söndag 13 januari 2013

Resultat 2012, något försenat


För 2012 så blev resultatet + 9 procent. Sämre än stockholmsindex, så jag är något besviken. Men sen borde jag ju jämföra mig med ett annat index då jag har så många utländska aktier. Resultatet ska också vägas mot risken. Skulle tro och hoppas att min portfölj står sig bättre vid en rejäl nedgång. På lång sikt så borde effekten av stigande utdelningar också märkas.


Besvikelser
  • Avanzas kursutveckling. Sämsta utvecklingen under året, och en sänkning av utdelningen till våren kan nog förväntas också.
  • Ratos kursutveckling. Som grädde på moset en kommunicerad utdelningssänkning.
  • Hm:s kursutveckling. Som största innehav hade det varit kul om den gått lite bättre. Inditex har ju gått som tåget, liksom Truworths (som jag har i portföljen).
  • Den starka svenska kronan som minskade värdet på alla utländska innehav. Några axplock: Sydafrikanska Randen har tappat 10 procent, Dollarn 5 procent, Euron 4 procent, om jag räknat rätt. Samtidigt har allt utländskt blivit billigare att köpa.


Positiva överraskningar
  • Famous Brands, Truworths och Discovery Holdings. Min afrikafond räddar helårsresultatet.
  • Österikiska posten och Munich Re, två sommarförvärv som stigit rejält.
  • En lite märklig detalj är att svenska aktierna gick typ kring nollan i kursutveckling, medan de utländska gick upp med 20 procent. Jag är alltså bättre på att välja utländska aktier än svenska, i alla fall i år! Eller ja, förra året menar jag. Drömmer jag om utlandet för mycket? Lite märkligt hur som helst.

Och några ord om det senaste köpet...
Jag sålde som bekant Ratos, som ju satsar på långsiktiga klipp genom att köpa upp onoterade bolag. Pengarna gick delvis till ett bolag som gör massor av "kortsiktiga klipp" hela tiden. Nämligen Essanelle på Frankfurtbörsen.

Tysklands största frisörkedja tycker jag låter som en rätt säker investering, förutsatt att värderingen inte är för högt uppsatt. Kanske kan man invända att jakten på udda bolag gått för långt, och att det nästan framstår som hårresande. Men verksamheten är lätt att fatta, utan att behöva "saxa" alltför mycket från årsredovisningar. En närmare beskrivning kommer snart!

14 kommentarer:

  1. Jag tycker inte att jakten på udda bolag kan gå för långt, mycket roligare att läsa om intressanta bolag som inte alla andra skriver om. Helt klart spännande och nyttigt att få lite nya idéer och om man väljer att investera eller inte är ju en annan sak. Även om man som jag föredrar stabila bolag med bra direktavkastning så tror jag ändå att det är bra att se sig omkring lite, det finns många lite mindre bolag med fantastiskt fin historik och som har stabila verksamheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, även fast det är udda och litet så kan det ju vara väldigt säkert. Om Sveriges största frisörkedja var noterad, eller svenska posten för den delen, så skulle jag överväga investering. Får duga med Essanelle och Österrikiska posten tills vidare :-)

      Har tänkt att även gå igenom några bolag som jag inte valt att investera i, t.ex. Royal DSM.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Finns det svenska frisörkedjor? Jag trodde att alla var små egenföretagare med max en salong var. Jag tycker det är intressant att frisöryrket kan drivas i kedjeform... Valet av frisör handlar ju enbart om hur bra den specifika frisören är. Den får ju ingen gratis av att vara franchiestagare så som man får i restaurangvärlden till exempel där man alltid vet vad för mat man får på en mcdonalads. Det tänket funkar ju inte för frisörer. Bara för att jag fick en snygg lugg senast jag var hos McFrisör i Malmö så betyder ju inte det att McFrisör i Stockholm kommer att kunna klippa en likadan? Och klipper sig gör man väll som regel alltid på samma ställe, nära hemmet eller arbetet. Hur ofta tar man en chansning på en ny frisör? Och hur ofta klipper man sig ute på resande fot?

      Men detta kanske är ett affärskoncept som kan införas i sverige också?

      /Rickard

      Radera
    3. Tror inte det finns några svenska motsvarigheter, i alla fall känner jag inte till några.

      Tycker mig ändå hitta några konkurrensfördelar, ska beskriva dem i inlägget. Ska ta med det tankar du för fram.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  2. Spinner vidare på mitt eget resonemang: Kan heller inte se varför jag, om jag hade varit frisör, skulle vilja sätta mitt rykte på spel beroende på vad andra frisörer/företagsledningen i kedjan gör?

    Så ett inlägg om vad för för / nackdelar en frisör får av att ansluta sig till en kedja relativt att köra solo? Samt vad för för / nackdelar jag som kund får av att gå till en kedjefrisör jämfört med att gå till lokal egen aktör? Har kedjekonceptet sånna fördelar att det lockar till sig dom bästa frisörerna? Eller kommer man bara lyckas anställa dom som inte klarar sig på egen hand?

    /Rickard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sett ur den enskilde frisörens perspektiv kan jag tänka mig att karriärmöjligheter kan vara en positiv sak (finns sådana i Essanelle). Också säkert lättare med skatteregler och administration, att slippa sköta allt själv.

      Men visst, total frihet kan var det som lockar frisörer.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Har funderat lite själv på saken och det är ju möjligt att man klarar att få ut fler "klipptimmar" ur varje frisör när dom slipper hålla på med bokföring, marknadsföring, varuinköp etc... På samma sätt så finns det ju förmodligen storskalefördelar i att köpa in större partier av varor och teckna kanske 50 hyreskontrakt med en stor hyresvärd istället för bara ett... Men frågan kvarstår ju: Om det är smart att driva frisörverksamhet i kedjeform, varför har vi inga frisörkedjor i Sverige?

      /Rickard

      Radera
    3. Finns tydligen en norsk kedja RAISE som genom Nikita Hair är störst i Sverige med 27 salonger. Det dom säger i ett pressmeddelande (problem med länkning pga svar genom Paddan) är att fördelen är stora träningsmöjligheter och jämn nivå på klippningarna. Ska beskriva fördelarna (och nackdelarna) mer i nästa inlägg!

      Mvh
      Gustav

      Radera
  3. Åh, dina ordvitsar är underbara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, och det lär komma fler! Bolag som Ridley och Essanelle är särskilt lätta att ordvitsa om (men det är inte därför jag köpt dem:-)

      Mvh
      Gustav

      Radera
  4. Tack för en intressant läsning som vanligt! Vart handlar du dina utländska aktier? Jag har ju själv läst om ditt skräckexempel för Nordea men när de gäller europeiska, dvs icke-nordiska, aktier så är de billigast. Tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör med Avanza som har bra courtage generellt. Tyvärr dyra på vissa marknader, som Storbrittanien, men Tyskland klarar de fint. Stor möjlighet att ha aktierna i ISK också.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  5. Hej Gustav!

    Tack för en bra blogg. Min afrikafond räddar helårsresultatet. Får jag fråga vilka de är? Tycker afrika är en spännande kontinent.

    Joachim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Bolagen är sydafrikanska Famous Brands, Discovery Holdings och Truworths, som tillsammans bildar en "afrikafond". Skulle jag öka i någon av dem dag skulle det vara Discovery och Truworths, Famous Brands ser något dyr ut.

      Har kikat på två andra afrikanska bolag, men courtage och avgifter gör det väldigt dyrt. De är Red star express (Nigeria) och Rea Vipingo (Kenya).

      Gustav

      Radera