lördag 7 november 2015

Hur påverkas börsbolagen av migrationen?


Det här är ett känsligt ämne men ändå en viktig och aktuell fundering. Man kan konstatera att det kommer 190 000 människor till Sverige i år och kanske lika många nästa år. På några års sikt kan det handla om 500 000 nya människor till Sverige. Vilket man kan tycka olika om. Själv har jag en positiv, blå och generös grundsyn. Men jag ser riktigt stora utmaningar med dagens modell*

*Utmaningen är att vi tar emot över vår nuvarande förmåga. Skolor och lärare saknas. Bostäder saknas. Enkla jobb saknas och blir färre. Lägre löner saknas. För att det här ska bli bra måste det finnas realistiska lösningar för bostäder och jobb. Annars kommer integrationen inte att fungera. Och om vi misslyckats med att integrera 25 000 per år, hur ska vi klara 190 000 per år? Antingen får man ta emot färre eller ändra förutsättningarna så att vi kan ta emot mer. Miljöpartiets favoritord är hållbarhet, tänk om man kunde få höra Romson/Fridolin säga att vi ska ha ett hållbart mottagande :-)

Migrationsdiskussionen i sig går utanför bloggens område, även om det inte är självklart. Man investerar ju i framtiden. Och då hur man ser på Sveriges framtid, dvs utmaningar, lösningar, problem eller möjligheter (välj själv) skulle kunna ingå. Men den diskussionen är svår så jag stannar vid en huvudfråga: Hur påverkas börsbolagen och dess sektorer av en en snabbt ökad befolkning på 500 000 människor?

Ökad efterfrågan på bostäder?
Fler människor innebär att fler behöver en framtida riktig bostad (tält känns lite 1800-tal). Man kan konstatera att Skanska, NCC, Peab och andra som sitter på mark och förmåga att bygga lägenheter bör ha en större och större marknad. Och bolag som Wallenstam, Bonäsudden, D Carnegie mfl bör kunna hyra ut sitt bestånd utan problem.

Men det behövs mer. Tyvärr möts man av totalt orealistiska visioner från politikerna. Jag saknar en realistisk plan och det enda jag ser är en orealistisk Kaplan. Han svamlar - se klippet själv - om att 250 000 bostäder ska byggas till 2020. Vi har bostadsbrist idag och vi blir fler. Visionen är alltså att bristen förvärras till 2020 förutsatt att vi tar emot fler än 250 000 människor tills dess. Ingen vidare vision.*

*Extraordinärt läge kräver snarare extraordinära insatser (förutsatt att man inte minskar inflödet). Var ska alla bo? Om det någon gång är dags för ett nytt men bättre miljonprogram så är det väl nu? Stöd till bostadsbolagen, bryt kommunernas seghet, bygg nya storstäder från grunden som Kina gör. Inför marknadshyror? Gör något. Det är som matadorens vädjande till tjuren i Kalle ankas julafton. Kämpa, sätt igång, kom igen då! Men nej, man får nog slita sitt hår utan resultat och konstatera att Löfven och co nog trivs bättre i en fantasivärld där man bara kan sitta och lukta på blommorna (jfr Miljöpartiets logga som just är en blomma).

Men skattehöjningar...
Idag tar det sju år innan hälften av de som flyttar hit har ett jobb. Ett lyckat resultat vore att den tiden inte förlängs eftersom många fler kommer nu. Oavsett hur det går med det får man nog räkna med många års försörjning och tyvärr lär alla inte komma ut i arbete. Det kan leda till stora skattehöjningar, särskilt vi också har en större försörjningsbörda i form av att många infödda svenskar går i pension.

Konkret kan man nog tänka sig att såväl kommunalskatt, inkomstskatt och skatt på sparande ökar. Och företagsskatten också. Den pessimistiskt lagde kanske inte heller ska satsa på ett ISK utan på en vanlig depå (svårare att skruva på den skattesatsen)?

...kan påverka bostäder och konsumtion?
Om det blir rejäla skattehöjningar som gör att folk får mindre i plånboken så kan budgivningarna klinga av. Hur räntan utvecklas påverkar givetvis också. Om Sveriges statsfinanser blir sämre pga ökat lånebehov, ja då kanske räntorna stiger och valutan sjunker (om jag tänker rätt).

Om bostadsmarknaden är en het potatis är andra branscher kanske mer lättolkade. Fler människor gör t.ex. att mer potatis och bulgur köps på ICA och Axfood. Jag har tidigare inte sett dem som tillväxtaktier, men kanske ska man tänka om? Eller så är det en tankevurpa. I den sämsta av världar kan effekten på konsumtionen bli negativ. Skattehöjningar kan göra att en del drar ner på "delikatesserna" och då blir det mindre konsumtion trots allt. Kanske är det LIDL som drar vinstlotten :-)?

Kan vissa särskilda branscher och bolag gynnas?
Små spaningar på branscher som kan påverkas:
  • Proffice och andra kan kanske växa upp som ett alternativ till arbetsförmedlingen. Området kan konkurrensutsättas mer vilket gynnar privata aktörer.
  • Homemaid kan få det motigt. Visserligen har de lätt att rekrytera men det kommer att finnas en stort utbud av människor som kan utföra samma tjänster till lägre pris.
  • Nordic camping lär väl gynnas av att campinganläggningarna beläggs.
  • eWork. Nu är det kanske inte så många IT-konsulter som kommer, men med viss vidareutbildning kanske det potentiellt kan komma fler konsulter i arbete?
  • I ett alltmer segregerat samhälle kanske marknaden för livstilsboenden (gated community) ökar, jfr Victoria Park.
  • Telia kan få fler användare på den svenska marknaden utan problem. Och det lär ju bli en del utlandssamtal också med tanke på de nya kundgrupperna (eller så finns det billigare sätt att kommunicera idag, vet inte).
  • Proctector säljer försäkringar till kommuner. Om kommunerna går på knäna, har de då mindre betalningsförmåga och försöker pressa priserna mer? Å andra sidan ett argument för att en lågkostnadsproducent som Protector kan vinna marknadsandelar.
  • Kungsleden som äger modulhusbyggaren Flexator tillsammans med Ikanogruppen (tillagt efter kommentar nedan).
  • H&M kan gynnas av tillströmningen till Sverige och Tyskland (tillagt efter kommentar på Twitter).
Synpunkter?
Hur ser du på den här frågan? Då tänker jag främst på hur bolagen påverkas. Hur migrationen och integrationen kan göras på bästa sätt är en annan (och mycket viktigare) fråga.

Ska man dra det till sin spets handlar det också om att man kanske till och med vill investera mer utanför Sverige om man inte tror på utvecklingen. Vän av ordning ser att jag gjort det sedan länge... men huvudskälet till det är att det finns så många fina bolag där ute.

Och sedan hoppas jag ingen tar illa upp. Det handlar inte om att göra profit på flyktingar. Jag tycker bara det bara är intressant att se hur samhällsförändringar, vilka de än må vara, kan påverka branscher och bolag.

62 kommentarer:

  1. Glöm inte Kungsleden som äger modulhusbyggaren Flexator tillsammans med Ikanogruppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, där ser man. Tack för tipset, nu lagt in dem i listan!

      Radera
  2. Jag tror man ska tänka outsid the box. Ett tillskott på 500.000 människor när vi är 9 miljoner innebär, teoretiskt, 5% högre omsättning för livsmedelsindustrin osv. Dvs. en ganska blygsam skillnad. Däremot kanske man ska kika på "special needs" för dessa människor, alltså det som dessa utmärkande kan behöva. Jag tänker då i banor som Halalslaktat kött, andra orientaliska livsmedel, tolkar, utbildare som jobbar med yrkeslegitimation, ja såna som sysslar med att få dessa människor i arbete. Parabolantenner, nä det kanske är långsökt:-).
    Byggbolag som Skanska, Peab, NCC osv. tror jag inte påverkas i nån större utsträckning då orderböckerna för det mesta är fulla och det saknas personal för vidare expansion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer, man måste nog ner en nivå för att hitta riktigt gynnade nischer. Men svårt att hitta noterade bolag då bara bara. Bland rekryterarbolagen (Proffice, Poolia etc) kanske det finns någon sådan aktör som gynnas.

      Kan väl också finnas en del mindre bolag jag missat, har mest koll på utdelningsaktier.

      Radera
  3. Mindmancer. Övervakning och intelligent kamerasystem för skolor, offentliga miljöer etc. https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/438637/mindmancer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läser att de är verksamma inom bygg- och skolbevakning. Det lär ju behövas fler byggnader och skolor och (tyvärr) också mer bevakning. De borde kunna gynnas.

      Själv kommer jag inte köpa aktien, ingen utdelningsaktie, men bra exempel på en branch/nisch som kan gynnas.

      Radera
  4. Mycket bra fråga Gustav!! Diskussioner om kopplingen mellan börsen och den folkvandring som nu pågår har lyst med sin frånvaro.

    Frågan om hur Sverige ska klara mottagandet och integrationen oroar mig men jag tror att det kommer att gå bra. Hur bra och hur fort handlar om huruvida politikerna orkar stå för att det krävs en investering för att få avkastning. Det krävs en ansträngning, nya lösningar och jävlar anamma. Samt ett klarsint och modigt politiskt ledarskap som inte ställer grupp mot grupp.

    Det som däremot oroar mig allvarligt och som kan få stor effekt på utvecklingen på börsen är utvecklingen av den europeiska integrationen. Jag ser ett EU som håller på att spricka i sömmarna. Allt fler länder och opinioner talar om att stänga gränser och återta nationell suveränitet. Det finns en påtaglig risk för att det som vi håller för självklart idag - den fria rörligheten för människor - inskränks och att vi reser årtionden tillbaka i tiden till ett Europa med gränser, importskatter och tullar. Om rörligheten för människor hindras, kommer hindren för varor, tjänster och kapital som ett brev på posten. Hur skulle det påverka den ekonomiska tillväxten och finansmarknaderna? Och det kan gå fort. För ett par månader sen var tanken på återinförd gränskontroll skrattretande för de flesta, idag är det fullt tänkbart för alla utom Mp och V. Tyskland, Österrike och Ungern hr redan infört gränskontroll. I praktiken klarar de inte att kontroller gränsen men beslutet är fattat och ger det ingen effekt så vidtar man naturligtvis fler åtgärder. Jag är inte så sugen på att äga svenska företag som lever på export till EU just nu.

    Fundera också en stund på hur människor i Europa tänkte i mitten på 30-talet när ekonomisk depression gjort miljontals människor arbetslösa och fattiga. Och på den politik som tog över när folkflertalet väl var mottagliga för argumenten. Och på vad den politiken ledde till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte en stor tankevurpa?

      Fri rörlighet över gränserna gäller endast EU länder, alla andra har inte rätt att komma in utan visum. (Dock är visumtvånget avskaffat för de flesta länder numera, men det finns fortfarande kvar som möjlighet att införa)

      För icke-EU medborgare från länder som inte har visumtvång (t.ex. besökare från USA och Kanada !!) gäller bara 3 månaders turistvisum och arbetstillstånd måste sökas separat.

      Om vi bara följde våra egna regler (för alla de som kallar sig flyktingar men som tror att det blir bättre i Sverige med mer bidrag och kanske högre löner) så skulle det gå bättre för Sverige i framtiden.

      Radera
    2. @Henke Helt rätt, bra kommentar och en mycket viktig fråga. Hur påverkar det här EU i stort och den fria rörligheten?

      Inte påläst men...kan det bero på var gränsen eller gränserna tillslut hamnar. Förut var det väl en yttre gräns och sedan rörde du dig fritt inom Schengen-området. Nu har Schengen "brutit samman" och man rör sig fritt in mot Tyskland, Sverige etc.

      Om varje land, eller vissa, skulle köra egna gränskontroller skulle det väl få stor påverkan. Trögare att exportera till Europa antar jag. Alternativet är att EU återinför Schengen och har en yttre gräns igen.

      Här är lite input (sid 11-12): http://www.migrationsverket.se/download/18.23e76fe91505855cf767e4/1445526069526/Migrationsverkets+oktoberprognos+2015+P5-15.pdf
      och http://www.svt.se/ug/den-yttre-gransen-1

      @besser1 Tror du man kan resonera som jag gjorde innan? Eller är det också en tankevurpa på något sätt? Det du säger om visumtvång, jag tolkar det som en restriktiv tillämpning, ja då skulle inflödet definitivt minska, vilket gör det lättare att upprätthålla gränserna. (men inte påläst här häller ska sägas).

      Radera
  5. Scandi standard borde vara ett företag som gynnas av en ökad invandring från mellanöstern?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samt larmen om köttätande i närtid, tror också Placeras Podd Stockholmsbörsen var inne på den linjen. Sen kan man undra om varumärkeslojaliteten är så hög inom branschen (om det också är nytt varumärke för dig), men mer kycklingar lär det säljas!

      Radera
  6. Såg att ett av mina bolag Novo Nordisk skall skapa 450 nya arbetstillfälle i Hilleröd i Danmark. Forskning och utveckling inom tillverkningen av insulin.

    Vill bara säga att den som tror att vi här i landet kan leva på att tvätta varandras skjortor, och passa varandras ungar kommer att få ett brutalt uppvaknande. Skulle jag satsa på någon bransch framstår en tillverkare av parabolantenner som en intressant investering. Gruppen som sitter hemma i soffan på eftermiddagen, och kollar Al -Jazira lär inte minska.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att hitta ett rena paraboltillverkarbolag i Sverige...däremot kan väl Telia, MTG och andra få fler Al-Jazira abonnenter. Antar att det inte lockar i tillräckligt hög grad :-)?

      Och pratar vi uppvaknande så verkar det som att Miljöpartiet är riktiga sjusovare. Pratade de inte om medborgarlön ganska nyligen? Godnatt :-)

      Radera
    2. Jag är nog så långt ifrån miljöpartist man kan komma men det där med medborgarlön är faktiskt inte så himla dumt som man först tror. De som idag står utanför arbetsmarknaden har redan en form av "medborgarlön" även om det har annat namn (socialbidrag a-kassa osv), så där blir det ingen skillnad. För de som har arbete är det samma sak som skattereduktion (eller "jobbavdrag" om man så vill). Den positiva effekten som jag ser det är att möjligheten att frivilligt avsluta sin tjänst finns utan att bli helt utan inkomst. I bästa fall leder det till en ledig plats för någon annan.

      Radera
    3. Jag är nog ännu längre ifrån, haha :-)

      Ok, får säga att jag inte är särskilt påläst och i teorin kan det här vara bra. Det jag tänkte på var "signalvärdet" och timing i diskussionen. Vilka signaler ger det om man får lön för att inte arbeta? När övriga Europa samtidigt skär ner i sina förmåner. Lite väl motvals för min smak :-)

      Radera
    4. Medborgarlön har väl dessutom endast varit på tal för just medborgare?

      Radera
    5. Stämmer, men efter fyra år kan man väl bli medborgare: http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Bli-svensk-medborgare/Medborgarskap-for-vuxna/Tid-i-Sverige.html

      Får dock backa från min häftiga kritik, ej tillräckligt påläst, det jag tänkte på var signalvärdet i den nuvarande situationen.

      Radera
  7. Jag tror det det blir svårt att lösa problemen.

    Högre skatter ( både kommunalskatt, moms och punktskatter samt högre skatt på sparande och investeringar) gör att utrymmet för konsumtion går ner.
    Då blir det också mindre total skatteintäkt och högre arbetslöshet när "alla" tvingas köpa mindre både produkter (moms) och tjänster (inkomstskatt).
    När sen räntan går upp så får även höginkomsttagarna (med större bostadslån) allt mindre att konsumera för.
    Vi går tillbaka till ett samhälle med mer egenjobb och svartjobb när skatterna ökar.
    Sverige ligger redan förbi toppen på Lafflerkurvan.

    Vilka bolag gynnas? Bolag med stor export till länder utanför EU och de med stor andel produktion och utveckling utanför landets gränser, dvs de bolag som är mindre beroende av vad som händer i Sverige och delvis också inom EU.
    Det finns flera bolag av den typen på börsen.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, högre skatter är väl egentligen kontraproduktiva, särskilt när vi är "bäst" i världen på det, men jag misstänker att de tas till ändå. Man kan ju hoppas att politikerna rycker sig i kragen och tar sitt (varierande) förnuft till fånga. Men så länge MP är med i regeringen finns det - i mitt nu extremt subjektiva sinne - stora hinder för vettiga beslut.

      Sant, bolag noterade i Sverige men med verksamhet utomlands är ju säkrare om man inte tror på Sveriges utvecklingen. Men valutan måste man ta hänsyn till. Kommer ett misslyckande sänka valutan? Ja, då ökar i alla fall intäkterna i SEK om de kommer från utlandet.

      Radera
  8. För det första vill jag nog protestera mot definitionen av generositet. Att vara generös med löften som vi inte har råd att hålla är inte vad jag skulle kalla för generositet.

    Gällande vilka aktier som kan gynnas tror jag att det här är en typ av kris som är svår att dra nytta av. Det saknas etablerade bolag som kan dra nytt av krisen och ser vi till branscher såsom vårdbolag och skolkoncerner är det väldigt sällan börsnoterade. Som jag ser det finns det två bolag som kan tjäna på den här krisen och även i de fallen skulle jag nog vara försiktig.

    1) Bolag som påverkas direkt av immigrationen. Nordic Camping är ett bra exempel på det här men jag är skeptisk till hur lönsamt det här verkligen blir i längden. Aktiefokus har tagit upp en hel del om problematiken men jag tror även att det kan bli riktigt konfliktfyllt när personer som har sina husvagnar uppställda året runt får se vad som hänt (se ex: http://nyheteridag.se/sade-ifran-nar-flyktingarna-stal-fran-hennes-familj-anklagas-for-rasism/).

    2) Indirekt påverkan av reformer och befolkningsökning. Svts drömmar om "kompetensregn" får väl redan anses vara motbevisade (http://www.tino.us/2015/10/norska-ssb-bekraftar-lag-utbildningsniva-bland-nyanlanda-syrier/) och jag är skeptisk till om en våg med flyktingar kommer att kunna driva Scandi Standards kurs i någon större utsträckning. Lite surt tror jag dessutom att bostadsbristen redan är så pass stor att begränsningen för byggbolagen inte är brist på kunder utan på lagar, regler och långa handläggningstider.

    Det jag tror på är snarare att vissa nödvändiga strukturreformer kan påverka börsbolag positivt. Det självklara exemplet är nog Homemaid som har en extremt hög andel utländsk personal och där RUT-avdraget nu blir väldigt svårt att avskaffa. På samma sätt tror och hoppas jag någonstans att byggande ska bli billigare och framförallt snabbare.

    Men jag är inte någon större optimist utan hanterar Sverige precis som jag hanterar Sydafrika. Det är en bra börs men jag vill helst ha riskdiversifiering där en stor andel av intäkterna sker i utländsk valuta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Aktieingenjören

      Japp!

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    2. Stämmer, det måste vara en hållbar generositet. I och med att vi tar emot över vår förmåga tycker jag vi borde ta emot färre (någon lämplig avvägning får göras) och hjälpa mer i närområden. Mer generöst totalt sätt och det skulle kunna gå ihop.

      Sverige och Sydafrika...intressanta jämförelser, och du känner till båda väl.

      Radera
    3. Aktieingenjören: Jag har fått andra uppgifter om att det är mycket välutbildade personer som kommer nu från Syrien. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/var-tredje-syrisk-flykting-hogutbildad

      Radera
    4. @Rullstolsinvesteraren. Vet inte om du menade allvar med länken men SVTs så kallade undersökning har väl sågats längs fotknölarna och att utbildningsnivån bland de flyktingar som nu kommer är låg är inget att hymla med. Lösningar kräver också probleminsikt.

      http://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/UF0506_2013A01_BR_A40BR1406.pdf

      mvh
      --ZZ

      Radera
    5. -ZZ: Jag menade allvar med att i någon mån bidra med en litet annan vinkel. Din kommentar tycker jag var litet von Oben-aktig. Jag visste faktiskt inte att den hade kritiserats. Sedan vet iaf inte jag vilka som kritiserar den. Om det är Sverigedemokretinerna och deras trollsvans ger jag inte mycket för den kritiken.
      Man kan diskutera men jag vill bli bemött med respekt och vänlighet i en diskussion. Ni andra som kanske tycker att jag reagerar för hårt här ska veta att jag och många andra cp-skadade kämpar varje dag för att folk ska bemöta oss med respekt och en känsla av att tas på allvar. Det är därför som jag reagerade så starkt på kommentatorns Insinuanta ton.

      Radera
    6. @Rullstolsinvesteraren. Det var inte meningen att låta respektlös. Jag trodde faktist att du möjligen var sarkastisk (vilket inte alltid går fram så bra i skriftlig form).

      Vad det gäller SVTs artikel så har jag dock lite svårt att ta den på allvar. Det räcker att titta igenom SCBs rapport för utbildning bland utrikes födda som jag länkade till ovan för ställa en del kritiska frågor.

      Tino Sanandaji som Aktieingenjören länkar till ovan brukar i tid och otid kritisera medias rapportering i immigrationsfrågor. Se även hans svar på SVT Opinion.

      http://www.svt.se/opinion/svt-borde-ha-namnt-att-endast-0-3-procent-av-de-nyanlanda-har-forskarutbildning

      Annars rekommenderar jag Joakim Ruist som en bra faktakälla. Hans blogg innehåller en hel del läsvärt och orkar man kan man även skumma igenom en del av hans forskningsrapporter.

      I ett något tarvligt försök att ta mig tillbaks till temat för blogginlägget så har jag svårt att se så många börsnoterade bolag som gynnas. Jag tror ändå att Sveriges regering tvingas ta fram en förenkling för husbyggande av privatbostäder så småningom vilket skulle kunna gynna en del byggbolag.

      mvh
      --ZZ

      Radera
  9. @Besser

    Håller med dig. Mina nyinvesteringar går till USA, och Danmark. Jag har svårt för länder där den politiska ledningen tappat kontrollen, och visar inget intresse att återta kontrollen.

    Keep up the work. Brukar läsa din blogg.

    Lars

    SvaraRadera
  10. Mat,bostad,kläder och säkerhet bör vara branscher med ökad efterfrågan?

    Allt fler företag letar själva kvalité och kompetens numera då de ledsnat på lågbudget varianten från uthyrningsbolagen som oftast är skräp och inte blir billigare i förlängningen.

    NGS är förstås undantaget :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som säkra investeringar. Hoppas förresten du inte inkluderar eWork bland lågbudgetvarianten...? Men jag är subjektiv :-)

      Radera
  11. Hej Gustav, tack för en bra blogg.

    Jag tror faktiskt att inget svenskt bolag kommer att gynnas av detta på längre sikt eftersom jag tror att Sverige gräver sin egen grav just nu, de rika i Sverige kommer att flytta ut och kvar finns folk som ska betala extremt höga skatter. Helt enkelt tror jag att Sverige kommer att bli som Grekland! Vi får nog vänta 5 till 10 år innan vi är där men vi kommer att komma dit om detta fortsätter!

    Köper mycket aktier i USA just nu då det finns stora bolag till hyggliga priser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack:-) Ja, det kan inte uteslutas att Sverige går åt Greklandshållet. Man kan ju hoppas på bra ledarskap och nytänkande från politiskt håll. Men jag ser det verkligen inte nu, kolla bara på Löfvens alla fiaskon...

      OM Sverige blir Grekland borde SEK tappa. Då viktigt att investera utanför Sverige eller svenska bolag med intäkter utomlands. Deras intäkter ökar i SEK om valutan tappar.

      USA är stabilt. Har bara ett bolag där, finns många fina.

      Radera
  12. Securitas har aldrig haft såhär mycket bevakning som de har idag av rådande situation med flyktingarna. En nära kontakt arbetar där och säger att han aldrig sett något liknande. Synd att man inte kan handla Securitas Sverigedel och ev Tyskadelen. Det kanske går?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet att det är någon som ska betala Securitas sen när det inte finns några pengar, jag tror inte på någon framtid för Sverige om detta fortsätter!

      Radera
    2. Securitas har väl säg 6-7 procent intäkter från Sverige vid en snabb koll. Så exponeringen mot Sverige är låg, som du är inne på. Annars ett spännande alternativ. http://www.4-traders.com/SECURITAS-AB-6491106/company/

      @anonym Sverige kan väl iofs låna nu när räntorna är låga. Men frågan är hur länge de är låga generellt, och särskilt för Sverige. Men i längden givetvis inte hållbart att låna.

      Radera
    3. Tror nog att säkerhetsföretag överlag har en ljus framtid i Europa. Ser snarare ut som vi går mot större segregering och utanförskap som bidrar till kriminalitet. Fast det är ju dock ren spekulation från min sida och bygger inte på någon fakta jag sett. Men tittar man omkring ser det inte ut som att klyftorna minskar direkt.

      Radera
    4. Anonym 19;06 det finns alltid stålar till säkerhet och militär dock sällan till billigare preventiva insatser förhindra betydligt dyrare krig och våld.

      Såg MP satsar på ta kål på de sista riktiga entrepenörerna/yrkesfolk genom att intensifiera och utöka alliansens fejkvälstånd med kommunistiska förtecken! Ropen skalla staten betalar för alla rut,rot,mat,lyxläx,löner,företag + meck,tech,däck,smäck osv.. Vare sig kompetens, intresse eller kvalité behövs eller efterfrågas för intäkterna garanteras av staten.

      Radera
  13. Det enda vi kan vara helt säkra på är att skattetrycket, i landet med världens högsta skattetryck, kommer öka kraftigt framöver. Statens skulder kommer öka än snabbare. Lägg till stigande räntor i en framtid, och det blir ytterst tuffa tider i landet. Amorteringskrav på det. Kort fastigheter kanske? Ökande konsumtion ska man nog inte räkna med i Sverige, undvik den typen av bolag. Sparandet torde ökas när det kommer bli osäkrare tider. Att Ica skulle gynnas ser jag som uteslutet, socialbidragstagare handlar inte på en så dyr butik. Dessutom är Icas aktie absurt dyr. Det sägs att det ska byggas mer, men vem ska betala, socialbidragstagare har knappast råd med svenska nypriser? Säkerhetsbolag blir tillväxtbransch. Gated Communities likaså. När folk väl inser att media ljugit något ofantligt om immigrationens fördelar, så lär det bli ett hårt bakslag för allt vad media heter. Kort media?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror också på högre skattetryck. Lyssnar man t.ex. på Makrofokus podd så är det inte en ljus bild som målas upp (om jag minns rätt): https://www.facebook.com/Makrofokus-Podcast-1595541514032477/

      Media...ja Schibstedt på norska börsen är enda jag kommer på. Novus finns i Sverige men det hela är inte opionsundersökningarnas fel :-)

      Radera
  14. En mycket positiv bieffekt av det som nu sker kan bli att hela EU bryts upp. Och det vore det bästa som kan hända, med tank på att EU utvecklats till ett enormt dyrt och byråkratiskt monster som antagit ett eget liv. Grundtanken med EU var bra, en effektivare marknad. Men sedan gick det helt snett på vägen, när byråkraterna tog överhanden. EU är en ekonomisk katastrof i de flesta avseenden, och det är enkom ett politiskt projekt helt avskilt från verklighetens folk. Rättvist värderade valutor och räntor, av marknaden, skulle t.ex. bidra till att EUs länder skulle ha en chans framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu ställs EU-projektet på sin spets. Bygga närmare samarbete eller bryta upp? EU-avgiften är en post som kostar Sverige en del så inte negativt ur den synvinkeln om det bryts upp.

      Radera
  15. Hej Gustav

    Tack för en bra blogg.

    Din fråga är relevant om än förenklad.

    Frågan var alltså om det finns svenska företag som kan tänkas gynnas av migrationen (och som jag tolkar det i sin förläggning kan öka värdstegring för ägare), kort svar nej.

    Om du som ägare köper aktier i svenska företag måste du se vad som ligger i den andra vågskålen, dvs
    - Skatt ökningar (http://www.gp.se/ekonomi/1.2857619-kommunerna-varnar-for-skattechock).
    - Ökad statsskuld, som ökar Sveriges risk vid en bostadsbubbla (https://www.efn.se/nyhetsrummet/nyhetsrummet-flyktingdebatt/).
    - Dessa två punkter kommer ha grava konsekvenser för Sveriges konkurrenskraft under överskådlig tid.

    Att lilla Sverige skulle kunna absorbera 190 000 flyktingar i år och lika många nästa år (för att inte tala om åren efter det) utan aldrig tidigare skådade generella samhälls standard sänkningar är en utopi,vi måste hålla i minnet att vi har följande kombination som samverkar:
    - Det är meningen att Grekland skall kontrollerar en viktig del av EU externa gräns (den mot Turkiet) - vi vet hur de har sköt sin ekonomi, dvs flödet av migranter kommer ej ta slut.
    - Vänster regering som lagt en underfinansierad budget - är det någon som på allvar tror att Löven har "koll på läget", sitter han verkligen vid förarsätet.
    - Svenskt politiskt system som gått i baklås - man kan endast vänta sig urvattnade kompromiss lagförslag.
    - Förorter i varje svensk stad - var för några veckor ute i Tensta o hälsa på en bekant, bara tanken att folk från dessa områden skall kunna bli netto bidragsgivare är en logisk kullerbytta utan dess like, var kommer dessa 100 000 migranter hamna må tro?

    ... finns ingen naturlag att Sverige måste vara ett rikt land, i historiskt perspektiv är dagens välfärd samhälle en ny företeelse, men som vi vet är minnet kort.

    //D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer, det finns stora risker och nedsida. Det växande utanförskapet är något som Makrofokus också tar upp.

      Något som hänger i luften är hur svenska kronan påverkas av detta. Om den faller kraftigt så gynnas indirekt exportbolag, och alla investeringar i bolag utanför Sverige stiger i värde. Men ja...såklart en ännu viktigare fråga hur det praktiskt kommer att vara och fungera i Sverige som land.

      Radera
  16. @besser1 Problemet är att Schengen inte förmår kontrollera yttre gräns. Sverige har idag i praktiken gräns mot Turkiet och den gränsen är i princip helt öppen. Inget enskilt land klarar att stänga sina gränsen på riktigt när det handlar om människor som absolut inte har några som helst alternativ. Det jag tror kommer hända är att allt fler länder trots allt kommer försöka och jag är orolig för de långsiktiga konsekvenserna av kortsiktiga panikåtgärder.

    SvaraRadera
  17. Tror andelen rökare är betydligt högre bland invandrare, bra för tobaksbolagen. Hur är det, har S Match slutat med cigaretter eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte S Match säljer deras märken? (hash,äppellöv,hö eller kamellort?)

      Radera
    2. De verkar inte ha cigaretter längre: http://www.swedishmatch.com/sv/Var-verksamhet/Marknad/

      Sen tobaksbolag generellt...nja, går nog bort för mig ändå, men konsumtionen kan nog öka något.

      Radera
  18. Jag bedömer att Bravida kan bli en vinnare på detta. De är redan lågt värderade med starka kassaflöden, men kommer vinna på långsiktigt och ökande behov underhåll och nybyggen för vvs. Sedan kan de säkert vinna på den lönedumpning som kommer ske på hantverkstjänster nu när även LO vill dra in så mycket folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, frågan är om de klarar en eventuell fastighetskrasch bättre än rena byggbolag. Vet ej. Vet du?

      Radera
    2. De har en stabil verksamhet, inte så konjunkturberoende alls som man kanske skulle ha gissat. Att de har verksamheter i flertalet länder ser jag med som positivt i längden.

      Radera
    3. Tack! Ska försöka hinna kolla på dem vid tillfälle.

      Radera
  19. Jag såg att någon pratade om rykten kring ordningsproblem hos de som skrivit lukrativa avtal med immigrationsverket. Jag var därför själv ute på Nordic Campings anläggning för att inspektera. Mitt intryck var lugn och ordning. Och annars hade de säkert avbrutit avtalen snabbt. Som jag ser det är Nordic Camping en framtida vinnare, lönsamt tillväxtbolag som värderas lågt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...men ingen utdelningsaktie tyvärr. Annars hade jag funderat närmare på dem.

      Lite cyniskt känns det möjligen att investera så direkt i krisen (jfr Bert Karlsson), men man kan ju också se dem som någon som löser ett praktiskt problem.

      Radera
    2. Ja, fast nu är ju immigrationsverket enbart en i mängden av kunder hos Nordic Camping. Det måste man ha helt klart för sig. Jag skulle aldrig ha investerat i bolaget om inte övrig verksamhet varit sund. De har satt ett mål om organisk tillväxt på minst 10% årligen, och de avser göra förvärv årligen när rätt tillfällen uppkommer enligt vd. Vinstmarginalerna ligger på sunda 20%, och jag ser potential att via olika åtgärder höja detta. Själv ser jag inga problem att kassaflödet återinvesteras i verksamheten istället för att delas ut, om det sker till bra villkor som nu.

      Radera
    3. Låter inte dumt och en basic affärside med inträdesbarriärer. Är dock lite stelbent med utdelningen så troligen inget bolag för mig, men så värst oetiskt eller cyniskt är det nog egentligen inte.

      Ser förresten att Aktiefokus skrivit om dem: http://www.aktiefokus.se/2015/10/om-nordic-campings-flyktingforlaggningar/

      Radera
    4. @Anonym

      När det gäller Nordic Camping kommenterar jag och Kenny på Aktiefokus bolaget på bloggaren Sunda Investeringars blogg. Vi har båda ägt aktien och sålt. Varför framgår med all tydlighet. Dyrt och ett risktagande som man inte får betalt för.

      Fridens

      Lars

      Radera
    5. Häromdagen var polisen ute på Nordic Campings anläggning här i Västerås på grund av att det var stökigt och bråkigt där (källa: lokalblaskan). I övrigt har jag inget att tillägga förutom det som har sagts hos Sunda investeringar och på Aktiefokus om varför jag håller mig långt borta från Nordic camping som jag tror har gjort en grov missbedömning av läget.

      Radera
    6. @ Kenny

      Jag har inget att tillägga. Tycker att frågan kvarstår: Var skall Migrationsverkets kunder flytta när hyreskontrakten går ut? Vad händer om man inte flyttar? Var skall man flytta? Som seden bjuder ges det inga svar på dessa frågor.

      Är man investerare varför inte satsa pengar i Berkshire?

      Ha det bäst.

      Lars

      Radera
  20. Finns 2 securitas vakter på varje asylboende dygnet runt. Inbrotten ökar. ..så securitas måste vara klockrent. Hade köpt Sd aktier
    om dom funnits. Tror 25 % nästa val. Folket har fått nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige en mycket liten del av Securitas (om jag förstått rätt).

      Förövrigt svårt att gissa vad Sd får, beror nog mycket på hur övriga partier agerar, eller möjligen inte agerar. Och när nästa val blir är inte heller säkert, något kan hända som triggar ett nyval (typ att Löfven stänger gränsen och Miljöpartiet lämnar regeringen).

      Radera
  21. Den reflektion som jag har gjort på detta baseras på hur det ser ut kring ett av Västerås köpcenter. Där handlar alla medelsvenssons sedan urminnes tider på Ica Maxi av det enkla skälet att det är dyrt, fullt med folk, svårt att få parkering och för att det är där "alla handlar".

    Nu har man nyligen placerat ett flyktingboende nära detta köpcenter. Själv är jag en konstig prick som handlar på Willys ca 200 meter från Ica Maxi där det är lätt att få parkering bredvid ingången och där man slipper trängas inne i affären. Dessutom blir det alltid en femhundring billigare i kassan. På den senaste tiden har jag noterat att de nyinflyttade flyktingarna inte väljer att handla på Ica Maxi, utan de väljer Willys. Kanske för att det är billigare, kanske på grund av något annat, men att Axfood, Lidl mfl. gynnas åtminstone på kort sikt är nog möjligt. Dock spelar det ingen som helst roll om man ser vad Axfood värderas till. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, fördel Axfood alltså. ICA är för rika.

      Radera
  22. Ja, hur påverkas företagen?
    Inledningsvis positivt då flyktingar konsumerar för statens lånade pengar. Därefter negativt då lånefinansieringens tid är över och skatterna höjs.

    På längre sikt ser vi däremot hur fackförbunen försvagas. Det är svårt att kräva löneförhöjningar och försvara "lägsta löner" om 10-20% av befolkningen går utan jobb. Det vet näringslivet om!

    En "mycket generös" flyktingpolitik är det mest effektiva sättet att på lång sikt pressa lönerna och det är troligtvis därför diverse lobbyorganisationer försvarar nuvarande politik.

    SvaraRadera