lördag 10 december 2011

Det goda bolaget #1 Firefly

I mitt förra inlägg letade jag efter goda bolag, och detta måste vara ett bra exempel på det. Firefly är något så unikt som ett okänt svenskt världsledande företag inom brandsäkerhetsbranchen. Det passar också mina investeringskriterier ganska bra.

Som en bloggkollega tog upp kan bolag som bidrar till en bättre värld vara mindre riskfyllda då de mer sällan bör hamna i juridiska tvister eller utstå plötsliga regleringar.

Verksamheten
Enligt hemsidan består verksamheten i att "utveckla, tillverka och sälja högteknologiska system som upptäcker och minimerar risken för bränder och dammexplosioner. Varje kund erbjuds unika lösningar baserade på en rad kvalificerade, patenterade komponenter och funktioner. Firefly samarbetar med ledande experter och institutioner runt om i världen för att utveckla högkvalitativa säkra lösningar.

Firefly har två affärsområden: Industriapplikationer och Infrasystem (Sentio ®). Till affärsområdet Industriapplikationer hör skräddarsydda system som övervakar industriella tillverkningsprocesser inom områden som träbearbetning, mjukpapper, livsmedel, biobränsle och återvinning. Företaget finns representerat över hela världen och försäljning sker både direkt till kund och via distributörer. Affärsområdet Infrasystem omfattar system för brandövervakning av infrastruktur, såsom tunnelbanor, tåg-, väg- och kabeltunnlar."Min Checklista
Ska nu stämma av mot min "checklista" för att se att bolaget passar min strategi.  

1. Funnits i minst 10 år
Ja, företaget grundades 1974 och har mer än 35 års erfarenhet av att leverera system till ledande processindustrier.

2. Haft utdelning i minst 5 år
Ja, Firefly har haft utdelning sedan 2002, och har aldrig sänkt den.

3. Har en enkel verksamhet som man förstår sig på
Ja, med tvekan. Grundverksamheten är enkel, att upptäcka och förhindra bränder. Högteknologiska inslaget i verksamheten dock svårt att förstå till fullo.

4. Har en bestående konkurrensfördel
Ja, som jag bedömer det. Firefly:s produkter kan upptäcka bränder på ett tidigare stadium än konkurrenterna och har patent på det. Tekniska kunnandet i bolaget kan möjligen också vara en konkurrensfördel. Då ordrar leder till service och efterarbete, så här finns en inlåsningseffekt för kunderna som inte ska underskattas.

Tekniska utvecklingen, d.v.s. högteknologisk bransch, och bolagets lilla storlek är frågetecken för hållbarheten i konkurrensfördelarna.

Se denna analys för en beskrivning av patenten och konkurrensen.  

5. Jämn vinst och intäktsökning
Nej, egentligen inte. Verksamhetsgrenen industriapplikationer är stabil och ständigt ökande. Ordrarna inom tunnelbana och tunnlar kommer dock ryckvis och med stora tidsrymder emellan. Dock är 30% av intäkterna återkommande intäkter i form av service och underhåll etc. Här tummar jag lite på mina "regler" och säger ok ändå.

6. Minst 3,5 procent utdelning 2 år framåt och ingen sänkning
Ja, jag förväntar mig oförändrad utdelning trots att de för tillfället delar ut mer än de tjänar. Bolaget är obelånat och ordrar kommer att komma. Om finanskrisen förvärras finns dock en risk för utdelningssänkning. Med tanke på att ledningen är aktieägarvänlig och har stora egna innehav finns dock intresse av att hålla utdelningen fortsatt hög.

Så här säger de om utdelningen: "Den föreslagna utdelningen för 2010 motsvarar 141 procent (54 procent) av resultatet efter skatt. Motivering till förslaget om oförändrad utdelning är bolagets starka finansiella ställning och långsiktigt goda framtidsutsikter."

Angående vårens kommande utdelning är det intressant att notera senaste delårsrapporten i detalj. Resultatet för januari till september var 0,06 kr per aktie, men kassaflödet var 0,53 kr per aktie, vilket är bättre än förra året. Utdelningen kommer från kassaflödet (egentligen fritt kassaflöde) och inte vinsten. I kassan finns också 14 miljoner kronor, och utdelning som förra året kostar drygt 5 miljoner kr. Därför är det kanske inte så stor fara för utdelningssänkning? Men observera att jag inte beräknat fritt kassaflöde vilket man nog borde göra.

7. Inte har sänkt sin utdelning 5 år bakåt
Ja, Firefly har delat ut sedan 2002, och aldrig sänkt utdelningen.

8. Har return on equity på minst 10
Hur bolaget förräntar sitt egna kapital är viktigt. Här är värdena senaste 5 åren mellan 14 och 28 % med ett normalvärde på cirka 20.

9. Har låg skuldsättning
Ja, bolaget är obelånat.

10. Har en pålitlig ledning med egna aktieinnehav.
Ja, utan tvekan. Ständiga insiderköp, de verkar tro på bolaget i och med att de investerar sina egna pengar där. Kolla på denna insideföreteckning, enbart köp!


Värdering och framtidsutsikter?
 • Låg vinstökning de senaste åren (dåligt)
 • Ganska högt PE-tal på 16 (dåligt med tanke på vinstökningen)
 • Utdelning på 6% (riktigt bra)
 • Avkastning på eget kapital över 20% (bra)
 • Kursen är hög jämfört med eget kapital (dåligt)
Kursen har gått ned ganska mycket, troligtvis på grund av finanskris, att effekten av den stora SL-ordern klingat av, och att andra större ordrar uteblivit.

En rimlig kurs anser jag allt sammantaget vara någonstans kring 18 kronor (enligt högst amatörmässiga beräkningar). Detta bör åtminstone gälla så länge vinsterna inte kommer igång och utdelningen är något osäker. Grundverksamheten är dock stabil och möjligheten till kommande infrastrukturordrar får ses som en bonus som man får på köpet. Den dag en stor order kommer in kan kursen rusa, eftersom det får stor effekt på resultatet.

Risken för kursnedgång anser jag vara begränsad på grund av vårens kommande utdelning och ständiga insiderköp. Visst finns chansen/risken att kunna köpa dem billigare framöver, men jag behåller mina Firefly-aktier och har en långsiktig tro på detta bolag!

Obs! Man bör vara försiktig vid själva köp eller säljtransaktionen för denna aktie på grund av stor spread, d.v.s. skillnad mellan köp- och säljkurs.
 
Data per aktie

Key ratio20102009200820072006
Earnings per share SEK 0,79 1,67 1,28 0,93 0,59
Markets value, SEK Share price year end 16,5 23,1 10,2 16,0 24,3
P/E ratio 20,9 13,8 8,0 17,2 41,2
Equity capital per share SEK 6,32 6,43 5,48 4,80 4,32
Dividend per share, SEK 0,90 0,90 0,75 0,60 0,45
Dividend yield 5,5 3,9 7,4 3,8 1,9
Cash flow from operating activities per share, SEK 0,37 0,17 2,23 0,97 1,33
Number of shares year-end 6 001 400 6 001 400 6 001 400 6 001 400 6 001 400

8 kommentarer:

 1. Ser ju intressant ut :) Tack för analysen!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Intressant analys och checklista också. :)

  SvaraRadera
 3. Tack Spartacus! Ska jobba vidare med checklistan men försöker hålla den enkel.

  SvaraRadera
 4. Jag trodde Famous Brands var det goda bolaget ;)

  Väntar med spänning på checklist genomgång av dina portföljbolag.

  Ps. Var är det billigast/lättast att handla aktier från Sydafrika?

  SvaraRadera
 5. Famous Brands är en gott bolag också:-)
  Ska försöka köra fler analyser framöver av goda bolag och favoritbolag.

  Vet inte var det är billigast med Sydafrika-aktier. Kör själv Avanza för allt och det är ett saftigt courtage på 750 + avgifter, så det gäller att köpa en större post i så fall. Nordnet kan vara billigare, har mailat dem men inte fått något svar (sånt händer inte hos avanza)

  SvaraRadera
 6. Hej Gustav, läste din blogg och tänker att du borde kunna ha relevanta synpunkter på den tjänst vi håller på att bygga upp shareville.se.
  Där är tanken att vanliga människor ska kunna få bra oberoende råd av varandra när gäller aktier, fonder och ppm.
  Den som är riktigt duktig ska också kunna få betalt av de som tar hjälp av honom/henne. Vi är tacksamma för alla synpunkter! Hälsar Fabian
  www.shareville.se

  SvaraRadera
 7. Fabian, tack för tipset, jag ska kolla in sidan!

  SvaraRadera