söndag 12 november 2017

Investera i mobilmaster?


Telekombolag är skenbart defensiva eftersom det röda kortet hänger alltid i luften. Det är synd, för mer användning av data är en megatrend som kan vara värd att fånga upp. Tänk om det finns ett sätt att nå sektorn utan stora risker? Kan företag som äger mobilmaster vara något? Tror det var Hernhags blogg eller Värdepappret som väckte tanken.

En intressant bransch?

Mobilmastbolagen står för nödvändig infrastruktur och kan liknas vid skalbara fastighetsbolag. Jag är övertygad om att bolagen har en "moat". Starka konkurrensfördelar finns i byteskostnader för kunderna, telekombolagen måste ju omlokalisera, och varje mast blir ett slags geografiskt monopol. En stor aktör får också en nätverkseffekt, eller åtminstone ett bättre nät, jämfört med en liten aktör.

Risker finns givetvis. Kan ny teknik göra masterna obsoleta? Tar fiber över? Är investeringsbehoven större och större från 3G, 4G och till 5G? Kommer det matchas av betalningsförmåga från kunderna (telekombolagen)? Kan operatörer dela på egna master och klåfingriga politiker kan reglera sönder vinsterna? Visst är frågetecknen många, men sektorn kan vara intressant ändå.

Exempel på bolag

Vad finns det för bolag då? I en slags first level of thinking, eller möjligen no level of thinking, börjar vi med Sverige och Telia? Äger de egna master? Ja, i och för sig. Men de är ett telkombolag så det var inte vad vi var ute efter nu.

Så raskt vidare till världens tredje största land till folkmängd (USA). i en second level of thinking, där vi hittar bolag. Eller snarare third level of thinking på grund av att du tittar på mastbolag och inte telekombolag. American Tower Corp (kurs 150 USD) och Crown Castle (kurs 113 USD) är vad man kan hitta här. De är vettiga bolag med tillväxt och goda ägarförhållanden, men också riktigt stora och välbevakade. Även om de är högst rationella investeringar passar de inte min strategi.

Vi går vidare till världens fjärde största land till folkmängd (Indonesien) i något slags forth level of thinking (eller snarare strange level of thinking). Där har vi ett globalt mid-cap som är deras lokala motsvarighet till American Tower. Vi kikar lite närmare på det istället!

Ett indonesiskt case: Sarana Menara Nusantara

Sarana Menara Nusantara (kurs 4000 IDR) är inte bara svårt att säga tio gånger i rad. Det är också Indonesiens största oberoende mobilmastbolag. Och ett rätt intressant case! Medan American Tower handlas till EV/ebita på 20 handlas Sarana Menara till 10. Skuldsättningen är väsentligt lägre. Data i Indonesien växer från en låg nivå vilket ger starkare strukturell tillväxt. Det finns också restriktioner för utländskt ägande av mark, vilket gynnar lokala bolag. Däremot så har en ändring i regleringen gjort att operatörer har tvingats tillåta andra på sina torn, vilket såklart är negativt för bolaget.

Här är bolagets hemsida, uppgifter på 4-traders och Financial Times. För mer info kan man kika på bolagets presentation. Jag vill särskilt peka på sid 5 som går igenom ökningen av datatrafiken och sid 11 för bolagets historik. Se även en analys av bolaget. Där är tex sid 3, 4 och 18 högintressanta. Och missa inte värderingstabellen, dock ej dagsaktuell, på sid 11, där man ser att Sanara Menara har en mindre mastig värdering.

Sen vet jag inte hur jämförbart bolaget är med de amerikanska. Men mer tillväxt, lägre skuldsättning och "halva priset" är ändå spännande. Kvaliteten på bolaget kan vara hög eftersom Grandeur Peak har köpt in sig. Det är ingen garanti på något sätt (se bara på LiveChat) men ändå en kvalitetsmarkör. Anledningen till att jag inte hittat Sarana Menara tidigare är att de har en viss skuldsättning, dock låg för branschen, och jag brukar titta på små bolag. Men starka lokala aktörer är ett genomgående tema.

Synpunkter?

Är mycket intresserad av synpunkter, och det som det kan koka ner till är
 • Är mobilmastbolag intressanta generellt? 
 • Hur stora är teknikriskerna (och andra risker) på sikt? 
 • Kan det indonesiska bolaget vara värt att att kika närmare på?

15 kommentarer:

 1. Inte ointressant, men investeringsbehoven lär öka mellan generationerna mobiltelefoni då räckvidden blir kortare och kortare. Och frågan är om man kan ta ut det av kunderna? Priskänsligheten är rätt så stor tänker jag. Sen är det ju negativt att regeringen verkar öppna upp för andra operatörer att komma i statliga telekoms nät =>färre torn behövs? Hade ett litet innehav där, som jag för övrigt sålde av just den anledningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det du tar upp är risker som inte heller är helt lätta att bedöma. Samtidigt är bolaget nog rätt likt American Tower ändå, så man skulle ju kunna kika på vad som händer där. Ändå troligen svårbedömt eftersom riskerna kan skilja sig åt. Så som det är nu avstår jag och tack för input!

   Radera
 2. Tjena Gustav,
  En intressant investering men riskfylld IMO. Jag har spanat på de amerikanska REITsen med den inriktningen tidigare. Jag tycker de är ett intressant case. Teknikutvecklingen kan medföra att mobilmaster inte längre behövs och även om det inte behöver vara digerdöden för de här bolagen är det ju en stor utmaning. Därför tänker jag att det kan vara en god ide att hålla nere sizen/storleken i väskan.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite kluven, jag tror det kan finnas något där, men hur mycket risk vågar man ta? De bolag jag köper brukar vara mindre teknikkänsliga generellt. Kan vara så att bolaget/bolagstypen passar en väl diversifierad portfölj bättre. Och då är de amerikanska också väsentligt lättare att köpa in. Tack för kommentar!

   Radera
 3. Jag var tidigare intresserad av Tower One Wireless som är på gång i sydamerika vet inte varför det rann ut i sanden och jag glömde bort den tills du skapade denne tråd.

  Hög risk vad jag förstod?

  http://www.toweronewireless.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte tittat på dem, men som du säger fokus på Sydamerika. Lite svår att få grepp om, hittar t.ex. inte den Kanadensiska noteringen på Financial Times och kommentarer saknas på Stockchase (men finns för American Tower: https://stockchase.com/company/view/66/0/American-Tower/AMT-N)

   Radera
  2. går kanske hitta något här http://www.stockhouse.com/companies/quote?symbol=c.to

   Tycker det finns gott om "risk" placeringar men vill minnas artikeln jag läste ansåg positionen bolaget försökte skapa sig i sydamerika kunde vara lönsam.

   Radera
 4. Finansnovis kom med en intressant länk via Twitter:
  https://www.gurufocus.com/news/269426/chuck-akre-comments-on-american-tower-corporation

  Branschen kan som sagt vara intressant och det är värt att notera att American Tower har en ganska stor och växande del av intäkterna utanför USA (ca 40% idag)

  SvaraRadera
 5. Vad sägs om Flexenclosure som man kan köpa via Pegroco? http://pegrocoinvest.com/sv/innehav/flexenclosure/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte kollat, men såg ju spännande ut, fick Aggreko-vibbar på det innehavet. Tyvärr är det väl bara preffen som är noterad i Pegroco?

   Äger för övrigt Pegroco (pref) i rese/renoveringsportföljen tillsammans med Northwest, Bonäsudden och UTG.

   Radera
 6. Du som gillar exotiska aktier. Vad tror du om Didner & Gerge Small & Microcap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar fonden skarpt. Finns med bland fonder jag bevakar noga: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/05/tre-fantastiska-fonder-och-nagra-till.html

   Fonden ingår också i "samboportföljen" där jag kämpar emot dem: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/10/samboportfoljen-upp-till-kamp.html

   Radera
  2. Intressant. Fonden ligger bakom index hitills iår. Men gillar deras strategi. Och roliga innehav.

   Radera
  3. Historiken är ändå väldigt fin över tid: http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00013NP8

   Radera
 7. Garanterade lån på bara 2%, kontakta Freemanloanfinance@Gmail.com och få din dag idag ..

  SvaraRadera