söndag 13 mars 2016

Sexton globala småbolag på radarn - del 1


Har under de senaste månaderna screenat fram ett gäng spännande småbolag världen över. Några kanske platsar för portföljen. Har idag 13 innehav och ska helst inte ha mer än 15 och max är 20. Eftersom bolagen är så små kan mer än 15 bolag ändå vara okey.

Bolagen som tas upp ger utdelning, har i de flesta fall god tillväxt, och i bästa fall starka konkurrensfördelar. Jag har lite för många ideér och alla är nog inte bra:-) Är det några ni tycker jag borde prioritera att kolla närmare på och läsa in mig på i detalj? Är det något som ska bort? Även spontana reaktioner är intressanta.

Ab dynamics 
De sysslar med biltester av allehanda slag. Som jag förstår det gör de produkter för testning och alla topp-20 biltillverkare använder dem. Nog borde finnas ett behov av oberoende produkter och tester och behovet kan öka efter incidenter som Volkswagen senast? Ett tema är självkörande bilar och de verkar spontant ganska långt framme inom sitt område. Lite svårt att hänga med om de har något som särskiljer sig från konkurrensen, har inte koll på konkurrensen än.

Fakta: Notering London, Kurs 357 GBX, marketcap 89 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 17 och direktavkastning 0.84 %
Tillväxt: Noterat 2013, för kort historik

Armanino
Armanino säljer fryst italiensk pesto och pasta/tillbehör till amerikanska restauranger och konsumenter. De är verksamma i USA. Jag lockas av branschen och tillväxten men vet inte hur unika de är. Har de väl fått restaurangerna på kroken och säljer in en god produkt, tja då kanske de är kungen bland pesto-leverantörer och de har funnits i USA sedan 1920-talet. Skulle vilja få mer kläm på de lokala marknadsandelarna men har inte bokat någon USA-resa ännu. För övriga analyser, se Seeking Alpha. Och Gannon har kommenterat dem kort.

Riktigt bra ROE och det här kan vara något i stil med Famous Brands. Dock svårare att förstå sig på, lite dåligt med info, och de verkar på en mogen marknad. Vet inte om det här ska ses som en "premium-pesto-prenumeration" för restauranger (postivt) eller ett rent commodity-bolag (negativt).

Fakta: Notering USA, Pink Sheets, Kurs 2.05 USD, marketcap 65 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 17 och yield 3,7 %
Tillväxt: Vinst 20 %, utdelning 17 % (snitt per år senaste 5 åren)

Biogaia
Det här lockar mig, Semper-magdroppar har jag erfarenhet av som småbarnsförälder. Däremot ser bolaget inte tillräckligt billigt ut så jag har inte läst på mer ännu. Har skrivits om på en del andra ställen som börsveckan.

Fakta: Notering Sverige Kurs 218 SEK, marketcap 433 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 27 och yield 2,75 %
Tillväxt: Vinst 20 %, utdelning 27 % (snitt per år senaste 5 åren)

Boiron 
Uppdatering 160313: Bolaget går bort, se kommentarsfält. 
Bolaget för dig som inte kan få nog av franska homeopatiska läkemedel. What? Ja, det kan man investera i. Utan att vara alltför raljerande så är bolagets målgrupp kanske inte de mest prismedvetna och rationella. Jag tänker mig att typkunden är en medelålders dam med rött hår, hund och smådålig ekonomi (det sista delvis beroende på att hon köper homeopatiska läkemedel). Nja, vill nog inte investera i något som kan vara humbug men ändå, jag tror konstigt nog på det här bolaget ändå.

Ett världsledande litet nischläkemedelsbolag alltså, men frågan är om homeopati är bättre än placebo. Det finns i alla fall de som påstår det med till synes vettiga argument. Med störst utbud av homeopatiska läkemedel hos Amazon bör bolagets försäljning och utbud i alla fall inte vara en bluff.

Fakta: Notering Frankrike, Kurs 70 EUR GBP, marketcap 1518 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 16 och yield 2,1 %
Tillväxt: Vinst 10 %, utdelning 16 % (snitt per år senaste 5 åren)

Diploma
Brittiskt bolag med produkter och service inom Life Science, Seals (inte däggdjuret) och Controls. Kan inte så mycket om branschen och är inte nära en investering än. Men wow, stabilitet, tillväxt och på siffrorna säljer de in ett bra investment case. Konkurrensfördelarna är svårare att bedöma, särskilt när jag inte riktigt fattar vad de gör (!), men de tycks fokusera på nödvändiga produkter i särskilda nischer om jag tolkar presentationen rätt.

Är det någon som kan ge input? Känner mig som en analfabet på området men gillar bolagets siffror.

Fakta: Notering London, Kurs 720 GBP, marketcap 1173 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 20 och yield 2,7 %
Tillväxt: Vinst 17 %, utdelning 15 % (snitt per år senaste 5 åren)

Emis Group
Affärssystem till sjukvårdsbranschen, stora i Storbritannien men ett litet företag. Riktigt intressant nisch - digitalisering, patientdata etc inom sjukvården - men man får betala för tillväxten. Får dock riktigt positiva Vitec-vibbar om det här bolaget. Har inte läst på så noga än men här är en gammal analys av dem.

Fakta: Notering London, Kurs 1068 GBP, marketcap 972 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 25 och yield 2 %
Tillväxt: Vinst 12 %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)

IGE-XAO
Usch, allt med det här bolaget är svintrist. Franskt bolag med namn i "Peter-Lynch"-klass (som IOGT-NTO fast värre). Verksamheten gör det inte roligare på något sätt. Eller vad sägs om programvara för att hantera ritningar för elledningar (typ Autocad för elektriker)? De är starka aktörer i vissa länder och när du väl lärt dig det här trista vill du väl inte ägna en minut till att lära in något annat. Jag lockas av förmodat höga "byteskostnader" och återkommande intäkter. Av någon anledning orkar jag dock inte läsa på om det här bolaget (ännu).

Fakta: Notering Frankrike, Kurs 70 EUR, marketcap 111 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E 19 och yield 1,5 %
Tillväxt: Vinst 15 %, utdelning 14 % (snitt per år senaste 5 åren)

KP Tissue
Störst i Kanada på toapapper, hushållspapper och pappersnäsdukar, Överlägset större än P&G och Kimberly Clark, se sid 7. Men jag får ingen riktig kläm på finanserna, dåligt med uppgifter och historik och man måste djupdyka lite extra i bolagets rapporter (brukar främst använda andra källor som start).

Bolaget känns faktiskt riktigt intressant utifrån sin nödvändiga och oföränderliga bransch. De påverkas dock en hel del av priset på pappersmassa och valutarörelser. Råvaran köps i USD och säljer mest i CAD. Kimberly Clark ger typ 2,8 % utdelning så antingen är det mycket högre risk här eller så är marknaden irrationell.

Fakta: Notering Kanada, Kurs ca 13 CAD, marketcap 87 miljoner dollar
Värdering: Förväntat P/E - och yield 5,65 %
Tillväxt: Vinst - %, utdelning - % (snitt per år senaste 5 åren)


Synpunkter?
Här är de första gänget. Är det några som särskilt förtjänar en närmare titt? Kan något strykas? Ok, jag vet att homeopatiska bolaget kanske borde ryka...men för övrigt då? Armanino och KP Tissue tycker jag sticker ut som extra intressanta pga begripliga produkter, men vad vet jag? Kan mycket väl vara något av de andra som är ett riktigt guldägg?

För övrigt: Nästa aktiepub torsdag 7 april kl 18 på Sue Ellen. Kommer ett särskilt inlägg om det!

32 kommentarer:

 1. Jag tror stenhårt på att homeopati kommer att fortsätta sälja. Däremot spelar de i den särskilda division där jag anser att alla företagsledare och investerare förtjänar att brinna i helvetet. Att lura sjuka människor och bedriva aktiv lobbying för att samhället ska ge särskild rättslig status åt lurendrejeriet är helt enkelt inte okej.

  I övrigt tycker jag att det mesta är intressant. Eftersom värderingarna är relativt likvärdiga skulle du till och med kunna sortera dem i tillväxtordning och ta dem ett i taget :-). Bra jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du har rätt om homeopatin och jag gör anspråk på att vara en "etisk" investerare. Känns ju helt fel och är endast aktuellt att investera i om det INTE är humbug.

   Ibland kan en allmän uppfattning om något vara fel (se länken om dem). Magkänslan är dock humbug så jag anstår om ingen rycker ut till homeopatins försvar :-)

   Tack för input!

   Radera
  2. Presentationen innehåller en del påståenden som jag misstänker är ren lögn eller förvirrande nära en lögn. Det existerar tester där homeopatiska läkemedel gett resultat som ser ut att vara bättre än placebo, men de är så sällsynta att de kan avskrivas rätt snabbt som "de hade extrem otur i sina tester".

   Om du gör tjugo tester med 95%-konfidens så kommer ungefär ett av dem få fel resultat och det är precis vad man ser när man testar homeopati. Sedan utnyttjar personer som han du länkade de misslyckade testerna det för att sälja vatten dyrt till folk som är för desperata eller för dumma för att acceptera verkligheten.

   Visst är det sant att ibland får vi resultat vi inte förstår och då måste vi acceptera det och försöka förstå resultaten, inte avvisa dem. Det är inte frågan om det här. Homeopati är så sönderanalyserat att det är tragiskt för mänskligheten att det inte förbjudits överallt.

   Radera
  3. Tack för input! Homeopati går bort. Förbjuds i alla fall för egen del som investering och får hoppas på ett generellt förbud.

   Radera
 2. KP känns spontant som för liten för att kunna fungera i längden och känns mer som en framtida uppköpskandidat.

  Diploma's organiska tilläxt och marginaler har sjunkit i 6 år (sidan 10 / 11); skulle nog vilja se det omvända. Lägg till NHS (UK) och Irland stora problem med läkare som lämnar så känns det inte att saker går åt rätt håll då jag gissar att det blir som Sverige med inhyrda läkar konsulter etc. som äter upp budgeten.

  Armanino - They are a "former" member of the NASDAQ. Detta får mig direkt att säga nej framför allt då anledning är att de inte ville följa SOX samt det faktum att deras auditor har varit den samma hela tiden (och revisorn tydligen har vissa klagomål mot sig). Lägg därtill att den mesta försäljningen går via 3 företag som säljer via provision vilket betyder att en förlorat företag kommer ha otroligt stor påverkan.

  Det finns helt enkelt lite för hög chans att någonting går/är fel för mig även om utvecklingen ser fin ut på papret framför allt som pink slip aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra spaning och tack för varningarna!

   Diploma, ja där är den tydliga trenden att de minskar i tillväxt och marginal. Spontant inte något vidare och man bör nog tro på att det ska förbättras av någon anledning i så fall. Tittar man däremot på Financial Times grafik ser det ganska jämnt och fint ut (vilket man nästan kan luras av):
   http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Financials?s=DPLM:LSE

   Armanino. Det du tar upp talar för att bolaget har sina risker. Avlistningen i sig behöver inte vara något "skumt" men revisorn får gärna ha gott rykte. Här är en artikel som belyser det hela: http://seekingalpha.com/article/3312875-armanino-foods-of-distinction-growth-with-a-dose-of-dividends-yet-low-debt
   Man kan också argumentera att en ny försäljningskanal skulle få stort genomslag uppåt, läste något om att de var med i någon slags upphandling för italiensk snabbmatskedja (om jag minns rätt) men inte fick det uppdraget.

   KP, anledningen till bolagets litenhet är att de äger typ 16% av Kruger Products L.P som är "pappersbolaget". Är det bolagsstrukturen som gör att du avstår?
   http://www.marketwired.com/press-release/kp-tissue-inc-completes-140-million-initial-public-offering-tsx-kpt-1737288.htm

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Här är rapporten om revisorn som referens: http://pcaobus.org/Inspections/Reports/Documents/2011_Gregory_Associates_LLC.pdf

   Warranter och Good Will är de områden som sticket ut direkt för mig men det faktum att det är samma revisor i 15+ år gör att jag drar åt mig öronen (se SCAs jaktresor som ett exempel på varför).

   KP är helt enkelt för litet som bolag för att fungera i längden för mig; kan inte växa i Canada nämnvärt men ska kriga med P&G i USA? Caset känns helt enkelt som att de stannar i storlek och inte växer. P&G eller liknande bolag kan få så mycket bättre skalfördelar; det gör att de blir ett uppköpsbolag för varunamn snarare än ett wide moat scenario för mig. Med $87MM så skulle jag inte bli förvånad om de inte är kvar om 10 år (fokusen nu är på större affärer men ser dem snarare blir uppköpta när marknaden går dåligt som ett sätt att köpa marknadsandelar i Canada) men jag ser dem inte som ett bolag som skulle dubbla i storlek om 10 år.

   Radera
  4. Tack för bra input!

   Armanino borde ha bytt revisor för länge sen kan man tycka.

   Med KP, här kanske jag tänker fel... men blir inte "underliggande" marketcap-värdet mycket större om det är 16,5% (tror jag) som ägs av KP Tissue och har marketcap 87 Miljoner dollar. Fortfarande frågetecken för bland annat tillväxt oavsett det.

   Radera
 3. Biogaia har jag kikat på förut lite dyrt för min smak så jag hoppas på en swing söderut fram till sommaren så kanske man kan ta en liten position. Emis ser intressant ut ser fram emot djupare Analys där :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas nog på samma sak där för Biogaia. Intresset för Emis noterat!

   Radera
 4. Spännande som vanligt Gustav! Jag måste erkänna att en marknadsledare inom tråkiga nödvändigheter i Kanada väckte mitt intresse. Tycker bolaget förtjänar en närmare titt. Om inte solen lockar även idag på andra sidan Atlanten, kanske jag tittar lite på bolaget på egen hand och återkopplar på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Kolla gärna på KP Tissue, bara bra om du gör det före mig!

   Kan tipsa om två länkar att ev kika på: http://www.stockchase.com/company/view/4561/
   http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/t.kpt/kp-tissue-inc

   Radera
  2. @Långsiktig investering

   Missa inte dialogen ovanför med Jonas. Det kan vara så att KP Tissue inte är så mycket att ha. Men kan vara värd en titt ändå oavsett.

   Radera
 5. Det var flera intressanta bolag med produkter som jag brukar gilla vilket är varor som konsumeras och köps av kunder om och om igen. Spontant skulle jag tro att KP tissue är det bolag med störst "brand power". Många konsumentbolag har sitt ursprung från 1800-talet eller början av 1900-talet och Kruger Products är grundat 1923, och då kan man lugnt säga att deras affärsmodell har testats av tidens tand. Det som kan vara lite negativt är att de verkar endast på mogna marknader och vad jag kan se inte har någon exponering mot tillväxtmarknader.

  Men värderingen är mycket låg sett till P/E, P/B och utdelning samtidigt som valutan CAD är historiskt låg, vilket gör det intressant. En negativ sak är att man man inte äger Kruger direkt utan via KP tissue vilket gör att ägarstrukturen blir mer komplicerad(Kanske det som marknaden inte gillar??). Ytterligare en negativ sak jag noterade är att skulden är lite väl hög. Det brukar jag däremot kunna ha överseende med när det kommer till bolag inom dagligvaror.

  Vidare tror jag att bolag som säljer toapapper, hushållspapper, pappersnäsdukar, rengöringsmedel etc är det område inom "consumer staples" med tuffast konkurrens och det är svårt att differentiera sig från billigare märken, vilket gör att bolag som Kimberly-Clarc, Clorex, Reckitt-Benckiser inte har lika bred "moat" som andra bolag inom sektorn(tex CL, P&G, KO etc). Hursomhelst jag tror ändå att alla dessa bolag är intressanta och har själv Reckitt och tycker KP tissue är värd vidare undersökning. Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input och är ju lite spännande att Kruger fanns innan Kreugerkraschen :) Stabila konsumentbolag med alltid intressanta även om det här må vara lite komplicerat trots produkternas enkelhet.

   Radera
  2. Efter att ha funderat vidare på KP och ha läst Jonas och andras kommentarer är jag benägen att hålla med deras slutsatser.
   Man vill ju gärna ha finansiell data 10 år tillbaka, men jag har inte lyckats hitta något lättillgängligt för KP/Kruger (Är man tillräckligt motiverad går det säkert). De har en värdering under bransch-genomsnittet, men har de en finansiell kvalitet som ligger över genomsnittet eller åtminstone på genomsnittet? Jag är inte säker på det.

   Vidare är jag fundersam till varför marginalerna är så låg? Är det en indikation på att att de kanske inte säljer så mycket premium-produkter utan mer "private label" eller beror det på något annat? Marginalerna verkar t.o.m vara lägre än SCA som jag vet säljer mycket "private label" samt har stor exponering mot tissue. I värsta fall kan det vara ett tecken på att bolaget har en svag "moat".

   Kruger är förvisso marknadsledande i Kanada men är inte ledande globalt vilket kan göra deras expansionsplaner blir svårare än förväntat precis som Jonas kommenterade.

   Varför har de valt en sådan komplicerad ägarstruktur. Vad är anledningen? Hur skiljer sig de finansiella nyckeltalen mellan KP tissue och Kruger?

   För en amatör-investerare som mig finns det nog lite för mycket frågetecken med bolaget för att gå vidare om inte någon annan har mer info.

   Radera
  3. Vet att de kör private-label åt Wal-Mart.

   Tack för input, är nog så att de inte var så intressanta trots allt. Har inte strukit dem helt ännu pga så basal verksamhet men lite för många frågetecken som det ser ut nu.

   Radera
 6. Tusen tack för att du har förstört min söndag, som jag först hade planerat att ägna åt annat än investeringar :)

  Jag har skummat igenom lite om de flesta bolag du nämnt och finner speciellt Armaning vara av intresse. Dock finan mer att läsa innan jag vågar uttala mig mer om bolaget. Tyvärr saknas ju det som vi alla jagar; tid.

  Även om jag själv kommer luska vore det kul om det kunde bli en "topp 3" av de bolag du nämnt i detta inlägg och sedan något längre analyser av dem(?).

  Tusen tack för givande och adekvata tillika kvalitetfyllda inlägg!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att "förstöra" någons dag :-)

   Armanino var jag närmast att köpa in under researchen men det finns lite tveksamheter kring beroende av få försäljningskanaler och litet frågetecken på revisorn.

   Ska försöka få till en topp 3 men får nog gå loss på resterande kandidater först.

   Kul att inlägget uppskattades!

   Radera
 7. Måste bara säga att jag är imponerad av kommentarerna (särskilt Jonas) som så snabbt ger bra input och hjälper till med sållningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt och tack för alla kommentarer!

   Radera
 8. Du säljer HM för att ge plats för skräpbolagen inom högbelånade fastigheter? Hur resonerar du där? Har du beaktat skatteutredningen som troligen agerar 2017 (ränteavdrag, övrig företagsbeskattning som kan slå stenhårt emot högbelånade fastighetsbolag)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag ökade i var Bonäsudden och Vitec. Ska gå på Bonäsuddens stämma och återkommer förhoppningsvis med info och tankar. eWork och Vitec är kärnan i den svenska portföljen.

   Radera
 9. Verkar vara ruggigt pålästa kommentarer här, så om Gustav eller någon av er kan ge lite input så vore jag tacksam. Besökte Riga för någon månad sedan och det var tomt i de flesta köpcentrum. De butiker där det alltid var ruljans var Reserved. De ägs av LPP corporate website & bolaget tycks vara starka i öststaterna. Ska erkänna att detta inte är mitt vassaste kunskapsområde och aktien kan vara ett dåligt köp, men vet någon här om det går att handla på polska börsen hos nordnet eller Avanza. Och om någon mer påläst orkar kasta ett getöga på Polens H&M skulle jag vara tacksam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittade snabbt men det som direkt sticker ut som en varnings flagga är valuta. Polen, Ungern, Ryssland (näst största landet), Ukraina fjärde största), Romänien, Egyptien etc. med Kazakhstan, Vit Ryssland och UAE i 2016 är inte exakt länder med starka valutor. Vissa länder restriktioner om att föra ut pengar (Egyptien och Ukraina kan jag bekräfta direkt, Ryssland antagligen) vilket kan bli problem längre fram och med de ländera som kommer är mutor och korruption som extra problem som bonus. Lägg till att de tar kostnaden i USD (stark) med tredje part företag och säljer i svaga valutor (inc. vinst i PLN som antagligen tappar med deras nya högerving regering). Det ses också i deras marginal som sjunkit från 60% till 55% eller lägre under 2015 och 2016 kommer se ut som 2015 enligt dem.

   Tittar vi på finanserna så har lånen ökat inc. långa lån och de minskar CAPEX (långsammar expansion med sjunkande EBIT etc.Det faktum att allting gått ner sedan 2013 med större ytor etc. är inte direkt positivt (se http://www.lppsa.com/wp-content/uploads/2016/02/LPP-4Q15-ENG-Factsheet.pdf) och med en dividend yield om ca 0.6% (även om den har växt nästan 100% från 2010 så startar de väldigt lågt). Aktien har också tappat i värde från ca 9.000 till 5.540 över de senaste två åren så marknaden är inte heller imponerad av resultatet.

   Det som du har då är en Polsk version av H&M (ca 1000 butiker i Polen, 280 i Ryssland, 80 i Österike) som sitter med stort fokus i länder med svaga valutor (och hög korruption) med dålig utdelnings procent som har halverats i pris över de senaste två åren med resultat som har försämrats över tid. Tror du då att de kan vända över tid så är det tid att köpa men med låg utdelning, siffror som pekar i fel riktning och minskade investeringar så känns det inte som ett företag som direkt skriker köp kandidat för mig personligen.

   Radera
  2. Jag bodde i Polen somrarna 2009 och 2010. LPP verkar ha vuxit fantastiskt sedan dess men jag besökte Reserved och Tallinder redan då. Min erfarenhet är att de är helt okej klädbutiker men butikerna påminner mig mer om Carlings, Brothers, Markns N Brands och den nivån på kläder än HM.

   I övrigt besitter jag ingen kännedom men Jonas kritik ser relevant ut.

   Radera
  3. Tack så mycket Jonas! Troligen hittar vi bättre investeringar även om jag vidhåller att de nog kränger mycket billiga kläder i kass valuta. Tack för bra varningar och att du tog dig tid att titta.

   Radera
 10. Jag instämmer! Gedigen snabbanalys av Jonas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, imponerande! Mycket bra kommentarer Jonas.

   Radera
 11. Kul idéer och bra jobbat! Tycker spontant att både Emis Group och IGE-XAO verkar värda att titta närmare på. Emis pga likheten med Vitec? Och IGE pga det du är på; tråkig men "nödvändig" verksamhet indikerar hög vallgrav?
  Tänkte även på Pesto-bolaget, men info från Jonas mfl ovan gör att jag släpper dem. ;-)

  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får jag väl ta tag i IGE-XAO men för att förstå dem måste man ju nästan få kommentarer från en elektriker, vilket inte är så lätt alla gånger, särskilt om det ska vara en fransk med aktieintresse. Får försöka förstå dem ändå :-)

   Emis håller jag med om och Armanino har blivit något mindre intressant (tack Jonas!).

   Radera