söndag 6 november 2016

Blandade rapporter från portföljbolagen


Nu i oktober/november har ett antal bolag hunnit att rapportera. Tänkte att det kunde vara något att gå igenom. Man ska kanske inte fokusera utvecklingen från kvartal till kvartal men de första nio månaderna, tillsammans med lite allmänna tankar kan kanske vara intressanta.

Rapporter

eWork
eWork rapporterade en ökad vinst för första 9 månaderna på dryga 10%. De upprepar sitt långsiktiga mål till 2020 att växa med 20% per år och 20-20-20-målet låter inte dumt. Kommentaren på Introduce är intressant. Positiva vibbar om utdelningen men mer tveksamheter kring det långsiktiga tillväxtmålet.

Frågan är hur rädd man ska vara för det cykliska även om det inte är på IT-konsultbolagsnivå. Jag behåller mitt innehav ungefär på den här nivån av portföljen. eWork är ett tillväxt- och utdelningscase.

Vitec
Vitec rapporterade en minskad vinst för de första 9 månaderna. Orsaken är bland annat engångskostnader och tapp på mäklardelen. Man får nog se det här som ett hack i kurvan medan andra verksamheter börjar kompensera för bortfallet på mäklardelen. Aldrig roligt med vinstminskningar men sett över längre tid är de en pålitlig vinst- och utdelningsmaskin. Även här finns intressanta kommentarer på Introduce.

Behåller mitt innehav på ungefär samma nivå. Tror fortfarande på dem som ett långsiktigt tillväxtcase.

Famous Brands
Famous Brands rapporterade halvårsresultat och växer som vanligt fint. Däremot ställer de in utdelningen för första gången någonsin. Men det är okey. De har också gjort sitt största förvärv någonsin, nämligen brittiska Gourmet Burger Kitchen. Och en kommentar/podd på det. Utdelningen ska förresten återupptas, men synd är det på den fina historiken.

Frågan är om tillväxten blir svårare nu (att utdelningen ställs in kan vara ett tecken på det). Samtidigt finns en jättemarknad kvar för dem att växa på. Och de har ett marketcap på dryga 1 miljard dollar, ungefär som Betsson och Avanza. Ingen klockren jämförelse men säger ändå någonting om potentialen.

MTN
MTN har lämnat en "trading uppdate" och tycks i alla fall inte gå sämre, och en nya VD:n börjar i mars vilket är än beräknat. De har också börjat återföra pengar från Iran. Däremot fortsatt politiska turer i Nigeria där de rapporterats ha fört ut pengar illegalt (vilket de nekar till). Se även transcript.

Jag behåller och hoppas på bättre utveckling under nya VD:n. Har en tanke om att behålla i två år om jag inte gjort en uppenbar felbedömning. Med facit i hand borde jag sålt när nyheten om jätteboten kom, det förändrade förutsättningarna, men nu vill jag ändå se vad som händer med nya ledningen. Mycket av problemen har sin grund i dålig ledning och riskkontroll.

Savaria
Savaria rapporterar en fantastisk tillväxt. För 9 månader är det upp 29 procent i försäljning och 26 procent i vinst per aktie. På kvartalsbasis är siffrorna ännu högre. Däremot är värderingen också smått fantastisk eller i alla fall ganska hög. Men om tillväxten håller i sig, vilket jag tror, så kommer de att växa in och förbi sin värdering, så hög kan vara "skenbart hög" om vinst, försäljning och marginaler ökar. Som det är nu är P/E 38 på årets vinst men 27 för 2017 och 22 för 2018 (på prognoser och exklusive förvärv).

Visst skulle man kunna minska efter en sådan uppgång. Men det är inte ett skäl i sig. För det första kommer fortsatt tillväxt driva ner värderingen. Jag skulle också tro att de gör fler förvärv. Jag ser det som ett "compoundingbolag" där jag gett mig tusan på att inte sälja en enda aktie. Litet bolag, marknadsledande, mycket bra tillväxt, och gynnad av en megatrend (demografi). Varje dag blir 10 000 personer nya pensionärer i Nordamerika.

Savaria ingår förresten tillsammans med Somero i gruppen "bolag med stor verksamhet i USA som är noterade i annat land" vilket lättare gör att amerikanska investerare kan missa det.

Matahari
Rapporten var sådär, vilket presentationen åskådliggör på ett tydligt sätt. Försäljningen minskade med 20% i Q3 men var upp 9% på 9 månader. Försämringen är inte så dramatiskt som det verkar utan det handlar om variationer för högtider. Men det är inte allt. De hade en miss i sortimentet (eller leveransen) och tappade några procent på det samt ett sämre konsument-sentiment. Nåja, det här är i grunden ett tillväxtbolag, och jag kan ta en ryckig utveckling på vägen. Se transcript från konferensen eller lyssna på den. Intressant om e-handelslösningar bland annat.

Indonesien är ett tillväxtland och jag tror på medelklass- och urbaniseringstemat. Fler köpcentrum = fler butiker och de är den ledande aktören. Jag är inte heller så unik i mitt ägande som man kan tro. Du äger också en andel via första AP-fonden! I'ts a long way to Matahari, men inte så lång som man tror :-)

Synpunkter?
Är det något du vill höra mer (eller mindre) om? Sticker något bolag ut?

För de sydafrikanske bolagen kan förresten den politiska utvecklingen i Sydafrika i påverka, åtminstone på kortare sikt. Kanske har Zuma gjort sitt tidigare än väntat. Besvärande rapporter har släppts och protester pågår för tillfället. Men frågan är hur mycket (mer) han hinner förstöra medan han ändå sitter kvar.

Har du några tankar om bolagen, eller något annat :-)

6 kommentarer:

 1. Överlag låter det ju som det gått rätt så bra! Savaria och Famous Brands är jag riktigt imponerad av. Sen har jag några som jag behöver titta lite närmare på. MTN är ju knepig, men det kan ju också finnas potential...

  Borde förresten också sammanfatta kvartalsrapporterna för mina :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest gott men även lite blandat kan man säga :-) Savaria och Famous Brands är riktigt spännande. Värdering och tillfällig växtvärk kan tala emot, men det finns väldigt starka trender bakom bolagens framgång och de är starka aktörer. MTN har potential men de har en tendens att fumla med bollen då och då...

   Vore kul att läsa om dina bolag!

   Radera
 2. Savaria hade varit nice att ha i portföljen :-)

  Trevlig genomgång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, Savaria är riktigt nice :-)

   Radera
 3. Som av en händelse ;-) råkar jag ha alla dessa innehav (utom Matahari) och kan säga att jag är mycket, mycket nöjd med det! Kommer heller inte sälja en enda aktie. Fick ångra bittert att jag minskade i Famous Brands efter en uppgång på 100%, nu är uppgången 220% för mig...
  Tänker så här nu (efter att ha hört Börspodden i onsdags) att man borde fokusera på att öka i svenska bolag ett tag, med verksamhet och försäljning i Sverige då kronan är nertryckt och borde gå upp igen. Är dyrt att köpa mer utländskt nu. Tror att nysparande gör sig bäst i Ework och Vitec som vi båda äger. Av andra bolag tänker jag på svenska fastighetsbolag (Castellum, som jag har men kanske för stora), byggbolag (NCC, JM?) och kanske något mindre som Fortnox?
  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara klokt att prioritera svenska köp, men svårt det där med valuta. Just de där tillväxtbolagen som är om inte unika så ovanliga tror jag man ska behålla. Bolag som Famous Brands och Savaria. Minskade för några år sen i Famous Brands... Vilket var dumt.

   Jag köper inte Castellum, tittar på mindre bolag, men fin historik där. Tittar på Fortnox och har ett inlägg på gång om dem. Har själv väl mycket i bygg/fastighet genom Northwest, Somero, 8990 Holdings och Bonösudden så inget jag letar särskilt efter.

   Radera