söndag 19 februari 2012

Nordeas ISK utklassar Avanza och Nordnets?


I senaste inlägget om Truworths fick jag några bra kommentarer. Det visar sig t.ex. att man endast kan äga vissa utländska aktier i en ISK (Investeringssparkonto), nämligen de som handlas elektroniskt. För mig var detta en nyhet. I min enfald hade jag förväntat mig samma möjligheter som i en KF och att bankerna var rätt lika.

I korthet verkar principen vara att endast elektroniska orders går bra i en ISK. Behövs en telefonorder så får det bli kapitalförsäkring eller vanlig depå. Och här skiljer det sig åt.


Avanzas och Nordnets utbud
Hos Avanza kan man t.ex. i en ISK bara handla på:
 • Sverige
 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • USA (ej OTC och Pink Sheets)
 • Kanada (Toronto och Venture)
För Nordnet gäller i stort samma sak förutom att Kanada är lite sämre (bara Toronto TSX60) och Tysklands tillkommer (DAX30). De skriver också att "placeringsmöjligheterna kan utökas eller begränsas beroende på vad som vid var tid godkänns av Nordnet."

Min preliminära slutsats är då att aktier på t.ex. Londonbörsen, Madridbörsen eller Parisbörsen inte kan handlas i en ISK. Ingen Tesco, Viscofan eller L'Oreal i ISK-porföljen? Men där hade jag nog fel, förutom Londonbörsen!


Gammelbankens utbud
Det märkliga är att Nordea av alla banker skriver följande på sin hemsida:

"Vilka placeringar kan jag ha i mitt Investeringssparkonto? Du väljer själv hur du vill att din sparportfölj ska se ut och kan välja bland följande sparformer: Svenska, nordiska och utländska aktier på 21 marknader i 14 länder (min markering)."

 

De extra marknader det handlar om är:

 • Frankrike
 • Holland
 • Portugal
 • Belgien
 • Tyskland
 • Spanien
 • Italien
 • Schweiz

Inte trodde jag att en gammal storbank plötsligt skulle segla upp som den överlägset bästa ISK-kandidaten ifall du gillar utländska aktier. Märkligt! Ska nog motvilligt fundera en vända på Nordea, trots att jag egentligen är en helguten Avanzakund.

Till råga på allt verkar courtagen ganska rimliga också, se länken.

 

Länkar till deras ISK-utbud

Avanzas utbud

Nordnets utbud

Nordeas utbud


14 kommentarer:

 1. Det tycker jag att du ska göra! Använder själv Nordea till min aktiehandel och är väldigt nöjd. Gillar det fasta courtaget på 59kr (nordiska aktier), man vet vad man får.

  Jag handlar enbart med aktier. Vill man komplettera med fonder så tror jag dock utbudet på sådanna är väldigt begränsat mot vad man är van vid från Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, för aktier verkar Nordea riktigt bra! Fonderna brukar däremot vara dyra och inte slå index.

   Tyvärr verkar det inte gå att öppna kapitalförsäkring hos Nordea för aktieägande, så ska man äga aktier från t.ex. Storbritannien eller Sydafrika så får det bli i vanlig depå. Annars hade kapitalförsäkring + ISK hos Nordea varit ett smidigt alternativ för att samla allt i en bank.

   Radera
  2. Nordic Investment Portfolio Premium är en kapitalförsäkring som ger dig som Premiumkund möjlighet att investera i olika typer av enskilda värdepapper. Försäkringen tecknas med en engångspremie på minst 500 000 kronor.

   Handel
   I NIP Premium kan du handla i enskilda värdepapper som aktier, strukturerade placeringar, fonder och warranter. Handlar i försäkringen gör du enkelt själv på de inloggade sidorna i nätbanken eller via den bemannade aktiehandelstjänsten.

   Beskattning
   NIP är en kapitalförsäkring vilket innebär att inbetalda premier inte är avdragsgilla och att utfallande belopp är fria från kapitalbeskattning.

   I stället beskattas försäkringen i form av en schablonmässigt beräknad avkastningsskatt. Skatteunderlaget utgörs av försäkringens värde vid ingången av beskattningsåret multiplicerat med den genomsnittliga statslåneräntan under kalenderåret närmast före beskattningsåret. Skatteunderlaget beskattas sedan med 27 procent.

   Försäkringsgivare
   Försäkringsgivare är Nordea Life & Pensions Limited som ingår i Nordeakoncernen och har sitt säte på Isle of Man.

   Radera
  3. Tack för info. Lät intressant till att börja med och hade ju varit ett alternativ att samla allt hos Nordea, med deras omfattande ISK samt denna kapitalförsäkring. Problemet är engångsinsättningens storlek samt att den kostar 0,5 % i premieavgift och 0,8 % årligen (som jag antar att man inte får kvitta mot courtage).

   Radera
 2. Hej!
  Har själv haft diskussioner kring detta med Nordnet. Nordnets begränsning är inte om man kan handla elektroniskt eller ej. De har helt enkelt bara godkänt vissa listor i exvis USA. Varför får man inte svar på.

  Finns en mängd storbolag i USA som de ej accepterar då de enbart tar SP100/NDX100 bolag som godkända, dvs de 100 största bolagen. Det innebär för egen del att 50% av min depå ej kan flyttas över. Är besviken över Nordnets utbud vad gäller detta, då de alltid slår på trumman om "gammelbanken"..ironiskt ironiskt...

  Skall kika på Nordeas tjänst. Jag är inte främmande för att flytta allt då jag vill ha mitt sparande samlat i en ISK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! En såpass konstig begränsning av Nordnet borde de kunna motivera tycker jag. Hade också förväntat mig att Nordnet skulle kunna matcha gammalbanken bättre än Avanza.

   Avanzas nya VD har i en intervju i Privata affärer öppnat för att fler marknader ska bli tillgängliga elektroniskt. Jag frågade Avanza om saken som i alla fall gav ett snabbt och ärligt svar.

   "Hej Gustav,

   Tack för ditt meddelande och dina synpunkter.

   Det finns idéer om att vi ska erbjuda handel på fler börser och jag tror att det var detta som Martin, vår nya VD tidigare talade om. Dock så är det en relativt stor process som vi håller på att se över. Tills vidare har vi sagt att det endast är de aktier som vi har en marknadskoppling mot, som går att handla via internet, som går att ha på sin ISK. Om detta kommer kunna luckras upp i framtiden vågar jag dock inte svara på.

   Önskar dig en fortsatt bra dag!

   Med vänliga hälsningar
   Avanza Bank"

   Radera
 3. Jag har en KF hos Nordnet (en nordamerikansk utdelningsportfölj) och öppnade ISK där för att fortsätta i den när jag upptäckte begränsningarna. Mailade dem och de svarade att de ser över detta men att de inte kunde säga när och om de utökar utbudet.

  Så jag meddelade dem att jag flyttar till ISK hos Avanza som inte har index-begränsnigar (även om de inte har fullt utbud).

  Besviken på Nordnet - på KF och vanlig depå har man vad jag vet inga begränsningar m.a.p USA/Kanada. Men eftersom jag är utdelningsinvesterare och vill äga aktierna passar en ISK bäst.

  När ni byter - tala om varför så kanske det blir en ändring om tillräckligt många överger dåliga alternativ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, jag har varit på Avanza att de borde öka sitt utbud. I stort dock mycket mer nöjd med Avanza än jag var med Nordnet.

   Radera
 4. Hur ser det ut med detta nu ett halvår senare. Är fortfarande Nordea bäst eller har Avanza och Nordnet skärpt till sig? Vilket tycker du är det bästa idag om man vill ha ett ISK med möjlighet till så stor utländsk innehåll som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza är bäst idag (sorry för sent svar!)

   Mvh
   Gustav

   Radera
 5. Nordea är ju inte bäst. Om du tänker på avgiften så förlorar du stora summor på att ha pengarna hos Nordea. 0,8% årligen som bara försvinner i luften för att du har pengarna där. Det är gratis hos Avanza och Nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan jag skrev inlägget har Avanza utökat sitt utbud och är numera klart bäst.

   För ISK tar dock Nordea inte ut någon avgift, se länken:
   https://www.nordea.se/Privat/Sparande/Handla+och+placera/Investeringssparkonto/1451042.html?lnkID=d-box_se-ocksa_investeringssparkonto_10-05-2012

   Mvh
   Gustav

   Radera
 6. Men nu har Nordea en ISK utan någon årsavgift.

  SvaraRadera
 7. Man kan inte längre köpa från Londonbörsen på Nordea, dessutom har de inte mina favoritaktier i USA och Canada, men Avanza och Nordnet har.

  SvaraRadera