Ett bolag som jag sedan länge trott på kan vara läge att ifrågasätta. Visserligen borde jag kanske ifrågasatt innan senaste kursraset, men låt vara. Jag gillar i grunden Avanza och kan köpa på mig mer, men samtidigt är jag rädd för att utdelningen sänks nästa år. Lite kluven alltså, varför ett blogginlägg kan vara ett sätt att komma vidare.
Vad som gör Avanza unikt, och är det hållbart på sikt?
- De nöjda och lojala kunderna - stabilt på sikt. Detta är värt lika mycket som en ständigt pågående reklamkampanj i TV. Nöjda kunder tipsar vänner och bekanta. I Svenskt kvalitetsindex mätningar kommer Avanza i topp, och det är något som säkert tar många år att bygga upp och handlar om en företagskultur. Jfr med Nordnet som inte valt samma väg. Min egna erfarenhet är väldigt god då de svarar snabbt och oftast träffsäkert. Att uttaget av kapitalförsäkringsavgiften ändrades visar också att de lyssnar på sina kunder.
- Avanza Zero - tveksamt på sikt. Gratisfonden har länge gett gratisreklam och lockat kunder, men den är ganska lätt att kopiera. Andra banker planerar liknande varianter. Dock måste jag säga att namnet är klockrent, varje gång Coca Cola göra reklam för Zero, fastnar det i bakhuvudet och Avanza Zero är ett bättre namn än Coca Cola Zero pga Z:at i Avanza. Vad ska de andra heta, Handelsbanken Noll? SEB gratisfond? Nej, det smäller inte lika högt:-)
- Stort utbud och låga priser - mycket tveksamt på sikt. Många storbanker har sänkt sina priser för att möta Avanza och Nordnet, och en prispress sker. På pensionsområdet är Avanza inte alls ledande, då andras fondutbud är bättre, låt vara för Avanza Zero då. Se Stockmans utmärkta inlägg. Att Nordeas ISK utklassar Avanzas är inget gott tecken.
Diverse varningssignaler...
Jag gillar Avanza, men en del moln har börjat dyka upp på dess investeringshimmel. Här är de jag noterat, vissa kan skingras men en del blir nog kvar:
- Rapporten för första kvartalet var en besvikelse, med en vinstminskning på 33%. Nu finns det kanske en del förklaringar, såsom lägre handelsaktivitet, ändrat beteende kring årsskiftet vid kapialförsäkringen, minskad utlåning, lägre räntonetto etc, men ändå. Avanza ger utifrån senaste rapport intrycket av en snabbväxare som saktar in, och sådana bolag kan straffas hårt på börsen. Kanske är det som redan hänt.
- Huvudägarna är inte lika starka p.g.a. Öresundsoppan.
- Ny VD som inte är insatt i branschen. Hade hellre sett att de hittat någon internt, trots att det är ett litet företag. Jfr med Ratos som plockar upp en ung men rutinerad medarbetare, vilket borgar för kontinuitet.
- Niclas Storåkers uttåg. När mr Avanza lämnar bolaget och säljer alla sina aktier, och till råga på allt köper Nordnet-aktier så undrar man ju varför.
- Claes Hembergs kunskaper och förtroende som företrädare för Avanza när det gäller pensionsområdet. I kommentaren till ett blogginlägg hävdar han fondutbudet styrs av upphandlaren. Ja, då undrar man varför Skandia lyckas ha med dubbelt så många fonder, men detta har han inte svarat på.
- Avanzas fonderbjudanden för pension verkar inte starkare än konkurrenterna.
- De ska se över sina finansiella mål. Att hoppas på flytträttsutredningen kan vara att hoppas på för mycket. En risk finns att bara försäkringar som inte betalas in (fribrev) kommer att omfattas av förslaget till flytträtt, om jag får gissa. Sen är det en lång väg till beslut också.
- Risk för sänkning av utdelningen till nästa år.
Utdelningssänkning nästa år?
Min farhåga är att Avanza kommer att sänka sin utdelning nästa år. Kollar man på 4-traders prognoser så tyder det på en liten minskning. Avanzas utdelningsandel är så hög (97 %) så det finns inte mycket skydd ifall vinsten minskar. I årsredovisningen står också att minst 70 % av vinsten är det som långsiktigt kan delas ut. Detta låter som stor risk för sänkning enligt mig, även om utdelningsandelen varit högre en längre tid.
Graf från corporate information |
Sen var det detta med vad utdelningen kommer ifrån. Nu måste jag säga att jag inte är någon expert, och kanske är det simpelt, men här går jag bort mig. Klipper in texten från senaste delårsrapporten sid 6 där det talas om kapitalöverskott, vilket är det maximala beloppet som kan användas till utdelning och återköp.
Kapitalöverskottet antar jag inte är direkt kopplat till vinsten. Och har det ökat, skulle de då på ett hållbart sätt till och med kunna dela ut mer än vinsten? Observera att detta är rena gissningar, jag är inte så bra på den här biten, men vill lära mig. Kanske att någon bloggkollega kan hjälpa mig på traven så att jag fattar galoppen?
Håller med om mycket i ditt inlägg.Kolla storbankernas nya offensiv mot sparare.Deras tjänster förbättras nu snabbt och till konkurrenskraftiga priser. På nåt vis känns det som om de stora elefanterna har börjat röra på sig och breddar sitt utbud till bra priser. Då får både Nordnet och Avanza verkligen se upp.
SvaraRaderaSka bli intressant att se årets kvalitetsindexmätning när det gäller sparande (kommer dock först i november). Gör bättre utbud och priser hos storbankerna att de närmar sig Avanza?
RaderaSe förra årets mätning här där Avanza är outstanding(sid 8): http://www.kvalitetsindex.se/images/stories/Results/2010/SKI_om_lan_sparande_fmaklare_11.pdf
Hur "utklassar" nordeas ISK avansas?. Känns som 250kr i minimumcourtage och 6ggr(!) högre rörligt courtage är ganska mycket sämre. Det enda positiva är att de ger en ganska låg ränta på likvider...
SvaraRaderaDet jag främst tänkte på var att Nordea har ett mycket större utbud av aktier som är möjliga att ha i ISK än t.ex. Avanza och Nordnet, se länken: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/search/label/ISK
Radera(Minimicourtaget på 250 kr är via Nordeakontor, men uppgift för Internetorder saknas märkligt nog för tillfället. Dock borde det vara billigare då internetorder för utländska aktier kostar 159 kronor.)
Nordea tar 59 kr på nätet. Klart billigast om man har någon volym i ordern
RaderaJag är som du rätt så osäker på tillväxten de närmaste åren, men jag är rätt så övertygad om att Sven kommer slåss med näbbar och klor för att inte sänka utdelningen. Vilket innebär en fin direktavkastning.
SvaraRaderaSkulle det bara öppna sig lite på pensionssidan så tror jag att Avanza kommer att ta en del av marknaden. Just nu utgör den 50% av allt sparande men Avanza har bara skrapat på ytan. Det blir intressant att se förslaget nästa månad från Norman. Det kommer ligga som grund för Avanzas långsiktiga tillväxtmål. Hagströmer tyckte att investerare hade överreagerat, Avanza gör denna process vartannat/vart tredje år. Jag kommer inte att sälja iaf, sen får vi se vad som var rätt.
Ja, direktavkastningen är drygt 6,5 procent, och om den kan behållas är det ju läge att öka. På sikt kanske tillväxten tar fart också, och har man direktavkastningen under tiden så är det ju inte fel. Jag behåller också mina aktier.
RaderaTror också att Sven jobbar för att utdelningen inte ska sänkas (den höjdes ju t.o.m. senast), men frågan är om han är bakbunden vid en eventuell vinstminskning och måste sänka, eller om kapitalöverskott finns att dela ut av. Skulle jag bara få ihop den biten skulle jag vara beredd att öka innehavet en hel del.
Om utdelningen behålls och de dessutom behåller sin placering i SKI-kvalitetsmätningar i höst tror jag Avanza är en riktigt bra placering, jag gillar verkligen bolaget i grunden!
Vore intressant att veta vad läsarna här har för tips på aktier att fiska upp idag med tanke på börsraset? Är själv sugen på att gå in i lite amerkikanska bolag om börsen går ner idag. Brookfield infrastructure om den går ner till runt 30 dollar. Unilever plc är en annan
SvaraRaderaGick in i Skanska faktiskt, men många aktier gått ner en hel del. Betsson rasade t.ex. med 6 % och det ganska snart innan utdelning (!).
RaderaInget ras på USA börserna, men Brookfield lät spännande utifrån Morningstars beskrivning: "Brookfield focuses on acquiring infrastructure assets that have low maintenance capital costs and high barriers to entry."
funderar på att köpa Tesco http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=TSCO:LSE 5% utdelning och en kurs som känns pressad
SvaraRaderaDet är nog inte så dumt, funderar på att köpa själv.
RaderaMan kan köpa via USA (ticker TSCDY) också, med billigare courtage än London, se länken för aktuell diskussion: http://riskminimeraren.blogspot.se/2012/05/axfood-hakon-invest-ahold-eller-tesco.html
buffett har väl också köpt Tesco på sistone, brukar vara klokt att följa honom:)
RaderaFörhoppningsvis klokt:-)
RaderaSkagen Global verkar dock minskat i Tesco på sista tiden, men jag går mer på Buffett: https://www.skagenfonder.se/Global/2.0_PDFs/2.6_Market_Report/Sweden/2012/20120401_Marknadsrapport-1.pdf
En annan intressant länk:
http://seekingalpha.com/article/376171-tesco-what-does-neil-woodford-know-that-warren-buffett-doesn-t
köpte på mig lite Unilever och CVR partners igår. Annars är det lite grå stämning på börsen, köplägen lär dyka upp. Sjunker usabörsen kommer jag köpa på mig Johnson & Johnson och P & G
SvaraRaderaFina bolag, Unilever, J&J och P&G! CVR Partners känner jag inte till men utdelningen såg lockande ut. Skrev ett litet inlägg på Spartacus Invests senaste tråd om Yara, får se om han hakar på.
RaderaHej!
SvaraRaderahttps://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=226388 Är inte det här ganska rimligt? Vet du ungefär hur fördelningen ligger till mellan premiebestämda pensioner och förmånsbestämda ligger till? Skulle vara bra med en kommentar från någon i branschen.
Jo, det låter nog spontant rätt rimligt.
RaderaBra fråga! Vet tyvärr inte hur fördelningen är, men viss statistik finns här:http://www.svenskforsakring.se/Statistics/StatBranch/Branschstatistik/2012/Kvartal%202.pdf
Skulle dock tro att en relativt stor del av dagens inlåsta pensionspengar är premiebestämda pensioner, och inte kommer att kunna flyttas. Från juni 2007 finns redan fri flytträtt enligt avtalen, men premiebestämda pensioner var nog rätt vanliga innan dess. Hur fördelningen ser beror på hur de gamla avtalen såg ut för varje område (statligt, privat, kommunalt etc) och här har jag inte hittat någon sammanställning tyvärr.
Sen återstår bland annat att se om flyttavgifterna begränsas, de kan ju annars förhindra flytt i praktiken.
För att gå till mig själv skulle cirka hälften av mitt låsta pensionskapital kunna flyttas, och det tänker jag flytta till Avanza om bara flyttavgiften är rimlig!
Det känns som att de som har Avanza är medvetna om avgifter, så jag tror att om de kan sätta ett tak på flyttavgiften så kommer det få en rätt så bra effekt. För det är som du säger, avgifterna i sig skapar hinder till flytt.
RaderaMen kursen fick sig ännu en käftsmäll av nyheten(tror jag). Även om det är högst spekulativt.
Vi får helt enkelt se.