söndag 20 november 2016

Kryper ut ur skalet - det här är jag


Efter snart 5 år med bloggen kan det vara läge för förändringar. Jag tänkte faktiskt krypa ur skalet och vara öppen med vem jag är. Kanske är det till viss del redan känt då de som stött på mitt yrkes-jag nog vet vem jag är. Och på aktiepubarna är jag inte heller anonym. Nåja, shoot...

Jag som står bakom bloggen är Gustav Jonsson och jobbar som pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå, eller "Konsumenternas" i dagligt tal. Låter det bekant? Tja, bloggtätheten på arbetsplatsen är hög eftersom Stefan Thelenius är min kollega sedan en tid tillbaka. Jag har jobbat där ett antal år men på pensionsområdet ett drygt år.

Kika in på Konsumenternas
Kika gärna in på webbplatsen www.konsumenternas.se

Där kan man jämföra försäkringar, tjänstepensioner och bli klokare på att spara, låna och betala. Du hittar t.ex. poäng på hemförsäkringar och barnförsäkringar, vilket är unikt innehåll som kan ge en stor konsumentnytta. Pensionsguiden är också något som man inte heller får missa. Har du t.ex. koll på vad din tjänstepension kostar?

Jag skriver också på en jobb-blogg tillsammans med några andra. Snart också Stefan :) Följ gärna den. Följ även den här personen på twitter, det är mitt yrkesmässiga jag :-)

Öppenhet kan ha sina poänger?
Jag hoppas detta inte är någon big deal eller något negativt. Har ni frågor om försäkringar eller pensioner? Både mitt yrkes-jag och mitt aktie-jag står redo att diskutera med er, även om jobbrelaterade diskussioner gör sig bäst i jobbkanalerna. Sedan Stefan började har jag blivit ännu mer inspirerad till att gå ut med vem jag är.

Bloggen har förresten inget med min arbetsgivare att göra utan är enbart mina privata åsikter. Är också mindre excentrisk i mitt yrkesutövande än vad mina privata investeringar möjligen kan ge sken av.

Det var det. Hoppas ni inte blev besvikna. Lundaluppen-nedräkningen på Twitter hade kanske gett intrycket av att mer skulle hända. Hursomhelst så känns det bra att vara ute i ljuset. Än så länge i alla fall :-)

34 kommentarer:

 1. Kul att du och Stefan jobbar ihop! Måste vara trevligt med i alla fall en aktieintresserad kollega. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Många intressanta lunchdiskussioner. Finns till och med fler aktieintresserade, men vi är två som bloggar.

   Radera
 2. Hej Gustav!

  Det var väl inget att skämmas för det där? :)

  Jag tror faktiskt bloggarna mår bra av att vi är offentliga och jag tror anonymiteten är en för stor begränsning för bloggaren på lite sikt. Exempelvis om du vill medverka i debatt eller yttra dig kring pensioner.

  Jag kommer nog bli offentlig också här framöver, men vi har diskuterat problemet rätt mycket på bloggen och läsarna är skeptiska:

  http://onkeltomsstuga.se/2016/11/ska-jag-onkel-tom-kasta-slojan-vill-jag-forsvara-det-jag-skriver-har/

  Min blogg är delvis annorlunda än din, men svaren förvånar mig lite.

  BTW: Saknar du inte en blogg i blogglistan? :)

  /anon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funderat en hel del och kom fram till att offentligheten nog är bäst. Både fördelar och nackdelar, men just sedan jag började jobba med Stefan så blev jag verkligen inspirerad.

   Tack för länken! Läste diskussionen nu i din blogg och måste hålla med om att svaren förvånar något. Ska börja följa din blogg mer, till att börja med följer jag dig på Twitter nu (missat innan). Ska sen se över blogglistan, den är ganska spartansk i sin nuvarande utformning.

   Radera
  2. Tack! Ja, kommentarerna överraskade lite.

   Radera
 3. Aha, tyckte det var ovanligt mycket snack om exotiska investeringar i våra lunchsnack ;-)

  Om det är rätt att vara publik eller anonym kan man säkert ha olika åsikter om men jag förordar det första givet att man lever som man lär någorlunda.

  Du har varit mycket stöttande i min introduktion på byrån och besitter mycket visdom och kunskap inom pension och försäkringar utöver att vara en genomtrevlig person (gäller alla andra kollegor också).

  För de som undrar över varför du "bara" skriver ett inlägg i veckan på denna blogg skulle de bara veta hur mycket kvalitativ text du producerar i byråns namn.

  Hoppas det blir bra detta och ser fram emot fortsatt läsvärda inlägg här som där och våra lunchdiskussioner :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, du listade ganska tidigt ut vem jag var :-)

   Verkligen plus och minus men nu är tärningen kastad. Kul att höra de fina orden och jag skulle säga att de nästan ännu bättre passar in på dig själv, förutom introduktionen då :-)

   Radera
 4. Skönt att rådgivning flyttat från tråkiga banklokaler till bloggvärlden. Smidigt och lätt och inte så komplicerat behöver det vara heller med sunda råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggmediet har verkligen sina fördelar med lättheten att diskutera olika ämnen och frågeställningar, och få input från människor över hela Sverige (och världen).

   Radera
 5. Bra Gustav att du valt att vara offentlig, jag övervägde att vara anonym men valde också att vara offentlig. Jag bloggar om pengar, försäkringar, skatt och sparande och har bloggen Miss Moneypenny www.missmoneypenny.live
  Med vänlig hälsning,
  Cornelia Gustafzon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Har missat din blogg men ska kolla in den, och följer dig på Twitter nu också.

   Radera
 6. Kul!

  Det är roligt att få ett ansikte på personen bakom bloggen, och det adderar helt klart något till läsupplevelsen tycker jag.

  Du tillför mycket värde, och jag ser inte att det skulle förändras bara för att vi nu vet vem du är och hur du ser ut :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, förhoppningsvis är det något som kan förbättra läsupplevelsen. Ska försöka fortsätta att tillföra värde :-)

   Radera
 7. Själv tycker jag inte att det adderar något till läsupplevelsen att se en bloggare i närbild. När väl detta fotograferande börjar så är det rätt svårt att få stopp på det.

  Fast som alltid bloggaren och läsaren har ofta olika agendor vi kan ta två exempel från bloggosfären. Först bloggaren Cornucopia. Här handlar det mycket om att ha bloggen som en marknadsföringskanal för att sälja böcker. Man vill synas. Vid ett
  tillfälle handlade ett inslag om något som kallades Bakfyllesexuella looken. Enligt bloggaren skulle man ha lagom avsky i blicken. En författare bär alltid polotröja till kavajen aldrig skjorta. Kan vara bra att veta. Fanns en stor bild på Wilderäng där han poserade i motljus.

  Tar vi en blogg som Lundaluppen råder det motsatta förhållandet. Här är mystiken kring mannen så stor att det är nästan som rökelsen i templet. Alla skall få göra sig en egen bild av bloggaren. Skulle han bli offentlig skulle mycket av magin försvinna.

  Själv har jag inte läst en blogg där detta att komma ut ur gardroben tillfört något. Snarare tvärtom. Gootodix är ett skräckexempel.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan vara lugn, inga fler bilder är planerade och instagramkontot uteblir. Redan nästa vecka kommer bloggen återgå till det normala. Håll ut :-)

   Radera
 8. Välkommen ut i ljuset! (säger jag från mörkret :)

  SvaraRadera
 9. Trevligt! Själv behåller jag masken på ett tag till :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Mask på funkar också :-)

   Radera
  2. @Framtidsinvesteringen

   Skall du ta av dig masken så slå till ordentligt när du börjar. Inget halvdåligt Friskis och Svettis kort. Här är mitt förslag kalla ditt inlägg HÄRIFRÅN TILL EVIGHETEN. Jag föreslår att du sitter i någon brassestol på en strand i solnedgången. Givetvis iförd ett par snygga solglasögon. Sedan kan du berätta lite visionärt om vad du siktar på som ekonomiskt oberoende om några år.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Haha, ska komma ihåg det, tack för tips! :-)

   Radera
 10. @Finanstankar

  Först: Tycker du skriver verkligen bra. Jag har dock inte något större intresse av att se dig i närbild. Läsupplevelsen blir inte större för mig. Fast skall du slå mynt av ditt skrivande, och slå dig ihop med Kenny och Mossinger bör du absolut lägga in en bild.
  Ju större desto bättre.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 11. Välkommen ut ur garderoben! :-)

  SvaraRadera
 12. Jag tycker iaf att det kan vara kul att få ett ansikte på bloggaren ifråga om än bara för att stilla ens nyfikenheten. Säger jag som själv är anonym men som egentligen inte hade haft något problem med att vara offentlig.

  En grej jag har undrat angående att vara anonym kontra inte vara det, jag är inte i ett stadie (ännu ;) ) där jag är finansiellt oberoende och jag vet inte om jag hade velat att alla i min omkrets skulle få reda på detta då sambons sida är, hur ska man uttrycka det, inte direkt ekonomiskt sunt tänkande folk. Min rädsla är att trycket på min sambo att låna ut pengar till hennes familj hade blivit stor då att låna inom familjen nästan är en tradition.

  DividendMantra var inne på samma spår där folk helt plötsligt tog för givet att han skulle betala mer av notan osv vilket gjorde att han flyttade ifrån sin familj och bröt (?) kontakten med vissa.

  Det är väl därför jag är anonym, vill helt enkelt inte att min omgivning ska få reda på en dag att jag har det bra och att detta kan rubba balansen.

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, finns många aspekter på det. Har nog själv varit ganska öppen med mitt bloggande i privata kretsar, utan problem, och det här blir någon slags förlängning av det.

   Förstår helt och fullt i ditt fall om du är omgiven av hedonister som inte drar sig för att låna :)

   Radera
 13. Hade totalt missat detta och det kom som en nyhet. Fantastiskt roligt att ha ett ansikte på dig. Du är trots allt en av de förebilder jag haft när jag själv började.
  Vore kul att mötas upp på någon aktiepub någon gång framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Och hoppas du kan vara med på aktiepuben någon gång!

   Radera
 14. Även om identitet inte är avgörande för att jag skall läsa en blogg så är det trevligt när det dyker upp ett ansikte!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
 15. Nackdelen är att man gör sig till måltavla för olika personers syften. Men du har lite tur som är man och därmed slipper den skärv med dick-pics som en del damer råkar ut för. Hoppas det är gynnsamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, usch och fy, ibland undrar man hur folk beter sig. Man får hoppas att det kommer att vara god ton på den här och på andra bloggar, oavsett om skribenten nu är anonym eller inte.

   Radera