söndag 2 februari 2014

Varning för pipelinebolag


Innan jag gjorde mitt senaste köp i Kanada var jag faktiskt på väg att öka i ett annat bolag som jag gillar. Eller gillade ska jag nog säga. Bolaget heter TC Pipelines LP och har tidigare tagits upp på bloggen.

Vid orderläggningen fick jag reda på en viktig sak som gått mig förbi trots två tidigare telefonordrar:
Bolag som slutar på LP, MLP och LLC är inte lämpliga att ha i investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Egentligen inte lämpliga att äga överhuvudtaget.

Orsaken är att det är en speciell bolagskonstruktion som kan orsaka problem med Skatteverket. Typ 8 av 10 pipebolag har en sådan konstruktion så det gäller att se upp. Det både jag och Avanza missat vid tidigare ordrar var att de heter TC Pipelines LP. Eller ja, vi har nog inte missat namnet men innebörden av det.

För att visa hur snårigt det är kan vi titta på Kinder Morgan. De finns i följande former:
  • Kinder Morgan Inc = går bra
  • Kinder Morgan Energy Partners LP = går inte bra
  • Kinder Morgan Management LLC = går inte bra

Avanza har bästa utbudet av aktier som är möjliga att ha i ISK. I princip undantas i USA bara bolag som handlas på OTC och Pink Sheet och just därför blev jag lite överraskad. Tidigare ordrar hade inte heller varit något problem. En stor eloge dock till Avanza som faktiskt lät affärerna backa trots ett antal procent minus på just TC Pipelines LP. Inget stort lyft för mitt helårsresultat, men ändå:-)

Skönt nog är det i alla fall inte några problem med REITs som ju var senaste köpet.

Andra utlitys och en okänd skatt
Nu är jag utilitylös efter att köpen återgick. Andra utilitys att tänka på som inte är LP, MLP eller LLC då? Jag har faktiskt tittat en vända på Hera Spa, ett italienskt bolag som sysslar med vatten, avlopp, gas och elektricitet. Kan möjligen vara något så ovanligt som ett bra "skitbolag":-) Thai Tap och Tallina Vesa är två som jag fick tips om och ska kika närmare på.

Tydligen fanns det alltså en del ytterligare fallgropar med utlandshandel. Vad sägs om en till: Visste ni att det från årsskiftet införts en särskild skatt på köp av aktier i bland annat Italien och Frankrike?

Nåja, nästa vecka kommer ett rejält skruvat inlägg om aktieportföljen.

47 kommentarer:

  1. Du är mycket duktig på att identifiera intressanta bolag, det är alltid stort nöje att besöka din blogg.

    Vet du något mer om vilka problem som eventuellt kan uppstå med skatteverket? Vilken omfattning och vilka konsekvenser pratar vi om?

    Och, som ett litet avslut, jag hoppas på att ni kommer att släppa en ny skiva snart också, förra skivan är mycket trevlig att lyssna på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, kul att höra!

      Det här svaret fick jag av Avanza:
      "Bakgrunden till att vi inte tillåter handel i Master Limited Partnerships (Limited Partnerships eller Limited Liability Company) är att avkastning från dessa bolag för obegränsat skattskyldiga delägare ska beskattas som inkomst av passiv näringsverksamhet enligt Skatteverket. I dagsläget saknar vi dessvärre en teknisk lösning för att hantera rapportering av detta. För ytterligare information om beskattning av Master Limited Partnerships hänvisar vi till Skatteverket."

      Får se om det kan bli någon ny skiva. Det är det där med tiden bara... svårt att hinna göra allt man vill.

      Radera
  2. I vanlig depå kan du få skatta 39,5% på utdelningarna i en MLP så vitt jag förstått. Det beror på bolagskonstruktionen. Amerikanarna betalar inte det då de gör avdrag för inköpet. Det räknas som "return on capital". Sådan skattekonstruktion har vi inte här.

    http://www.spartacusinvest.blogspot.se/2013/10/master-limited-partnerships.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för klargörande svar. Och jag borde ha läst din blogg noggrannare:-)

      Radera
  3. Ska man tolka inlägget om att det är bolagsformen som är dålig och inte kanske pipelinebolag i sig? Eftersom du nämner KMI som en ok kandidat att äga i ISK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bolagsformen det handlar om. Tycker inte att Kinder Morgan Inc är tillräckligt intressant, lite för höga skulder. Pipelinebolag i sig tycker jag är suveräna och därför är det trist att så många faller bort.

      Radera
    2. Bra och informativt inlägg, nu slipper jag göra den miss jag var påväg att göra beträffande pipelinebolag. Pipelinebolag lockar ju annars på grund av deras naturliga vallgrav. KMI föll också bort för mig på grund av hög skuldsättning.

      Anonym: KMI är skuldsatt både direkt och indirekt genom sina andelar i KMP och EDP. KMI har med andra ord lånat för att finansiera sina köp av andelar i KMP och EDP. De andelar man äger i respektive bolag består i sin tur av lån.
      Kan rekommendera bloggaren dividendmonks analys av KMI om du fortfarande är intresserad av bolaget :)

      Radera
    3. De har jättefina vallgravar så det är synd att merparten bolag går bort pga bolagskonstruktionen. Gjorde förresten lite sökningar på Pipelinebolag som inte var LP, MLP eller LLC men svårt att hitta något med hyfsat låga skulder.

      Ska förresten kika på dividendmonks analys.

      Radera
  4. Vill man handla OTC eller Pink Sheet aktier hos Avanza går det bra i en KF, jag har lagt telefonorder på aktie som handlas på PinkSheet och betalade minicourtage 98kr och kurs 6,534796 kr / US$ i slutet av augusti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, i KF går det bra med OTC och Pink Sheet. Tänkte mest att Avanza är de som generellt har minst antal undantag, i alla fall när det gäller ISK.

      Radera
  5. Ojdå, jag har EFC som verkar vara en llc i min KF... Inga problem att köpa den dock hos Nordnet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bevaka vad som händer med utdelningen. Och kolla kanske för säkerhets skull med Nordnet och/eller Skatteverket vad som gäller.

      Radera
  6. Tack för att du skriver om alla fallgropar som finns vid utlandshandel, uppskattas mycket! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det här var en sak som var lätt att missa tycker jag.

      Radera
  7. Det finns en ETF som investerar i denna typ av pipelinebolag,
    AMPL Alerian MLP ETF
    . Kanske ett sätt att komma förbi problemet? C:a 6 % utdelning, men inte helt billig.
    //V

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips. Vet inte om den funkar, men i så fall vore det en smidig lösning.

      Tyvärr är avgifterna åtminstone 0.85 % eller till och med 4.85 %? Blir inte klok på vilket: http://www.alerianmlp.com/amlp/documents/pdfs/amlp-fs-20131231.pdf

      Radera
    2. Håller med om att avgiften är dunkel. Enligt en annan källa ETFDB ska den vara 0,85 %. F ö finns det länk där till andra MLP-ETF:er där om du vill jämföra. Själv är jag spekulant på sikt, men den verkar lite dyr f.n.
      //V

      Radera
    3. 0,85 är lite dyrt redan det, så jag tror jag avstår nog. Men tack för bra tips!

      Ska försöka hitta någon annan utility, men det är svårt. Visst kan man även se bolag som Northwest Healthcare och tom Telia som "utility" men man kommer inte åt den superstarka vallgraven.

      Radera
  8. En ETF som Alerian MLP funkar, då får vi MLP:er och pipelinebolag indirekt via den börshandlade fonden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, då är det bara courtaget/avgifterna som är frågetecknet.

      Radera
  9. Hej Gustav,
    Senast du var ute efter utilities blev du dränkt av vatten tips, nu bjuder jag på lite gas,men med möjlighet att fly fältet med ett eget jetplan - vill ju inte att min favorit blogg skulle upphöra! Perusahaan Gas och Infratil Ltd är dagens fynd. Den första främst pga av sina starka siffror och sakliga värdering, den andra för att den är så udda med el,flygplatser och stadsbussar kryddat med en geografisk moat!.
    Sluta inte våga gå din egen väg och fortsätt med de både informativa och välformulerade inläggen!

    //P.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, håller mig fortfarande ovan ytan:-)

      De nya tipsen kan vara lätta att missförstå, det ena tycks härröra från Sydamerika (Peru sa han?) det andra kan framstå som barnsligt och Infantlilt.

      Men för att komma till saken. Båda bolagen är fina men Perusahaan går bort av ett simpelt skäl. Det går tyvärr inte att öppna deras årsredovisning. Visserligen vet väl alla investerare lika lite då, men det är ändå ett minimikrav. Men alla siffror ser fina ut, ovanligt bra för att vara en utlility, så jag lägger dem på bevakning och hoppas de får ordning på hemsidan.

      Infratil ser spännande ut. Bara det att de äger en flygplats är en stor konkurrensfördel. Även vattenkraft, energi och bussar etc. En fin mix helt enkelt. Möjligen är skuldsättningen för hög (2 i debt/equity) men här talar vi om rejält stabil verksamhet.

      Tack för alla bra kommentarer, det är det som gör bloggen:-)

      Radera
    2. Infratil ser mycket spännande ut i sin enorma tråkighet. :-)
      Jag kan nämna att nästa inlägg kommer att handla om Thailand, dess makroekonomi samt politik.
      Rullstolsinvesteraren

      Radera
    3. Hej igen Gustav,
      Trevligt att du gillade Infratil Ltd, och fick mig ett gott skratt igen - imponerad av hur du alltid lyckas vrida till en ordvits! Perusahaan kan faktiskt också vridas till "Peru - jag sågar" om du kan lite finska :).
      Men inget så bra att det inte kan bli bättre, eller hur? Därför presenterar jag nu den ultimata utmaningen till dig: Bank Pembangunan Daerah Jawa Barat dan Banten Tbk. är en indonesisk bank jag kollat lite på :)!
      Det att firmans namn inte ryms på ett visitkort utan anställda istället räcker över en toarulle är inget problem eftersom banken verkar både dela ut pengar, ha bra marginaler och hyfsade framtids utsikter.
      Väntar med spänning på en återkoppling!

      //P.

      @ Rullstolsinvesteraren
      Spännande med ett Thailandsinlägg!. Landet är, trots nu läget, en av mina favoriter i Asien mycket tackvare stabilt klimat beträffande politik och religion.
      Dessutom stor del ung och driftig befolkning med framtidstro dvs kommer skapa verksamheter att investera i.

      Radera
    4. Hej igen Gustav och Rullstolsinvesteraren,
      Lite seriösare ton denna gång jfr med gårdagens indonesiska bank....
      Kollade lite på gamla Thailands anteckningar och kom då ihåg ett företag som kunde intressera er, då ni gillade Infratil Ltd, nämligen Bangkok Transit System Corporation, BTSC. Har efter inledande fördröjningar och rekonstruktion vid finanskrisen nu börjat visa på riktigt bra siffror. Sitter dessutom på ett mycket långt kontrakt så här ser jag rejäl stabilitet.

      Lycka till i jakten på tråkigheter!

      //P

      Radera
    5. Tack för alla tips och kommentarer. Ska kommentera men är däckad av feber för tillfället. Det enda bolag jag skulle orka kommentera vore Glaxo Smith Kline (som står bakom Alvedon). Återkommer när jag är lite piggare!

      Radera
    6. Aj, aj låter inget bra. Tänkte säga det tidigare men avstod....det är inte hälsosamt att städa, man kan bli sjuk. Speciellt om du var för lätt klädd vid vårstädningen i januari;).
      Bästa tipset nu är att sätta sig vid brasan och tillämpa lite terminologi från pokervärden, "all in". Fast i ditt fall får vi ta "All-Ved-On", vi måste ju få rejäl fyr i kaminen.
      Krya på dig nu - väntar febrigt på ditt nästa inlägg!

      // P

      Radera
    7. Litet förtydligade gällande tidigare kommentar ang BTSC. Aktien som är listad är BTS Group Holdings i vilken BTSC bara utgör en del.
      // P

      Radera
    8. Haha, nu har jag gått all-in och käkat upp all vedon, så ingen finns kvar. Farligt att vårstäda som sagt:-)

      Banken var den ultimata utmaningen, men jag hittade åtminstone ett möjligt skämt som faktiskt är relevant. Nu har jag inte satt min fot på Indonesien, men hade jag kunnat förflytta mig i tanken till en kassaapparat i landet hade jag lär mig mycket om dom... (Daerah Jawa Barat = där jag var apparat). Inte bra, men ett försök att anta utmaningen.

      Spontant gillar jag också i min avtagande feberfrossa att tickern slutar på BR vilket också verkar avkylande. Mer än så klarar jag inte i nuvarande skick:-)

      Seriöst talat så har banken riktigt fina nyckeltal. Den ska undersökas, om inte annat så är jag väldigt nyfiken på hur deras namn förkortas i kundkontakterna. Annars pratar vi gigantiska telefonköer, vilket i och för sig kan vara en del av affärsiden om kunden står för räkningen.

      Ska kika in den andra också. Ironiskt nog har jag av misstag varit inne på den när jag skulle kika in svenska BTS Group men klickade fel :-)

      Radera
  10. Enligt erfarenhet gäller samma gäller också REIT bolag .

    Mvh,
    Frihetsfonden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Menar du att samma problematik även gäller för REITs? Jag frågade Avanza specifikt om det och det skulle inte vara några problem enligt dem. Det var just LP, MLP och LLC som var problemet.

      Vad blir problemet för dig och vilken bank har du? Vore trist om det skulle vara något strul med REITs också.

      Radera
    2. Ja nedanstående information fick jag från Nordnet förut när det var på tapeten för mig:

      "15 % förskottsinnehållning är standard för amerikanska bolag men så kallade partnerships/flow trough entities beskattas med 35 %. De kan vara REIT(fastighetsinvesteringsbolag), MLP(olja- och gasbranschen) mm. som beskattas enligt speciella beskattningsregler. "

      Radera
  11. 35% källskatt för Reits? Det kan inte stämma. Enligt min erfarenhet. Jag betalar 15% källskatt utav mina utdelningar från Realty Income som är att amerikanskt fastighetsbolag. REIT. Detsamma gäller för American Realty Capital. Jag använder Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svar, jag höll på att bli lite orolig där. Hade ändå kollat saken med Avanza innan.

      Radera
    2. Ok, tydligen ser Avanza och Nordnet olika på saken eftersom svaret ovan är direkt kopierat av svaret jag fick från Nordnet.

      Radera
  12. Det här borde man gå till botten med! Vem har rätt Avanza eller Nordnet? Det måste vara någon som har fel eftersom de skiljer sig så´diametralt från varandra. och det går inte att ha olika syn eller perspektiv på just en sådan sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Jag har börjat med att dubbelkolla med Avanza (vars svar dock var tydligt) och refererat till det här inlägget. Återkommer med svar, men skulle bli förvånad om något annat än 15% ska tillämpas enligt dem eftersom Christoffer har den praktiska erfarenheten.

      Radera
    2. Nu har jag i alla fall fått bekräftat att Avanza kör med 15%, och det gäller även den kanadensiska REITen.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  13. Det tas även ut en Xtra avgift vid utdelning från ADR:s eller vad de nu heter dvs utländska papper noterade i USA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det för avgift du råkat ut för? Jag har inte stött på det, men det är nog så att om det utdelande bolagets hemland har en högre utdelningsskatt och inte något avtal med USA så beskattas utdelningen hårdare än "vanliga" bolag i USA.

      Mvh,
      Frihetsfonden

      Radera
    2. Det är en någon slags avgift som tas ut t.ex. för Tescos ADR. Tror att det är något för själva hanteringen i form av ADR, så en liten del av utdelningen går bort i avgift. Inte kopplat till källskatten utan just ADR om jag förstått rätt.

      Angående den köpavgift jag pratar om i inlägget så är det FFT, en slags transaktionsskatt eller köpavgift. De exempel jag fick från Avanza (jag frågade) så är FTT i Italien = 0,12% på alla bolag, FTT i Frankrike = 0,20% på alla bolag över en viss storlek (idag c:a 100 bolag).

      Radera
  14. Problemet med LP och andra udda amerikanska bolagsformer är att ingen verkar veta vad som gäller, inte ens skattemyndigheterna. Innan detta är ordentligt utrett bör man nog akta sig för sådana bolag. Det bästa skulle väl vara om någon kunde få upp ett mål i Sveriges och USA:s högsta domstolar så att det fattas ett beslut i frågan. Rättsprocesser kan dock vara mycket dyra, så det får någon annan göra istället.

    Utländska skatter ska normalt kunna avräknas mot svensk skatt på utländsk inkomst. Det betyder t.ex. att utländsk källskatt på utdelningar normalt kan avräknas mot svensk skatt på utdelningar i utländska bolag. Betyder det att även de franska och italienska köpskatterna kan avräknas mot svensk skatt på utdelningar i utländska bolag?

    SvaraRadera
  15. Hej. Jag upptäckte att jag har ett bolag (BIP) som har LP på slutet, som jag inte betalat källskatt för utdelningarna på. Så jag ringde avanza & frågade vad det berodde på. Men de kunde inte ge nåt svar. Jag har ytterligare ett bolag, Apollo Management LLC, men därifrån har jag inte fått nån utdelning än. Kan det bli nån form av straffskatt i efterhand, eller vad bör man vara beredd på? Bör jag sälja dessa innehav? Min strategi är att köpa & behålla förutdelningar, så jag blir ju lite trött om jag måste byta ut dessa två bolag, som jag grävt ett tag för att hitta. Mvh 8e underverket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajdå, verkar lite förvirrande. Skulle nog fråga Avanza igen, men kanske sälja trots allt om inget tydligt svar. Har inte riktigt koll på vad som händer med skatten tyvärr. För att undvika problem kanske bäst att sälja även om det svider.

      Skulle önska att jag kunde svara bättre, möjligen har Skatteverket info också? Vilken kontotyp du har aktierna i spelar nog också roll för skatten, och utanför ISK/Kapitalförsäkring blir det skatt på försäljningen.

      Radera
    2. Jag har de aktierna i en KF. Min initiala försvarsmekanism skriker att behålla, för jobbet jag lagt ner för att hitta bolagen. =) Vad skulle kunna vara det värsta som kan hända? Jag kan väl inte bli återbetalningsskyldig för mer än vad utebliven källskatt torde bli? Och källskatten uppgår inte till några svindlande nivåer (än) om jag skulle behöva betala i efterhand. Ska ringa Avanza igen. Tack för dina råd. Det här tåls att fundera över.

      Radera
    3. I och med att det är en kapitalförsäkring så är det inte du som äger aktierna (formellt). Men det kan troligen ändå bli problem. Bäst vore med raka besked från Avanza i detta fall, särskilt med tanke på att de äger aktierna (!). Testa meddelandefunktionen så att det finns dokumenterat. Det oftast riktigt bra koll, men detta område är klurigt antar jag...

      Radera