söndag 21 augusti 2016

McCarty & Stone - brittiska seniorboenden


Aktie: McCarthy and Stone Plc
Notering: London, Ticker MCS 
Kurs: ca 176 Pence
Direktavkastning: 2,5 procent förväntad
Courtage hos Avanza: ca 200 kr
Market Cap: 1200 miljoner dollar. 
Elektronisk handel: Nej, telefonorder

Här är ett bolag som likt Paul McCartney och The Rolling Stones är riktigt brittiska. De sysslar med något så ospännande som seniorboenden. Titta på den här videon ovan - det är omöjligt att inte få en positiv bild. Lika omöjligt som att skaka bort den Cafe Norrköping-känsla som infinner sig :-)

Respektabla Didner & Gerge äger hursomhelst bolaget och jag klipper helt sonika ut deras fina beskrivning:
"Bolaget är störst i Storbritannien inom segmentet seniorboende. En vanlig kund är pensionär som önskar ett mer bekvämt och anpassat hem för sig. Kanske är det dags att minska ner boendeytan samtidigt som man skulle uppskatta ett område med fler likasinnade. McCarthy & Stone håller själva i nästintill hela kedjan av den produkt och tjänst de levererar. De köper upp land, bygger bostäder och säljer till ovannämnda kundgrupp och erbjuder slutligen en dygnet runt-service kopplat till boendet."
Det här låter ju helspännande! I korta drag köper man en lägenhet och lämplig kringservice till det. Här är deras hemsidainvesterarsidor, årsredovisning, senaste presentation och prognoser från 4-traders , Det lockande med investeringen är att du har en rätt säker tillväxt av äldre i ett ett stabilt land som annars inte växer så mycket - och det här är den ledande aktören med hög kundnöjdhet.

Bolaget skulle för egen del kunna ingå i en "silverrävsportfölj" tillsammans med kanadensiska Savaria där Northwest Healthcare och Bonäsudden med sina äldreboenden är påläggskalvar:-) De påminner också om Filippinska 8990 holdings genom att vara en husbyggare som har något unikt.

Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Funnits i snart 40 år men börsnoterat i slutet av 2015. Förväntas dela ut pengar och ha en tillväxt enligt prognoser på 4-traders.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Förväntas vara en utdelningsväxare, direktavkastning under 3 %.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Självklart ska åldringarna ha någonstans att bo. Har inga problem med att det sker i privat regi.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Vid första anblicken finns det helt klart konkurrensfördelar men jag är lite för lite påläst för att avgöra hur starka de är. De är den klart ledande aktören, även om det finns andra typer av boenden, se prospektet sid 53.
"McCarthy & Stone currently holds an approximate 70 per cent. market share of the UK owner-occupied retirement housing market50. Competitors include Churchill, Pegasuslife and Beechcroft but all lack the comprehensive national coverage of McCarthy & Stone. Through its Assisted Living product, McCarthy & Stone currently is the only national housebuilder operating in the UK owner-occupied market offering an element of on-site care in its developments."
Frågan är vilka fördelar det ger att vara störst. Kan de kanske förhandla till sig bättre inköps-, bygg-eller tjänstepriser? De har i alla fall en hög kundnöjdhet. Som nationell aktör kan de ha lättare att bygga upp ett varumärke. Nog borde varumärke spela roll för den sista stora investering du gör. Men hur mycket höjer det priset? Den stora skaran av nöjda kunder över hela landet borde vara bra reklam som är svår att kopiera, tänk en pågående gratis reklamkampanj.

Kringtjänsterna innebär en inlåsning, jfr med Skistar-kunder som måste hyra sina skidor och äta på restaurangen vid backen. Men de kan nog inte ta hutlösa priser och lägenheten bör vara den stora investeringen även över tid. En fördel med upplägget är att underhåll tycks ingå. Jfr med Victora Parks livsstilsboende, mycket trevliga, men du bor i en bostadsrättsförening med allt som det innebär i form av administration även underhåll på sikt.

En summering är att hög marknadsandel, varumärke (kundnöjdhet) och kringtjänster mycket väl kan forma om inte starka så tillräckligt starka konkurrensfördelar. Men jag har ingen stark åsikt! (än)

5. Måttlig skuldsättning
Ser bra ut, inga skulder

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Om Didner & Gerge investerat är denna punkt nog ok :-)

7. Tillväxtmöjligheter
Medan det blir 10 000 nya pensionärer varje dag i Nordamerika är motsvarande siffra 1 600 i UK. Inte illa det med, om jag nu räknade rätt. Det säger sig självt att ett sådant här bolag har en ljus framtid med hänsyn till demografin. Marktillgång kan kanske vara ett problem men koncepter borde väl fungera även i sämre lägen antar jag.

Värdering, summering och synpunkter
För 2016 ligger prognoserna på P/E 11,5 och direktavkastning på 2,5 procent. Om du håller i aktien till 2018 förväntas P/E gå ner mot 8 och direktavkastningen stiga.

Osäkerhetsfaktorer finns givetvis. Min egen är att jag inte är tillräckligt påläst. Brexit har ju skapat osäkerhet de kan väl inte ta lika betalt för lägenheterna om fastighetspriserna sjunker. Samtidigt är det här ganska ocykliskt för att vara fastigheter och precis som trapphissar är det väl behovsstyrt. En lite udda påverkan kan vara att pensionärer kan få loss pensionspengar för att köpa hus vilket väl borde vara positivt.

För att summera så tycker jag det ser fint ut även om det givetvis kan vara osäkert i närtid. Där skon klämmer är hur svårt konceptet är att kopiera och hur de står sig mot andra äldre-koncept. Finns t.ex. koncept där man istället hyr? Kan premiumvarumärke, kundnöjdhet och befintliga skalfördelar ändå vara ett tillräckligt skydd för att nya aktörer har svårt att ta sig in? Och det är ju premium-nischen vi pratar om.

Funderar på att flytta bolaget från bevakningslistan in till portföljen. Jag vet att de brittiska pensionärerna och Didner & Gerge gillar dem och får spontant ett bra intryck. Men vad säger du? Skulle det vara något för din portfölj?

25 kommentarer:

  1. Fattar inte hur jag lyckats missa denna bloggen under 4 års tid. Verkar ju för mig vara en av de mest intressanta då du också investerar internationellt.

    Läser med intresse att du börjat investera i Asien, vilket är stor passion för mig, då jag bott i regionen och snart ska bo där igen. Kul att du också ratat Hongkong börsen och mest investerat på de andra marknaderna, när jag i princip har gjort tvärt om. Ska helt klart följas framöver.

    Länka gärna till min blogg om du har lust: http://www.globalstockpicking.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittat hit, ska kolla in din blogg med! Asien är mycket spännande och jag har kört marknader utanför Hong-Kong (mindre populärt). Ok resultat och är särskilt inne på Indonesien som intressant land med många fina bolag, t.ex. Matahari.

      I och med att du gillar asien/emerging markets är ju podden från Frontier Strategy group något att lyssna på. Arisaig Partners fond, strategi och månadsrapporter bör du kolla in! BkkBanker på Twitter och Framtidsinvesteringen (i blogglistan) är andra tips.

      Radera
    2. Hej,

      Jag kapar tråden lite.

      Noterar att du, Rob, har BYD i din portfölj, ett företag som jag är funderat på.

      Har du köpt dem på Hongkong-börsen genom svensk mäklare, eller som OTC hos Nasdaq?

      Mvh

      Otto

      Radera
    3. Jag har handlat den på HK-börsen genom Degiro.

      Radera
  2. Dear LOrd, bolagen på den inhemska marknaden borde väl räcka så varför denna fascination för utländska bolag med alla besvär som skatter, valutor etc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herregud vad du tjatar om folks fascination för utländska bolag alltid. Varför vill du inte investera utomlands? Det är inte krångligt alls, varken med skatter eller valuta.

      Radera
    2. Arajs, vi tycker nog ganska olika här!

      Sverige står för 1% av det globala börsvärdet och har en övervikt mot bank och verkstad. Sen har jag min strategi med marknadsledande mindre bolag (midcap och nedåt). Det gör att jag endast hittar 2-3 Svenska bolag att investera i, vilket inte gör en portfölj. Det finns massor med fina bolag där ute. Sen är det kanske inget för alla men definitivt något för mig :-)

      Radera
    3. @arajs

      Detta med utländska marknader behöver inte vara så svårt att förstå. Vi tänker oss att ett antal investerare från planeten Mars kommer flygande till jorden.

      Väl här tror jag det ytterst osannolikt att man väljer att investera enbart i Sverige. Jag tror det är högst troligt att man väljer att investera brett för att fånga många möjligheter som jorden erbjuder. Skulle bli förvånad om man kom hem till Mars utan att ha någon av Vanguards fondprodukter i portföljen

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  3. Bolaget verkar ha en svag kapitalavkastning (tyder på konkurrensutsatt bransch och inga kfördelar/inträdesbarriärer) och enligt Morningstar landar P/E på nästan 15. Över en cykel kanske de får högre ROE, jag vet inte, men om inte snittet närmar sig 15 % åtminstone så är bolaget inte intressant för mig som ett långsiktigt innehav - återinvesterade vinster får för låg avkastning och konkurrensfördelarna är för låga (risk för volatil intjäning etc.).

    Men överlag intressant bolag som verkar i en framtidsbransch (samtidigt som den är riktigt osexig för de flesta) - om intjäningen är stabil över tid ser ju värderingen ganska låg ut (lite beroende på om du/Morningstar har rätt). Riktigt imponerande marknadsandel! Har bolaget räknat ut den själva eller är det en oberoende part? Antar att det beror lite på vilka man klassificerar som konkurrenter. Största konkurrenten de facto är väl vanligt boende med anhöriga/hemtjänst som hjälp? De fyller väl dock inte riktigt samma roll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. det här kanske är den svaga punkten. Eventuella konkurrensfördelarna syns inte riktigt i siffrorna. Sen kan den ju finnas ändå och med mark, fastigheter etc så kanske det är svårt att skapa hög ROE? Savaria har t.ex. mycket högre avkastning på egna kapitalet.

      Vet inte hur marknadsandelen är bestämd, klippte ur prospektet (står säkert någonstans). Inträdesbarriärerna är ju låga för äldreboenden i sig. Typ, köp några lägenheter och kapa trösklarna. Anställ någon lekledare för de äldre. Men för premiumsegmentet kan det nog ändå vara svårare än så. Kanske det finns något i att äga "hela kedjan" precis som t.ex. Famous Brands gör.

      Tack för input, det här tål att funderas på!

      Radera
  4. Ser mycket fint ut! Här hemma kan man väl t ex jämföra med JM (Seniorgården) och andra byggbolag som utvecklar seniorboenden i bostadsrättsform. Verksamhetsområde som lär fortsätta växa ett bra tag till, men konkurrensfördelen är väl inte gigantisk. Gillar mycket i räkenskaperna; bra tillväxt, låg skuldsättning. Dock är det första året man delar ut, och jag tycker kanske att man drar på lite för hårt med ca 2,5 % från start. Är lite rädd att man inte kommer att klara att hålla det fina kassaflödet och den låga skuldsättningen. Kvalar nog in på min bevakningslista, men jobbigt och dyrt med köp på telefon...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Ser fint ut men kanske inte gigantiska konkurrensfördelar, men jag funderar vidare :-)

      Telefonorder har funkat sådär om det är dålig omsättning. Somero var svårköpt och man var tvungen att lägga order och sen vänta och återkomma. Bättre omsättning i McCarthy vilket gör att man nog kan hänga kvar i luren medan affären blir klar.

      Radera
  5. Gud så trist verksamhet, coolhetsfaktorn ser ju minst sagt minimal ut! Inga råvaror, inga innovationer, bara en massa trist, grå demografi och äldre med tilltagande omvårdnadsbehov...
    Jag har själv inte tittat på bolaget som sådant, men det här skulle mycket väl kunna vara något som intresserar mig. Jag har själv en del yrkesmässig erfarenhet från närliggande områden och ”inlåsningseffekterna” brukar vara väldigt, väldigt starka. Jag kommer definitivt att titta närmare på detta bolag. Det känns som att det är väldigt, väldigt långt från Kongo;-) //Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en ovanligt trist verksamhet som riktar sig till den allt gråare massan:-)

      Kolla gärna och se om du kan ha någon input utifrån din erfarenhet m.m, det vore välkommet. Just det där med inlåsningseffekter är högintressant.

      Radera
    2. Inlåsningseffekterna är i grund och botten väldigt enkla, man flyttar helt enkelt inte så länge man trivs och klarar sig hemmavid, samtidigt som att desto äldre och skröpligare man blir desto mindre kapacitet har man att flytta. Man behöver dock titta närmare på hur det engelska systemet ser ut den dagen man har behov av vad vi i Sverige kallar för "heldygnsomsorg" och exakt vilken "boendenivå" de erbjuder. "Boendenivån", hänger ihop med vilken service man erbjuder, lite förenklat kan man säga att det vanligtvis börjar med att man behöver hjälp med lite städning, tvätt och tillsyn och det slutar med att man behöver tillsyn av personal "dygnet runt" (heldygnsomsorg). Så där lagom svepande kan man även säga att boenden i sin enklaste form handlar om anpassade lägenheter, i ett plan, utan trösklar, med bredare dörrar, rymligare badrum etc, men att det i sin mest komplexa form i princip är geriatriska vårdavdelningar. Det borde vara så att ju högre omvårdnadsgrad man erbjuder, desto starkare blir "inlåsnings effekten". sedan antar jag att vissa delar i omvårdnadskedjan är lönsammare än andra.

      Men som jag skrev, jag har inte tittat närmare på exakt vad det är de erbjuder.//Stavros

      Radera
    3. Just det, den uppenbara inlåsningseffekten! Frågan är var man ska välja att bli inlåst, hos McCarthy & Stone eller någon annan. Men när man väl valt dem är man dessutom (extra) inlåst på deras kringtjänster som t.ex. detta: https://www.mccarthyandstone.co.uk/retirement-living/ (se Service charges)

      Återkom gärna med input!

      Radera
    4. Kollade lite som snabbast och det är här någonstans de flesta inte längre behöver flytta https://www.mccarthyandstone.co.uk/assisted-living/

      Ska titta närmare på verksamheten och systemet när tid uppstår.//Stavros

      Radera
    5. Det finns förresten ännu tråkigare bolag, titta en vända på Ridley (slakteriavfall) så kommer du tillbaka hit med ett leende på läpparna :-)

      Radera
    6. Ja, det första man tänker när man läser om Ridley är ju inte precis champagnefontäner, stekare och galanta damer...//Stavros

      Radera
  6. Men är det inte lag på att alla brittiska pensionärer måste flytta till Spanien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, om det blir mer populärt att flytta utomlands är det sämre för både McCarthy och Stone. En ren gissning är att det kan vara de "traditionella" som också uppskattar trygghet, brittisk sjukvård och kringservice som är målgruppen, men jag vet inte. Ser i alla fall inte att de erbjuder lägenheter utomlands.

      Men om en konkurrent skulle göra samma sak men i Spanien, och också erbjuda billiga resor hem? Skulle dock tro att McCarthy & Stone helt enkelt är fokuserade... men det är mycket att ta hänsyn till här. Gissningsvis stannar de flesta brittiska pensionärerna ändå i Storbritannien. Även om de äldre nu röstade Brexit så är det nog (oftast) Bremain för deras egen del? :-)

      Knäckfrågan kan kanske vara: Vill de ha spansk sjukvård? Och flytta bort från barn- och barnbarn?
      http://www.telegraph.co.uk/news/health/expat-health/11812696/Retiring-to-Spain-what-you-should-know-about-health-care.html

      Radera
  7. Den här artikeln beskriver förresten caset ganska bra: http://content.knightfrank.com/research/696/documents/en/2016-3770.pdf

    SvaraRadera
  8. Hej
    Inte påläst, men en fråga. Vad händer när en lägenhetsägare avlider?
    Köper företaget tillbaka lägenheten eller får släktingar sälja den vidare? Kan de kanske själva flytta in?
    Utgår ifrån att detta reglerat men kan ha en betydelse för kontinuiteten och affärsiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte påläst heller, men de tycks ha ett stort serviceutbud. De har en tjänst där man "säljer om" en befintlig McCarthy-lägenhet. Ifall du flyttar dit för första gången hjälper de till med att sälja sin gamla bostad.

      https://www.mccarthyandstone.co.uk/property-resales/
      https://www.mccarthyandstone.co.uk/partexchange/

      Radera