torsdag 3 juli 2014

Fem högutdelare som ger mer än fem procent


Tänkte skriva något som är direkt relaterat till Riksbankens sänkning av räntan. Och förresten gissar jag att Ingves tyvärr känner sig lite sänkt också, men det är en annan story :-) En positiv bieffekt av räntesänkningen är att skatten på ingvesteringssparkontot, förlåt investeringssparkontot, kan gå ner till nästa år eftersom den beror på ränteläget.

Man blir hur som helst inte rik på att spara på bankkonto, och särskilt inte i dagsläget. Så vilka placeringar kan ge en högre "ränta" eller direktavkastning med andra ord? För egen del har jag i portföljen fem bolag som förväntas dela ut fem procent eller mer. Och de uppfyller också mina krav på starka konkurrensfördelar och goda finanser.

Ska väl nämnas att de i mina ögon är hyfsat säkra utdelare och fina högränteplaceringar i den lågräntemiljö som nu råder. Sen kan man såklart inte veta och jag går på de utdelningsprognoser som finns på 4-traders för nästa år.


Högutdelare i portföljen

Northwest Healthcare REIT ca 8 %
Northwest förväntas ge 8 % direktavkastning på årsbasis vid kursen 10 CAD. I korta drag gillar jag att de är marknadsledande på privata sjukvårdslokaler i Kanada. En fin nisch som har demografin med sig. Konkurrensfördelarna finns där i form av trögrörliga hyresgäster samt ägandet av parkeringsplatserna som hör till (ca 10 % av intäkterna!). Se även tidigare titt på bolaget.

Utdelningen har legat konstant högt de senaste åren och med tanke på långa hyreskontrakt och räntesäkring är förhoppningsvis inte någon sänkning nära.

eWork ca 6 %
Konsultmäkaren eWork ger enligt prognoserna på introduce en direktavkastning på över 6 % vid kursen 40,70. Visst finns risker i form av förändringar i konsultmäklarbranschen. Men de har inga egna konsulter och jag tycker mig se en "nätverkseffekt" i form av att flest konsulter anslutna ger möjlighet till flest uppdrag. Och vice versa. Se tidigare inlägg här.

Telia ca 6 %
"Hon är säker gamla bettan..." är väl något som skulle kunna sägas om Telia. Och förlåt Betsson vilket kanske passat ännu bättre. Men är hon så säker? Visst ser man långsiktiga moln hopa sig på flera fronter och trots få aktörer är konkurrensen inom vissa delar hård. Men det är inte så många aktier som förväntas ge över 6 procents direktavkastning i den här lågräntemiljön. Se särskilt inlägg om teknikriskerna.

Protector ca 5 %
Protector är nästan sönderskrivet av andra bloggare (och mig) men en viktig sak är att direktavkastningen förväntas bli över 5 % vid dagskursen 35.20 NOK. Sett som en "ränteplacering" kan den motivera sin plats i portföljen som en högutdelare även om man bortser från tillväxten.

Österrikiska posten ca 5 %
Detta bolaget är så ohett som det kan bli och nämns inte riktigt lika ofta som Protector i bloggosfären :-) Förväntas på kursen 35.75 EUR ge nästan 5,5 procent vid nästa utdelning. Möjligen är bolaget mer "post" än "pre", d.v.s. att de har passerat sitt bäst-före datum. Men brev kommer att fortsätta delas ut, och paketen att öka på grund av e-handelstrenden. Och de har en närmast monopolistisk marknadsposition. Men visst finns risker i form av att paketen inte kan kompensera ett snabbare tapp på brevsidan. Se tidigare inlägg här.

Andra alternativ?
Ett bolag jag börjat titta på senaste tiden är kanadensiska Whistler Blackcomb. Jag ser dem som ett bättre alternativ till Skistar (högre utdelning och lägre skuldsättning m.m.). Och här pratar vi om en bransch med rejäla inträdesbarriärer. Du kan knappast smälla upp ett lika högt berg och en konkurrerande anläggning i närheten då allt hänger på geografin och höga uppstartskostnader. Och väl på anläggningen är du "inlåst" i alla inköp du gör.

Skulle dock gärna se att aktiepriset åkte lite utför, för nu på 17.65 CAD ger de 5,5 procent direktavkastning. Utdelningen förväntas inte heller öka och då skulle jag vilja komma upp i Telia-klass för att vara mer nöjd.

Har ni tips på några fina högutdelare? Som gärna också uppfyller kraven på starka konkurrensfördelar och goda finanser.

29 kommentarer:

  1. Tack vare Riksbanken lyckades jag idag bli av med den enda surdegen i portföljen. 1000 Boliden, inköpta förra våren för strax över 100 kr, såldes idag för 106,10. Under tiden har även 5,75 kr inkasserats i utdelning.

    Lärdom: Om du inte vill åka berg- och dalbana - håll dig borta från gruvbolag.

    När pengarna finns på kontot skall de sättas i arbete i Handelsbanken B - det enda köpvärda jag hittar just nu.

    /Redaktörn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Själv håller jag mig undan så cykliska bolag.

      Oftast finns heller inte några konkurrensfördelar att tala om, de producerar ju en "commodity". Vissa bolag kan vara lågkostnadsproducenter men de cykliska inslagen avskräcker ändå.

      Enda "berg-och-dalbaneaktien" jag kan tänka mig är faktiskt Six Flags, som sysslar med nöjesfält i USA :-)

      Radera
  2. Swedbank och nu även SHB då jag tror att extrautdelningen kommer att permanentas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Swedbank börjar röra sig upp så kan jag tänka mig att öka igen. Även om jag inte tror på permanent extrautdelning så tror jag på utdelningshöjning framöver!

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
    2. Swedbank och Handelsbanken är stabila eftersom de tillhör svenska bankoligopolet. Möjligen kan diverse extraskatter från politiskt håll påverka kommande utdelning, men hur det slår är nog svårt att sia om.

      Har Handelsbanken i portföljen.

      Radera
  3. Nu tar du ju upp risken med Telia, men är det inte roligare med aktier där kursen också rör sig uppåt lite visavi Telia? Typ Atlas, InduC, Alfa? :-) Även om direktavkastningen är lite lägre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, 6-7 procents direktavkastning och ränta-på-ränta på det är inte så pjåkigt ändå. Ser Telia som en obligatoin, eller ett högräntekonto. Det som gör mig oroad på allvar är om utdelningen på något sätt är hotad.

      Telia borde också vara en hyfsat säker aktie även i lågkonjunktur och de andra du nämner skulle möjligen drabbas mer. Men jag blandar med både högutdelare och bolag med utdelningstillväxt.

      Radera
    2. Roger that! Gillar mixen med högutdelare och utdelningstillväxt. Borde själv antagligen vid närmare eftertanke lägga till en högutdelare på min investeringslista, har hittills endast HCP.

      Radera
    3. Det blir ju en fin mix! Oftast kan du inte få både hög utdelning och utdelningstillväxt i samma bolag. Enda undantaget jag kommer på är Protector.

      Ett tips är den utmärkta Excel-kalkyl som finns på 4020:s sida. Med den kan man roa sig med att räkna på effekten av utdelningstillväxt kontra hög utdelning.

      Radera
    4. Vad tror du om Bahnhof som alternativ till Telia ?
      Ca 3,4% i direktavkastning och skuldfritt bolag men bättre kurspotential än Telia. Enda "nackdelen" är Aktietorgslistning, men det har jag inget problem med. Nu har ju Öresund köpt in sig med ca 2,7% av huvudägarna.

      Radera
    5. Kolla vilken utdelningstillväxt Bahnhof haft de sista 3-4 åren....

      Radera
    6. Ser onekligen intressant ut: http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Financials?s=BAHN+B:STO

      Vad gäller Bahnhof är mitt enda frågetecken om de verkligen har någon "moat"? Visst finns fördelar, men hur långvariga är de? Ok, centrala serverlägen men vad mer? Telia har sitt ägande av fibernät, goda rykte om täckning och möjligheten att slå ut fasta kostnader på många kunder.

      Men något måste Bahnhof ju göra rätt för historiken ser fantastisk ut. Kan det vara så att de hittat en unik nisch inom marknaden? Nej, jag vet inte.

      Se även här:
      http://rutersinvesteringar.blogspot.se/2014/02/bahnhof.html

      Radera
    7. Bahnhof äger också ett relativt stort eget fibernät med acess till europeiska nät-nav.
      Samt att de finns i Stadsnäten, vilket Telia inte gör.
      Har varit kund hos Bahnhof sedan jag anslöt radhuset till stadsnätet 2006 ,
      köpte aktier i april 2007.
      De har bra datahastighet enligt Netflix, den 3e bästa
      http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.557268/netflix--har-ar-sveriges-snabbaste-bredband
      De har det bästa ryktet om privat integritet på nätet.
      Kolla Jon Karlungs inspelning vid mötet med SÄPO....
      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5735355
      Inget Telia skulle göra ....mutor i Kazakstan m.m etik och moral ??
      Jag tror de får många nya kunder via de befintliga kunderna, pga deras nöjdhet.

      Radera
    8. Ok, du har övertygat mig att ta en närmare titt :-)

      Sen tror jag i och för sig att Telia köper upp stadsnät vilket är ännu bättre än att vara med. Kundnöjdhet är viktigt och tyvärr är de inte med i SKI:s mätningar men andra mätningar visar på gott betyg. Och de har en nisch.

      Ska försöka få till en analys. Telia är ju inte superspännande och det här kan vara ett fullgott alternativ inom samma bransch. Tack för input!

      Radera
    9. Titta även på deras "företagssida" https://www.bahnhof.net/
      ser annorlunda ut ut än konsumentsidan och ger en annan bild av bolaget.
      De hänvisar till http://www.aktietorget.se/QuotesInstrument.aspx?Language=1&InstrumentID=SE0002252296
      för fullständig ekonomisk information ,om du inte laddar ned årsredovisningarna som pdf

      Radera
    10. Tack för tipsen, ska kolla!

      Radera
  4. Mina högutdelare heter: Swedbank, Bonheur, Atea och Protector (som du redan nämnt). Har även Industrivärden men de ligger ju under 5% men det vägs upp av riskspridningen i det bolaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittar tyvärr inga bestående konkurrensfördelar hos Bonheur eller Atea och avstår därför. Har dock inte tittat på dem i detalj.

      Radera
  5. Fortum. Inte lika trygg och tråkig som den var i och med försäljningen av eldistributionen men borde ändå vara ganska trygg. En bit över 5% idag. Annars som Lou påpekat bankerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortum kan vara värd en närmare titt. Men spontant oroas jag av deras satsning i Ryssland och att utdelningen riskerar att minska kommande år.

      Dock positivt med massor av koldioxidneutral elproduktion och inträdesbarriärerna för att bygga kärnkraft är enorma. Inget man bygger upp hemma direkt även om det finns de som försöker :-)

      Länkar:
      http://www.4-traders.com/FORTUM-OYJ-1412461/financials/
      http://www.expressen.se/kvallsposten/drygt-13-000-i-boter--for-karnreaktor-i-koket/

      Radera
  6. PSEC ger ca 12% på dagens kurs och verkar har klarat sig hyfsat ut ur det senaste blåsvädret med SEC. Dock betyder det inte att det är en trygg investering för det, vi har lite delade meningar på bloggen...

    Annars är det Fortum, ARCP, HCP, Protector och Oriflame som ger över 5% i portföljen idag.

    //Benke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med en sådan hög direktavkastning måste det finnas risker. Förstår mig inte på riskerna i PSEC och avstår därför. Och varför är inte ARCC, som ju är större, ett bättre alternativ? Men delade meningar som sagt :-)

      HCP är en kul bolag. Äldreboenden borde ju inte vara fel på sikt och de har fin riskspridning också.

      Radera
  7. Till dagens kurs platsar inte Betsson på listan, men jag blir inte förvånad om vi får se en utdelningsnivå i närheten av 5 % redan nästa år. Spana gärna in mitt inlägg om Betsson där jag redogör för hur jag tänker. Ni hittar det på http://vagentill-frihet.blogspot.se/2014/07/tankar-om-betsson-och-snart-semester.html

    Med vänlig hälsning
    /Vägen till Frihet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Goda odds på att de klarar 5 % redan nästa år då :-)

      Är själv inte klar över konkurrensfördelarna och nu börjar jag känna mig riktigt petig. Men är det inte en risk att de måste betala mer och mer reklam i takt med att nya aktörer dyker upp? Och är det så mycket som skiljer ett spelbolag från ett annat?

      Men finfin historik och ganska ocyklisk verksamhet som du är inne på. Ska förresten kika in din blogg närmare.

      Radera
  8. REITs och andra liknande typer av företagskonstruktioner i USA och Kanada ger bra direktavkastning men är ganska låsta i sina former av lagstiftning så det man ser som direktavkastning är oftast hela avkastningen till dig som ägare.

    Det finns dock bolag som till synes ger ganska liten avkastning men som använder stora summor till återköp av aktier som direkt landar som värdeförändring hos dig som ägare.

    Ett känt exempel är Wal-mart som nu köper sina aktier realtivt billigt. Metlife är ett annat som köper sina aktier till cirka 0,9 ggr eget kapital. Båda ger cirka 2,5% i direktavkastning men har ganska aggressiva återköpsprogram.

    Jag hittar inga siffror nu men återköpsprogrammen kan vara lika stora eller större än aktieutdelningarna även i bolag som är relativt väl direktavkastande.

    Min poäng är att jag tror att det finns mindre "svåra" bolag som återför mer än 5% till aktieägarna i form av återköp + avkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkt!

      Från den REIT jag har (ticker NWH.UN) förväntar jag mig inte särskilt mycket mer än 8 procent per år. 90% måste går till utdelning så det blir inte mycket över för tillväxt. Jag ser dem som ett "högräntekonto".

      Särskilt att bevaka är konkurrenssituationen och skuldsättningen. Ifall utdelningen sänks så försvinner lite syftet med placeringen.

      Återköp är en bra på så sätt att det handlar om en dold utdelning och vinstökning utan negativa skatteeffekter. Vinsten och utdelningen per aktie ökar. Tyvärr kan väl återköp ibland göras på toppen av högkonjunkturer så det gäller att de är konsekventa och köper hela tiden (eller helst bara när aktien är undervärderad, annars är det värdeförstöring).

      I Wal-Marts fall kan man se prognoser här: http://www.4-traders.com/WAL-MART-STORES-INC-4841/financials/

      Går man till 2016 förväntas P/E-talet sjunka till 13 och utdelningen bli närmare 2,75 %. Antagligen har återköpen påverkat, för jag hoppas att de konsensus-prognoser som 4-traders visar tar hänsyn till återköp. Märkligt vore annars! Min lila poäng är att återköp är bra, men att Wal-Mart fortfarande några år fram i tiden har en relativt låg utdelning. Men du kan å andra sidan också förvänta dig tillväxt i aktiekursen som du nämner, och det är ju inte fel. Totalavkastning är det som räknas.

      Själv väljer jag att blanda högutdelare med utdelningstillväxt (vilket indirekt kan ske genom återköp). Ett exempel på bolag jag äger är Exxon Mobil som brukar köpa tillbaka en hel del aktier.

      Såg att du skrev om amerikanska försäkringsbolag på din blogg. Spontant kan jag tipsa om Willis som ett amerikansk "försäkringsbolag", snarare mäklarfirma, att titta närmare på. Har köpt Max Matthiesen t.ex.. Ska kika in din blogg mer!

      Radera
    2. Du är välkommen hem till mig Gustav. Jag kommer skriva lite mer om amerikanska försäkringsbolag framöver i ett försök att utbilda mig och jag tar gärna emot feedback och synpunkter.

      Ska kolla Willis. En första snabbtitt tyckte jag såg lite smådyster ut. Vad tycker du är intressant?

      Radera
    3. Låter spännande. Kan tipsa om att Chubb är verksamma på svenska marknaden och påminner om Protector i Norge.

      Willis tänkte jag var intressant pga att mäklare ev kan ha någon slags "nätverkseffekt" och få bättre marginaler än traditionella försäkringsbolag till lägre risk. Austbrookers är några jag tittat på i Australien men aldrig köpt tyvärr.

      Ska försöka kika in och kommentera på bloggen! Och om du ha vägarna förbi ekonomiprat framöver kan vi tråka ut de andra med försäkringsdiskussioner :-)

      Radera
  9. Glöm heller inte ryska posten.

    Anonym

    SvaraRadera