söndag 23 mars 2014

Telia och teknikrisker


Telia är det enda telebolag jag valt. Har upplevt dom som säkrare än andra, men är det en falsk trygghet? Med tanke på de etiska turerna kan man även fundera på begreppet trygg falskhet :-) Platsar de verkligen bland de max 20 bolag som jag plockar ut från hela världen?

Det första jag gillar är att de är väldigt lättbevakade. Jag själv har Telia som operatör, jobbet har deras telefonväxel. I varenda dagstidning går det också att läsa något om Telia (mest negativt, men ändå).

Jag är som tidigare nämnt ute efter hög eller växande utdelning, starka konkurrensfördelar och goda finanser. Just konkurrensfördelarna är det jag är mest osäker på i Telias fall. Finns det något unikt och kan de låsa in kunderna? Dagens utdelning är bra men kan den kan höjas i framtiden? I annat fall kan det vara en värdefälla.

Mobilmarknaden
Här är kunderna lättrörliga, det råder priskrig och det kan enligt ett lagförslag bli ännu lättare att byta abonnemang. Möjligen kan en hög kundnöjdhet få kunder att stanna kvar, men så mycket mer nöjda är inte kunderna hos Telia sett till SKI-resultat. Och så mycket bättre är väl inte täckningen? Till detta kommer att telebolagen i framtiden kan rundas helt av telefontillverkarna?

En sak är att SKI-resultaten kan vara tillfälligt låga pga mutskandalerna och att Telias service verkligen är bättre. Möjligen kan de också slå ut fasta kostnader på många användare och uppnå kostnadsfördelar pga det. Kan de stora investeringarna i nät och licenser även skapa inträdesbarriärer för nya aktörer. Stämmer det månntro? Är inte så insatt hur allt detta fungerar.

Telia kan även ha något särskilt sett till den enskilde konsumenten. Här flikar jag in ett citat från min sambo som skulle välja operatör. Observera att hon vid tillfället var opåverkad av undertecknads innehav i Telia: "Tror det blir Telia nästa gång. Då får jag bra täckning och slipper strul." Trots skandalerna hänger Telias goda rykte kvar när man ska välja operatör?

Sammantaget är det för mycket priskrig och för lättrörliga konsumenter och företag. Inga starka konkurrensfördelar här. Skulle vilja se ännu nöjdare kunder. Och jag är tveksam till att Telia har någon lågkostnadsfördel eller skapar höga inträdesbarriärer för andra. Tveksamt!

Bredband & fiber
Inlåsningen är starkare på dessa områden. Bara att du har ett bredband, telefoni och TV-utbud du är van med kan göra att det kan ta emot att byta. Men du byter i och för sig detta lättare än du byter bank.

Fibersatsningen som Telia gör lockar även om kampen mot EQT/Wallenberg är hård. Att Telia "käkar fiber" kan göra dem till en nyttig utility. Här pratar vi om en slags inlåsningseffekt, dock finns väl en regleringsrisk, t.ex. att konkurrenter till billig kostnad ska tillåtas använda nätet. En allmän teknikrisk finns väl också, kan t.ex. fibernätet bli obsolet när det trådlösa går snabbare och snabbare? Jag är osäker hur inlåsta kunderna är över tid, men nog kan de ta bra betalt för anslutningsavgifter.

En trend som möjligen kan gynna Telia är att t.ex. Netflix och liknande kanske kan vara beredda att betala för bra bredbands/fiber utrymme, se länk (om jag förstår rätt).

De gamla kopparnäten ägs också av Telia, men frågan är vad man får ut av det. Förutom stölder.

Sammantaget tycker jag fibersatsningen är något som lockar. Är dock inte helt insatt i hur lysande affär det är på 5-10 års sikt. Men ändå, möjliga konkurrensfördelar, ja.

Teknikrisker och behov av investeringar?
Det som gör mig osäker är att jag inte är säker på var Telia är om 5 år. Jo, jo, de är i Sverige och sysslar fortfarande med telefoni etc. Men har de ökat sin position i Östeuropa och Eurasien? Och hur stora investeringar krävs för att erbjuda bra telefoni, en framtidssäker teknik och att ligga i framkant? Och hur står sig operatörerna mot Apple, Google och andra innovatörer. Riskerar Telia att åka på en "bypass" där inkomsterna går förbi dem?

Idag får man 6 procents direktavkastning och det är fint. Men kommer vinsten och utdelningen att kunna öka från dagens nivå? Tar underhålls-CAPEX en för stor del av kakan? Och var ska tillväxten komma ifrån när det knappast är något ljus i öster?

Det som framförallt oroar är det som Lundaluppen tog upp i ett inlägg ganska nyligen. Telia investerar för tillväxt, och har investerat stora summor, men står ändå och stampar. Kanske är det bäst att undvika branscher med så stor andel prispress/priskrig som Telia upplever?

Vad är din åsikt? Stabil utility eller värdefälla? Kom gärna med kommentarer! Rätt eller fel med Telia i en stabil utdelningsportfölj?

10 kommentarer:

  1. Jag tror man måste utgå från vad folk antagligen tänker. Det jag tror är att man inte ändrar något man litar på så enkelt. Idag är telia även starkt som TV-operatör med deras boxar. Dessutom finns det inte så många operatörer att välja på till surfplattor. Telia, Telenor, 3, Tele2 är vad jag kommer på. Telia är en aktie jag ha och "glömmer bort" och aldrig säljer. Det ska mycket till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, än så länge ligger Telia först till hands och de har nog ett gott rykte i praktiken - trots skandalerna.

      Nog är det ett litet oligopol likt bankerna, men skillnaden är (bland flera) att lönsamheten är lägre och att bolagen knappast samarbetar i någon större skala. Alla förlorar på priskrigen (förutom konsumenterna:-)

      Radera
  2. Efter att ha provat Tre och pratat med vänner på Tele2 så anser jag att Telia är överlägset bäst kundsupport.

    I princip rekryterar man ungdomar och fd studenter i Umeå som får chansen att jobba på en telefonsupport där man faktiskt blir behandlad som en riktig anställd snarare än utbytbar daglönare.

    Det här ger även en rejäl utväxling i kompetensen hos personalen och jag är riktigt imponerad över hur integrerade Telias kundsupport är med tekniken vilket gör att hjälpen kommer fort och att de även är bra på att gissa vad reparatören håller på med.

    En effekt av det här är förövrigt att den enda gången jag pratar med telefonförsäljare som har Ume-dialekt :P.

    Men priset kontra tillväxten känns inte superhet så jag är nöjd med att ha Millicom istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra perspektiv och detta hade jag inte tänkt på. Umeå är väl en fin rekryteringsbas och klokt att man gör så att folk kan trivas och stanna kvar. Kundservice i stort påminner ju ibland annars om hamburgervändande på McDonalds.

      Just Telias goda kundservice har jag också erfarenhet av själv, samt diverse presentationer i jobbsammanhang (hur de jobbar med sociala medier).

      Millicom kan vara något, och jag ser att du har en genomgång som nog fortfarande är aktuell: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/01/analys-av-svenska-telekombolag-telia.html

      Radera
    2. Finns lite färskare info =).

      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/02/rapport-fran-millicom-2013.html

      Radera
    3. Ah, tack, den var ännu mer aktuell :-)

      Radera
  3. Tack för intressant läsning, själv har jag sett Telia i portföljen nästan som ett alternativ till räntebärande papper med tanken att jag har en skaplig trygg direktavkastning. Jag har inte räknat med tillväxt eftersom det är ganska konurennsutsatt. Jag börjar dock känna mig osäker på Telia pga rättegångar i samband med mutskandaler, ser framför mig rubriker med massiva skadestånd som äter upp utdelningsbara pengar, vet dock inte hur stora dessa risker är. Hur som helst tänker jag att dessa utredningar kommer ta några år. Jag tror också att världens alla operatörer komer hitta på ett sätt att trycka tillbaka Apple och deras dominanta ställning, operatörerna sitter ju på själva radiofrekvenserna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv :-)

      Ja, Telia är obligationsliknande och om det inte vore för ökande konkurrens och hotet om skadestånd så hade utdelningen varit stensäker. Problemet är väl att Telia faller hårt om utdelningen äts upp (om än tillfälligt) eftersom tillväxten inte finns där.

      Tänk om ett (antagligen inofficiellt) möte skulle hållas bland alla stora teleoperatörer. Nu kör vi inte priskrig utan konkurrerar med annat. Kommer inte hända men, några slags samarbeten mot, eller snarare med Apple är väl inte otänkbart.

      Radera
  4. Dålig potential men en massa risker. För svag risk reward för den långsiktige. Sälj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på deras exponering mot euroasien kan man även fundera på om det är dålig rysk/reward åtmistone för tillfället.

      Man kan ha olika syn och kolla t.ex. Rullstolsinvesterarens kommentar på sin blogg för en mer positiv sådan. Jag är fortfarande något kluven till Telia.

      Radera