söndag 12 mars 2017

investera i pensionärer?


Äldre i väst och ökad medelklass i öst och syd är två investeringsteman jag inspireras av. Då kan det ju vara bra att fundera vad en pensionär gör. Vad händer med konsumtionen om man plötsligt får mycket mer tid över och förhoppningsvis har en ok pension? Går det att hitta "silverrävsbolag" på världens börser med massor av grå tillväxt?

En källa till statistik är Savarias rapport där man kan se att andelen 65 år och äldre i USA går från 12.8 procent av befolkningen 2011 till 18,7 procent 2025. Och globalt kan t.ex. Svensk försäkrings omvärldsrapport ge input, även om man blir rädd för tillväxten generellt.

Jag pratar förresten om riktiga pensionärer, inte snålbloggspensionärer, utan de som typiskt sett har grått eller obefintligt hår. Där finns den stora demografiska förändringen. Nu till några teman och bolag på det! Mycket tyskt som ni kommer märka, men det passar med det småtråkiga temat. Det man kan inspireras av är t.ex. fonder som Lancelot Camelot som drar det där med megatrender till en fin spets. Du hittar en genomgång av fonden i podden Fondredaktörn.

Anpassat boende
En pensionär vill väl bo, och ha det anpassat till sin livssituation. Brittiska McCarty & Stone är ett sätt att investera i fina seniorboenden. I Kanada finns också Chartwell Retirement Residences. Savaria är ett bo-kvar alternativ med sina villahissar, trapphissar och andra nödvändigheter. I Sverige kör väl Victoria parks livsstilsboenden, men jag tror det är en liten del?

Doro ska kanske nämnas med sina trygghetslarm. Jag gillar sektorn, idén och tanken, men Doro är förvånansvärt ryckigt på börsen vilket avskräcker och telefonidelen är jag inte såld på. Adderacare är ett annat svenskt alternativ. Men jag uppfattar inte direkt att de har någon "moat" eller satsar på områden med riktigt höga marginaler, men jag kan ha fel och är dåligt påläst. Attendo och Humana ska inte heller glömmas bort, vilket jag gjorde (uppdaterat).

Sjukvård och läkemedel
Tyvärr kommer väl sjukvård och mediciner uppta en hel del av tid och energi. Northwest Healthcare är mitt eget bet och de äger sjukvårdslokaler av olika slag världen över. Men det finns hur mycket som helst att gräva i. Giganten Johnson & Johnson lär väl gynnas och varför inte tyska Zeiss som sysslar med problem med ögon? Tobii kan kanske vara något? Ett särskilt sätt att investera i är sårvårdsbolag. Kollar på ett sådant case som jag ska skriva om.

Äldreresor
Om man inte är alltför sjuk så vill man väl komma iväg. Så UTG för de med stor plånbok, och tyska TUI-group för de med mindre? Reseförsäkringar känns givet också. Där finns t.ex. ERV som ägs av Munich Re och Gouda som ägs av Gjensidige.

Övrig konsumtion
Dricker man vin finns USA-noterade Concha Toro, Kanadensiska Andrew Peller och sydafrikanska Distell Group som alternativ. Se framtidsinvesteringen för inlägg om de första där du också hittar inlägg om Canadream. Utemat, bio och sånt då? Nja, inget särskilt med pensionärsstämpel finns såvitt jag vet.

Husdjur tror jag kan öka när man får mer tid över. När barnen är stora kanske det är dags för en liten hund eller katt (beroende på antalet barnbarn). Då tror jag tyska Zooplus kan vara en vinnare, högt värderat men de är något slags Amazon inom djurtillbehörsbranschen (heter den så, själv är jag allergisk?). Svenska Swedencare finns också men, nja, är inte helt lockad och Pedigree Pal har väl liknande produkter.

Träning kan kanske vara något, men hur investera i det? Och kan man få mer tid att bokstavligt se om sitt hus? Soffor, möbler (Ekornes), braskaminer (Decisive Dividend). är exempel på bolag. Dometics husbilsfokus, eller amerikanska Thors husbilar kan kanske locka de grå? Slutligen kan man fundera på fler teman som släktforskningsprogram, dataspel, och hushållsrobotar (Irobot?).

Synpunkter?
Vad tror du att en pensionär gör, eller gör mer av? Vilka bolag kan man hitta som inriktar sig mot sådana teman. Jag tror säkert det finns fler bra bolag än Savaria och Northwest Healthcare. Kom gärna med förslag och input!

25 kommentarer:

 1. Bra artikel detta. Jag har själv investerat i tex Doro av denna anledning, eller Northwest Healthcare properties REIT. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, de bolagen är tydligt inriktade på temat. Man undrar om det finns sådana man inte omedelbart tänker på som också gynnas lika starkt.

   Radera
 2. Framtidens pensionärer är i dagsläget lika obenägna att använda seniormobiler som Savarias trapphissar. När vi blir äldre förändras både våra fysiska och mentala förutsättningar. Doros affärsidé är att anpassa elektronisk utrustning för detta. I dagsläget är mobiltelefonerna störst men andra produkter tillkommer kontinuerligt och i slutändan tror jag dagens mobilhårdvara antingen byts ut eller blir en commodity som bär differentierad programvara.

  Oavsett vad som händer innebär det att ser finns en nisch för specialanpassade lösningar för äldre vilket är Doros gebit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inga produkter man tänker på innan behovet uppstår. Både Doro och Savaria är nog bolag som också kan anpassas, bredda sig och växa i sina nischer.

   Radera
 3. Om vi bortser från bolag där vi tvinga att acceptera det egna kroppsliga förfallet tycker jag att veterinärbranschen är intressant. Vår nya katt blev ormbiten för något år sedan och vi tog med katten till djursjukhuset.

  Netto var 8000 kr till djursjukhuset och en något minskas risk för leverskador för katten. Som djurägare med stor disponibel inkomst är det svårt att tacka nej när tjänsten finns.

  Jag får kolla AdderaCare igen men vill helst se en etablerad aktör till hygglig värdering och starka produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djurbranschen är jätteintressant och där har du "humaniseringen" av djur som en megatrend. Däremot är alternativen få när det kommer till börsbolag. Zoetis (USA) och Greencross (AU) är väl det jag hittat.

   Radera
 4. Hej,
  Precis som fonden Lancelot du refererade till är jag lite tveksam till läkemedelsbolag men är intresserad om det uppstår bra värdering(Det borde finnas fortsatt ökad risk för prispress framöver). Fonden äger Thermo Fisher som jag tycker är intressant men jag har istället valt att ta en bevakningsposition i ett annat liknande bolag Waters corp. Sedan är jag även förtjust i en del medicinteknikbolag (tex C.R.Bard eller Coloplast). Har även kikat på olika service bolag till hälsovårds-branschen tex IMS holdings, Quintiles eller Cognizant, NNIT etc.
  Inom husdjurs hälsovård finns Idexx som jag kikat på men värderingen är för extrem. Inom konsumtion är resebranschen intressant. Här finns tex Priceline, Amadeus, Marriott etc eller varför inte en underleverantör till flygindustrin. (Jag äger inte själv alla ovanstående bolag utan spånar bara lite på detta tema)
  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant spånande! Följer också fonden för att få uppslag på fina idéer. Ska kika in dina tankar här, har ingen spontan input på dem, men ska kolla upp!

   Radera
 5. Vänta så får de se...

  SvaraRadera
 6. Jag tror mer på djurrelaterat finns dock åtskilliga bara att googla pet stocks och fortsätta på den vägen. Boende för pensionärer och hjälpmedel till pensionärer tror jag på annars är väl problemet med pensionärer de nöjer sig med ganska liten konsumtion även om de har stålar?

  Ja lite djur biz aktier får man nog ta leta upp folk vräker stålar över sina raringar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djur är ett häftigt tema. Till viss del tar jag hänsyn till demografi (en skäl till att jag kollar i vissa länder) men man undrar ju hur djur-demografin ser ut? Där finns kanske rejäl tillväxt också :-)

   För pensionärsaktier får man nog mest satsa på den absolut nödvändiga konsumtionen, ligger något i det. Även om de har tid har de inte alltid pengar (tyvärr).

   Radera
 7. Intressant inlägg. Genom att följa med i demografins riktning kan även investeringar i länder med sjunkande eller stabil befolkning bli intressant.

  Humana och Attendo kan säkert vara vinnare på demografin, men är inte säker på att de är så stora vinnare som man kanske först kan tro. De är mycket beroende av kommunernas prislappar både på äldreboenden och hemtjänst, som nog lär pressas i takt med att den kommunala sektorn får det allt tuffare i ... Sen kan man ju i och för sig spekulera i om vi då också har en utveckling mot mer av privatfinansierad verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tillväxt kan finnas i länder med demografisk motvind, om man tittar på äldresektorn. Tror själv att Savaria och Nortwest Healthcare är bästa valen, även om regleringsrisker finns överallt. Privat sjukvård är jag närmast övertygad om att vi ser mer av, och där koller Nortwest förhoppningsvis med i bilden.

   Radera
 8. Intressant inlägg, har ju -som du vet - både NW och Savaria i portföljen, dessutom nu mina största innehav! :)
  Förutom ovanstående teman och fina förslag på bolag och branscher kanske äldres (deltids)arbete ochså kan vara ett tema? Tänker på att fler och fler äldre både kan och vill fortsätta jobba efter 65 (iaf i Sverige) och då kanske förmedlings- och även konsultbolag med äldre arbetskraft (redan?) är en nisch i sig. Vet dock inte om noterade bolag finns i den nischen och om i så fall konkurensfördelar kan finnas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tema! Svårt bara att hitta investeringsmöjligheter, kollat lite snabbt på veteranpoolen och hyr en pensionär, men hittar inget börsnoterat.

   Vi håller tummarna för Savaria och Northwest Healtcare!

   Radera
  2. Home Maid som jag analyserade här ett dotterbolag med pensionärer för rut arbete.

   Radera
  3. Just det, missade tyvärr det, tack för bra tips!

   Radera
 9. Kan rekommendera NGS eller dedicare, vårdbemmaning som ni säkert känner till, har själv jobbat extra inom äldrevården under många år och behovet av sjukskötare har bara ökat och ser inte direkt ut att minska.
  Åtskilliga gånger har jag arbetat och det har varit inhyrda sjukskötare, särskilt som det är lag på att det måste finnas sjukskötare på plats. Dvs är någon sjuk och du inte får in någon "ordinarie" är du tvungen att hyra in personal, du har inget val. Att det är mycket sjukskrivningar inom vården är inget nytt. Många kvinnliga sjuksystrar skaffar också barn (känns som alla kvinnliga sjuksystrar där jag jobbat skaffat barn om vartannat faktiskt) och då står arbetsgivaren med en person kort och kanske inte får in någon som är intresserad av ett kortare kontrakt.

  Nu har både dedicare och NGS stuckit iväg på sistone, men långsiktigt ser jag personligen dessa två som bra investeringar. My 2 cents

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Blir ju äldrevård indirekt eller tom direkt genom dem. Min invändning är att "moat" eventuellt kan vara svag samt att det kan bli kamp om personalen, vilket gör att de måste betala högre löner.

   Men ändå, de ser fina ut och de kan trots invändningarna (jag är
   Inte helt påläst) vara goda investeringar.

   Radera
  2. Dedicare är rejält mycket dyrare än NGS just nu (P/E 20ish mot P/E 13ish) men bättre positionerat inom sjuksköterskesegmentet som är hetast just nu och mer äldreinriktat. Starta ett eget bemanningsbolag med fokus på undersköterskor och assistenter kanske skulle vara något? =).

   Radera
 10. Har sniffat upp fler veterinärbolag och det verkar som att hela sektorn är stekhet om man ser till uppgångarna.

  AnimalCare Group som säljer produkter och tjänster för veterinärmottagningar: http://www.google.co.uk/finance?q=LON:ANCR&ei=Z7_LWMijFsjisAHGhL-oCg

  CVS Group som driver kliniker och diagnostikcenter:
  http://www.google.co.uk/finance?q=LON:CVSG&ei=d7_LWOm8GMfssAGkjqjoCw

  Premier Veterinary group som också driver veterinärkliniker samt service:
  http://www.google.co.uk/finance?q=LON:PVG&ei=r7_LWJGDGZDDsAGp06fQCA

  Tristel som tillverkar antiseptiska preparat för skydd mot antibiotikaresisten både hos människor och djur:
  http://www.google.co.uk/finance?cid=699892

  Benchmarks Holdings, holdingbolag för bolag inom djurhälsa samt veterinärverksamhet:
  http://www.google.co.uk/finance?q=LON%3ABMK&ei=kMDLWPCzKMzlsAHInaDwAg

  Dechra Pharmaceuticals som verkar vara en jätte inom veterinärläkemedel:
  http://www.google.co.uk/finance?q=LON:DPH&ei=r7_LWJGDGZDDsAGp06fQCA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen, ska kolla in! CVS och Tristel är bekanta, men ska sätta tänderna i resten!

   Radera
 11. Nu kanske det är något för sent att kommentera här men kolla in mitt blogginlägg om Sodexo. Jag vill mwna att det är i hög grad en "pensionärsinvestering", kanske till och med i dubbel mening om du förstår vad jag menar. :-) rullstolsinvesteraren.wordpress.com/2017/05/10/bonjour-le-france/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset och kul att du är tillbaka! Ska kolla in

   Radera