man säger, den som väntar på något gott... ;)
SvaraRaderaHaha, farmors-strategi är nog rätt väg tror jag! Du har också en del år på dig att slipa på investeringsfilosofin, jag hittade min stil först vid 32 års ålder :-)
RaderaJag började i träsket med frimärkesaktier, Ju billigare destå bättre, då kunde man få ett par tusen stycken för inga pengar och tänk om de skulle gå upp 10 kr eller så :) Snacka om kapitalförstörning och att inte veta något om värdering osv. Började kring 2006 och köpte lite då och då men efter finanskraschen hade jag endast 1-2% av ursprungligt investerad kapital kvar. Sen blev det uppehåll ett par år och ville inte veta av börsen. Började läsa lite böcker om värdeinvestering runt 2010 men fick också upp ögonen för utdelningar (dividend)
SvaraRadera2011 började jag återigen snegla på börsen men vågade inte köpa in mig (fel med facit i hand) innan i mitten av 2011. Sedan dess är jag helt inne på "utdelningsaktier" och försöker köpa varje månad. Synd att jag inte började 10 år tidigare :)
/XO
Ah, spännande och Frimärkesaktier är en riktig klassiker. Tror tom jag var inne i utländska frimärksaktier, t.ex. Motapa Diamonds (senare uppköpt av Lucara). Enda "frimärksaktien" jag äger numera är Österrikiska posten, och det är ju något helt annat :-)
RaderaKollade in din nuvarande portfölj, ser mycket stabilt ut. Jag tror att både du och jag har lärt oss läxan!
Ålder är utan tvekan en faktor. Men den stora förändringen från mer riskfyllt tillstörre försiktighet kommer nog av kunskap och erfarenhet. De första gångerna som man säljer snabbt efter en uppgång känns det bra. Med tiden inser man att man jänat mycket mer suttit kvar i aktien. På samma sätt fungerar det med chansningen och överhuvudtaget när man köper utan att vara riktigt påläst. Först tänker man att man varit jätteduktig om aktien steg men i takt med att man får mer erfarenhet inser man hur stor roll turen har och turen tar alltid slut.
SvaraRaderaJag brukar säga att alla börjar som klippare och hobbytraders men de som blir kvar på marknaden med tiden nästan alla mer och mer anammar Buffetts filosofi- säkerhet i kassaflöden, få och väl genomtänkta affärer och fokus på värde.
Stämmer, erfarenhet är nog viktigare än ålder. Och det här att man börjar som klippare för att sedan mogna, kolla Irvings investeringars inlägg, just så är det nog.
RaderaMen man kan undra vilka som "hoppar av" marknaden och går över till indexinvestering, nu när de alternativen också finns till låg kostnad så har det blivit ännu mer komplext.
Tja, har inte vi alla gjort samma resa! För mig började det väldigt tidigt. Redan i mitten av 1980-talet höll jag på med aktier och då var det inte läge för att tänka på utdelningar och sådant bjäfs. :-) Det var alldeles för låg direktavkastning på den tiden utan det var kursens svängningar som man eventuellt kunde tjäna pengar på. Det där intresset höll sig i några år tills det var dags att sätta bo och bygga en karriär sedan blev det ett glapp tills jag fick en massa pengar som skulle investeras i olika värdepapper. Det här var 1998 och litet yrvaket fick jag upp ögonen för trading så att jag satte ju igång med hjärtans lust och ni vet ju vad som hände sedan, eller hur? Efter det det svor jag att aldrig mera hålla på med aktier igen. Det som fick mig att sedan 2012 återkomma till aktiemarknaden var just att jag blev väldigt missnöjd med mitt pensionssparande som då plockade ut en massa avgifter utan att resultera i en bra ökning. Då tänkte jag att det är bättre att jag gör det själv och på vägen ramlade jag över tanken att försöka få ihop så mycket att jag kan leva gott på utdelningar utan att behöva sälja något. Det har också kommit in ett annat bra inslag i mitt intresse nämligen alla aktiebloggar samt mitt eget bloggande. Tidigare perioder fanns det inte mera än vad de stora tidningarna tyckte var lämpligt att skriva upp eller ner. I dag har vi det stora aktiebloggarkollektivet, som i mångt och mycket har tagit över stora delar av den företagsekonomiska bevakningen, och inte minst hela världens aktiebörser att arbeta med. Jag tycker att det är en fabulöst intressant och fantastisk utveckling till det bättre. Numera hoppas jag att jag inte ska tröttna efter en ny sättning i marknaden utan att jag ska kunna fortsätta med mina månatliga insättningar oavsett vad som händer på marknaden. För att sammanfatta så har jag nog varit och nosat i de flesta faser och strategier som finns och fanns. (Ursäkta mig, Gustav, för en lång kommentar.)
SvaraRaderaSpännande resa! Nog bor det en "trader" i varje investerare. Sen hade du otur att det råkade bli 1998 som chansen dök upp.
RaderaAtt bygga sitt eget "pensionssparande" är just det jag tror på. Och verkligen spännande att se vad som händer med hela blogg-kollektivet ifall vi åker på en stjärnsmäll 2015, 2016, 2017 eller när det nu kommer... Kanske lätt att säga nu men jag ska försöka rida ut stormen.
Ingen fara för lång kommentar. Och lycka till med den fortsatta resan!
Mognade sent och började först för 4 månader sedan. Har hunnit köpa frimärken i nordic mines och förlorat halva beloppet. Läste på (the intelligent investor, så kan alla svenskar bli miljonärer osv). Insåg att utdelningar inte var ett påhitt ifrån monopol och att det inte bara handlade om köpa och sälja....nu har jag långsiktiga investeringar och med ränta på ränta ska det väl bli en slant om 20 år till ett extraboende i värmen. Tack för bra blogg..
SvaraRaderaLåter fint och som en bra plan. Själv försöker jag till och med kombinera monopol och utdelningar :-)
RaderaKul att du gillar bloggen. Ser att du startat en, ska kolla in den!
Började runt 99 med lite IT-konsulter och MedTech, gick svagt plus då jag lyckades sälja Framfab (jag tror de hette så) i tid innan kraschen och tänkte att jag skulle satsa på något stabilt: Ericsson. Behöver nog inte kommentera mer kring detta annat än att jag sålde med förlust och innan frimärkesnivån...
SvaraRaderaSen följde en period med "blandfonder" dvs som dyr och dålig mellanmjölk...
2009 tog det fart igen med lite Swingtrading i aktier och Bull o Bear...svagt plus inkl. skyhöga courtagekostnader fram till nu.
2014 blev året då utdelningar fick fokus och mer "stabila" bolag, får se hur länge denna "era" pågår, hoppas tills vidare och länge
Får hoppas att utdelningseran varar länge :-) Försöker i alla fall bidra med input eftersom det är något jag tror starkt på.
RaderaBörjade 2009 på allvar och hade turen med att köpa SCA, Volvo, Ericsson och Investor till kanongav när man nu tittar i backspegeln. Återinvesterade utdelningarna samt kompletterade med HM och Castellum samt Industrivärden. Nu har man kommit upp i 7 månadslöner i utdelningar och jag ser framför mig att äga min egen tid om 7 år. Aktiestinsen samt bloggare har fått mig att inse att inte vika en tum från din strategi eftersom kursen är sekundär och utdelningen primär.
SvaraRaderaWow, imponerande, 7 månadslöner är inte illa. Konsekvent också, 7 månadslöner, äga din tid om 7 år och 7 bolag om jag räknar rätt :-) Sju...kt bra helt enkelt!
RaderaKvalitetsbolag i portföljen verkligen. Tror inte du behöver råd, men enda frågetecknet från min horisont är Ericsson som enligt Morningstar saknar ekonomisk vallgrav. Möjligen risk för svår konkurrens med andra ord. Även SCA saknar vallgrav enligt dem, men jag vete tusan om det stämmer. Och SCA är ju ändå rätt defensiva till sin natur så där tror jag inte det är någon fara.
Aktiestinsen är grym och kör sitt race. Jag försöker själv hålla mig konsekvent till min strategi, problemet är bara att jag justerar (förhoppningsvis förfinar) den på vägen.
Med tanke på att jag redan i 20-årsåldern började köra stenhårt på långsiktighet och utdelning skiljer jag mig mycket från jämnåriga. Kanske är jag aktievärldens "Benjamin Button" och börjar daytrada som 50-åring?
SvaraRaderaFin portfölj! Haha, ja risken finns att att man tröttnar till slut. Fortsätter du så här lär du i alla fall ha mycket att daytrada för när du är 50 :-)
RaderaJag började fondspara i Nordbankens Allemansfond Gamma då jag fick mitt första jobb i mitten av 80-talet. -87 fick anställda på Nobelindustrier ett erbjudande om att köpa aktier i bolaget, hade man inte pengar, så kunde man låna förmånilgt av Nordbanken. Köpte aktier för lånade pengar.
SvaraRaderaSålde det mesta av fonden då jag köpte radhus -89
Sedan gick det som det gick, en nyemission, och Nordbanken tog Erik Pensers aktier och sålde ut dotterbolagen Spectra Physics och Nobelbiocare med företrädesrätt till Nobels aktieägare -94
Sedan köpte Akzo hela Nobelindustrier, gjorde en ok vinst på det.
Köpte AssiDomän då de noterades.
Efter några år köptes Spectra Physics upp av ett amerikanskt bolag, gjorde en bra vinst.
Tog över befintligt lån på radhuset i Stadshypotek, -95 så fick låntagarna aktier i Stadshypotek beroende på lånet storlek. Köpte några få fler innan Handelsbanken köpte upp det, gjorde en bra vinst, men litet belopp....
Stadshypotek hade ett system som var som Aktieinvest, man kunde köpa andelar av aktier, köpte lite små poster i olka bolag -99 men sålde inte på toppen 2000,men ändå medans jag låg på plus.
Sedan blev jag kund hos Avanza -03 och köpte aktier i bolaget aug-04 för 16 kr, som jag fortfarande har kvar... :-)
Sedan -04 har jag köpt aktier och sålt ibland ,flyttat från vanlig depå till KF -08
För en vecka sedan så fick jag likvida medel för ett uppköpsbud på Nobelbiocare.
Utdelningsnivån är inte så hög,då jag köpt en del i bolag som inte har utdelning ännu
Låter som en intressant resa! Och kund i Avanza 03? Jag gratulerar, du var något på spåren :-)
RaderaHade lite Eriksson redan innan dom slog i backen i it bubblan otroligt nog så gick innehavet med vinst trots det enorma fallet tack vare inköpp i NEn.
SvaraRaderaGick över till Avanza tidigt av courtageskäl, förlorade en skaplig slant på Bredbandsjesus i labs2 hade dock turen att ha Arcam med fler som uppvägde. Tog tid att lära sig av Graham och Buffet och co men värde och compounding är även här starka influenser sen 2005. Många som ännu är med och spelar verkar ha en liknande resa? :-)
Bredbandsjesus, ja, minns honom också. Kanske inte hans fel men oj vad många lärjungar han hade och i efterhand var inte så många visa män.
RaderaFina influenser nu, tror också vi är många med liknande resor :-)
Min investeringsresa började väldigt sent i livet (ett av skälen till mitt ”alias”) och jag kan tidsbestämma den ganska exakt till efter ett arv på 300 tkr våren 2009, jag var då 46 år gammal.
SvaraRaderaJag insåg att jag inte behövde pengarna omedelbart till konsumtion, trots maka, tre barn (då 4, 7, 10 år) och dyrt boende i norrförort till Stockholm;) - eller kanske just därför! Hade ju redan klarat av första inträdeskostnaden (kontantinsatsen) på bostadsmarkanden och de dyra småbarnsåren. Tog en juristexamen sent i livet (32år) och drev dessutom egen firma i fem år efter det, inte så fett men väldigt roligt! Först vid 37 började jag få en anständig lön och därmed pensionspoäng.
Såg nu att min pensionsprognos såg tämligen dyster ut så hur skulle jag se till att detta lilla tillskott på kapital växte maximalt de närmaste 20-30 åren? Här kan jag tacka min lyckliga stjärna att jag råkade arbeta på ett jobb med en fantastisk kollega och vän som ledde in mig på den ”rätta investeringsvägen” - dvs att satsa på defensiva utdelningsaktier - nämligen Gustav! .
Trots ett marginellt nysparande har kapitalet - idag 5 år senare – mer än fördubblats. Jag skaffade mig snabbt ett 20-tal aktier – mest för att det var så roligt – men har nu en mer stram men diversifierad portfölj om 11 aktier och i olika länder. De flesta case har varit mycket bra, särskilt alla dem där jag direkt inspirerats och fått goda råd av Gustav (kanske enda undantaget Firefly ;-)). Mina egna idéer (t.ex. BP) har dock inte gått så lysande, men alla innehav ger i alla fall en präktig utdelning som alltid återinveteras.
Mina innehav idag: BP, FBR, JNJ, NWH, POST, PROTCT, RSA, SKA, SHB, SWED, TLSN, ganska jämt fördelade + kassa ca 10 %. Tar gärna emot nya idéer på stabila högutdelare utan allt för hög värdering!
Från och med januari 2015 kommer nysparande till portföljen att ske med 2 tkr/mån, automatisk överföring. Har även som målsättning att då och då göra ytterligare insättningar. Jag kommer aldrig att kunna ”leva på utdelningar”, som vissa andra;-)), men oavsett om ”dubblering om fem år” igen eller om portföljen ”bara” växer med 1 % per år så ser jag fram emot ett trevligt tillskott i form av utdelningar i framtiden.
Seg Gasell
Spännande resa och jag tror du ändå är på väg från en Seg till en mer Gasellartad utveckling :-)
RaderaKul att ha kunnat inspirera, och jag instämmer helt i det du säger om fantastisk kollega och vän!
Och din pensionsprognos? Är den riktigt lika dyster ifall ni flyttar från dyrt hus i norrförort till något mindre? Svarare är väl det en gigantisk pensionsförsäkring pga hävstången. Så länge inte huspriserna rasar, området tappar i värde, eller om huset har väldigt högt CAP-EX så borde den "försäkringen" gå fint :-)
Ska försöka skaka fram några nya investeringsideer med hög utdelning. Ett av de inlägg jag spånar på är ett om alla bolag på bevakningslistan. Något eller några guldkorn kan finnas där.
Vi hörs och ses!
Hittade precis din blogg!
SvaraRaderamycket intressant läsning :)
Jag har precis börjat min investeringsresa och håller än så länge på att samla information.
Intresset för privatekonomi har alltid funnits men investeringar har aldrig varit aktuellt.
i november 2014 halkade jag in på en sida som förklarade indexfonder.
Gick in med halva sparkapitalet i några utvalda fonder och har nu planer på att i framtiden även kunna placera i aktier.
Min strategi är som ni kommit fram till att investera långsiktigt med fokus på utdelningar:)
Hälsningar frihetsspararen
Tack! Låter som en bra strategi, lycka till och hoppas du uppskattar kommande inlägg!
RaderaRoligt inlägg :-)
SvaraRaderaJag började med många typiska misstag tror jag. Det bästa var när jag hittade en aktie med låg kurs, köpte Wedins (som sedermera blev Venue Retail Group) flera gånger. Sedan hände något under våren när jag trodde jag blivit oslagbar i småbolags-träsket - katastrofal trade ;). Nu är det utdelningar och tillväxt i stora stabila bolag som gäller. Men har fortfarande en viss andel vikt till bubblare :)
Tack :-)
RaderaVRG har gjort många besvikna. Utdelningar och tillväxt i stora stabila bolag låter sunt. Men klart att du, med hänsyn till namnet, måste ha vissa bubblare också!
Har i princip bara börjat..
SvaraRaderaplacerade 75k från frugan i fonder (2011) och lyckades på något sätt pricka rätt bra och är nu på 116k. - där skapades suget.
Halvtaskig inkomst men sparar mellan 10-20% netto varje månad, trots två barn och lån. Frugan sparar ännu mer men på nollräntekonto - där är utmaningen att få in henne på iaf någon form av bättre sparande..
kan ingenting än.. därav lusläsandet av din blogg. :)
vänligen
Peter
10-20 procent är ju riktigt bra, och fin utveckling på portföljen. Lycka till med investerandet och hojta till om det är något ämne jag borde ta upp!
RaderaBörjade med att köpa någon obligation för gåvopengar i tidiga tonåren (sent 80-tal) och fokuserat på aktiesparande sedan tidigt 90-tal. Fördelning mellan aktier, ränta och hedge har varit min fokus. Köper löpande främst investmentbolag och behåller.
SvaraRadera