söndag 1 februari 2015

Varför jag inte lockas av Degiro


För den som missat det så har nätmäklarna Avanza och Nordnet fått konkurrens. Kan holländska Degiro vara något att ha månntro? Är det en holländare som flyger? Spartacus Invest har också skrivit om ämnet på sin blogg.

Att kunna handla exotiska utländska aktier superbilligt lockar, särskilt med mitt fokus, men det finns några saker som håller mig tillbaka. Ok, jag har ett slags samarbete med Avanza, så möjligen är jag partisk men så här tänker jag i alla fall:

Nuvarande hinder
Idag finns några saker som gör att jag inte ens testar att skapa ett konto:
  • Ingen insättningsgaranti eller investerarskydd. Kan själv inte bedöma hur säkra mina pengar är utifrån det som sägs på webbplatsen om en självständig juridisk enhet. Jag menar, hur sårbar är man om det sker något fiffel, och hur ser ägarstrukturen ut hos Degiro?
  • En bra hemsida är ett krav. Vad jag förstått så visar Degiro inte ens orderdjup.
  • Bra kundservice är också ett krav. Förr eller senare kommer det bli något problem och jag vet att Avanzas kundtjänst är suverän.
  • ISK (investeringssparkonto) och KF (kapitalförsäkring) är inte möjlig. Det gör att man måste deklarera alla försäljningar. Puh. Och 30 % skatt på utdelningen. Puh igen. Nej, även om webbsidan och tjänsten är 2015 så är det skattemässigt ett långt hopp tillbaka.

Om de erbjuder ISK eller KF då...?
Läste på Twitter att de kanske fixar ISK och KF inom något år. Läge att gå över då? Onekligen blir det hela mer intressant men hjälper det? Pga källskattsproblematik (max 500 kr tillbaka) så är KF överlägset ISK för just utländska aktier i större mängder. Utdelningar över 3333 kr om året får man i normalfallet inte tillbaka källskatten på fullt ut, vilket gör att KF då är bättre. 

I ett investeringssparkonto äger du tillgångarna själv och investerarskyddet bör gälla. Men i en KF är du inte ägare utan det blir en slags fordran du har mot banken. Du är inte skyddad med någon automatik utan tillsyn och regelefterlevnad är A och O. Då litar jag fortfarande mycket mer på t.ex. Avanza än på en nystartad Holländsk nätbank med extremt låg personaltäthet. Om jag skruvar upp risken i form av att jag på något sätt riskerar pengarna... ja då är courtaget en mindre fråga i sammanhanget. 

Observera att jag har noll indikation på att något är konstigt. Jag sover bara bättre när min fordran är mot en bank som heter Avanza eller Nordnet. Eller en klassiskt svensk storbank för den delen. Finansinspektionen ska ha koll på dem, och jag vet att Avanza har en väldigt liten risk i sin utlåning.

Får se om Degiro blir bättre i framtiden. Elektronisk handel på t.ex. afrikanska börser vore en dröm. Men inte om den minsta risk för mardröm finns. För övrigt blir resan spännande att följa eftersom den testar hur konkurrensen fungerar och hur lättrörliga sparkonsumenterna egentligen är.

Hur ser du på Degiro? Lockas du? Vad skulle få dig att gå dit?

47 kommentarer:

  1. Som jurist....hur menar du att en fordran skulle kunna uppstå som konsument gentemot Avanza eller Nordnet om du inte är aktieägare? Jag undrar seriöst.

    För övrigt är det bara att hålla ögonen på Degiro de närmaste 2 åren eller så. Om det utvecklas på ett bra sätt så....Avanzas motdrag borde vara att ge kunderna direkttillgång till Storbritannien och Tyskland till att börja med, även om det naturligtvis kostar mer än det smakar för dom. För övrigt horribelt att man måste ringa en mäklare för att köpa tyska aktier år 2015.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gustav kan nog svara själv, men som jag läste så är faran i insatt kapital -tänk sparkonto - och kapitalförsäkring. Vid en eventuell konkurs hos nätmäklaren är båda troligtvis borta.

      Som jag förstår så delar Avanza och Nordnet verksamheten i två, en bank och ett försäkringsbolag. Båda hantera som så och omfattas av dom regler och tillsyn som gäller för sådana bolag i Sverige. Det finns inte så vitt jag vet för Degiro.

      Radera
    2. Ah, jag menar att man så att säga inte äger aktierna själv i en kapitalförsäkring. Avanza äger aktierna och det är inte som i ISK ett direktägande. Därför kallar jag, kanske lite kryptiskt, för en fordran.

      Poängen är att man i en kapitalförsäkring, eller ISK med belopp över investerarskyddet, måste lita på aktören man stoppar in pengarna i. Nu är väl sannolikheten att något händer extremt lågt men ändå något man ska ha med sig.

      Problemet för Avanza är väl antaligen att intresset för utländska aktier måste vara större för att investeringar som medför smidig och billig elektronisk handel ska löna sig (utslaget på antalet kunder). Men det är lite moment 22 för det kan ju just vara telefonorder och höga courtage som avskräcker.

      Med det sagt tycker jag telefonorder fungerat fint. Och man kan, t.ex. vid dålig omsättning, justera en order efterhand för att inte åka på delavslut (förutom för Australien pga tidsskillnad).

      Radera
    3. Vi "svarade om" varandra. Det man verkligen ska ha med sig är att Investerarskyddet gäller för ISK och vanlig depå för Avanza och Nordnet, men inte för Degiro.

      Radera
    4. Ok, kanske kan du hjälpa mig. Är det här rätt:

      De likvider jag har på en svensk bank (EU-bank?) skyddas av insättningsgarantin upp till 100 kEUR per person.

      Kapitalförsäkringen, där jag som du skriver inte äger något annat än försäkringen, omfattas väl inte av någon garanti, eller? (Jag pratar Sverige). Dock övervakas försäkringsbolag hårt.

      ISK trodde jag var som vanligt fondkonto, något som jag uppfattar som en ren bokhållningstjänst. Jag äger väl aktierna, eller har jag missförstått?

      Investerarskyddet, vad är det?

      Radera
    5. Insättningsgarantin gäller kontanter på konto.

      Investerarskyddet gäller för värdepapper på depå och ISK. Samtidigt ska de ju hållas åtskilda från banken så risken borde vara liten om Finansinspektionen gör sitt jobb!

      Har inte lusläst detta utan men så har jag uppfattas saken!

      https://www.riksgalden.se/Deposit_insurance/About-deposit-insurance/
      https://www.riksgalden.se/sv/Insattningsgarantin/Om_Investerarskyddet/

      Radera
    6. Jag håller fullständigt med om att elektronisk handel borde kunna erbjjudas på iaf de stora marknaderna i London och Frankfurt. detg är ju fullständigt horribelt att man som svensk inte ska kunna handla elektroniskt på dessa två mycket närliggande marknader. En helt annan sak är också att jag som befinner mig utomlands och inte har lust att slösa en massa dyrbara baht i telefonkostnader på att ringa till Avanza i Sverige inte har någon möjlighet till att eventuellt köpa in något. Jag föreslog att man skulle kunna skicka in köp- eller säljorders på mail men se det gick inte för sig enligt kundtjänsten på Avanza. Ja, jag börjar faktiskt bli något sur på våra svenska nätmäklares senfärdighet och oflexibla inställning omkring dessa för oss så viktiga frågor.

      Radera
    7. Du kanske kan använda dig av bättre mäklare i nya hemlandet eller Skype?

      Radera
  2. Jag håller i princip med men tycker också att marknaden står lite för still i Sverige. Dels skulle jag vilja se en breddning av utbudet i SEK på svens börs i form av fonder och ETFer, bland annat för att utländska aktier är dyra.

    På det skulle jag vilja se mer kring sättet att sälja produkter. Motif, Drip, bättre belåningsvilkor på utländska aktier och lägre pris på Europabörser och Nordamerika.

    Så jag byter inte idag men svenskarna får inte stå still.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, konkurrens är i grunden nyttigt och i avsnittet utlandshandel finns det mycket att göra.

      Drömmen vore att via Avanza kunna handla elektronisk på typ samtliga marknader, och gärna billigt. Tyvärr tror jag inte tillräckligt många delar den drömmen :-)

      Radera
    2. Just drip skulle jag gärna se både på isk och kf då det är längsiktig utdelning som är målet i min kf.

      Radera
  3. Jag tycker såväl Avanza som Nordnet måste öppna upp handel på fler marknader digitalt. Håller helt med "Anonym" här. Hoppas Degiro medför att det faktiskt sker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Kanske kan det sporra fler om Degiro visar att det är möjligt.

      För övrigt väldigt många marknader som kommer "inom kort" hos Degiro. Tillåt mig tvivla att allt kommer inom kort, även om ambitionen är god: https://www.degiro.se/produkter-och-borser.html

      Radera
    2. Om man tittar på andra saker på Degiros hemsida, ser man att det inte bara är fler marknader som kommer "inom kort". Massvis med saker kommer "inom kort". Frågan är bara om de verkligen gör det.

      Radera
  4. Jag tycker Degiro kommer in i ett ogynnsamt läge. Om man ska köpa aktier på andra marknader nu gäller det att hålla tungan rätt i mun vad gäller valutor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valutor är alltid svårt. Försöker att köpa regelbundet, vilket borde göra att det jämnar ut sig över tid.

      Radera
  5. Stämmer ang orderdjup. Jag har testat Sverige och USA och där visas endast en nivå. Var också lite sugen på Kanada, men där visas absolut ingenting. Allt står som 0 CAD, men det ska ändå gå att handla enligt kundtjänsten. Antar att man får kolla på Yahoo Finance eller liknande för priser, vilket inte är alls snyggt men funkar som work around.

    När väl KF/ISK samt insättningsgaranti finns på plats så är det dags att utvärdera igen, men i dagens läge är fördelarna för få.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt, orderdjup känns ju som en central funktion. Får ta ett omtag när KF/ISK kommer men tveksamt om det kommer räcka.

      Radera
  6. Var står det att De Giro saknar insättningsgaranti och investerarskydd? Observera att De Giro enligt https://www.degiro.se/om-degiro/sakert-och-tillforlitligt.html granskas av nederländska myndigheter, inte av svenska Finansinspektionen. Det betyder förmodligen att sådana garantier, om de erbjuds, inte hanteras av de svenska myndigheterna utan av de nederländska dito.

    Man måste tydligen betala en avgift för att delta i emissioner. Hos Avanza är detta avgiftsfritt. Kolla prislistan: https://www.degiro.se/data/pdf/se/Prisoversikt.pdf

    Det verkar vara en depåavgift om man vill använda utländska börser. Sök efter tjänsten "Handla på globala börser" i prislistan. Alla börser utom Stockholmsbörsen verkar vara "globala".

    Hur funkar det om man vill gå på en bolagsstämma? Hur mycket kostar det att flytta sina innehav till en annan bank om man inte längre önskar använda De Giro? Det hittar jag inget om.

    Rapporteras det in något automatiskt till Skatteverket? Svenska banker rapporterar in t.ex. utdelning och utländsk källskatt så att man inte behöver göra det själv, men utländska banker gör vanligtvis inte detta. Behöver man sitta själv och fylla i allt manuellt när det är dags för deklaration?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag kollat är om de omfattas av den svenska investerarskyddet men där är de inte anslutna. Har inte kollat hur det fungerar med garanti i Holland men finner det märkligt att de inte nämnt det under säkerhet i så fall.

      Bra spanat med dina punkter där. Återstår en del frågetecken och jag kan tyvärr inte bidra med några svar.

      Källskatten t.ex.... känns som det är ett bestyr man vill slippa så långt som möjligt. Har själv alla utländska i kapitalförsäkring för att slippa det problemet, det fungerar bra hos Avanza och Nordnet vad jag vet eftersom du får en återbetalning.

      Radera
    2. Jag har mina utländska aktier i egen ägo, men ser till att inte ha för stora positioner så att jag inte slår i taket för avräkning.

      Det är viktigt att ta reda på vilken källskatt som dras. Enligt dubbelbeskattningsavtalen med USA, Kanada, Danmark, Norge och Finland, ska man betala 15 % i källskatt på aktier från dessa fem länder. Avanza klarar av detta med alla länder utom Danmark, där det dras för hög skatt. Om det dras för hög skatt, blir det en massa byråkrati och blanketter som måste skickas fram och tillbaka till svenska Skatteverket och utländska skatteverk. Man får köpa frimärken och åker på bankavgifter för inkommande utlandsbetalningar. Om bank 1 drar rätt skatt medan bank 2 inte gör det, kan det vara en god idé att använda bank 1 även om bank 1 tar ut ett något högre courtage eftersom man på så vis slipper byråkratin och överförings- och portokostnaderna. Om Degiro tar ut för hög källskatt medan Avanza tar ut rätt skatt, är detta ett skäl att välja Avanza, även om Avanza kanske är något dyrare rent courtagemässigt.

      Man får välja mellan två olika sorters konton. Om man väljer den ena kontotypen, tillåter man Degiro att låna ut aktier till höger och vänster till blankare mot att man bl.a. får lite lägre avgifter. Om man väljer den andra kontotype, får man lite högre avgifter (t.ex. avgift på utdelning) och lite färre tjänster (t.ex. inga derivat) mot att Degiro inte ges möjlighet att låna ut ens aktier. Om Degiro lånar ut aktier över utdelningen, vad händer då med källskatten? Antag t.ex. att jag har en aktie i ett amerikansk bolag men att aktien lånats ut till en japan. Betalar jag då fortfarande 15 % amerikansk källskatt (eftersom det är ett amerikanskt bolag) eller åker jag på 10 % japansk källskatt (eftersom jag får utdelningen från japanen som lånat aktien)? Eller blir det ingen källskatt alls? Om det dras fel källskatt, behöver man också veta vilket skatteverk man ska kräva tillbaka pengar från om för hög källskatt dras.

      Om aktierna lånas ut till höger och vänster, kanske man inte har några röster när det blir dags för bolagsstämma.

      Några specifika poster i prislistan:

      "Handla på globala börser: €2,50 (max 0,25% av portföljen) per år och börs": Betalar man för alla länder man har aktier från, eller bara om man handlar på börsen under innevarande år?

      "Överföring av portfölj till/från DEGIRO: € 10 00 per aktieslag/position": Det saknas ett kommatecken, va? Inte betalar man väl tusen euro? I och med att det kostar pengar att flytta dit värdepapper, bör man låta de värdepapper man reda äger vara kvar på sin gamla vanliga bank.

      "Anmälan till aktiesparträffar: € 10,00": Vad är en aktiesparträff? Menar de bolagsstämmor och liknande? Om man bara vill träffa andra aktiesparare på stan, behöver man inte gå via någon börsmäklare alls.

      "Anmälan till emissioner: € 2,00 + 0,02% (Minimum: € 50,00)": Varför så dyrt? Jag kunde utan kostnad delta i Outokumpus nyemission genom Avanza förra året, men Degiro ska ha 50 euro för det. Det är för övrigt billigare att flytta teckningsrätterna till Avanza och svara på emissionen där istället.

      Radera
    3. En del saker att kolla somsagt, bra spaning!

      Radera
    4. Riksgälden listar de institut som har kompletterat sitt eget lands investerarskydd med det svenska men så har inte digero gjort ännu men om de har sitt eget lands skydd är okänt här.
      Skyddspengar kan utbetalas Du som kund kan inte få ut de värdepapper eller pengar som institutet hanterar eller tagit emot för din räkning. En sådan situation kan uppstå om institutet har blandat ihop dina tillgångar med sina egna på grund av slarv eller brottslighet.
      Så en dålig redovisning är största orsaken till skyddet som dessutom är mer för småsparare.
      Digero kan numer hantera ISK-konton.

      Radera
  7. Om man sätter in pengar på sitt konto på De Giro, står det att pengarna sätts in i "en av FundShare Cash Funds" som påstås vara en investeringsfond (se https://www.degiro.se/data/pdf/se/YIT_Investeringstjanster.pdf). Om man sätter in pengar i en investeringsfond (d.v.s. köper andelar av den), måste man betala 30 % skatt på en schabloninkomst som uppgår till 0,4 % av fondandelarnas värde vid årets början. Betyder det att man måste betala 0,12 % skatt (30 % av 0,4 %) på alla pengar man sätter in hos De Giro eller erhåller i utdelning eller försäljningslikvid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min tolkning av De Giros udda metod för kontanthantering är att det går till så här:

      Varje gång kontantsaldot ökar (t.ex. vid insättning för att köpa aktier, vid försäljning av aktier och vid kontantutdelning från något aktiebolag), köper man fondandelar, och då måste man betala 0,12 % av ökningen av kontantsaldot i skatt. Om man har kontanter på kontot vid årets början, måste man betala 0,12 % av hela kontantsaldot i skatt.

      Om man använder kontanter (t.ex. för över dem till sitt bankkonto eller köper aktier), säljer man fondandelar och måste ta upp försäljningen i sin deklaration och betala 30 % skatt på eventuell vinst.

      De Giro kan närhelst De Giro önskar flytta hela eller delar av kontantsaldot från en fond till en annan. Detta leder till en försäljning av den gamla fonden (som måste deklareras) och till ett köp av den nya fonden (som gör att man måste betala 0,12 % av det flyttade beloppet i skatt).

      Jag kan ha missuppfattat något, men det låter som att kontanthanteringen gör det riktigt dyrt att använda De Giro. Svenska banker brukar automatiskt fylla i köp- och säljkurs för fondaffärer samt schabloninkomst i deklarationen, men jag vet inte om utländska banker som De Giro fixar detta. Blir en jäkla massa pappersarbete om inte De Giro fixar detta automatiskt.

      Radera
    2. Lär få anledning att återkomma till detta, de som hoppar på tåget lär också kunna bidra med input hur det fungerar på riktigt. Jag avstår.

      Radera
    3. Det är inte så lockade för mig då jag är nöjd med att handla svenska aktier, och på Avanza kan man ju handla aktier för 1 kr courtage. För den som vill handla utländska aktier borde det var mer lockande än för mig. Det vore ingen nackdel om Avanza också gjorde det billigare att handla utländska aktier och öppnade för fler marknader.

      Det blir intressant att följa iaf, man får se nu hur starka tullbroar Avanza och Nordnet har. Får se om Degiro kan sno kunder från dem eller inte.

      Radera
    4. Vi får följa fortsättningen. Läste att de har investeringssparkonto på gång, men nej... tror att kunderna är lite mer svårrörliga än vad Degiro räknar med. I alla fall när man har så höga resultat i svenskt kvalitetsindex vilket tyder på lojalitet.

      Radera
  8. Det finns en anledning varför kunder till finansbolag är trögrörliga, men man skulle gärna se att NordNet och/eller Avanza var liiiiiiiiite vassare när det gäller handel av utländska aktier i en ISK.

    Eftersom man inte kan ha utländsk valuta i ISKn är man helt beroende av automatväxelfunktionen. Vid automatväxel är bid/ask spreaden på NordNet 0.5%. Avanza verkar ha en likande kostnad. NordNet är mer transparenta i fråga om vilken fixing de använder som referens. På Avanzas hemsida står det knappt någonting.

    Vill man få igång handeln med Tyska, Amerikanska och Kanadensiska aktier på ISKn bör NordNet/Avanza (1) Säga exakt vilken fixing de använder, (2) sänka automatväxligsavgiften till bid/ask på runt 0,15%, (3) eventuellt (men inte nödvändigtvist) endast växla nettot av handeln om man "råkar" handla över dagen.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  10. Degiro fick en del kritik i början, bland annat att inte det funkade optimalt med insättningarna, vet någon hur det fungerar nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Degiro började nyligen erbjuda ISK. Ungefär samtidigt svarade både Avanza och Nordnet med att sänka priserna på utlandshandel rejält. Vet inget om hur Degiro funkar. Tänk på att Degiro har en massa administrativa avgifter för diverse saker som Avanza och Nordnet antingen erbjuder gratis eller tar ut en betydligt lägre avgift för. T.ex. gå på svenska bolagsstämmor: 100 euro+"extra kostnader" med Degiro men gratis med Avanza+Nordnet. Degiros dokument säger ibland emot varandra. T.ex. står det på ett ställe att värdepapper inte kan överföras från Degiro till annan bank men på ett annat ställe står det vilken avgift Degiro tar ut för denna tjänst. Om en tjänst inte erbjuds, är det förvirrande om det på ett annat ställe anges ett pris på samma tjänst. Skulle vara försiktig med Degiro.

      Radera
    2. Har precis öppnat konto på degiro, som en ny investerar o det verkar funka rätt bra. Skickade in en kopia på mitt pass samt insättning o pengarna var inne 3 dagar senare... Märkte också att det går o lägga pengarn direkt med netbanks koderna via trustly o då behöver man inte skicka in passet. Vem sidan är lite traslig men kund servicen svara snabbt på alla frågor.. Har inte kollat in Avanza/Nordnet så svårt att gemföra men tror jag håller mig till Degiro, billigast.

      Radera
  11. Handlat en månad på Degiro och tycker att i stort funkar detta snabbt och smidigt. Har även depå i Avanza och finner detta som ett gott komplement. Kourtaget är mycket lägre i Degiro vid många små affärer men skiljer inte så mycket vid färre större än ca 150 000.

    SvaraRadera
  12. Hur förvarar Degiro aktier och andra värdepapper?

    I Sverige, Norge och Finland finns det normalt två olika sätt att äga aktier: direktregistrering på VP-konto (som innebär att man själv står som ägare) eller förvaltarregistrering (som innebär att aktieboken anger att banken förvarar aktierna åt ägaren, men att banken inte är ägare till aktierna). Degiro accepterar kunder från alla tre länderna. Enligt norsk lag är det förbjudet för norrmän att låta förvaltarregistrera sina innehav i norska bolag, och finsk lag förbjuder på samma sätt finnar att låta förvaltarregistrera sina innehav i finska bolag. Innehav som finns hos Degiro är inte direktregistrerade, så med mindre än att Degiro bryter mot lagen i Finland och Norge, verkar det som att Degiro använder någon tredje form av förvaring av sina värdepapper.

    I Sverige och Norge (och kanske även andra länder) finns det kapitalförsäkringar som innebär att ett försäkringsbolag står som formell ägare till alla värdepapper. Man förlorar sina rättigheter såsom t.ex. rösträtt på bolagsstämman, och man omfattas av specialregler om försäkringsbolaget skulle försättas i konkurs. En annan variant är så kallade aktielån, där man lånar ut aktierna till någon annan som vanligtvis önskar blanka aktien. Aktielån är, till skillnad från förvaltarregistrering, tillåtna i Finland och Norge. Om låntagaren försätts i konkurs, är aktierna vanligtvis förlorade. I Degiros avtal står det något om ett så kallat investeringsgiro. Står detta investeringsgiro som den formella ägaren för alla kunders innehav (eventuellt via aktielån), och vad händer om investeringsgirot skulle försättas i konkurs? Enligt nederländsk lag, ska den som är kund hos Degiro få upp till 20.000 euro i ersättning för förlorade värdepapper om något går förlorat vid en eventuell konkurs, men vem är det som är kund? Är det så att alla som öppnat ett konto hos Degiro är kunder i detta avseende så att det kan utbetalas upp till 20.000 euro per kontoinnehavare, eller räknas det så kallade investeringsgirot som enda kund på så vis att det endast kan utbetalas maximalt 20.000 euro en enda gång, som sedan måste fördelas mellan de olika kunderna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor! Jag skrev förresten en tweet om Degiro/Börspodden och Amsterdam Trader och fick då ett svar via mejl. Bifogar svaret här, och de menar att 20 000 Euro är per kund.

      Degiro hänvisar också till ett svar här: https://www.degiro.nl/data/pdf/ReplyToBlog.pdf

      Här är utdrag ur mejlsvaret:
      "Eftersom DEGIRO inte är en bank så omfattas du som kund inte av svenska statens insättningsgaranti. DEGIRO är ett värdepappersföretag och övervakas som ett sådant av AFM (den holländska finansinspektionen) och DNB (den holländska centralbanken).

      DEGIRO omfattas, som ett auktoriserat värdepappersföretag i Nederländerna enligt Stichting Autoriteit Financiële Markten, av det nederländska kompensationssystemet för investerare (BCS). BCS skyddar privatpersoner och småföretag som genom en investeringstjänst anförtror sina pengar eller finansiella instrument till ett auktoriserat värdepappersföretag. BCS säkerställer genom lagstadgade villkor en minimumnivå för skydd för de fall då värdepappersföretaget inte kan fullgöra sina plikter vad gäller investeringstjänster till sina kunder. BCS säkerställer ett belopp på högst 20 000 euro per person/värdepappersföretag och är uttryckligen inte avsett att kompensera för förluster till följd av investeringar. Det betyder att värden upp till 20 000 euro är säkra.

      Dina värdepapper (inklusive derivat) är åtskilda från DEGIROs egna tillgångar och hålls i en självständig juridisk enhet. Eftersom dina tillgångar hålls separerade från DEGIRO är dina investeringar i säkerhet. För att garantera våra kunders säkerhet har denna juridiska enhet endast som uppgift att administrera och bevara tillgångar på ett tillförlitligt sätt. Juridiskt sett får denna bolagsform ej utföra några andra aktiviteter. Skulle något oförväntat hända, till exempel att DEGIRO går i konkurs, kommer dina tillgångar inte att vara en del av konkursboet utan fortsatt vara aktiva och i säkert förvar hos det självständiga bolaget."

      Radera
    2. Det du specifikt behöver titta på är ordet "kund". Vem är kund och hos vem?

      För det första finns det två olika Degiro: aktiebolaget Degiro BV och stiftelsen Stichting Degiro. Endast Degiro BV verkar ha registrerats hos den nederländska finansinspektionen:
      https://www.afm.nl/nl/professionals/registers/alle-huidige-registers/beleggingsonderneming.aspx?id=3708F58C-68A1-E011-A203-005056BE6692
      Av detta verkar det som att den som är kund hos Degiro BV har rätt att få ersättning på upp till 20.000 euro som ersättning från AFM för värdepapper förvaltade av Degiro BV som Degiro BV slarvat bort vid en eventuell konkurs i Degiro BV. De värdepapper som finns på ditt konto hos Degiro finns dock inte hos Degiro BV utan hos Stichting Degiro. Det är oklart om 20.000 euro-regeln gäller om Stichting Degiro skulle råka slarva bort dina värdepapper vid en konkurs i Stichting Degiro. Det är möjligt att Stichting Degiro är kund hos Degiro BV och att Stichting Degiro därför kan få ut upp till 20.000 euro i ersättning från AFM om Degiro BV konkar, men dessa 20.000 euro ska i så fall delas mellan Stichting Degiros samtliga kunder.

      Hela det här systemet med dubbla juridiska personer (ett aktiebolag och en stiftelse) förefaller underlig. Om du stoppar in en värdesak i ett bankfack, är du endast kund hos den bank som äger bankvalvet, och det blandas inte in någon separat "Stiftelsens Handelsbankens bankvalv" eller liknande. Du skriver inte heller över äganderätten till dina smycken till banken, vilket betyder att du har rätt att promenera in i bankvalvet och tömma ditt fack även om banken skulle gå i konkurs. Förvaltarregistrerade aktiedepåer är uppbyggda enligt samma princip: konkar banken, kan du ändå traska in och plocka ut dina värdepapper.

      I Sverige kan man välja om man vill förvaltarregistrera eller direktregistrera sina inhemska aktier (men i praktiken är det banken som väljer), medan finsk och norsk lag kräver att inhemska aktieägare direktregistrerar samtliga sina inhemska aktier. Optioner och terminer verkar dock alltid direktregistreras, oavsett bank. I och med att finsk och norsk lag ser ut som den gör och att Degiro använder en extra juridisk person, undrar jag om inte det betyder att man inte bara förvarar sina aktier hos Stichting Degiro utan att man även skriver över äganderätten till värdepapprena. Jag undrar vad detta får för följder vid en eventuell konkurs för Stichting Degiro.

      Radera
    3. Tydligen har t.ex. AFM (Nederländerna) redan länge ansett att "stichting beleggersgiro" inte är tillräckligt säkert, och nu vill man helt förbjuda detta sätt att bevara värdepapper.

      http://www.regulationtomorrow.com/the-netherlands/afm-consults-on-amendments-to-the-further-regulation-on-conduct-of-business-supervision-of-financial-undertakings-2/

      https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/nieuws/2016/feb/consultatie-nrgfo-vermogensscheiding

      http://www.dnb.nl/publicatie/publicaties-dnb/nieuwsbrieven/nieuwsbrief-beleggingsondernemingen/nieuwsbrief-beleggingsondernemingen-september-2013/dnb295924.jsp



      Lite andra möjliga problem:

      https://www.degiro.co.uk/about-degiro/safe-and-reliable.html

      "Under Dutch law there is an investor compensation scheme, for firms like DEGIRO the amount guaranteed is €20,000. However, in our eyes this scheme is unnecessary for clients of DEGIRO due to the presence of the custodian and cash fund."

      https://www.degiro.se/om-degiro/sakert-och-tillforlitligt.html

      " ... under den Nederländska kompensationssystemet för investerare (BSC) säkerställs du som kund på ett belopp på 20,000 euro."

      Men, precis som Anonym kommenterar ovan, tror jag inte att investerarskyddet gäller vid bedrägeri eller konkurs i deras stichting beleggersgiro (ett system som alltså tydligen kommer att förbjudas inom kort).

      Synd att problemen finns, eftersom många av de populära, svenska alternativen verkar vara helt för dyra.

      Radera
    4. Bra input! Jag känner mig själv inte säker med Degiro och verkar ganska klurigt det här.

      Radera
    5. Med "stichting beleggersgiro" menas alltså det system som bygger på att en stiftelse (t.ex. Stichting Degiro) förvarar alla värdepapper. Degiro översätter "beleggersgiro" som "investeringsgiro" i de svenska dokumenten.

      En annan sak jag funderar på är ISK-lagen (https://lagen.nu/2011:1268). Degiro verkar av vad jag kan utläsa från de dokument som finns på sidan hantera lagen väldigt slarvigt, vilket kan leda till problem för Degiros kunder. Ett problem är denna paragraf i lagen:
      >28 § Ett konto upphör som investeringssparkonto när kontoinnehavaren eller investeringsföretaget inte följer bestämmelserna i denna lag.
      > Ett konto upphör dock inte som investeringssparkonto enbart av den anledningen att kontofrämmande tillgångar överförs till eller förvaras på investeringssparkontot eller att investeringsföretaget inte lämnar information enligt 31 §. Lag (2015:30).
      Degiro lånar ut aktier till blankare. Man kan beskriva processen så här:
      1: En aktie köps in och förvaras på kontot.
      2: Degiro tar ut aktien från kontot och stoppar istället in en fordran på aktien.
      3: Aktien lämnas tillbaka och fordran på aktien avförs från kontot.

      Problem:
      1: En sådan fordran är inte ett finansiellt instrument och inte heller marknadsnoterad, så en sådan fordran får inte förvaras på ett ISK.
      2: Man får inte plocka ut och stoppa in aktier och fordingar på det här viset.
      Se även ställningstagande från Skatteverket: http://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/1973.html?date=2012-07-11

      Jag uppfattar det som att något av följande (oklart vilket) uppstår:
      1: Uttaget av aktien och fordringen är otillåtna enligt ISK-lagen och 28 § ISK-lagen medför därför att kontot upphör att ISK-beskattas. Alla instrument får det dåvarande marknadsvärdet som anskaffningsvärde och innehaven utdelnings- och reavinstbeskattas därefter enligt de vanliga reglerna.
      2: Transaktionerna är otillåtna enligt ISK-lagen, men andra stycket i paragrafen gör att kontot fortsätter att vara ett ISK-konto. I och med att en fordran inte får förvaras på ett ISK-konto, ska dock denna beskattas enligt de vanliga reglerna. Den får anskaffningsvärde som motsvarar marknadsvärdet på utlåningsdagen och när aktien sedan lämnas tillbaka igen, anses fordringen avyttrad till marknadsvärdet på återlämningsdagen. Transaktionen ska tas upp på blankett K4, och eventuella utdelningar ska också deklareras. Eventuellt räknas det även som en insättning på ISK-kontot med marknadsvärdet på återlämningsdagen.

      Oavsett vilken situation som infaller, medför det en massa besvär både för kontohavaren och för Skatteverket. Tänk dig till exempel att transaktionerna skedde i oktober förra året och att de först upptäcks i mitten av juli i år. I så fall har fel schablonintäkt deklarerats och det kanske saknas uppgift om utdelningar och reavinster i deklarationen. Man måste begära en rättelse av deklarationen med en massa besvär som följd. Om alternativ 2 infaller, måste man dessutom deklarera alla återlämningar av värdepapper, vilket snabbt kan fylla upp många K4-blanketter, och det är oklart om Degiro ger en alla uppgifter som krävs för att fylla i blanketterna.

      Svenska banker skyr 28 § ISK-lagen som pesten och är jätteförsiktiga så att konton inte upphör att vara investeringssparkonton på grund av allt strul som kan uppstå efteråt. Hellre nekar man något än att göra något som riskerar att komma i konflikt med lagen. Jag tycker inte att Degiro verkar ha samma inställning till lagen, så jag skulle inte våga ha ett ISK där eftersom jag inte vågar lita på att kontot verkligen är ett ISK vid årets slut eller att rätt kontrolluppgifter skickas till Skatteverket.

      Ett annat problem är att Degiro verkar tillåta vissa transaktioner som får ISK-skatten att skjuta i höjden, t.ex. förvaring av derivat inom ISK och eventuellt även belåning på fel sätt. Svenska banker löser detta problem genom att säga att derivat inte får förvaras på ISK och genom att flytta ut belåningen till ett separat skuldkonto, men jag uppfattar Degiros hemsida som att Degiro inte gör detta.

      Radera
    6. Hej!

      Det sista i den här paragrafen verkar inte längre stämma, Avanza och jag tror Nordnet också tillåter derivat i ISK, se https://www.avanza.se/aza/depa/blanketter/derivat_i_isk121206.pdf

      Radera
  13. Skulle vara intressant med ett uppdaterat inlägg om Degiro. Det verkar ju ha hänt en hel del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vore intressant. Bland annat har de ISK nu: https://www.degiro.se/isk/

      Däremot är utbudet, eller det kommande utbudet, inte så stort som innan. Tidigare stod det "kommer snart" på mängder av marknader men det verkar ta längre tid än så.

      Radera
  14. Hej sparare!

    Jag pionjärtestar Degiro för tillfället. Helt enkelt av anledningen att det är det mest ekonomiska alternativet på marknaden och när man är sparare i generna var det nu dags. :) Dealen är helt enkelt för bra och sidan tillräckligt mogen.

    *Registrering konto: Inga problem. Man får klicka i ett antal avtal som på Avanza och sen är det klart. Man får även klicka på några frågor om erfarenhet.

    *Överföring pengar: Gick direkt på några minuter via sin Internetbank med tjänsten Trustly. (Man kan testa med en överföring på 10 kr som minimigräns, så allt går rätt till första överföringen.)

    *ISK: Man laddar ner ett avtal skriver under och mailar in med kopia på sitt leg. Till exempel med webcam:n eller mobil. (Samma säkerhetsprocedurer som till exempel pokersajter brukar ha.)

    *Det är 5 gratisaffärer per dag och max totalvolym på 235 000 kr. Detta gäller så länge man inte kommit upp till miljonen på totala sparandet..
    (Sen är det 5 kr + 0,02%. Blir en 100 kr på 400 000 kr. Tror dock maxtaket är 98 kr de tar ut i courtage. Ej testat denna gräns.)

    https://www.degiro.se/priser/
    https://www.degiro.se/data/pdf/se/Prisoversikt.pdf

    *Inga problem med sidan. Behöver inte det flashiga. Behöver jag se något extra så har jag konton hos alla mäklare och övriga Internet.

    Både säkerhetsmässigt och företagsmässigt känns Degiro som större än Avanza och Nordnet. De är som stormarknaderna jämfört med den lokala ICA-butiken. Lite efterforskningar visade att de hållit på innan mot proffssegmentet och är helt enkelt som en grossisthandlare för aktiehandel. De hanterar transaktioner på 30 miljarder euro på sin plattform.

    https://www.degiro.se/om-degiro/

    Vi tror ofta att vi i Sverige är störst tills vi kommer utanför gränserna. :)

    Kommer använda Degiro för att det kommer gynna alla sparare i längden precis som när man handlar den mest prisvärda varan i en butik. Min förhoppning är att det kommer ändra mäklarmarknaden i Sverige som har för stora marginaler. Det här kommer gå av sig själv så länge Degiro fortsätter med ett bra jobb som de gör nu.

    Kommer återvända med recension om jag märker någon försämring av tjänsten, än så länge är det tvärtom. Tanken är att använda sidan tills Nordnet eller Avanza kommer med i matchen igen och ger en bättre deal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skriv gärna om hur det funkade! En småtrist detalj är att Avanza fixar fler marknader än exotiska Degiro, som t.ex. Sydafrika och Indonesien, även om courtaget är högt och telefonorder det som gäller. Skulle de verkligen fixa många marknader skulle jag kanske prova (men är ändå högst tveksam med tanke på det som framkommit via detta inlägg).

      Radera
  15. Jag tycker att degiro är extremt svårmanövrerad via mobil appen. Via webben studsar sidan upp och ner och känns ej färdig arbetad. Jag kmr sälja min lilla post om jag får till det snarast möjligt och återgå till trygga avanza. Tråkigt men så blev de efter 2 månaders traglande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, tack för input. Har inte testat själv ännu.

      Radera