söndag 28 december 2014

2015 - oklart läge trots allt


Ytterligare ett "tema" via Avanza så här kommer mitt svar på ett antal intressanta frågor. Andra bloggare kommer att ge sin syn på saken. Inte för att jag direkt har "örat mot rälsen" men gissa kan man ju alltid göra så länge det inte spårar ur.

Hur går börsen 2015?
Historiskt är väl snittet cirka 9 % för Stockholmsbörsen, men det är ett lite speciellt läge. Tror på säg 3 % och utdelningar på 4 % så totalt 7 % i avkastning på Stockholmsbörsen. Men vet verkligen inte. Och konstigt vore annars :-)

På plussidan finns de låga räntorna som gör aktier väldigt intressanta, särskilt de med hög direktavkastning. På minussidan kan man väl säga att de många åren med börsuppgång gör att man knappast kan förvänta sig något raketår igen.

Det politiska läget är väl något oklart trots att det inte blir nyval - blir det t.ex. en rejäl vänstergir? Och vem vet om inte decemberöverenskommelsen kan komma att kallas "den-sämre-överenskommelsen"? De långsiktiga effekterna är i alla fall för mig oklara. Politikerna lär heller inte fortsätta att vara så överens som igår och allt som inte rör budgeten kan faktiskt bråkas om. Och tänk om det kan bli tvist om tolkningen av själva överenskommelsen?

Och blickar vi utanför Sverige kan skuldkrisen i Europa och möjliga sprickor i EU-bygget säkert blossa upp igen. Och Rysslands vapenskrammel gör att många aktier ofrivilligt kan betraktas som "högrysk-aktier". Och kan fastighetsmarknaden i Kina smälla till nedåt likt en Kina-puff? Sammantaget är det väl, som brukligt, ett oklart läge.


Vilka aktier tror jag på 2015?
Defensivt är alltid bra i tider av osäkerhet. För även om kursen inte går upp så ramlar utdelningen in på kontot. Jag tror på aktier som kommer att tugga på även om Löfven och Lööf skulle börja att knuffas under nästa år, eller om Putin löper amok. De här ser jag inte som några kursraketer utan som en möjlighet bevara kapitalet med en förhållandevis god ränta (förväntad utdelning).
 • Australiensiska Woolworths kan stå inför en vändning efter ett dåligt 2014. Mat kommer att fortsätta handlas. Kurs 30,5 AUD och förväntad direktavkastning på 4,7 %.
 • Northwest Healthcare REIT hoppas jag på, även om aktiekursen tycks leva sitt egna negativa liv. Sjukvård behövs alltid. Kurs 8.94 CAD och direktavkastning på 9 %. Bevara kapitalet klingar kanske ihåligt med tanke på kursfallet men jag hoppas på ett godare nytt år.
 • Protector har drabbats av den norska nedgången även om de rekylerat uppåt nu senast. Försäkringar behövs alltid, och behovet av t.ex. dolda-fel försäkringar påverkas väl inte så mycket av konjunkturen. Revanschen kan tänkas fortsätta nästa år. Kurs 38.8 NOK och direktavkastning på 5 %
 • Elekta kan stå inför en vändning. Tyvärr lär ännu mer medicinsk teknik inom cancervård behövas även nästa år. Kurs 80.95 SEK och direktavkastning på 2,5 %. Ingen hög yield men en defensiv bransch och på sikt kommer nog tillväxten.
 • eWork kommer med en saftig utdelning till våren. Även om branschen är lite mer föränderlig än de andra har de en fin position. Kurs 43,9 SEK och direktavkastning på knappa 6 %. Finns dock olika åsikter om hur hög risken är, se tidigare inlägg om saken.
 • Österrikiska posten är ett tidigt spel på Österrikisk och bl.a. Turkisk internethandel pga deras starka position inom paket. Även om antalet brev minskar så ökar mängden paket. Kurs 40 EUR och direktavkastning 5 %.
Tror också att utvalda emerging-markets bolag kan vara lockande, t.ex. kan sydafrikanska Famous Brands och Discovery Ltd växa oberoende av en Europakris eller Kinakris. Särskilt Famous Brands är en bra ingång i hela den afrikanska kontinenten som jag verkligen tror på. Direktavkastningen är lite lägre, knappa 3 % men utdelningen brukar växa med 20-25 % per år.

Generellt tror jag bolag med starka konkurrensfördelar är bra ifall det kommer starka vindar, politiska, ekonomiska, eller vad det nu kan vara. Direktavkastning och konkurrensfördelar är något som funkar i alla lägen.

Vilka bolag ska man undvika då?
Jag är verkligen skeptisk mot råvarubolag som är "commodity"-bolag i dubbel mening, d.v.s. råvarubolag som inte har något som särskiljer dem mot konkurrenterna. Kan gå väldigt bra, men oj vilken risk man tar. Särskilt om finanserna är lite si och så.

Gissar att prisfallet på olja och metaller lockar till sig en del motvallsinvesterare och spekulanter. Om man då ger sig på bolag som har goda finanser och konkurrensfördelar får du ner risken. En low-cost producer som BHP Billiton (se Långsiktig investerings inlägg) eller en suverän kapitalallokerare som Exxon Mobil får räknas som säkert i sammanhanget. Det är verkligen skillnad på råvarubolag och råvarubolag trots att de plockar upp identiska produkter.

Något nyårslöfte?
Att inte köpa något bolag för dyrt under 2015. Samt att få min sambo att göra minst ett eget genomtänkt aktieköp under året. Frågan är vilket som blir svårast att uppnå :-)

Hur ser du på 2015? Vilket spår spår du att året tar? Himmel, pannkaka eller någonstans däremellan?

14 kommentarer:

 1. Politiken kan de lägga ned och så länge vi är med i globaliseringsfjanteriet finns det ingen möjlighet till varken vänstergir eller högergir utan vi får flyta med de andra döda fiskarna i strömmen.

  Så länge alternativ saknas går pengarna till börsen, utan krasch kommer bankerna att går bra orosmomenten är alla lån till bricsländerna och lånen till energisektorn. Läste om ökande inkomstskillnader och oroligheterna som kan uppstå av detta(moneynews.com) så finns det en utbredd oro för upplopp etc kanske politikerna sätter igång en masse infrastruktursatsningar som då kommer gynna bolagen i den nischen.

  Tror det kan bli lite ökenvandring för råvarubolagen generellt, de tidigare prisnivåerna vi sett beror i många fall på spekulationer/manipulationer och just nu ser det mest ut som efterfrågan sätter priserna? De stora aktörerna kan givetvis göra om kursriggningarna igen om de vill då de har oändligt med billiga stålar från centralbankerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oljepriset, energisektorn samt vissa bankers utlåning kan vara något att bevaka. Är inte generellt orolig, men det är klart, sitter själv enbart med Handelsbanken (bank) och Clarkson (skeppsmäklare) som relaterat. Men visst kan t.ex. Protector ryckas med nedåt vid ett fortsatt fall.

   Sen är det väl generellt så att allt ändå blir långsamt bättre och bättre globalt men frågan är om 2015 blir ett mellanår, det vet man aldrig :-)

   Radera
 2. Jag tycker monster-devalveringen (över 20%) av kronan under 2014 är värd notera. Effekten är fördröjd av olika anledningar och kommer slå igenom helt under 2015. En annan "detalj" värd notera är att oljepriset halverats och de flesta analyser verkar gå ut på att priset eventuellt parkerar där ett tag - och INTE pga att världsekonomin säckar ihop utan därför att energieffektivitet kraftigt dämpat behovet. Alla långa kraftiga uppgångar har skett när oljepriset varit lågt, så jag tycker inte man ska bortse från detta. Även här tar det lite tid innan effekten letar sig ut.
  Decemberöverenskommelsen känns mer plus än minus.
  Under 2014, speciellt sommaren, bombades vi med negativ psykologi från ukraina/ryssland-krisen. Men detta verkar stabilisera sig nu. Samma sak med ebola, som skulle utrota mänskligheten inom 2 år. Det verkar också lugnat ner sig rejält. Även kriget mot ISIS verkar gå bra. Regeringen i syrien verkar tröttna, osv.

  Faktum är att det ser rätt okej ut framöver. Att väldigt många ligger med likvider utanför börsen och väntar in kraschen, är ytterligare ett positivt tecken. För hur ska de paniksälja något de redan sålt? Tvärtom är det dags placera dessa pengar.

  Jag säger att 2015 blir ett väldigt bra år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kronan lär få betydelse, sant, och där hände det mycket 2014. Lågt oljepris är väl som du är inne på ett smörjmedel så jag är kanske för negativ. Hursomhelst så är det vilda gissningar från min sida och jag tror egentligen inte man ska satsa på makro, eller det är i alla fall inget för mig.

   Men det du nämner, ja kanske blir 2015 ett bra år. Inte omöjligt!

   Radera
 3. Att räkna medelvärden på någonting så volatilt som börsen är vanskligt.

  I "Tänka, snabbt och långsamt" har de ett exempel fårn Standards and Poor index och ska man ha 80 % sannolikhet att ha rätt om S&P så skulle man under den perioden ha behövt svara att börsen ska gå mellan +30 % och -10 %.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde kanske varit tydligare med att det är en vild gissning. Tror liksom du inte att makrospekulationer lönar sig. Skulle definitivt inte sätta mina pengar på en sådan här gissning, och det gör jag inte heller :-) Försöker istället hitta fina bolag och fokusera på det.

   Så ja, du har antagligen rätt i att börsen går +30 eller -10 men man vet aldrig :-)

   Radera
 4. Gott nytt år och hoppas du får ett bra finansår. Jag kommer att bli ännu mera internationell nästa år. En helt annan fråga jag har till dig är var du hittar alla de fantastiska fotografierna som du illustrerar bloggen med. Tar du dem själv eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och gott nytt år själv! Bilderna är från diverse gratissajter och det är endast ett fåtal jag tagit själv.

   Får se om jag kan ge något internationellt tips, filar på ett inlägg om min bevakningslista.

   Radera
 5. funderar kring investering i •Northwest Healthcare REIT pga av den goda direktavkastningen men dock har den repat sig lite den senaste veckan plus att cad är rätt mkt värt just nu om man kollar tillbaka i tiden ? bör man va orolig för detta ? alltså att cad är hög ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en risk att CAD är hög nu...men för egen del försöker jag köpa regelbundet och tänka att valutarörelser jämnar ut sig med tiden. Har dock köpt klart i Northwest för ett tag framåt (hög portföljandel). Mycket svårt att säga vad som händer med valutan på kort sikt, eller längre sikt för den delen.

   Så här i efterhand gissar jag att det kan ha varit blankning och låg omsättning som gjorde att kursen trycktes ner så mycket.

   Här har du förresten lite länktips:
   http://www.stockchase.com/company/view/3751
   http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/t.nwh.un/northwest-healthcare-properties-real-estate-inves

   Radera
 6. Trevlig blogg! Gillar din långsiktiga plan!
  Fråga: Vart kan man köpa aktier i de Emerging Markets-bolagen du nämner? Verkar inte gå att handla från Avanza eller bara jag som inte hittar..?
  //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Telefonorder via Avanza funkar för Johannesburg. Finns dock inga finansiella uppgifter om bolagen men då är Financial Times och 4-traders bra att ha.

   Jag är nog partisk men det finns väldigt få bolag som slår den här historiken:
   http://www.famousbrands.co.za/financial_highlights.php

   Radera