söndag 27 oktober 2013

Familjen fick "utdelning" i fredags!

I fredags fick familjen den bästa av alla tänkbara utdelningar! En liten tjej föddes hastigt och lustigt, men allt gick bra både för henne och mamma (och pappa givetvis). Som tur var vände jag direkt efter att jag kommit fram till jobbet när första känningarna kom, annars hade jag missat kalaset.

Familjen har nu en väldiversifierad "barnportfölj" bestående av en kille 2,5 år och en tjej på 2,5 dagar. Växande "utdelningar" är alltid trevligt även om de ibland kan göra en sömnlös!

Enda aktierelaterade saken jag tänkte på var att barnets första blöja var en Pampers - kunde inte undgå att tänka på det. Något av en konkurrensfördel för Procter & Gamble (Pampers ägare) att ha samarbeten med sjukhusen och vara först på plats. Är de bara tillräckligt bra så finns ingen anledning att byta. Eller ja, nog kommer man byta blöja hela tiden... jag tänker på blöjmärke.

Just nu har jag inte så mycket att säga angående aktier - har lite svårt att fokusera på det. Det tar på krafterna att föda, framförallt för kvinnan men även för partnern (frustrerande att inte kunna påverka). Har man dessutom ett barn sedan tidigare så tillkommer ett ytterligare mått av planering och utnyttjande av goda vänners gästfrihet eftersom lillkillen inte ska vara med på plats.

Det jag ändå kan nämna är att barnen faktiskt blir ett skäl till att hålla på ännu mer med sparande och investeringar. Nu måste jag ju spara dubbelt så mycket för att kunna ge lillkillen lika mycket som innan. En välkommen uppförsbacke:-) Månadssparar förresten i egen Avanza Zero och Didner & Gerge Sverigefond till dem i egen ISK. Ska komplettera med någon globalfond, t.ex. Skagen eller Didner & Gerge. När beloppet blir tillräckligt stort kommer även enskilda aktier på tal och då ska särskilt Simon Property Group och Tyratech undersökas. Gissa varför? Och ja, jag vet att det är lite galet. Hur sparar du till dina eventuella barn?

Sen funderar jag på en inte alls aktierelaterad fråga men... men har någon tips på vad man bör tänka på när man går från ett till två barn så är det välkommet. T.ex. gäller det väl att involvera det äldre barnet så att denne inte känner sig utanför.

Hade egentligen tänkt att skriva något om Skåne-Möllan, men barnet hann före. Tar en break på en vecka eller två - och återkommer då med förnyad kraft.

Hälsningar
Gustav

33 kommentarer:

 1. Gratulerar till nytillskottet! :)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tackar! Nu äger jag lite mindre av min tid, men det är det värt:-)

   Radera
 3. Grattis Gustav! /Emil

  SvaraRadera
 4. Stort grattis!
  /Andreas

  SvaraRadera
 5. Ett tips kring syskon kan vara att se till att storebror får chansen till egentid med både mamma och pappa. Det är en stor förändring för första barnet att helt plötsligt behöva dela sina föräldrar med ett syskon. Så att avsätta tid där storasyskonet får full uppmärksamhet med en av föräldrarna kan underlätta när familjen förändras. Nu är ju er pojke ganska liten, men det finns en del litteratur som man kan läsa med barnet. Ex. "Jag vill också ha ett syskon" (http://www.adlibris.com/se/bok/jag-vill-ocksa-ha-ett-syskon-9789129637588) Av Astrid Lindgren. Det viktigaste för den som får ett lillasyskon är kanske att få bli delaktig, att få vara med i allt som sker med bebisen. Och att få hjälpa till som storebror, men också få vara riktigt liten när det behövs.

  Grattis till er nya familj :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips! Vi ska försöka att inte glömma bort honom i det hela.

   Radera
 6. gratulerar! för mig som är barnlös (men som går i tankarna) hade det varit intressant om du framledes tog upp relevanta kostnader i samband med "första' barnet som man som ny förälder inte tänker på,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror andra är bättre på det...men tja, att gå ner i tid är dyrast. Och tappet mellan föräldrapenning och vanlig inkomst. För att inte tala om behovet av större hus. Plus alla grejer.

   Konsumentverket har viss info, dock lite åt tråkigare hållet:
   http://www.konsumentverket.se/Vara-omraden/Privatekonomi/Livssituationer/Att-fa-barn/

   Har för mig att andra bloggare gått inom kostnader, men jag kan inte hitta det nu. Kommer någon annan på någon bra länk, fyll på!

   Radera
 7. Stort grattis Gustav! Jag tycker att Pampers luktar kemikalier. Föredrar typ alla andra märken. Vill man vara lite snålis kan jag rekomendera Willys egna märke, som är riktigt bra (3e bäst i test också efter Libero och Pampers). Hpppas allt är fint i nystöpta familjen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Willys blöjor har vi testat och de är okey. Handlar dock nästan aldrig på Willys (den i närheten är ganska dålig). Nog kan Pampers lukta kemikalier nu när du säger det, men en blöja kan ha så många värre lukter:-)

   Radera
 8. Får instämma i grattiskören, själv landar en liten flicka hos oss inom ca 2 veckor.
  Angående spara till barn så sparar vi hela barnbidraget varje månad. Har öppnat ett konto på Avanza åt våran 3 åring där jag det varje månad köps (för tillfället) 3st olika fonder.
  Avanza Zero (40%)
  Handelsbanken Index USA (30%)
  Handelsbanken Index europa (30%)
  Fördelningen är inom parantesen. Anledningen till att jag valt handelsbanken är för att jag är kund där och dom har hyfsade avgifter, men tar gärna emot tips på bättre fonder.
  Jag är kund hos söderberg & partner och försöker följa deras viktning av hur de ser på världsmarknaden. I vintras hade dom övervikt mot usa och just nu har de höjt europa.
  @Spara smart:
  Ett tips som jag kan ge dig och där jag själv gick på en mina är att inte satsa på en dyr liggvagn. Den används i kanske 4-6 månader och sen vill barnet sitta. Skulle jag gjort om det hade jag inte köpt en svindyr bugga utan en billig (kanske begagnad) liggvagn och sedan satsat mina stålar på en riktigt bra sittvagn som är vändbar. Sittvagnen används i säkert 2,5-3 år (kanske längre) och behöver vara riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och lycka till för egen del!

   Låter som en vettig fördelning av barnsparandet. Det lär i alla fall inte gå sämre än index. Har inte koll på Söderberg & Partners och kommer troligen inte vikta om så mycket i barnens sparande, möjligen tillkommer fler fonder t.ex. några globala.

   Bra tips med liggvagn/sittvagn. Tror att det är en vändbar liggvagn vi har - men jag är bättre på aktietermer än barnvagnstermer, sambon har mycket bättre koll:-)

   Radera
 9. Även här ett Grattis.Tips för äldsta barnet,
  Tala om att "nu har Du fått en lillebror, som behöver Din hjälp i framtiden"...
  Ger både stolthet och ansvar för yngre syskon.
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:-) Och tack för tipset. Storebror uppvisar redan stolthetstecken, men undrar varför lillasyster sover hela tiden...

   Radera
 10. Stort Grattis Gustav med familj! Den ultimata utdelningen har nu resulterat i en normalstor familj med syskon, att ha syskon är alltid en tillgång, särskilt för syskonen;-).
  Vet inte om jag kan bidra så mycket med spartips. Själva sparar vi ynka 200 kr till våra tre barn, 600 kr/mån alltså, på varsitt Avaza Zero konto. Det har dock gått minst lika bra som mitt eget pillande med utdelningsaktier, så vi kanske borde öka barnsparandet istället;-)
  C Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nu är det villa, två barn och Volvo (faktiskt!)
   Avanza Zero funkar jättebra till barnsparande tycker jag. Inte dumt alls.

   Radera