söndag 9 februari 2014

Min laguppställning 2014 - del 1


Har kommit fram till att jag har väl många aktier. Max 20 är ett bra första steg. För att tänka nytt testar jag ett ovanligt grepp. Jag intar mig rollen som "coach" och tar ut en startelva helt enkelt. Vilka platsar? Vilka hamnar på bänken? Vilka har offensiva och defensiva kvaliteter? Har jag material för alla roller! Ska några spelare bort?

Det hela blir en serie i två delar där jag går igenom startelvan (11 platser) sedan bänkplatser (5) och reserver (4). Är medveten om att det är är ett minst sagt galet inlägg men då åtminstone jag själv är en fotbollsfanatiker så kan det vara kul med ett annorlunda perspektiv.

Man kan diskutera taktiken, jag kör med klassisk 4-4-2. Annars är ju en elva med enbart målisar extremt defensiv. Och man kan välja att bara satsa på de fem bästa, eller till och med sitta på läktaren om man tycker hela marknaden är övervärderad. Nåja, så här hade jag tänkt mig uppställningen för 2014...


Målvakt

Österrikiska posten
En säker sista utpost. Man vet vad man får. Kanske passerat zenit men de levererar verkligen. Står mest stilla men gör sitt jobb.

Här är jag ute efter extrem stabilitet och målisen ska vara ett ett supertråkigt val. Detta typ av bolag får bara inte gå med förlust och utdelningen ska vara extremt stabil.


Backar

Woolworths
Tar en mittbacksplats. Australiens "landslagsförsvarare" har aldrig en dålig dag. Defensiva kvaliteter kombineras med vissa offensiva räder. Lagkapten. Inte den längsta (medelhög direktavkastning) men otroligt följsam i sitt försvarsspel. Bra positionsspel (dvs marknadsposition).

Northwest Healhcare Reit
Tar något oväntat den andra mittbacksplatsen. Stor potential, trygg och stabil, dock ung och orutinerad (kort historik). Med sin höga direktavkastning vinner de alla höjddueller och kompenserar dåligt driv i steget (låg tillväxt) med starkt positionsspel. Blivande landslagsspelare?

H&M
Som klädkedja suktar H&M efter en plats i "kedjan" (dvs anfallet) men de offensiva kvaliteterna räcker bara till en ytterbacksplats. Tacklar de flesta problem fint men kan möjligen få svårt i närkamper med ärkerivalen Inditex. Tveksam dagsform (övervärderad?) men tar sig ändå hela vägen till startelvan.

Handelsbanken
Handelsbanken kniper den andra ytterbacksplatsen, mycket på grund av extrem rutin och höga prestationer under väldigt lång tid. Slår aldrig bort en passning och spelar med stor lokal närvaro. Vill dock till att de följer reglerna, för som bank kan man lätt bli utvisad (känslig för regleringar). 

Här är jag ute efter stora defensiva kvaliteter, dvs bolag som står emot konjunkturcyklerna och har bra positionsspel. Båda mittbackarna bör vara bra i luften (hög direktavkastning?). Möjligen är Handelsbanken en risk eftersom den typen av bolag lätt kan dra på sig gula kort?


Mittfältare

Coca Cola
Buffetts favoritspelare tar en central mittfältsroll. Har varit med länge och visar inga tecken på att tröttna. Omöjlig att flytta på och avväpnar alla motståndares attacker. Dess nyttighet har ifrågasatts men de har en rutin och spelförståelse som är svår att slå. En läskig motståndare att möta på alla sätt!
 
J&J
Bildar med Coca Cola ett samspelt innermittfält. Är allround på alla sätt. Navet på mittfältet, med rutin och spelförståelse, storlek och (finansiell) styrka. Tar stort defensivt ansvar och är även lagets läkare.

Clarksons
Seglar in på en yttermittfältsplats och hittar alltid stora ytor att operera på. Även lätt i steget (lågt capex) och flyter verkligen fram. Tveksam dagsform (övervärderad) och det finns bra kandidater på bänken.

eWork
eWork går oväntat in på andra yttermittfältsplatsen. Spelar visserligen med liten marginal men slår massor med kluriga passningar. Ung och lovande men kanske lite tunn. Nyrekryterad (ny i portföljen) men jag tror mycket på dem.

Här ska bolagen gärna vara mer allround och jag kräver mer av tillväxtmöjligheter. Innermittfältet är stabilt men yttrarna kanske lite väl tunna. Hade kunnat tänka mig Vitec eller Discovery på dessa platser men mer om det senare!


Anfallare, bänken och reserver?
Kommer i del 2. Ett försök till cliffhanger:-)


Synpunkter?
Vad tror ni om denna uppställning så långt? Vilka två tror ni tar de åtråvärda anfallsplatserna? Vilka hamnar på bänken och vilka blir reserver? Håll utkik efter nästa inlägg! Kvar att placera är: Beijer Alma, Discovery, Essanelle, Exxon, Famous Brands, Munich Re, Ridley, Skanska, Skåne-Möllan, Telia, Truworths och Vitec.

Och hur ser din laguppställning ut? Hur många spelare, och vilken formation?

63 kommentarer:

 1. Jag tycker att det känns som att det centrala mittfältet är namnkunnigt men tungrott. Jag hade nog rankat Vitec för en central mittfältsplats då de är främstående i flera nischområden vilket ger en defensiv trygghet samtidigt som man har bra tryck framåt via förvärv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ifrågasätta att centrala mittfältet kan vara lite "stabbigt", men jag tycker de hänger med. Vitec hade jag mycket gärna spelat men de är förstareserv, mycket på grund av att de kan riskera att åka på en smäll på sitt mäklarben. Avvaktar därför med dem, men frågan är om jag tänkte rätt.

   Radera
 2. Sätt upp skåne möllan till försäljning när transferfönstret öppnas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns risk att de bara blir reserver. En enkel åtgärd för portföljen är att stryka reserverna om jag ska ner till 16 spelare. Men 20 funkar också och då ska bara 1 bort.

   Överväger Skåne-Möllans framtid och frågan är om de verkligen klarar av (marginal)pressen. Eller om det bara var en riktigt dålig säsong senast.

   Radera
 3. Att likna investeringsverksamhet med fotboll måste väl nästan vara höjden av populistiskt dravel. Det finns absolut ingen legitim grund för liknelsens giltighet (att du gillar sport räknas inte). Om du spenderade hälften av tiden du lägger på pseudoanalyser som denna på att vidarebilda dig inom företagsekonomi och faktiskt sätta dig in i marknadssituation och finansiella rapporter vågar jag lova att du skulle sluta hoppa så mycket mellan bolag.

  Jag gillar din blogg (jag har ju trots allt gått in här frivilligt), men ibland saknas det lite insikt om vem inlägget egentligen hjälper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns andra värden här i livet än bokfört värde.

   Jag tyckte det var kul och att tvinga sig själv att tänka i irrationella banor bidrar till kreativt tänkande. Ett tips är t.ex. artikeln "Why bad ideas are a good idea" av Dix et. al. som visar varför det ibland är bra att tänka i dåliga analogier.

   I mitt fall var behållningen att jag började parametrisera mina aktieinnehav efter Defensiv (risk för fallande intäkter), "fart" (tillväxt), "potential" (hur mycket mer bolagen kan tjäna) och andra mer excentriska liknelser.

   Slutsatserna utifrån det är att jag har slut på rationella argument för att inte sälja Questerre och att jag helt och hållet missbedömde Formpipes egenskaper då jag köpte aktier bolaget, men fortfarande vill se hur det utvecklas efter köpet av Traen. I övrigt är jag nöjd med min portfölj och momentet med lagindelning fick mig även att beakta parametrarna på ett sådant sätt att jag känner att i princip alla mina innehav har både potential (alla utom BP) och vad jag bedömer som defensiva egenskaper (alla utom Doro och Questerre) men att tillväxten skiljer sig kraftigt åt mellan bolagen.

   Radera
  2. Tack Aktieingenjören, det var just så jag menade.

   Till Anonym ska jag säga att jag ändå tar åt mig av kritiken, mer riktiga bolagsanalyser (och mindre populistiskt dravel) ska komma. Däremot så får du ge dig till tåls, det kommer ett likande inlägg nästa vecka.

   Radera
  3. Haha, skönt med lite humor ibland... Vad blir nästa steg "vilken fotbollspelare har flest likheter med det aktieinnehav du har på varje position"?

   Radera
  4. Ja, rent hypotetiskt skulle man kunna översätta bolagens egenskaper till fotbollsegenskaper rakt av. Och då ligger spelarprofiler nära. Men någonstans där (eller ja, egentligen långt innan) så har det hela gått lite för långt:-)

   Radera
  5. Nej Gustav! Lyssna inte på gnällspiken "anonym". Det här är kul, intressant och faktiskt viktigt för att man ska tänka till vad som behövs i ett lag eller en aktieportfölj för att den ska bli komplett. Därför tycker jag gott att du kan fortsätta med fotbollsanalogin och göra just såna spelarprofiler på bolagen. Det är inte alls att gå för långt, tycker i alla fall jag.

   Radera
 4. Personligen är jag väl mer lagd åt en modern och fartfylld fotboll där även defensiva spelare har en viktig roll i anfallsspelet. Vissa rekryteringar har väl fallerat i defensiven (Formpipe Software och Questerre) men truppen är tunn. Vilket innebär att till och med den gamla veteranen Riksbyggen Bospar som köptes in av föregående tränare får en plats i startelvan.

  ----------------------Doro------------------------
  -----------------------------------------------------
  ------Formpipe----Vitec----Diadrom Holding
  -----------------------------------------------------
  ---Riksbyggen Bospar-----BankNordik----
  ------------------------------------------------------
  --Atea--------BP-----Millicom----Questerre--
  -------------------Beijer Alma------------------

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite mer offensivt här ser jag. Bospar och BankNordik hittar nog varandra väl. Tydligt med offensiva mittfältare som alla tre känns konsekventa.

   Däremot lite svajig (cyklisk) målis? Och inte så mycket internationell erfarenhet generellt förutom BP. Questerrre för svag i defensiven och ska nog bort. Doro bra på topp, supersnabb tillväxt.

   Men allt sammantaget en mycket fin elva om Questerre byts ut.

   Radera
 5. Rolig liknelse :-). Som defensiv investerare kör jag med en 5-4-1 såklart

  Målvakt:
  Lundbergföretagen, defensivare blir det inte

  Backlinjen (vänster till höger):
  Walmart - Industrivärden - Investor - Maersk - J&J, knappast fartfyllt men stabilt

  Mittfältet (vänster till höger):
  Sampo - Handelsbanken - H&M - Swedbank, SHB/HM drar tungt lass, yttrarna lite kvickare

  Ensam i anfallet:
  Bonheur, det enda som kunde kallas för offensivt

  Avbytare:
  Castellum, platsar nästan överallt i laget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket fin elva!

   Till att börja med känns Lundbergs som ett riktigt bra målvaktsalternativ, tråkigare blir det inte.

   Industrivärden och Investor som del av ett mittlås är genialt.

   Enda frågetecknen är väl om Maersk är lite seg i vändningarna, och om Swedbank och Handelsbanken springer på samma bollar. Inte heller är Bonheur någon utpräglad anfallare, men det är detaljer. Fin elva som sagt och det är en stabil inhoppare på bänken.

   Radera
 6. Made my day ! kul inlägg. Investmentbolag för mig på mittfältet, Industrivärdenvärden och Öresund. Dessa kan spela både defensivt och en smula offensivt. Ser fram emot dina strikers nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:-)

   Investmentbolagen kan nog med fördel placeras varsomhelst, de är så mångsidiga.

   Radera
 7. Kul inlägg, jag skall ta mig en funderare kring mina egna innehav i liknande termer.

  SvaraRadera
 8. McD och PG skulle kanske platsa, men jag kan avslöja att ett bolag som påminner om McD i alla fall kommer med:-)

  SvaraRadera
 9. Är inte den bästa aktien den som klarar alla positioner bra? :-)
  Offensivt som defensivt.

  Skämt åsido det finns ju inte riktigt en sådan aktie

  Hoppas nu ingen kommer att övervärdera din laguppställning. Det är risk att du bli besviken :-)

  Jag skulle sätta fortum och nästan vilket fastighetsbolag som helst som defensivt. Som aktiestinsen troligen skulle säga - vi behöver bo någonstans oavsett konjunktur. Även om allt går åt helvete så står fastigheten kvar på sin position

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortum är jag lite kluven till, de är så "sega i steget" på grund av allt underhållscapex. Men en defensiv position är de i och för sig en kandidat för. Sen har jag lite ryss-skräck också.

   Fastigheter har jag plockat upp en kanadensare som mittback, men man kan tänka sig fler. Ett bolag som Castellum eller varför inte Wallenstam eller Lundbergs är defensiva pjäser som heter duga.

   Radera
  2. Har tänkt i liknande banor vad gäller fortum och börjat jämföra med hafslund. Men steget är stort till hafslund. Litar inte på ledningen sedan deras misslyckade investering i REC. Tycker det är övervägande positivt med Fortum. Hyfsad värdering och hyfsad direktavkastning. Vissa av fastighetsbolagen känns lite högre värderat idag men är bra på längre sikt. Idag skulle jag säga fabege och atrium är bra val även om större fastighetsbolag kan kännas lite tråkigare på sikt. En annan branch som känns stabil som inte är särskilt svårt att förstå är daligvaruhandeln. Till anfallet letar jag efter stabila tillväxtbolag. Inga direkta chansningar. Det skulle kunna vara AB B som visserligen är ganska högt värderad i dag men brukar vara stark till slutet av en konjunktur. Ända till slutet av en match :-)

   Radera
  3. Angående Fortum har Lundaluppen skrivit om dem nyligen:http://lundaluppen.blogspot.se/2014/02/rapport-och-exit-fortum.html

   Radera
  4. Tack. Efter omröstning i Schweiz börjar man också fundera hur det kommer gå för ABB.
   Läste detta tidigare om ABB: http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/mindre-klyftor-oroar-abbchefen_8720230.svd

   Radera
 10. Skoj, jag tog ut elvan rakt från min senaste portfölj uppdatering. Bara de 11 största innehaven fick väljas och det blev en offensiv 3-4-3 uppställning kraftigt påverkad av min tidigare "spelfilosofi"..

  Målvakt:
  Fortum

  Backar:
  Orange - H&M - TeliaSonera

  Mittfältet:
  AuRico - Kesko - Silver Wheaton - Ratos

  Anfall:
  Avino - Endeavour Mining - Allana

  Ett lag som vet hur hawaiifotboll spelas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många juniorer (visst kallar man små gruvbolag det?) talar för orutin och svängiga resultat. Ett lag som går hur bra som helst i medgång, kanske lite tyngre i motgång dock:-)

   Gillar den offensiva uppställningen dock:-)

   Radera
  2. Två av anfallarna är juniorer ännu men de hoppas snart vara en av seniorerna :)

   Radera
 11. Hehe, vilken rolig ide! Även om jag inte kan så mycket om fotboll så har man iaf snappat upp ett och annat. Min egen laguppställning ser litet annorlunda ut. Jag bänkar Cefour eftersom de har två gukla kort och Mavshack eftersom jag behöver en riktig joker som kan komma ut på planen och röra om i grytan. Skånemöllan är just nu inte i form för att sig in i start elvan så att han får också sitta på bänken. Som målvakt sätter jag North west healthcare. Ett kanske otippat val men de är rätt tunga och snabba på att plocka ner bollar. det de har emot sig är bristande rutin. Som innerbackar sätter jag Industrivärden som ska ta en mer defensiv roll och Swedbank med ett mer offensivt ansvar. Som ytterbackar har jag Diös och Atriumljungberg. Mittfältare är Ratos och Marine harvest, med kvaerner och den otroligt vindsnabbe eolus på yttermittfältet. som forwards har jag tgsnopec samt telia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer också att bänka Skåne-Möllan, eller ja, tom ställa dem som reserv.

   Konsekvent med fastigheter på ytterbackarna, och vindsnabbe (!) Eolus på kanten går hem. Enda riktiga frågetecknet är om Telia är rätt positionerat på topp, men det defensiva jobbet ska i och för sig börja där också. Mavshack känns som en joker att slänga in:-)

   Radera
 12. Kul koncept. Får en att tänka efter lite vad man faktiskt har. Känns som det är väldigt tunt i försvaret för egen del samt få spelare. Får se om inte något fastighetsbolag hamnar på försvaret snart. Av curiosa, kunde du ha österikiska posten på ISK? Såg intressant nog att kolla lite mer på men gillar min ISK.

  Målvakt:
  Backar: TeliaSonera, Statoil, Softronic
  Mittfält: Bettson, Tele2, Protector
  Anfall: MRG, Awilco Drilling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Österrikiska Posten går att äga i ISK. Här är länk till Avanzas "utbud" vilka var klart bäst senast jag kollade: https://www.avanza.se/avanzabank/hem/konton/blanketter/isk/Placeringsreglemente_ISK.pdf

   Förresten, Awilco, vilken utdelning! Har du någon koll på om den är hållbar?

   Radera
  2. Ja den är minsann trevlig. Risken är väll att kontrakten kan brytas närsom men oljeindustrin verkar tuffa på och med låg belåning och starkt kassaflöde så delar de ut givmilt. De två riggarna de har, har kontrakt i 3-5 år redan bokat och klart. då det inte finns så många mid-range riggar (mer gynsamt att bygga deep-drill riggar). Närmsta 1-2 åren blir nog inga problem dock är jag smärre orolig för 5-10års perspektivet. 25 februari får vi veta mer. Fanns en del bra artiklar på seekingalpha men hittar dem inte nu.

   Radera
 13. Skåne-möllan känns lite Klas ingesson...

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en riktig grovjobbare kan man säga.

   Radera
 14. Helkul! :-)

  Även om fotboll är kul så är det faktiskt OS just nu, så jag presenterar istället min förstafemma i hockey:

  Målvakt: Nordjyske bank - Räddar ungefär 95 % men släpper igenom resterande 5 % (nedskrivningar av lån)
  Backar: Lollands bank och Banco Santander - en liten men stark som kompletteras av en stor men spelskicklig
  Center: Protector forsikring - vinner ungefär två av tre tekningar (rättsprocesser) och är riktigt målfarlig
  Ytterforwards: POSCO och BankNordik - Full fart framåt! Tränar och kör för fullt medan lagets andra ytterforwards fortfarande är på rehabilitering.

  Återkommer kanske med en startelva om något år :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den femman går inte av för hackor, och fina beskrivningar:-)

   Radera
 15. Snyggt och roligt skrivet. Kommer kanske kommenteras på onsdag..
  Egna uppställningen:

  Keeper:
  Coca-cola
  (Trygg utdelare under drygt 50år)

  Backar:
  Prospect Captial - Investor - McDonalds - Realty Income
  Offensiva ytterbackar(hög utdelning) med ett par stabila mittbackar(inte mycket som rör MCD och INVE)

  Mittfält:
  Swedbank - NCC - Telia - Kinder Morgan
  (Telia står för det defensiva med en liten mer offensiv NCC bredvid sig. Då Swedbank har svajat tidigare år hamnar dom nästan på bänken men med en hög utdelning så hamnar dom på höger yttermittfält. KMI en ny stjärna på utdelningshimlen hamnar till vänster)

  Anfall:
  Haldex - AT&T
  (Haldex har gått som tåget. Dock har T mer att bevisa genom ett ev köp av Vodafone samt en nedgång trots uppgång på USA-börsen)

  Mvh Aktienybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin elva!

   Haldex har ju alltid har en extra växel att lägga in. Och NCC är en spelare att bygga på:-) Själv har jag dock satt Telia på bänken pga dålig lagmoral, men de var nära elvan:-)

   Radera
 16. Kul tankesätt. finns det en sju-manna serie? jag får inte ihop ett lag annars.... sålde dessutom en spelare nyss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjumanna går nog lika bra, lite mer fokuserat bara. Five-a-side också ett alternativ.

   Radera
 17. Kul vinkling! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:-) Det blev som sagt ett skruvat inlägg.

   Radera
 18. Kul idé Gustav! Ger också bra inspiration till ett bättre helhetsgrepp om portföljen. Om man äger 10-20 aktier är det faktiskt givande att tänka på dem som ett lag där olika spelare kan ha olika kvaliteter.

  Mitt spelmaterial består av 13 spelare, vara två direkt hamnar på bänken. Det är RSA som är inblandad i ekonomiska oegentligheter (Irland), vilket tar bort fokus från spelet och storhetstiden som målgörare är definitivt förbi (sänker förmodligen utdelningen igen). Även SkåneMöllan, som tidigt haft alla förutsättningar, men verkar sakna ett inre driv, förmodligen för litet intag av nyttigt mjöl över tid. :-)

  Målvakt: NorthWest Healtcare Properties. Nytt och oprövat kort, men borde fungera bra i rollen (fastighetsbolag, dessutom dominerande inom hälsovårdsfastigheter i Canada).

  Backar:
  Österrikiska Posten, stabil spelare är bara förnamnet, kommer aldrig att göra nåt oväntat, (fri)markerar alla anfallare och tar bollen. Gör även en hel del mål (hög utdelning).
  Munich Re, också en trygg spelare som trots det lever ett högriskliv - men han kan hantera det. Visar även offensiva kvaliteter (hög utdelning och kursuppgång).
  TeliaSonera, en trygg spelare i alla fall på plan! Vid sidan av planen dock lite trassel, har visat sig ha umgänge med en del skumma element ;-).

  Mittfällt:
  JNJ, en riktig spelmaskin med lång erfarenhet, lagkapten.
  Skanska, riktigt bra på att bygga upp spelet och ger tjusiga inlägg.
  Swedbank, passar bäst i en ytterposition vänster mittfält, lite ojämn men en ständig löpare upp och ner på planen (volatil) och har visat sig på sistone vara en riktig målgörare (hög utdelning i vår).
  Prospect Capital, senaste förvärvet och därmed oprövad i truppen, tar högermittfällt trots dålig löpteknik (kursen ligger nog still), men skruvar in fina mål (hög och jämn utdelning).
  BP, får också spela mittfällt, smörjer hela laget med fina passningar, skjuter långa skott på mål (hög utdelning men kanske ojämn), känner fortfarande av sviterna efter en rejäl skallskada 2010, men har potential att bli något riktigt stort.

  Anfall:
  Famous Brands, kom från ingenstans och visade sig oväntat snabb (kraftig kursuppgång sedan -09) dessutom prickar han in mer och mer mål! (bra utdelningstillväxt).
  Ridley, liten kille som visade sig vara en riktig målmaskin (hög extra utdelning -13), men började samtidigt med ett nytt träningsupplägg som är mer fokuserat (sålt saltdelen). Och med privat tränare (amerikansk djurhanteringsfond), borde han få ännu mer blodsmak i munnen (rendering business). Kan ändå hamna på bänken snart.

  Peter  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, fin elva:-)
   Munich Re spelar så katastrofalt ibland att jag inte vågar starta med dem. Och Swedbank spelar nog till vänster med tanke på Anders Sundström mfl.
   Kan avslöja att en av anfallarna också tar plats i min elva.

   Radera
  2. Tänkte också att Swedbank får spela vänster ytter av mer politiska skäl :-).
   Men BP tror jag som sagt har mest potential i truppen, bara han får ordning på huvudvärken....

   Peter

   Radera
 19. Jadu, jag har placerat alla lagets 11 spelare i målet nu då jag ligger 100% i spiltan räntefond. Jag kommer inte att vinna några matcher, men förhoppningsvis mycket oavgjort, det får man också poäng för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Defensivt så det förslår, du lär inte släppa in något mål i alla fall (gå back):-)

   Radera
 20. Hej Gustav,

  När jag först såg detta inlägg så fick jag liknande tankar som Anonym vilket gjorde att jag inte läste vidare ditt inlägg. Det berodde inte på att jag misstrodde din intellektuella spänst utan mer på att det är så många som ska försöka sig på en spexig touch på något som de inte fullt ut behärskar.

  Jag har träffat flera konsulter och ledarskapsgurus i mitt jobb som ska försöka vara lustiga och moderna i sitt språk för att nå fram till åhörarna. Detta har inte fungerat! Deras kommentarer såsom:
  - Det gäller att släppa sargen...
  - Nu måste vi spela medan vi har tid på isen...
  - Spelet måste vara offensivt....
  - Vi ska se till att finnas på deras planhalva...
  - Tackling är inte ojust om domaren inte blåser av...

  Alla dessa kommentarer från experter som ska föreläsa om ledarskap, företagsoptimering mm. känns inte proffsiga av mig. De gör att jag slutar lyssna direkt. De får mig mer att tänka på den gamla sanningen som säger: De som kan gör - De andra lär ut!

  Jag valde ändå vid ett senare tillfälle att läsa färdigt din laguppställning och tycker att det tillslut var ett bra inlägg. Avvägning mellan humor och allvar, inte alls som tidigare nämnda självutnämnda proffs.Kul att det skapade en sådan kommentar-storm också. Många bra laguppställningar som skapar väl diversifierade portföljer.

  Jag blir sen imorgon till träffen då jag hade tänkt att gå på föreläsningen av 4020 på KTH mellan 17-19. Jag kommer direkt efteråt till Belgobaren. Ska bli kul!

  Mvh Björn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade inlägget till slut:-)

   Kommer ett liknande inlägg i närtid, men sedan ska jag bli mindre spexig även om det är en seriös underton som jag hoppas går fram.

   Radera
 21. Vad heter Österrikes posten aktie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oesterreichische Post är namnet. Köpte dem via telefonorder hos Avanza.

   Läs mer här:
   http://www.4-traders.com/OESTERREICHISCHE-POST-AG-6498682/financials/
   http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=POST:VIE

   Radera
 22. Bara älskar det här inlägget. Aktier är inget speciellt roligt intresse, det missuppfattas ofta till det negativa, det är ingen mening att ens diskutera och förklara för folk som har starka åsikter direkt utan att de kan något. Men att förklara det hela med fotbollstermer kanske kan få någon ny supporter att ge det en chans. Jag har alltid tyckt att du har mest humor och skriver roligast av alla inom aktier. Nu bor jag väldigt väldigt väldigt långt ifrån Stockholm, annars hade jag gärna besökt dig och de andra på de där träffarna på puben. Jag tror garanterat att vi hade haft mycket gemensamt hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, kul att höra:-)

   Har i alla fall försökt köra centralt ifall de med längre reseväg skulle ha vägarna förbi. Vore kul om du kunde komma förbi någon gång, det är ett trevligt gäng!

   Radera
 23. Ajaj, jag tror inte ditt lag är tillräckligt samspelt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det kan diskuteras. De flesta av "spelarna" snackar ju i och för sig engelska, möjligen österrikiska posten, så jag tror kommunikationen funkar hyggligt i alla fall. Märker att de allra flesta utländska aktier jag kollar på i alla fall är engelskspråkiga, tycker det lätt är för hög tröskel annars.

   Radera
 24. Genialiskt att likna portföljens bolag vid olika positioner. Det ger en enkel kontroll på portföljens fördelning oavsett om man är nybörjare eller anser sig vara mer kunnig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas att det var en nyttig tankeövning, spexigt men med en seriös underton!

   Radera
 25. Fantastiskt inlägg som skulle som verkligen gläder en finanskille med Offside som husbibel.

  Lite för många internationella aktier för att jag ska ha riktig koll och enligt mina hyfsat skruvade etik-regler så är både H&M och Coca Cola avstängda pga. konsumtions-doping.

  eWork är det enda bolaget jag har koll på och jag hade absolut inte haft med dem på plan som det ser ut nu. Börsens Johnny Rödlund, en ständig talang som aldrig riktigt blommar ut.

  Min elva skulle se ut så här i nuläget - 4-4-2:

  Målvakt:
  Axfood (Stabil och gör aldrig en dålig match)

  Backlinje:
  Vitrolife - Dignitana - SJR - Orexo
  (SJR håller ihop och levererar alltid. Digni står inför ett genombrott och kan kyla ner såväl nicktrötta skallar som hetsporrarna på ytterbacken. Dessutom är återväxten tryggad i laget )

  Mittfält:
  C-Rad - Nolato - NGS Group - Lammhults Design Group
  (Stabilt innermittfält som trots ett fantastiskt fjolår har framtiden för sig. Yttermittfältet oberäkneligt men kan hitta på precis vad som helst)

  Anfallare
  Elekta - Medivir
  (Elekta behåller sin plats med tvekan. Men bara dess närvaro drar på sig markering som gynnar den kaxiga uppstickaren som precis börjat blomma ut.)

  Avbytare
  Wildcat Silver (A) - Wise Group (MF) - Svedbergs (B) - Latour (MV)

  SvaraRadera
  Svar
  1. eWork - talangen som aldrig blommade ut? Vi får se, jag hoppas att de inte nått sitt "max" ännu.

   Fin elva även om jag inte har koll på alla. Möjligen lite tung på medicinteknik, som ibland kan de hamna i djupa formsvackor. Lammhults kan i alla fall "möblera om" ansiktet på motståndarna ifall de bråkar :-)

   Mer seriöst talat, ganska mycket orutin men hög potential. Hur står laget sig när de verkligen går emot (ras på börsen)? Enda jag skulle fundera på med reservation för att jag inte kan "spelarna" så väl.

   Radera
 26. Ja jag ser många paralleller mellan gamle Rödlund och eWork. Tror tyvärr storhetstiden är förbi för eWork och då har de knappt lyckats ta sig utanför landets gränser.
  Får hålla med om att det är lite tungt på Medtech och det är något som är under utvärdering även utanför planen. Laget kan slå alla på en bra dag men vi behöver jobba på att höja lägstanivån - diskussioner förs just nu med flertalet investmentbolag för at axla tränarrollen. Latour har sagt ja men vi är inte överens om villkoren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, Johnny Rödlund ja,... Vem vet hur det hade gått om han hade stannat i Sverige? Kanske stack han för tidigt? Får snarare hoppas att eWork är en Dan Sahlin eller någon annan late bloomer :-)

   Så länge de har störst "nätverk" och behåller sin ledande position är jag inte så pass orolig. Många utlandsproffs vänder hem igen efter misslyckade sejourer... jag tänker på att en hel del bolag har misslyckats i Danmark. I aktievärlden kan man förhoppningsvis vara landslagsspelare även om man bara spelar i Allsvenskan :-)

   Radera
 27. Tack för ett bra inlägg!

  Som mer av en nybörjare ställer jag upp ett korplag, ett sjumannalag. I mål står stabila Handelsbanken. Håller med om den politiska risken, men i övrigt pålitligt.

  Framför målvakten har jag ett tvåmannaförsvar. Där ingår Spiltan Aktiefond Småland. Rejäl tillverkningsindustri, lite Stefan Schwarz eller Jonas Thern - försök ta dig förbi det gänget! Bredvid finns Didner och Gerge Småbolagsfond, som har en god statistik.

  På mittfältet spelar HM - levererar helt OK passningar i match efter match -, veteranen Investor - också denna spelare är lite tråkig men pålitlig, samt Swedbank som känns lite osäker och som därför får springa på kanten.

  Längst upp, i anfallsposition, finns min enda utländske spelare, nyförvärvet Apple. Gör snygga mål och så, men är det inte en diva? Hur klarar spelaren motgångar?

  Funderar på att byta ut någon av spelarna mot IBM, som är billig nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin elva...eller sjua som sagt :-) Möjligen är en småbolagsfond lite väl offensiv för en mittbacksposition, men inte fel ändå.

   Och Apple, oprövad historik men mycket fin teknik på alla sätt.

   IBM...jag vet inte. Personligen tycker jag skuldsättningen är något hög. Men svårt att argumentera emot Buffett i och för sig.

   Radera