söndag 12 juni 2016

MTN-uppdatering och är telekom något att ha?


Sorgebarnet MTN har gjort en tillfällig (?) uppryckning. I fredags kom ett avtal med de Nigerianska myndigheterna om jätteböterna de åkt på. Avtalet innebär att de betalar ca 1,7 miljarder dollar, dvs 1/3 av den ursprungliga bötessumman på 5,2 miljarder dollar. Betalningen sker i omgångar över tre år. I pressmeddelandet talas även om en snar listning av den Nigerianska enheten vilket är intressant.

Böterna beror på att de var sena med att stänga av användare med kontantkort. Osäkerheten har släppt och jag förväntar mig en stabilare resa framöver. Sen ska man aldrig ropa hej fullt ut. Nigerias myndigheter har tidigare i förhandlingsprocessen skrivit "fel" på någon miljard, och skickade dagen efter ett krav på ett högre belopp. Det pågår också en utredning i Nigeria (se mitt i artikel) men jag förväntar mig dock att den här affären nu är helt avklarad.

Caset i MTN består?
MTN framstår som en aktie med mycket hög direktavkastning. Nuvarande nivå är kring 9 procent, men det kan nog bli en sänkning pga böterna. 4-traders prognossammanställning talar om dryga 6 procent men de kan kanske justeras upp nu när avtalet är klart? På 2017 års vinst förväntas P/E 10 och cirka 7 procents direktavkastning. Betalningsplanen på tre år bör göra att en chock-sänkning undviks och bolaget har en tradition av progressiva utdelningar.

Tillväxtmöjligheter finns också även om man kan räkna med en skakig resa. MTN är ett "spel" på fler användare i Afrika i allmänhet och i Nigeria i synnerhet. Iran är också ett spännande inslag. Ökad dataanvändning (nu dryga 20% av intäkterna) är det som kan dra på sikt. Fiberdragningar i Sydafrika och Nigeria likaså. Kruxet är att intäkten per användare för vanlig telefoni är på väg ner, även om de blir fler. Man håller på med digitala tjänster och äger t.ex. andelar i Africa Internet group.

Det som talar emot stabiliteten, förutom det politiska, är valutarisker. Aktien är noterad i sydafrikansk Rand som haft en negativ utveckling. Men MTN är diversifierade sett till intäkterna och Sydafrika står för knappa 30 procent av dem. Risken är snarare en devalvering i Nigeria. Om randen går ner mer än Nigerias Niara så ökar faktiskt vinsten (som räknas i Rand). MTN är därför något av en valutahedge till mina två övriga Sydafrikanska innehav, så länge inte Nigeria klappar ihop.

En bra sammanställning av risker och möjligheter finns i denna intressanta artikel med 10 okända fakta. Visste du t.ex. att 1 av 7 av användare använder data men de står för dryga 20% av vinsten?

Risker med telekom
Backar man ett steg så är telekom ganska riskfyllt trots defensiva egenskaper som stabil intjäning och hög utdelning. Det som spökar är framförallt korruptionsrisk och teknikrisk:
 • Korruptionsskandaler brukar oftare drabba telekombolag, vapenbolag och infrastrukturbolag än andra. Myndigheter ger dem tilldelning av tillstånd och kontrakt. Riskerna är svåra att komma ifrån som investerare men MTN borde lärt sig läxan.
 • Teknikrisken består i att det kan komma nya sätt "frikoppla" telekombolagen. Typ att Appleanvändare skickar meddelanden till varandra gratis, gratissamtal osv. Lösningen kan vara att ta mer betalt för data och vara en leverantör eller plattform för digitala tjänster. 
Telekombolag är alltså defensiva spelare som kan vara ojämna och vårdslösa. De har lätt att åka på gula och röda kort och kan tom bli avstängda. Det är problemet! De är som den där försvararen som man måste ha koll på och försöka lugna ner för att de inte ska bli utvisade.

Går vi till Arisaig Partners filosofi så undviker de helt råvaror, telekom, banker etc och hävdar (slentrianmässigt) att de är värdeförstörande över tid. Nu kanske det hittills stämmer med MTN men jag är ändå beredd att äga fler sektorer än konsumentvaror.

Synpunkter?
För att tala på Löfven-språk så har jag varit naiv i framlyftande av aktien och det har varit väldigt mycket käbbel i bolaget. MTN är en snudd på usel affär även om man fått en del utdelningar på vägen. Jag tänker se hur Carnegie Afrikafond gör, de sålde hälften i höstas. Egentligen är bolaget lite för stort för att passa min strategi, Elaka tungor kan väl säga att de jobbar mot att bli mindre, men nu efter avtalet är framtiden ljusare än på länge. Jag behåller nog tills vidare men ska lyssna in kommentarerna på inlägget.


Äger du något telekom-bolag? Kan MTN vara något att ha? Tror du på sektorn om man betraktar den som en utility (låg tillväxt, hög utdelning)? Vilket telekom-bolag är mest intressant? Ska man avstå sektorn helt?

23 kommentarer:

 1. En liten andel Telekom tycker jag är intressant och speciellt de som tillhandahåller bredbandstjänster och liknande.

  I min Telekom-"korg" har jag AT&T, Verizon samt Tele2 och dessa utgör ca 7-8% av portföljen totalt sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en lösning. Själv har jag ca 6% idag och det är enbart i MTN. Data och fiber, samt digitala tjänster och plattformar gör dem ändå ganska intressanta. Just data-biten i MTN hoppas jag kan vara något.

   Med diversifiering har du spridit riskerna vilket kanske är smart ifall någon av dem åker på en smäll. De tenderar att göra det lite då och då.

   Radera
 2. Jag har en liten post (dryga 2 procent) Tele2-aktier inköpta ganska nyligen. God direktavkastning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Telekom är helt klart något för utdelningsjägaren! Svårt bara hur man ska se på telekombolag på riktigt lång sikt.

   Radera
 3. Jag tycker att telekom känns som big pharma gjorde för några år sedan. Alla målade fan på väggen och värderingarna sjönk. Däremot har jag hållit mig i skinnet eftersom jag också försöker fokusera på bolag som ligger inom min strategi med små tillväxtbolag.

  Däremot äger jag fortfarande Millicom som verkar kunna realisera en hel del värden i Afrika nu. MTN har jag varit sugen på länge som du vet men det passar inte med min renodlingsprocess så jag har blandade känslor där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara lite AstraZeneka över dem? Egentligen passar väl inte MTN min renodling heller (för stort bolag) men jag behåller tillsvidare ändå. Tycker ändå det finns ett case, men jag kan ju ha fel.

   Millicom är något liknande. Där kan man säker se hur de kan kapitalisera på ökad dataanvändning också. Millicom verkar vara väldigt mycket Latinamerika och jag tror snäppet mer på Afrika, se http://www.marqts.com/companies/millicom (fin grafik på försäljningsområden)

   Radera
 4. Det pratas här om böter. I min värld låter det som konfiskation, eller för den delen som ren stöld. Jag tycker det är obegripligt att någon vill investera pengar i denna miljö.

  En bra övning att göra ibland är att tänka sig hela portföljen som såld. Man tittar på en hög med kontanter. Fråga: Skulle du i detta läge välja att investera i MTN?? Om svaret är nej varför behåller du då aktien?

  Fotbollshälsningar

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om ett lagbrott och de har visserligen stöd i att ta ut dessa böter. Men det blir orimliga konsekvenser då bötesbeloppet uppgick till dubbla årsvinsten för hela bolaget. Frågan är också hur svårt det var att söka upp/stoppa användandet av dessa kontantkort (som största aktör).

   I fotbollstermer så gjorde de en förseelse som normalt leder till gult kort men som kunde bli en säsongs avstängning. Nu är det nere på några matchers avstängning. Nigeria har tidigare varit slapphänt och låtit spelet fortgå, men har börjat efterleva (i överkant) och höjt nivån för vad som är tillåtet.

   Ska överväga mitt innehav i MTN. En renodling av strategin (=små marknadsledande bolag) innebär att de inte borde vara kvar. Jag vill ändå se utvecklingen efter att bötern nu är avklarad. Med risk för att få äta ut det tror jag att risken för nya böter etc kan vara lägre nu när de åkt på en sådan här näsbränna.

   Tar också emot kommentarer, har försökt beskriva "caset" och riskerna och ska också väga in vad som kommer fram i kommentarerna här.

   Radera
 5. @Gustav

  Här finns en politisk risk som heter duga. Blir lite som om en person skulle få 25000kr i böter för en felparkering. Att leva är ju som bekant bara att göra en sak istället för en annan.

  HM kan nu handlas för 250kr. En direktavkastning som börjar närma sig 4%. Ett fantastiskt företag som förtjänat sina sporrar på fältet. Om du hade att välja med en hög kontanter på bordet, vi tänker oss portföljen som såld. Vilken aktie skulle du köpa?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. God tankeövning! Är mest fokuserad på små bolag så jag skulle nog inte ha köpt någon av dem.

   Det som ändå lockar med MTN är dess goda utdelning samt att de är ett av få telekom-bolag som förmodat har goda tillväxtmöjligheter framför sig. Men som du tar upp finns risker och de är inte ett självklart val (och de är under översyn).

   Radera
 6. När det gäller just Nigeria har man där haft ett val för några månader sedan som tydligen har varit ett succeval enligt vår käre folkhälsoprofessor Rosling där en tidigare inte så bra ledning nu har ersatts av en mycket kompetent herre vid namn Muhammadi. Det kan vara förklaringen till den litet mera tuffa linjen från landets sida. Vad gäller telekom så är det en Utilitybransch idag och jag tror på branschen som sådan. Det kommer alltid att behövas någon som tekniskt kopplar samman människor och datorer. hur det sedan går till och vem som gör det samt hur man i slutändan får betalt för sina tjänster är den stora frågan idag. jag undrar ju till exempel om telia efter sina högtflygande planer kommer att kraschlanda som SAS gjorde efter Jan Carlzons imperiebyggande och bli ett lokalt matarbolag till de stora spelarna. Det är så mina tankar kan sammanfattas just nu vad gäller telekom och telia som ju är det bolag jag just nu har mest huvudbry om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som hände i Nigeria är en slags uppryckning i efterlevnad, även om det var i överkant. Det är en balans mellan att ha hårda lagar, efterleva dom, och skrämma bort investerare.

   Är lite kluven till telekom jag med. Men jag tror data, fiber och möjligen digitala tjänster kan vara en väg framåt. Dock är det inte en väg utan risker.

   Radera
 7. @Rullstolsinvesteraren

  Ger Telia dig huvudbry så sälj. Vinsten eller förlusten har du redan. Blir lite som med MTN är man inte nöjd så är det aldrig fel att ställa sig vi sidan av ett tag.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 8. Hej Gustav, för min del är det nog regleringsrisken och korruptionsrisken inom just telekom(finns flera exempel på detta) som jag tycker är för hög på flera tillväxtmarknader. Jag förstår däremot caset med MTN som en långsiktig investering mot Afrikas växande medelklass. Afrika kommer stå för en stor del av världens befolkningsökning fram till 2050. Personligen sneglar jag istället på ett bolag som PZ Cusson som ett spel på Nigeria om värderingen kommer ner lite. (Trots att det är Brittiskt så är deras största marknad Nigeria) Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har PZ Cussons på bevakning och de är väl ett innehav hos Arisaig-Partners tror jag. Ett alternativt "spel" på Afrikas medelklass och lite säkrare varor. Däremot tycker jag tillväxten är för svag historiskt och värderingen för hög för att jag ska bli riktigt lockad.

   Radera
 9. Är det något speciellt med afrika och dig; besitter du ingående kunskaper om lagar, regelefterlevnad och afrikansk kultur som gör att du anser att dessa ting är självklara för dig och inte adderar till risk på något sätt jämfört med svenska eller västeuropeiska bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen särskild specialkunskap om regelefterlevnad i Afrika, förutom att Sydafrikansk Corporate Governance ska vara av västerländsk standard. Men även om du hållit dig till Sverige så har du genom Telia och Skanska åkt på smällar. Enklaste sättet att få bort den här risken är nog att undvika sektorer som telekom och infrastruktur. Vissa korrupta länder kan nog också undvikas men Sydafrika (där MTN i alla fall är noterat) är mycket bättre än Nigeria.

   Ok, jag kanske är lite väl Afrika- och Asienfokuserad men det är där tror jag tillväxten kommer. Sen är det inte den Afrikanska kulturen som lockar om du inte menar företagskulturen. Jag letar efter fantastiska bolag, med goda tillväxtmöjligheter, och skulle säga att Famous Brands och Discovery är klockrena exempel medan MTN, som du förstår, är mycket mer tveksamt. Det är också ett innehav under utvärdering. Vill inte sälja ”än”. En börda är ändå borta från deras axlar och jag vill se om de kan resa sig på riktigt.

   Som svar på din fråga, ja det adderar risk. Men inte så mycket extra som man från början kan tro ifall du köper bolag noterade i Sydafrika. Valutariskerna tror jag är ett större problem generellt.

   Radera
 10. Med denna efterlängtade uppryckning i MTM har jag drygt 13% i telecom, vilket börjar kännas för mycket. Mitt andra innehav är Telia och deras kräftgång är ändå lite mer förvånande tycker jag, de verkar ju just bli av med korruptionsriskdelarna i Euroasien! Har även lite Millicom.
  Känns som att så mycket mer smällar av denna karaktär borde MTM inte råka ut för – och de har ju lärt sin läxa nu. Återstår visserligen ett ansenligt avtalat bötesbelopp att betala men nu borde bolaget kunna lämna detta bakom sig – det är knappast fråga om ett skadestånd av ”BP-karaktär” som aldrig tar slut och som innebär ett blödande företag för lång tid framåt.
  Jag tror att MTM tillhör de (få) telecom bolag som har goda tillväxtmöjligheter framför sig och är dessutom en dominerande spelare på en hel kontinent där mobilanvändningen fortfarande ökar mycket.
  Behåller MTM och funderar på att öka, säljer nog Telia.
  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Telia är väl att det är tveksamt om det de kan bibehålla utdelningen över tid. Risken är då att kursen går ner lika mycket som utdelningssänkningen (samma direktavkastning som innan). av den anledningen är det småfarligt att äga potentiella utdelningssänkare (som ses som en utility).

   MTN har mycket bättre tillväxtmöjligheter och sett ur det perspektivet är värderingen inte utmanande. Det tillkommer dock andra risker som politisk risk och valutarisk. Av dem båda skulle jag välja MTN men för egen del kommer jag inte att öka (är rätt tung i Sydafrika).

   Radera
 11. Du vet ju att jag fortfarande gillar Telekom. Äger Tele2, Millicom och Mobile Telesystems, samt BCE .... Global spridning, bra yield, hyffsad tillväxt och styvmorderligt behandlad marknad de senaste åren. Precis min smak =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Telekom kan vara underskattat. Frågan är bara hur stora teknikriskerna är på sikt. Kan de ta betalt för data och hitta sin roll för digitala tjänster kan det bli fint. Tror förresten marknadsledande telekombolag är viktigt, typ 1an och 2an tjänar bra med pengar och 3an går med förlust.

   Radera
 12. Bra artikel om MTN på Seeking Alpha:
  http://seekingalpha.com/article/3982758-mtn-group-top-value-pick-profitable-growth-industry

  SvaraRadera
 13. Har köpt Tele2 i olika omgångar det senaste året. Känns helt OK.

  SvaraRadera