fredag 29 mars 2024

Q1 2024 - on the right track?


Note! This post is written in Swedish. For a simple and decent translation, use translate to the upper right, or right-click. Feel free to comment in any language.

Resultatet för Q1 2024 blev +15,2 procent, vilket jag är mycket nöjd med. 

Man kan se detta som en viss revansch och en smärre återhämtning efter ett svagt 2023, även man alltid ska lyfta blicken, tänka långsiktigt och fundera framåt. Men åtminstone finns nu förutsättningarna för ett okey årsresultat eftersom värderingarna fortfarande inte är särskilt höga, trots en del uppgångar.

Förändringar i portföljen

En sak har gjorts: Jag har minskat i Italtile och ökat i Argent (nämnt på X/Twitter). 

Visserligen är FCF yield extremt bra i Italtile och bolaget har en mycket hög kvalitet, Men jag är något rädd att den sydafrikanska konsumenten är och förblir pressad. Argent har också hög kvalitet men är väsentligt billigare, har mycket lägre landsrisk, samt starkare tillväxt. Överlag är det svårt att hitta bolag med Argents kvalitet till den värderingen, oavsett var i världen man tittar. 

Sydafrika är ett ämne i sig, vilket jag får skriva om en annan gång. Men de bolag som finns och lyckas i svåra miljöer kan vara väldigt starka och konkurrensen är ofta mindre.

Tre trevliga trender

Återköp är aktuellt i flera av mina bolag, t.ex. i Argent, Arwana, AS Company och Karooooo. Det är intressant att jämföra de olika uppläggen för återköpsprogrammen och Arwana har det kanske mest genomtänkta. Att så många återköper beror nog på tre saker: Bolagen har stora kassor, de anser att aktierna är undervärderade och har bestämt sig för att göra något åt det. 

Utdelning är en annan småtrevlig trend. Återigen är det bolagens kassor, låga skuldsättning och framförallt goda (fria) kassaflöden som är orsaken. Jag tittar inte på utdelningen i sig utan ser god utdelningsförmåga som ett plus även om jag helst vill se goda investerings- och tillväxtmöjligheter. Men utan tvekan kommer 2024 kommer att bli ett bra utdelningsår för portföljen. 

Den sista lilla trenden är att vissa favoritfonder köper in bolag jag äger. Så är fallet i Century Pacific och Karooooo, vilket är grymt roligt. Till 100% är det subjektivt, men ändå: Förhoppningsvis säger det att kvaliteten i bolagen jag äger håller och att jag inte är helt fel ute.

Hänt i bolagen

För Delfi funderar jag på om kakaopriserna riskerar att slå hårt framöver, det är lite synd att de är råvaruberoende. Men lika snabbt som priser går upp kan de vända tillbaka, något som t.ex. hände för fraktpriserna för några år sedan. Jag tror det är fel läge att sälja Delfi nu även om marginalerna kommer ta stryk. 

Century Pacific, Ultrajaya, Argent och Sarantis har utvecklats väl kursmässigt och särskilt de två senare framstår ändå som högst prisvärda.

Aktuell portfölj

Så här ser portföljen ut nu:





16 kommentarer:

  1. Grattis till ett fint kvartal - bra fint kassaflöde och flöde från fonder kan göra susen helt klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Tittar en hel del på kassaflöde, tror liksom du att det är viktigt!

      Radera
  2. Själv kan inget annat än hänvisa till den anonyme kommentatern 31 dec 2023 kl 20.03. Jag förstår inte hur detta skall kunna genomföras. Hur som helst är en trogen läsare så det skall bli roligt att följa.
    Mvh Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår, och tack för kommentar! Men jag tror i grunden på min strategi: mindre bolag, billiga, lågt skuldsatta, med stark marknadsposition, ofta familjeägande och notering i demokratier. Sen hänger såklart väldigt mycket på utförandet. Vi får se hur det går och det lär i alla fall vara något som avviker från index (förhoppningsvis åt rätt håll över tid, men man vet aldrig).

      Sen är det också viktigt vad ett index är: ett globalindex blir troligen mycket av stora amerikanska bolag. Inget fel med det i sig, men skillnaden mellan Large cap och Small cap i utveckling är nu den största på 20 år. Då kanske index (med mycket storbolag) har sina risker, tänker jag. Se https://www.ft.com/content/e0029cb2-df39-41bd-b17b-808503b240c3 där det t.ex. sägs att "The only other time you’ve seen relative multiples this cheap was during 1999 and 2000, and that ended up being a great decade for small-caps.”

      Radera
    2. Ja, det var jag som hade fel då. Jag är lite snabb i svängarna. Det hjälper och går vägen i de flesta fall men inte alla.

      Du är ju en av de bättre samt med exotiska aktier i Sverige. Alltid roligt att läsa och kommentarer är ju ännu roligare!

      Radera
    3. Ingen fara, tack, och kul med lite liv i kommentarsfältet!

      Radera
  3. Hej igen.

    Bra att minska Italtile tror jag. Vill du ha mer info om landet kan du kolla in "The China Show" och mer äldre avsnitt då ene gubben snackar om sitt tidigare liv ibland eller mer i "Serpentza" kanalen han har själv.

    Min 222% portfölj. Pengamässigt mindre men det ser mycket ut när jag skriver. Nu +6% på genomsnitt per år eller något så det känns lugnt för mig framöver. Har massa på gång.

    Det verkar gå bra för dig också. Jag applåderar! Jag tycker dock att det är rätt hög risk. Det verkar vara mycket förhoppning att småbolag skall essa allt annat. För mig är det att jag inte vågar gå in med större procent i enskilda aktier längre. Jag tycker det är kul att köpa men sedan är det en post med 10% SBB som dinglar och man tycker som alla tycker att den är bra och lurad som gemene man.

    En lösning för att endå följa sin teori "att ha koll" på bolagen man investerar i kan vara att lägga in en klump i n fond i global, Usa eller Sverige.

    eller hysta in cash i en ny portfölj att leka med vars syfte är som "Me myself and I" där du kan skapa en andra portfölj där den tredje portföljen är pensionen.


    //Oceantrading shareville nordnet privatinvesterare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips. Jag hoppas att risken ändå inte är så hög som man kan tro, men det beror på vad man menar med risk. Jag äger (till allra största delen) finansiellt starka bolag, med låg värdering och en långsiktig familj som ägare. På ett sätt är ett högvärderade storbolag på en enda marknad (USA) en större risk, om man jämför med vad som finns i en globalfond. Men vi får se hur det går, och det återstår att se hur stor risken är i praktiken!

      Radera
    2. Jag såg när jag tog mig in på deras hemsida att ett innehaven, det andra från Sydafrika även hade en global närvaro så det blir ju då nästan lite som en global aktie då ju än om det bara skulle vara lokalt.

      Radera
    3. När det gäller Argent är de till stor del att se som ett brittiskt bolag, ca 70% av vinsten kommer därifrån. De har som uttalad strategi att växa utanför Sydafrika - vilket verkligen minskar lands- och valutarisken i investeringen.

      Radera
    4. Dina andra aktier har ju också global närvaro även om jag inte gått in på deras sajter och läst på. Det som var en röd tråd i dina aktier som jag kan se när jag gick igenom dessa kanske vid nyåret 23/24 är att de var tillverkande företag som går till byggbranchen och senare till privata aktörer. Jag kan ha fel. Du har bättre koll. Men alla företag i liknande branscher ökar ju den risken. Precis som jag själv ligger tung i branschen fastigheter och aktier från Sverige.

      Radera
    5. Jag tror du eventuellt blandat ihop med någon annan här. Den genomgående röda tråden är icke-cykliskt och produkter med mer eller mindre konstant efterfrågan.

      Direkt byggrelaterat är bara Arwana och Italtile (idag ca 14%) men det är mer av sällanköp konsumentvaror (renovering/ombyggnation) och mindre till byggföretag. Så totalt är nog inte mer än 5% av portföljen mot byggföretag även om Ekadharma, K2 LT och AS Company också har kopplingar till fastighetsbranschen.

      Portföljen är hyfsat global med tyngdpunkt på icke-cyklisk konsumtion i Asien. En del bolag är globala medan andra är starka lokala aktörer. Se gärna senaste genomgång av bolagen här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2023/10/portfoljuppdatering-host-2023.html

      Radera
    6. Aktiespararna ska ju skapa och starta upp en utdelande global fondportfölj nu snart, kanske i maj 2024 och jag noterade detta: aktier som delar ur en stor andel men där också återköp ingick i ekvationen vilket du skrev i det här i lägget att några av dina aktier gjorde. Dessa aktier i deras historiska jämförelse gav ett resultat som vann över de andra vanliga indexen vilket är väldigt positivt att veta.

      Radera
    7. Intressant, tack för info!

      Radera
  4. Upptäckte att Argents IR sida var riktigt vettig med bla analyser tillgängliga så man lite snabbare kan få ett grepp om det hela. https://argent.co.za/category/analyst-reports/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, deras IR-sida är en av de bättre, särskilt med tanke på bolagets storlek. En av de analytiker som följer bolaget finns på X/Twitter så rekommenderar att följa @smalltalkdaily för ännu mer uppdaterad info och kortare kommentarer.

      Radera