söndag 17 januari 2016

Asiatiska köpkandidater #3 - Singapore och Indonesien


Sista delen av Asien-serien kommer nu. De bolag som är intressanta hittills förutom portföljinnehaven är: Nirvana Asia, IFCA och kanske Karex. Här kommer några fler uppslag från slasktratts-länderna Singapore och Indonesien.

Singapore
Är Singapore ett land eller en stad? Eller varför inte både och. Hursomhelst är det Asiens minst korrupta land (värde 84). Mindre korrupt än Holland, Australien och Kanada. Det borde tyda på en bra corporate governance. Borde säger jag, för ett av bolagen i listan kan vara mini-korrupt.
Singapore räknas precis som demokratiskt (demokratiindex 6.05 av max 10) och t.ex. Indonesien får ett bättre värde här.

Dairy farm International Kurs 6.14, P/E, 19, direktavkastning 3,7 procent.
Ska man bara köpa ett enda bolag i Asien som sysslar med "retail" så är det här en bra kandidat. 100 000 anställda och du får supermarkets, hypermarkets, smink, heminredning etc. Exempel på kända varumärken som de äger eller använder sig av är: 7-eleven, Hero och IKEA (!).

Bolaget är ett tydligt "spel" på retail och starka varumärken i Asien. Med det sagt så går det inte så himla bra för dem. Aktien är nära 5-årslägsta så man får nog gräva lite i vad som är på tok.

Religare Health Trust Kurs 0,94 P/E, 15, direktavkastning 8,4 procent.
Sjukhus i Indien noterade i Singapore med hög och relativt stabil direktavkastning. Lite annorlunda upplägg dock och blir svårbedömt när det gäller valutor. Men indisk sjukvård är ett bra tema och den här är ett nog ett av få sätt att investera i det. Risker finns eftersom sjukhusen hyrs ut till en enda sjukvårdskedja (som de har tätt samarbete med). Lite som en exotisk twist av Northwest och Saltängen. En small-cap-Asienfond (hittar dem ej nu) har dem som största innehav, så helt galet är inte detta. Tesen är dock att Northwest får räcka.

ISEC healthcare Kurs 0.22 P/E 50, direktavkastning 1,5 procent
Ögonkliniker i Singapore och Malaysia vilket är en fin nisch. Troligen enda ögonkliniken i världen som är börsnoterad. En växande medelklass vill gärna fixa till diverse synfel tänker jag. Bolaget kan expandera bygga varumärke och locka till sig medicinsk turism från "sämre" ställen. Singapore har ju gott rykte i den asiatiska medicinvärlden och du chansar inte när det gäller ögon.

I dagsläget för dyr, men de har köpt verksamheter som ännu inte räknas i resultatet (och jag tror även det kan finnas engångskostnader). Inte nära köpknappen men ett unikt bolag som nog ska bevakas.

Q and M Dental Kurs 0,7, P/E, 40, direktavkastning 1,3 procent.
Medelklassen vill givetvis också ha tänder i högsta klass och då behövs tandläkarkedjor. Den här rackaren är stark i Singapore men expanderar även de i närliggande länder. Lägre inträdesbarriärer här och du bryr dig inte lika mycket om tänderna som om ögonen. Samtidigt handlar det om fler återkommande kunder så länge de inte skräms bort av dålig service. I dagsläget för dyr dock.

Silverlake Axis Kurs 0,55, P/E, 14, direktavkastning 5,5 procent.
Kritiska affärssystem till ledande asiatiska banker är en riktigt bra affärsidé. Som bank byter du inte affärssystem så lätt och du får en diversifiering bland ett många stora banker. Silverlake borde med lätthet kunna växa i takt med att bankerna växer. Bankerna borde växa därför att många i Asien kommer att skaffa, eller utöka sina banktjänster.

Men det här bolaget har nämnts som en fraud-kandidat. Då måste man verkligen göra sin hemläxa om man ska köpa. Spännande i grunden men för osäker.

Indonesien
Har Matahari Department Store i portföljen och det ska mycket till för att någon mer ska ta plats. Indonesien är annars ett spännande land med cirka 250 miljoner invånare (4:e störst). Korruptionen är relativt hög (värde 34), kanske på grund av att de har många små öar.

Inflationen är 4,9 procent och BNP växer med 4,7 procent. Demokratindex: 6.95 av 10. Demokratiskt men korrupt med andra ord.

Pakuwon Jati Kurs 469, P/E 13, direktavkastning 1,3 procent.
Stora köpcentrum samt bostäder i Indonesien. Låg värdering och fina tillväxtmöjligheter. Som etta eller två i landet, beroende på hur man räknar, så har de en god förhandlingssituation mot butiker och kedjor. Civetta capital talar sig varm om detta bolag men jag är inte Pakuwon-Jatifrälst ännu. Matahari Department store är inte lika kapitalintensivt och har (snart) inte skulder vilket minskar risken på flera sätt.

Unilever Indonesia Kurs 36 000, P/E 46, direktavkastning 2 procent.
Superbolag med supervärdering. Troligen stark vallgrav och ROE över 100 % :-) Hur många bolag klår det? En kandidat för portföljen om de kommer ner i pris men de tycks vara kroniskt övervärderade.

Matahari Putra Prima Kurs 1 680, P/E, 19, direktavkastning 1,75 procent.
Livsmedelsbutikerna kan väl puttra på fint, men även jag har en gräns för antalet Matahari-bolag i portföljen. Föredrar klädbutikerna framför livsmedlen. Carnegie äger det här bolaget i sin Emerging Markets-fond men frågan är hur väl de känner till det. De har nämligen stavat fel på bolagsnamnet i halvårsrapporten - dessutom till en mindre smickrande betydelse. Kanske borde jag tagga ner aktieintresset för det är nog inte normalt att upptäcka sådana saker :-)

Link.net Kurs 3 500, P/E, 16, direktavkastning - 
Bredband och TV i Indonesien. Stark och växande aktör i världens fjärde största land. Förväntas börja dela ut under 2016 och tills dess avvaktar jag. Gillar framförallt bredbandsdelen där de växer fint men här finns också en regleringsrisk. Förr eller senare kanske man skyddar konsumenter mot eventuella överpriser eller släpper in andra aktörer i nätet. Hursomhelst gräver de både fysiskt och ekonomiskt en potentiell vallgrav eftersom konkurrerande nät knappast är aktuella.

Synpunkter?
Är det något bolag som du tycker borde få en närmare titt? Jag är faktiskt sugen att kika närmare på ögon-bolaget och kanske de indiska sjukhusen. Dairy farm borde vara ett bolag i min smak, men bolaget är väl stort och historiken lite för dålig för att jag ska närma mig köpknappen. Inte heller ett innehav i Arisaig-Partners fonder vad jag kan se.

Och sitter du inne med tips om något annat bolag i Singapore, Indonesien eller regionen i stort: nu är det dags att hojta till. Tala nu eller tig för alltid :-)

22 kommentarer:

  1. En exotisk samling som vanligt :-)

    Tyvärr avskräcker courtaget för min del men jag har för mig att man slipper källskatt på utdelningar för aktier noterade i Singapore

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Många av de small/microcaps jag tittar på - och de två jag börjat investera i - är från mindre exotiska länder. Då minskar courtaget väsentligt. Riktigt små bolag kan också ha något exotiskt i sig i den mening att de kan vara relativt oupptäckta :)

      Kan stämma med att det inte är källskatt på utdelningar, se länken sid 20: http://www.skatteverket.se/download/18.5fc8c94513259a4ba1d800026274/Singapore_360_7021.pdf

      Radera
  2. Det närmaste jag kommer till kunskap om de här bolagen är att jag åkt tåg från Mata Haris födelsestad, men det är ju en helt annan felstavning.

    Rent generellt tycker jag att din genomgång visar på att asiatisk tillväxtpotential fortfarande är dyr vilket tar bort en del av poängen med att leta bolag på exotiska marknader. Om jag var du skulle jag nog skjuta in mig på t.ex. HongKong, Taiwan, Argentina och Chile just nu. Det borde vara lättare att hitta bolag där än i Indonesien som vid nyår var världens dyraste börs räknat på P/B-tal.

    http://www.starcapital.de/research/stockmarketvaluation

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länken i botten går till en karta där man kan se snittvärderingen på världens alla börser just nu.

      Radera
    2. Tack för länken! Bra överblick och grafiska sammanställningar ger mycket info på en gång!

      Håller med, det är för dyrt överlag. Av de tre bolag jag köpt tycker jag ändå värderingen är relativt låg för 8990 Holdings (PH) och Premier Marketing (TH) och rimlig för Matahari Department Store (IN).

      Tyvärr är Hong-Kong den enda marknaden det går att direkthandla på utav de som du nämner. Argentina Telecom och några få andra finns som sekundärnoteringar, men där kan det ev vara svårare att hitta riktiga kap.

      Radera
    3. Avanza påstår "Du kan handla i nästan alla länder i världen genom Avanza Bank." synd att det bara gäller de lite dyrare marknaderna.

      Radera
    4. Jag har föreslagit att de borde ha en "världskarta" över var det går och var det inte går att handla. Allmänintresset kanske inte är högt (högt courtage) och man kan som jag fråga. Men förändringar blir mycket svåra att hålla koll på. Hur vet jag om de lägger till, eller i värsta fall tar bort (!) någon marknad?

      Enda jag är lite missnöjd med hos Avanza :) Å andra sidan visar Degiro pris i prislistan för marknader man inte kan handla på (!).

      Radera
    5. Låter väldigt bra med en världskarta. Tycker Avanza är tröga ned utlandshandel, tycker det känns uppgivet att inte ens närliggande Tyskland går att handla värdepapper i digitalt. Har du provat Degiro? Är det bättre?

      Radera
    6. Ja jag är mäkta irriterad på att man inte kan handla digitalt i London. Det är ju ändå en av världens största ekonomiska centra vi pratar om. Jag är övertygad om att intresset för handel på den marknaden skulle mångfaldigas om man fick igång en elektronisk handel på den börsen också.

      Radera
  3. Hej Gustav! Tack för intressant blogg. Har du någon åsikt om Vietnam ur ett investerarperspektiv? /Joakim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite sent svar här, utslagen av feber och fortfarande mosig i tanken (så lyssna inte för mycket på min åsikt).

      Tyvärr är Vietnam inte möjlig att handla på direkt via Avanza. Hörde också något i fondpodden (?) om att man skulle vara försiktig med att lita på bolagens rapporter i det landet.

      Har därför inte kikat närmare. Men generellt ett spännande tillväxtland, och man får söka sig mot en fond. Då är Tundra Vietnam eller Market Vectors två alternativ. Ett tredje är en börsnoterad fond (på Londonbörsen) som jag faktiskt skulle kika på som alternativ:
      http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=VOF:LSE och http://vof-fund.com/portfolio/

      Radera
  4. Ett sätt att få exponering till regionen är att gå via Japanska aktier. Titta på t ex Mandom, de säljer framförallt hårprodukter till män och är stora i Indonesien. Handlas på P/E 15 men har en stor nettokassa. I Japan finns även en grupp konsumentbolag som är betydligt billigare än de lokala bolagen i regionen, t ex Kao, Shiseido, KOSE, Pola Orbis mm. Ett intressant bolag i Singapore är Yoma Strategic Holdings som är ett investmentbolag som drivs av exil-Burmeser som investerar i Burma. De lanserar KFC i Burma och är lokal partner åt olika japanska bolag som vill in i landet (ex Mitsubishi Hiss och bildel). Annars finns det historiskt mycket framgångsrika investmentbolag Jardine Matheson och systern Jardine Strategic Hldgs listat i Singapore, de är stora i Indonesien. /Jens

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, tack för mycket bra input!

      Måste säga att jag har missat det japanska spåret för att nå Indonesien. Då kan du komma in till en lägre värdering och få en del ”Japan” på köpet, på gott och ont. Jag gissar att det kan leda till mer stabilitet om ett bolags intäkter är 60 % Japan och 40% Indonesien även om möjlig tillväxt kan vara lägre.

      Just Mandom (haha, bara namnet) verkar vara ett mycket häftigt bolag. Unilever Indonesia (?) är väl en stark konkurrent men Mandom tycks ha en riktigt hög marknadsandel http://www.euromonitor.com/mens-grooming-in-indonesia/report

      Kanske även Beiersdorf är ett val i sektorn: http://www.cosmeticsdesign-asia.com/Market-Trends/Beiersdorf-eyes-up-male-grooming-in-Indonesia

      Anledning till att jag inte hittat Mandom är dels Japan, och att de sitter på så stor kassa att ROE inte blir så väldigt hög. Överkapitaliserade Japanska bolag kanske kan vara värt en titt generellt, vem vet?

      Tack för tipsen på de andra bolagen också! Investmentbolagen och Yoma Strategic Holdings låter spännande. I Yomas fall förväntas utdelningen visserligen minska (http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Forecasts?s=Z59:SES) men de har ju andra kvaliteter och innebär en ovanlig möjlighet att investera i Burma.

      Tack än en gång för bra input, ska försöka kika närmare på bolagen sen.

      Radera
  5. Hej Gustav,

    Matahari dep. store liknar en intressant investering. Bland de multinationella klädbolagen har H&M och next den högsta förräntningen av egenkapitalet vilket är lite bättre än Inditex och andra konkurrenter. Matahari däremot har en ROA och ROE samt EBITA-marginal som är extremt hög (Likaså Unilever Indonesia). Vad tror du det kan bero på att deras ROE är så extremt hög jämfört med andra bolag? Kan det vara relaterat till förutsättningarna på något sätt och konkurrenssituationen i landet? Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Extrema RoA-tal är någonting jag har noterat i flera utvecklingsländer.

      Min uppfattning utifrån ett ganska begränsat underlag är att pengar väldigt sällan är den begränsande faktorn i utvecklingsländer. En bekant som jobbade med entreprenörskap i Uganda hur en internationell entreprenör hade skaffat sig en lokal partner för att bygga vandrarhem, men när projektet drog igång försvann partnern med hela investeringssumman. På försök två hade man bättre kontroll och fick igång en fungerande verksamheten där avkastningen från vandrarhemmet innebar att man fick tillbaka byggkostnaden redan första året. I det fallet bör man alltså ha haft en RoA på 100 % bokföringsmässigt och i praktiken en RoA på 50 % av investerat kapital.

      Sedan har jag i vissa fall (bl.a. Famous Brands) noterat att franchising eller lokala partnerskap är en viktig del av arbetet. Där funderar jag på om en hel del investeringar döljs genom att ägandet sköts av en lokal partner eller franchisetagare medan koncernen har små fasta tillgångar.

      Radera
    2. För Unilever Indonesias fall är det lite av en gåta (eller så missar jag något uppenbart). De delar ut den väldigt hög andel, känns ju som att de - med den avkastningen - borde sysselsätta mer av kapitalet i företaget? Eller så kan bolaget inte svälla mer kapital och därför delar ut av överskottet?
      http://www.4-traders.com/UNILEVER-INDONESIA-TBK-PT-6495225/financials/

      I Mataharis fall tror jag ROE är "dopat" pga att de fortsatt har skuldsättning (equity är litet). Men kollar man på ROA så är det väldigt höga tal och där spelar väl skuldsättningen inte roll. Här vill jag avvakta och se, i alla fall för ROE.

      En annan förklaring kan kanske vara inflationen, att den skruvar upp vinst/tillväxt och också nyckeltalen lite grann? Eller så är konkurrenssituationen sådan att de helt enkelt har väldigt bra nyckeltal fullt naturligt.

      Ska kanske säga att jag inte funderat så noga på dessa frågor - men ville ge lite snabb input på dessa kloka funderingar!

      Radera
  6. Bra idé med världskarta. Chile ur ett konsumentperdpektiv känns intressant men landet är väl något gruvtungt vilket inte flyger just nu. Har ett innehav i Market Vectors som gått i källaren, men kommer ha den kvar i kanske 5-7 år om inte något uppenbart negativt framkommer. Lite dyr är den dock. Gustav, var handlar du aktierna du skriver om ovan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland finns det sekundärnoteringar, tyvärr går ingen börs i Sydamerika att direkthandla på via Avanza. Indonesien och Singapore går dock bra via telefonorder, men maxcourtage gäller. Chile inte så hett nu men kan säkert vända på sikt.

      Radera
  7. Hej Gustav, jag har kikat lite mer på bolag från Singapore och funnit ett bolag som har flera karaktäristik som jag brukar gilla. DVS bolag som säljer "low tech" engångs-produkter som inte kräver så mycket innovation och inte inbjuder till mer konkurrens. Bolaget är Riverstone Holding och tillverkar engångshandskar till renrum (tex elektronikindustri eller sjukvård såsom kirurgi) vilket är en nisch-bransch. Jag tycker på sätt och vis produkterna liknar ett annat bolag som jag äger vilket är Becton Dickinson som tillverkar kanyler som används och sedan kastas av hygien-själ vilket genererar ett kontinuerligt flöde (handskar är dock ännu mer "low tech"). Riverstone har lite högre ROE än konkurrenterna men däremot lägre marginaler. De har vidare nästan ingen skuld. P/E verkar dock vara lite högre i nuläget än det historiska genomsnittet vilket inte inbjuder till köp. Se även länk till en lite äldre analys nedan:

    http://www.slideshare.net/solver123/riverstone-holdings-ltd-stock-valuation-report

    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset!

      Hade missat detta fina bolag., och inget dumt bolag alls. Kom först att tänka på att Top Glove är deras konkurrent vilket gjorde mig rädd (världens största tillverkare). Men sen visar det sig att renrums-nischen är Riverstones grej.

      Däremot är Kimberly-Clark en konkurrent. Men frågan är vilket fokus de har på Malaysia. Hittade en analys där de går igenom konkurrensen:

      "There are many rubber glove manufacturers in Malaysia, and the four largest are Top Glove Corp, Supermax Corp, Hartalega Holdings, and Kossan. These glove makers however tend to focus more on supplying to the healthcare sector, unlike Riverstone which occupies a niche in the cleanroom industry as well. Riverstone’s direct competitors in the supply of cleanroom gloves are international players such as Ansell Limited and Kimberly-Clark."

      Hela analysen finns här: https://brokingrfs.cimb.com/yLxiDMoQiGmV6Xd7Ou0nod6KkbufJf8FVSpYqkfWpYxZZLAbMX7SQY7naKf2Zjj2aWXoYaQFUv41.pdf

      En bra intervju finns här också: http://www.nextinsight.net/index.php/story-archive-mainmenu-60/927-2015/10185-riverstone

      Jag blir lite osäker. Kimberly-Clark är inte att leka med, samtidigt kan starka lokala aktörer göra att de inte satsar lika mycket på ett visst land eller region.

      Ska fundera, och återkom gärna om du kommer på något mer!

      Radera
    2. Hej,

      Har funderat vidare. En konsument gigant som Kimberly-Clark är naturligtvis en formidabel konkurrent och konkurrensen är tuff med flera olika aktörer(Har dock inte kunnat hitta någon info om hur stora Kimberly-Clark är i Asien). Men det verkar som om Riverstone har förskansat sig väl inom sin nisch och har 60% av den globala handskmarknaden inom renrums-nischen(De är dock en mindre spelare om man ser till den totala handskmarknaden). De verkar duktiga på att anpassa produkter till kundernas önskemål. Jag hittade en gammal analys nedan:
      Entrenched in the cleanroom gloves arena. We understand qualification process to be a glove provider for cleanroom operation is painstaking long and difficult which could take up to 2-3 years. Because of this, customers will not switch glove providers easily. Riverstone was able to be entrenched in this market because of its early mover advantage and has established a strong reputation and long term working relationship with its customers.

      http://www.nracapital.com/sgxmas/20100219%20-%20riverstone%20-%20initiating%20coverage.pdf

      Hursomhelst har jag lagt de till min bevakningslista men kommer inte köpa i nuläget eftersom de är exponerade med halvledarindustrin vilket är cykliskt och Kina ser skakigt ut vilket kan få spridningseffekter i hela Asien. Men det är en intressant nisch för att få exponering mot elektronikindustrin (De har förvisso även diversifierat sig mot hålsovårdsektorn de senaste åren)
      Jag är långsiktigt "bullish" gällande Asien. Men efter att ha läst ett flertal negativa artiklar om tillståndet i Kina är jag mer försiktig kortsiktigt till Asien och kommer istället bygga upp min krigskassa men inte sälja något. I det senaste månads-utskicket från Arisaig målade man upp en dyster bild av Kinas ekonomi och lyfte bla fram problem med skuggbank-sektorn, zoombie-företagen, stor andel tomma lägenheter i Kinas städer, kapitalutflykt, risk för valutaförsvagning som kan få spridningseffekter, risk för social oro etc. Mvh Per

      Radera
    3. Låter vettigt, lägger också upp dem på bevakning men avvaktar asiatiska inköp.

      Några detaljer i månadsbrevet är att de tror på Unilever Indonesia och att Dali Foods group nämns. Sistnämnda ser billigt ut men har spontant något för onyttiga produkter generellt för att jag ska bli inspirerad till närmare koll.

      Låter inte kul i Kina-beskrivningen och man får nog fundera på hur det slår mot övriga Asiatiska länder i så fall.

      Tack för bra input!

      Radera