lördag 13 april 2013

Väljer du utländska aktier i ISK så får du lägre kommunalskatt



Tittade en extra vända på deklarationen för att se att allt stämde. För min ISK (investeringssparkonto) har en utländsk källskatt betalats förra året, och det var i brittiska Clarksons. Närmare bestämt drogs 10 procent från utdelningen. Detta ska jag få tillbaka i deklarationen nu.

Som tur är finns avdraget med, och den korrekta siffran återges, vilket jag kollat via mitt Avanza-konto. Dock fanns siffran inte dragen någonstans, dvs jag kan inte se att den faktiskt minskat min skatt. Lika bra att ringa skatteverket och fråga, informationen kunde jag inte hitta på webben!

Första samtalet gick sådär. Personen förstod nog inte vad utländsk källskatt var, trots att han var inne i min deklaration och tittade. Svaret blev, efter flera dubbelkollar och riktigt lång betänketid... att jag inte hade rätt att få avdraget, på grund av att jag hade underskott av kapital (?). Jag ifrågasatte detta då det faktiskt stod att avdrag gjorts, men jag ville ju bara förstå var, och blev kopplad vidare.

Nästa person kunde svara mycket bättre. Tydligen finns ingen egen post där man ser att utländska källskatten minskar totala skatten, utan den finns inbakat i kommunalskatten. Säg att jag har 32 procents kommunalskatt så blev resultatet av den beräkningen 31.99 typ på grund av att källskatten tydligen drogs där. Inte klockrent, men nu förstod jag i alla fall var avdraget hamnade i beräkningarna.

Så alla ni som undrar var den utländska källskatten dras (kanske är det inte så många, men ändå): Dubbelkolla beräkningen av kommunalskatten, där gömmer sig nämligen avdraget!

36 kommentarer:

  1. Tack för infon, själv var jag för lat för att kolla vart de 232:- som stod lite konstigt vänsterjusterat hade tagit vägen i beräkningen.

    Mvh
    Niklas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var väldigt nära att inte orka bry mig heller, men nyfikenheten tog över:-) Summan var riktigt låg i mitt fall också, men bra att veta till kommande år.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  2. Jag hade överskott av kapital och det fanns redovisat hur mycket jag betalt i källskatt men inget om att summan var avräknad. Tittar man på skatteuträkningen så ser man dock att skatt på inkomst av kapital är lite lägre än 30% av kapitalöverskottet (närmare bestämt så mycket som jag betalat i utländsk källskatt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, för dig så har avdraget hamnat på inkomst av kapital och inte kommunalskatt? Märkligt.

      För min del stod det längst bak i den korta papperssammanfattningen att avräkning för utländsk skatt har gjorts och beloppet.

      Radera
  3. Ah, intressant. Jag vill minnas att jag läste att om den utländska källskatten är förtryckt så är den dragen, jag fördjupade mig dock aldrig i exakt var den dras. Tack för info.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Och lycka till i jakten på tillväxtbolag.

      Radera
  4. Hade inga utländska utdelningar i år, så jag slapp problemet. Men ska jag då tolka det som att hela diskussion om att kräva tillbaka pengar från skatteverket etc ej gäller? Eller handlar det om skatteverken i de länder där källskatten drogs?

    Hälsningar,
    Joakim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan säga att få tillbaka källskatt för utländska aktier i ISK fungerar ganska smidigt. Skatteverket har fixat automatiken så att man - i alla fall för de flesta länder - inte behöver göra något själv. Innan tror jag det talades om att man skulle ta upp källskatt under "övriga uppgifter".

      Däremot var det inte så pedagogiskt vart själva avdraget hamnade.

      Hälsningar
      Gustav

      Radera
    2. f.d. Viktiga frågor14 april 2013 kl. 14:10

      Ja väldigt komiskt eftersom alla bloggare oroat sig och skrivit på forum i förväg m.m. under ett år och på nätet var det massa motsägelsefull information överallt och ingen info gick att hitta på Skatteverkets hemsida innan under året. Jag tänkte själv om det ska bli svårt kan det ju lika gärna ha kvar utländska innehaven i KF och köpa svenskt i ISK.

      Så kändes som en väldigt stor lättnad. Hade bara en utländsk aktie i ISK just för jag inte visste hur det skulle bli. Eftersom det blir bra kommer jag nu framöver göra alla nyinköp av allt i ISK. Kan till och med hända att jag på sikt kommer föra över pengar från KF oavsett om det på det viset blir dubbelbeskattning. På längre sikt om ISK fortsätter i den här formen tycker jag inte att KF har någon fördel.

      I ISK får du ha pengarna längre, slipper ha pengar varje kvartal inför dragningar hos Avanza, man direktäger, man slipper att tänka på om det ska ta 3-4 år tills Skatteverket och Avanza gör sina uppgörelser m.m.
      Så ledarsidan i Aktiespararen av Gösta senast stämde faktiskt att ISK är det bästa spararna haft på länge. Annat på t.ex. 60-talet i England med gigantiskt skattetryck osv. eller i Sverige för några år sedan med arv,förmögenhetsskatt o massa annat bökigt.

      Givetvis ska det finnas skatter i samhället. Men de ska vara rimliga, motiverade, lätta att förstå och ganska lika och rättvisa. Hade jag varit rik hade jag verkligen inte lagt ner någon möda på att ha kapital utomlands i skumma f.d. brittiska kolonier eller på någon paradisö utan ISK är ju riktigt smidigt även för storägare. Problemet är väl att de flesta storägarna är gamla och har inte ens KF utan vanligt aktie-konto och annat.

      Men för allmänheten blir det skönt att man nu kan säga att det är bäst med ISK oavsett om man väljer aktier, aktiefonder eller utländska aktier.

      Radera
    3. Håller med!

      Kör allt nysparande i ISK. Vissa aktier går inte att äga (bla. Sydafrikanska och Australiensiska) så de får vara i Kapitalförsäkringen.

      På det stora hela är ISK riktigt bra och imponerande att källskatteavdraget fungerade så smidigt, trots att det är första året.

      Enda problematiken är väl att du inte enbart kan ha utländska aktier med hög utdelning, då får du inte tillbaka hela källskatten. Men för de allra flesta är det inget problem, och man kan ju lägga en del utländska i Kapitalförsäkringen i så fall.

      Radera
    4. Tack för infon!

      I Australien är tydligen källskatten 15 %, men man kan inte ha australiska aktier i en ISK, då är istället KF ett alternativ. I KF,n miskar dock utdelningen med 15%, utan att man informeras om det. Efter ett par, tre år ska man få tillbaka utdelningen av Avanza, om man har tur...? Detta pga att Avanza äger aktierna, inte jag. (tror du skrev en del om detta i tidigare inlägg).

      Förstod inte följande riktigt om ISK, varför kan man inte i dessa fall få tillbaka hela källskatten?:

      "Enda problematiken är väl att du inte enbart kan ha utländska aktier med hög utdelning, då får du inte tillbaka hela källskatten. Men för de allra flesta är det inget problem, och man kan ju lägga en del utländska i Kapitalförsäkringen i så fall."

      C Gasell

      Radera
    5. Hej!

      Avräkning för utländsk källskatt kan endast göras upp till ett visst belopp. Följande står på Skatteverkets hemsida:

      "Den automatiska avräkningen av utländsk skatt på ett investeringssparkonto utgår från en av Skatteverket framräknad utländsk inkomst. Den framräknade inkomsten får dock inte överstiga schablonintäkten på kontot.

      Skatteverket räknar fram den utländska inkomsten på kontot eftersom denna inte framgår av kontrolluppgiften. Vid beräkningen utgår Skatteverket från den utländska skatt som redovisats på kontrolluppgiften och förutsätter att den utländska inkomsten är en utdelning där skatt tagits ut om 15 procent. Om den utländska skatten på kontrolluppgiften är t.ex. 1 000 kronor beräknas den utländska inkomsten på investeringssparkontot automatiskt till 6 667 kronor (1 000/0,15)."

      Med andra ord så får man inte avräkning för utländsk källskatt man betalat för den del av de utländska utdelningarna som överstiger schablonintäkten.

      När det gäller kapitalförsäkringar så finns även där ett spärrbelopp, men eftersom detta avser Avanza Pension så räknas alltså samtliga försäkringstagares innehav ihop och behandlas som en enda kund. Avanza Pension får sedan en sammanlagd avräkning som sedan fördelas ut till försäkringstagarna. Eftersom många av kunderna har få eller inga utländska utdelningar så har man större möjlighet att få tillbaka hela den utländska källskatten även om man endast har högutdelande utländska bolag i kapitalförsäkringen.

      Anledningen till att det tar ca 3 år att få tillbaka den utländska källskatten om man har en försäkring är att processen ser ut som följer:

      Utländsk källskatt som betalats under 2013 får Avanza Pension göra avräkning för mot den avkastningsskatt som betalas under 2014. Denna deklarerar man för år 2015, sedan behöver man vänta på att få slutskattebeskedet som kommer i slutet på året innan man kan påbörja eventuell återbetalning år 2016.

      /Daniel, Avanza Bank

      Radera
    6. Tack Avanza för klargörandet!

      Mvh
      Gustav

      Radera
  5. Jag bor i Danmark och råkade ut för dubbelavskattningsavtalet när jag fick min första utdelning. Läs mer om det på min blogg.
    /Aktieboom (http://aktieboom.wordpress.com/2013/04/13/utdelning-telia-och-dubbelbeskattningsavtal/)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för info! Låter krångligt, och man kan tycka att det borde fungera enklare än så inom Norden i alla fall.

      Radera
  6. Även jag har haft stor tro på skatteverket, men det finns ett liknade problem med utdelning från icke börsnoterade aktier.
    Euroclear drar automatiskt 30% på utdelningen men det skall vara 25% enligt reglerna.
    Skatteverket hade ingen aning om hur det visades eller kunde upptäckas för rättelse.
    Euroclear verkar inte bry sig....
    Rekomenderar blankett K 12(A)för de som har samma problem.
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset!

      Tänker du t.ex. på aktier från alternativa, eller är det egna aktiebolag etc?

      Skulle vara kul att få tag på onoterade aktier med utdelning, men det kanske är svårt...just för att de är onoterade? Går inte att ha i ISK heller tyvärr.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Spiltans alternativa aktiemarknad är nog tyvärr det bästa alternativet.

      Men ärligt talat, drar du in så mycket pengar att du börjar få slut på noterade svenska bolag? Jag valde uppenbarligen fel bransch... ;-)

      Edit: Efter att ha tittat på Alternativa aktiemarknaden är jag måttligt imponerad. Verkar mest vara förlustmaskiner, men Cinnober kanske är vettigt?

      Radera
    4. Vid en snabb titt verkar just Cinnober och Dala Energi se mest intressanta ut.

      Haha, inte alls så att jag börjar få slut på noterade bolag:-) Tänkte bara att onoterade ibland kan vara underanalyserade och att några klipp därför kan finnas.

      Radera
    5. Dala energi skulle jag nog inte ta i med tång. Med Mora kommun och Leksands kommun som delägare kan vad som helst hända. Dessutom är avkastningen lite väl låg på ett moget bolag.

      Radera
    6. Tack för varningen, då ska jag inte kika på dem!

      Radera
    7. Det här kan kanske bli av intresse:
      http://crowdcube.se/

      Byt till .com för att se den internationella sidan.

      Radera
    8. Tack för bra länk! Kollade in lite snabbt och det såg intressant ut.

      Radera
  7. Tänk på att om ni betalat mer än 15% i källskatt så behöver ni göra en egen beräkning under övriga upplysningar. Skatteverket beräknar beloppet ni skattat på baserat på 15%. Banco Santandar skattade jag t.ex. 21% för i min ISK hos Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, och då var det tyvärr inte så smidigt i alla situationer ändå.

      Här är en lista över källskatter, vet inte hur aktuell den är och Spanien saknas. Men 15 procent verkar i alla fall vanligast.

      Länk:
      https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=139583&commentPage=3&expanded=true

      Radera
    2. Bra länk!

      France Telecom är en annan aktie jag vet många suttit med. Där är det tom 30%!

      Radera
    3. Observera att det endast är tillåtet att begära avräkning på 15 % på aktierna. Du ska dessutom bara betala 15 % källskatt på franska och spanska aktier. Om det dras 21 % för Banco Santander och 30 % för France Telecom, ska du kräva tillbaka 6 %-enheter från Spanien och 15 %-enheter från Frankrike genom att skicka in någon blankett till de spanska och franska skatteverken. Krångligt och opraktiskt.

      Radera
    4. Ok, verkar krångligt. Och det blir väl så att de tjänar på att privatpersoner inte orkar göra denna procedur. Kanske skulle man bojkotta aktier från länder som trilskas på det sättet?

      Undrar förresten hur detta blir i en Kapitalförsäkring när banken äger aktierna och sköter detta? Avanza och Nordnet betalar ju i alla fall tillbaka utländsk källskatt.

      Radera
    5. Om man har en utländsk utdelning i en kapitalförsäkring som belastas med källskatt, är det banken som ska sköta allt. Dras 30 % fransk källskatt, ska banken ansöka om att få tillbaka 15 % från Frankrike (som sedan återlämnas till försäkringstagaren), medan 15 % ska avräknas i den svenska deklarationen (som några år senare återlämnas till försäkringstagaren). Vet inte om bankerna gör sig besväret att kontakta utländska skatteverk angående detta. Hela proceduren med att kontakta utländska skatteverk är onödigt jobbig och besvärlig, så många struntar nog i detta, framför allt om det bara är småsummor som står på spel.

      Radera
    6. Ojdå, kanske bäst att bojkotta franska aktier pga skattestrulet.

      Radera
  8. Tack för att du kollat upp detta - då slapp jag! :)

    SvaraRadera