söndag 19 mars 2017

Kanada-uppdatering och gjorda affärer


Äger ett gäng kanadensiska aktier och det är mestadels munter läsning och utveckling. Nu har de flesta rapporterat så det blir kommentarer på det. Och jag har också gjort en del affärer i närtid.

Northwest Healtcare
Northwest Healthcare fortsätter i rätt riktning. Vinsten (AFFO) upp, utdelningsandel ned liksom skuldsättningen. Här är länk till rapporten, en presentation samt transcript.
  • Bolaget har fått ett lyft genom sammanslagningen och den nya ledningen. Här har vi en person som har en historik av att öka AFFO kvartal till kvartal. I den tidigare Internationella delen passade han på att höja utdelningen efter ett tag också. Han äger ca 1/3 av bolaget och har grundat det så rätt person på rätt plats är vad jag tror på.
  • Positivt är att kassaflödet är relativt starkt, se sid 59 i rapporten, vilket varit lite si och så med historiskt. Jag sticker ut hakan och hoppas på en utdelningshöjning inom 1-2 år, om de fortsätter i samma stil. De måste inte dela ut 90% av vinsten men en hög utdelningsandel är en en skattemässig fördel. 
  • Riskerna handlar om räntehöjningar, att någon hyresgäst skulle få problem. och att nya andelar inte blir fulltecknade pga lägre intresse, eller att de måste ge ut obligationer med hög ränta (då svårare att växa). Man kan diskutera det faktum att de ger ut nya andelar, för ofta är utspädning dåligt. Men för små bolag leder det till högre omsättning, och det är inte ovanligt att REIT:s växer på det här sättet.
Sammantaget så kan jag tänka mig att öka i Northwest.

Savaria
Savaria tuggar på fint. På helår steg vinsten med 20 procent och omsättningen med 25 procent. Utdelningen höjdes i höstas med 30 procent. Länk till sammanfattning och rapport.
  • Prognosen är P/E 25 för 2017, men på rullande 12 månader är P/E hela 37. Jag tror det är dumt att bara säga "högt P/E" och sedan sälja ett bolag som fortfarande kan vara en framtida vinnare. De är relativt ocykliska och växer snabbt och kan därför förtjäna en hög värdering. De har också pengar och finansiellt utrymme till att göra fler förvärv. 
  • Nordamerikas pensionärer är främsta målgruppen. Men nyligen kom en order från Kina på hissar/ramper till busstationer. Vore väldigt positivt om de fick in foten ännu mer där. 
  • Riskerna ligger i värdering, att ägarfamiljen säljer ut mer, och ett eventuellt generationsskifte i ledningen. Ägarfamiljen har minskat sitt innehav men äger fortfarande ca 40 procent.
Sammantaget kommer jag behålla Savaria, men ökar inte nu.

Logistec 
Logistec har inte rapporterat men kursen har inte rosat marknaden. Ser ändå potential i form av stabil hamnverksamhet och en "option" på stora ledningsreparationer i framtiden. Får återkomma efter rapport! (uppdatering, resultatet kom in i fredags kväll, se kommentarsfältet).

Decisive Dividend
Decisive Dividend drämde till med en utdelningshöjning på 20% innan rapport. Antingen är ledningen galen eller genialisk.
  • I bästa fall är bolaget rejäl undervärderat, i sämsta fall gäller rött flagg, Det jag reagerar på att nämner konservativ utdelningspolicy när direktavkastningen stiger till över 10% och debt/equity är över 1, och full täckning saknades i kassaflödet förra rapporten.
  • Ledningen gasar verkligen på och jag hoppas att de har täckning för det i rapporten som kommer i april och/eller att något mer fint bolagsköp också är på ingående. Min farhåga har varit utdelningens hållbarhet och så går de och höjer (!). Nog är det ett statement. Men alla statements är inte så lyckade, särskilt om man inte kan uppfatta vad som sägs (för att referera till Loreen). 
  • Decisive är jag kluven till pga högre risk än många andra bolag i portföljen. Men bolagen de köper är fantastiska och köpta till billiga multiplar. Tveksamheten gäller aktiestrukturen, kommunikationen och skuldsättningen. Men jag är positivt kluven, men beredd att byta fot beroende på hur nästa eller kommande rapporter kommer in.
Sammantaget är Decisive på bevakning inför kommande rapporter då nya beslut tas.

Gjorda affärer: Köpt mer tejp och sålt MTN
Här är det blandad kompott i de affärer jag gjort:
  • Jag minskade i eWork och Vitec. Tyvärr innan eWork rusade.
  • För pengarna ökade jag i tejpbolaget Ekadharma International. Fick i alla fall ta del av en viss rusning där. Tejpbolaget har gått upp 10-15 procent sedan mina köp, men mest intressant är att omsättningen de senaste dagarna varit extremt mycket högre än innan. Har inte hittat någon förklaring till det, i bästa fall är något positivt "på gång". t.ex. att en fond köper in sig. 
  • Jag har precis sålt av MTN. Förtjänar nog ett eget inlägg, men storbolag och telekom är något jag undviker i framtiden. Med tanke på tidigare misslyckanden i MTN skulle det inte förvåna om de positiva nyheterna nu haglar in. Men jag är rädd för två saker: (1) En ny jättebot från Nigeria och (2) Att ZAR försvagas. Valutan har stärkts rejält senast året mot SEK. och med uppemot 27% portföljandel i Sydafrika var en minskning inte fel. Jag behåller de två bolag jag tror på mest och har bäst historik. Hoppas på att Discovery/Famous Brands fortsätter leverera.

Sitter nu på en kassa efter försäljningen i MTN, Blir nog lite mer av Northwest Healthcare och kanske något nytt fint exotiskt. Återkommer med tankar!

Portföljandelarna är också uppdaterade. Några åsikter om portföljen, kanadensarna eller gjorda affärer?


19 kommentarer:

  1. För Northwest Healthcare, vad är vitsen med att ge ut nya aktier för att växa?

    /Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom REIT:s delar ut så mycket, vilket är skattegynnat, behöver de ofta ge t.ex. ge ut nya andelar eller obligationer för att få kapital för att växa.

      Allt handlar om vad de betalar för nytt kapital och hur de kan sysselsätta det. De gav ut nya obligationer till 5,25% ränta i december förra året. Och kan de sysselsätta pengarna bättre än så så blir det en plusaffär.

      Ska uppdatera inlägget så att det framgår att "nytryck" av andelar inte är enda alternativet.

      Länk:
      http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=235532&p=irol-newsArticle&ID=2228054

      Radera
  2. Tack för kommentaren om NWH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Ska nog sägas, om det inte framgått, att det mer är ett stabilt utdelningsbolag och högutdelare och inte ett renodlat tillväxtbolag.

      Högutdelare i portföljen är NWH, Decisive Dividend, Premier Marketing och i viss mån 8990 Holdings. Resten är tillväxtbolag.

      Radera
  3. Tack för uppdatering, blir minst sagt spännande att se vad kommande Decisives rapport innehåller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, håller med! Och man undrar också när nästa förvärv kommer.

      Radera
  4. Northwest börjar visa resultat, gillar att deras kassaflöde har utvecklats så fint! Sålde själv i somras just därför att jag tyckte att det såg lite skakigt ut på den fronten. Men bolaget finns på bevakningslistan, och i sambons lilla portfölj.

    Logistec finns ju även i min portfölj, och tror på den starkt. Men är inte övertygad om att det här kvartalet kommer att vara lysande. Tittar man t ex på Canadian Pacific (som kör på Montreal), så visade de sjunkande volymer i Q4. Men volymerna ökar nu under Q1!

    Decisive har en del att bevisa. Ska kolla in deras hq och brevlåda i Kelowna :-)

    Och klokt att sälja MTN!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar! Northwest bättrade på sitt kassaflöde vilket var trevligt. Logistec hoppas jag också på, på längre sikt, och infrastrukturtillgångar bör göra att nedsidan är begränsad. Det kluriga är hur väl vattenledningsbiten kommer att falla ut.

      Du får gärna rapportera om bolagen :-)

      Radera
  5. Vad är källskatten för canadensiska aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 15% dras av Avanza, har dem i Kapitalförsäkring, men det borde inte göra någon skillnad.

      Radera
    2. Sportcarl 15%

      Radera
  6. Det går inte att kommentera på "Exotisk utlandshandel i praktiken", så jag får skriva här istället.
    Hade man inte kunnat ha ett konto i en utländsk bank? Antingen en lokal bank i det land man har tänkt investera i, eller en utländsk bank där man har tillgång till många marknader? Eller är det bara att be om problem med skatteverket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom på felet nu! Det berodde på att vissa få svar av okänd anledning hamnar som skräppost (har inte observerat det innan, och är sällsynt).

      Som svar på din fråga. Går säkert att lösa, men känns som en nivå till av strul med att handla i utlandet. För min del är det smidigt att samla hos 1-2 svenska aktörer, helst en, och jag har därför inte undersökt det närmare.

      Radera
  7. Tack för genomgång!
    Jag mejlade Logistec för ett par veckor sedan för att få reda på när rapporten kunde väntas. Fick dock inget svar vilket jag tycker är dåligt i iofs sig, å andra sidan kanske den frågan är typ den vanligaste till bolag Nordamerika...;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, vid en närmare titt har resultatet faktiskt kommit för 2016 nu i fredags. Hade för mig att det var ett annat datum och glömt dubbelkolla. Kollar man på sedar.com så ser man det, samt på hemsidan.

      Se: http://www.logistec.com/wp-content/uploads/2017/03/Eannrpt_16.pdf
      och http://www.sedar.com/DisplayCompanyDocuments.do?lang=EN&issuerNo=00002556

      En snabb kommentar är väl "inget vidare". Samtidigt var det tre dåliga kvartal och ett något bättre q4 så man kan ju som positivt lagd hoppas på bättring framöver.

      Radera
  8. Ska som sagt bli spännande att läsa Decisives rapport, men vilken dag tror du den kommer då? Verkar inte vara så vanligt att bolagen i nordamerika jobbar med kalendrar...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget nytt på sedar.com eller hemsidan och jag hittar inget angett datum. Förra året kom rapporten in kring 15 april, så det lär nog dröja i år igen. Frågan är om man väntar på något gott. Vi får se.

      Radera
  9. Hur mycket skall man handla för i Indonesien,Canada med tanke på courtage ?
    skriv en nedregräns som du tycker är rimligt.
    Med vänlig hälsning Johnny

    SvaraRadera
    Svar
    1. För Kanada är nätmäklarna men även andra numera så pass billiga att det utan problem går att köpa för relativt små belopp. Där ser jag inte riktigt något problem.

      Men för Indonesien är det telefonorder och maxcourtage och då måste man gå upp i orderstorlek, hur mycket beror på vad man anser är rimligt courtage. Däremot kan man ju snegla på vad sådana exotiska fonder kostar per år för att få en uppfattning om rimliga kostnader (även om de är årliga).

      Radera