söndag 11 oktober 2015

Rese- och renoveringsfonden


Min långsiktiga portfölj har en lång sparhorisont och är ett slags "pensionssparande". Även om jag byter bolag lite då och då (d.v.s. för ofta!) så är sparhorisonten lång. Förutom den bygger vi upp en rese- och renoveringsfond. Tanken är att placera pengar som ska kunna konsumeras inom 1-3 år, till låg risk men med bättre ränta än sparkontot.

Grundfrågan är om man ska ha dem på börsen överhuvudtaget. Tänk om man bara kan måla halva rummet eller om man får välja billigare semestermål? Börsen är ändå okey, om man tar väldigt låg risk tänker jag. En sådan rese- och renoveringsfond ska ju kanske inte heller tömmas utan förhoppningsvis vara en växande buffert. I praktiken kanske sparhorisonten då är längre (säg 5 år) om man lyckas få insättningarna större än uttagen och pengarna att rotera långsammare.

Bolagen ska vara stabila, tråkiga och gärna ge en hög direktavkastning. Kompletterar även med två fonder.

Portföljen
Ok, dessa bolag har jag börjat bygga med. Synpunkter? Finns det bättre kandidater? Och hur mycket mer riskfyllt än räntor är detta?
  • Telia 44 kr, ca 7 % . Hög direktavkastning till våren då 3 kr är utlovad. Köpte in mig innan ryktena om skadeståndskraven, vilket tyvärr höjer risken lite grann. Men det ska mycket till för att Telia inte ska komma med en saftig utdelning varje vår.
  • Delarka 112,5, ca 7 %. Långt kontrakt (2026) ger väldigt låg risk. Extra lockad av postrelaterade investeringar (jfr Österrikiska posten) även om byggnaden är vanligt kontor. 
  • Northwest Healthcare, 8.54 CAD,  9.5 %. Köpte in mig billigt så enda som är rejält på plus.
  • Bonäsudden 99 kr*, ca 7,5 % (lite oklart). En riktig outsider, men ett 20-tal fastigheter i Linköping behöver inte vara fel. Efterfrågan på hyresrätter kan ökas av migrationen och sjukvårdslokalerna av en åldrad befolkning. Och järnvägsprojektet Ostlänken kan gynna hela orten.
Fonderna i portföljen är två Cat-fonder som jag hoppas har nio liv:
  • Entropics Cat bond. Här är en indirekt orsak till att jag sålde Munich Re. Återförsäkringsmarknaden är mer av mer av en "commodity" när kapitalet söker nya vägar, t.ex. via sådana här fonder. 
  • Catella hedgefond. En klassisk hedgefond fick chansen att visa vad den går för...
Sammantaget är det många fastighetsaktier. Vid en fastighetskrasch så kan väl Delarka och Bonäsudden påverkas trots stabiliteten. Och en global fastighetskrasch drar ner Northwest. Men samtidigt är det väl logiskt på sitt sätt att en rese- och renoveringsfond har just fastigheter i sig. Telia och fonderna balanserar upp det hela också.

Eventuella komplement till portföljen är t.ex. HCP (ligger närmast köp), Saltängen (men har dem redan i vanliga portföljen), Boston Pizza (har redan ett bolag i CAD) och Whistler (har redan ett bolag i CAD).

*Ett icke-skäl till att köpa Bonäsudden är att de är lätta att skämta om. Har du fått en bonusutdelning? Nej, men en Bonäsutdelning :-)

Ett kortare reseavbrott
Räkna med en lägre bloggaktivitet de närmsta veckorna. Lägre aktivitet överhuvudtaget till och med. En semester står nämligen för dörren (men vi tar oss ut ändå). Kommer däremot att försöka vara lite mer aktiv på Twitter.

Egentligen borde man väl stänga av telefonen, men... Twitter är ett forum som är rätt trevligt. Och trots sol och pool och familjetid så kommer vissa tankar ägnas åt börsen.

Bloggen återkommer med förnyad kraft efter det.

På återseende då!

11 kommentarer:

  1. 1-3 år känns spontant lite för kort sparhorisont för att ge sig ut på börsen.. Inget bolag är utan risk och mycket kan hända på makrofronten närmaste tiden..

    Det där med att stänga av telefonen känner jag igen mig i! Kan inte ens titta på en film längre utan att lämna den ifred.. :)

    Hoppas du får en skön semester oavsett hur du gör med telefonen!

    /Långsiktig Investering

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, 1 år är för riskfyllt men förhoppningen är att gå mer åt 3-5 år. Man kan också se det som att man under 25 års tid (vet vet jag) kommer att köra renoveringar. Vissa renoveringar blir då dyrare men de flesta blir billigare pga avkastning i (rese- och)renoveringsfonden. Eller så ska man köra mer av räntekonto/sparkonto för att helt enkelt få ner risken.

      Det häftiga med Twitter är att det blir socialt. Men det får inte bli osocialt mot de man faktisk har i sin omedelbara närhet :-)

      Radera
  2. Den här portföljen låter spännande även om det är utmanande med så kort spartid.

    Jag har en liknande portfölj för vår nästa bil: http://z2036.blogspot.se/2015/02/bil-2020-ny-portfolj.html men den har inte gått enligt förväntan då jag har haft alldeles för mycket preferensaktier som gått dåligt. Återkommer med ett inlägg om hur den ser ut nu men man kan säga att temat är "pengarna på banken"

    Ha en skön semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore ändå kul med en uppföljning...i alla fall när den repat sig lite (vilket den väl ändå borde göra). Har själv inga preferensaktier för tillfället men har funderat på SAS-preffen.

      Svåra frågor men om 4 av 5 bilar blir billigare kanske man ändå ska köra en sådan modell med en viss del på börsen.

      Ska bli skönt med semester nu! Tack :-)

      Radera
  3. Tror inte alls på det där med korta placeringar på börsen. Blir lätt en sättning på 10% från och till och då är det ganska mycket mer för dig att spara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input, ja det är en risk och ränteplaceringar är säkrare. Men de flesta renoveringar blir billigare sett till statistiken :-) Måste dock tänka över risken ännu mer, inte roligt när det väl blir dyrare!

      Radera
  4. Ska ta mig en närmare titt på några av företagen, alltid bra input från dig!
    Ha en skön semester.

    /DanielWikstrom

    SvaraRadera
  5. Hej, jag har tittat på hur kursutvecklingen för HCP varit de senaste 10 åren (HCP är den största REIT inom hälsosektorn i USA och är en så kallad "dividend aristocrat" som höjt utdelningen i mer än 25 år). Trots att HCP får ses som en mycket stabil aktie så var aktiekursen inte opåverkad vid den senaste lågkonjunkturen, då börsvärdet mer än halverades. Kan det vara så att en REIT som Northwest som verkar i samma bransch som HCP skulle kunna påverkas ännu mer negativt vid en finanskrasch då den inte är lika stor och inte samma finansiella muskler? Samtidigt borde ju utdelningen kunna fungera som ett skydd för att hålla uppe aktiekursen vid en allmän nedgång. Jag funderar själv på att investera i någon REIT(HCP, Ventas eller Northwest) men tror nog ändå att man kan behöva ha lite längre placeringshorisont. Spiltan räntefond har jag korta investeringar i men i detta ränteklimat får man inte så bra utdelning där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer! Om inte ens HCP som är dividend aristocrat är stabil så finns risken för stor nedgång alltid där, vilket talar för +5 års investeringshoristont. Just HCP ser lite svajig ut historiskt så jag lade dem på reservlistan. Svårt att säga vilken som klarar framtida nedgång bäst. Kanske ska man diversifiera ännu mer om syftet är att stå emot... Något man får ha med sig är att skuldsättningen gärna får vara så låg som möjligt, tex Saltängen är bra ur det perspektivet.

      Läste något om att småbolaggenerellt klarar kriser bättre (ska luska var...) och då skulle plötsligt nortwest vara säkrare än HCP. Om HCP ingår i många index, och det är vad folk väljer, så blir det stor effekt när alla ska sälja.

      Radera
  6. En kortare uppdatering: Har under 2016 styrt över mot Bonäsudden och Delarka.

    Telia känns lite riskfyllt och en utdelningssänkning kan komma nästa år. Northwest har trots allt lite valutarisker. Cat-bond fonden är spännande och totalt ocyklisk men ger ingen utdelning och är rätt svårhandlad (långa tidsperioder).

    Ska bygga på med fler innehav men dessa två kör jag med tillsvidare.

    SvaraRadera