söndag 12 april 2015

Elekta-tvivel och Afrika-tro


Under veckan lyssnade jag min vana trogen på Börspodden. Och deras vana trogen så hackade de på Elekta. Den här gången lyssnade jag faktiskt extra noga på varningen som var skarp och framsynt.

Inlägget som kommer är kanske inte så genomtänkt, ni får stå ut med det och se det som ett förhoppningsvis intressant diskussionsunderlag. Hade ett annat inlägg på gång men de här tankarna tog över.

Elekta-tvivel
Börspoddens kritik mot Elekta - och andra bolag ska sägas - är att de redovisar kassaflödet väl positivt. Men med de nya redovisningsreglerna IRSF 15 som träder i kraft 2017 så måste redovisningen stramas upp. Effekten kan bli så stor som 50 procents minskning av vinsten per aktie (!). Lyssna på Börspodden här och i ett ord kan väl det hela sammanfattas som: Toksälj!

I andra sidan ringen befinner sig dock Morningstar. Deras senaste riktkurs är 100 kr för Elekta. De ser en helt annat story. Huvudkonkurrenterna Varian och Elekta är där två ganska ensamma globala spelare i en nyttig tillväxtmarknad med höga inträdesbarriärer.

Var befinner jag mig då? Mittemellan faktiskt. Enligt mina amatörmässiga formler tycker jag visserligen nu att Elekta endast är värd knappa 70 kr, Men med Morningstars 100 kr blir den då totalt sett köpvärd - ända tills Börspodden kom med sin underbyggda sågning. Ett hot om 50 procents vinstminskning är inte trevligt och jag har t.ex. utgått från ca P/E 16 år 2017 och inte P/E 32. Sen är väl i och för sig redovisning inte något som påverkar intäkternas storlek utan hur de bokförs. Men ändå högst obehagligt. Funderar på att sälja Elekta, men slänger upp bollen i luften först.

Protector-passivitet
Jag noterar också att en del andra bloggare börjat skala ner rejält i Protector. Visst kan man göra så men nu har jag en förhållandevis liten andel av hela portföljen och de är högkvalitativa. Jag förhåller mig därför fortsatt passiv trots att de nog kan vara att betrakta som fullvärderade.

Det är flera saker jag gillar med Protector. Hög kundnöjdhet hos mäklarna ger byteskostnader, de är en lågkostnadsproducent av försäkring och tillväxten är god. Den stora frågan är vad man ska köpa istället, och det är en fråga som också hör ihop med Elekta-tvivlet. Oavsett om man säljer Elekta pga tvivel eller Protector pga fullvärdering behöver pengarna sättas i arbete någon annanstans. Idag är det svårt att hitta rejält undervärderade bolag

Afrika-tro och emerging markets-eurfori
När jag går igenom portföljen hittar jag fem köpvärda bolag i MTN Group, eWork, Northwest, Woolworths och Saltängen. MTN finner jag allra mest undervärderad.

I MTN får du Afrikas starkaste varumärke till P/E 14 och 6 procents direktavkastning, och dessutom med tillväxt. Problemet är att andelen Afrika-aktier i portföljen skulle klättra upp från 25 till 31 procent.

Vad säger ni. Är det galet högt? Samtidigt är det tre kanonfina afrikanska bolag med verksamhet i hela Afrika (särskilt MTN) och en stor del av den kommande tillväxten sker utanför Sydafrika. En viktig poäng i sammanhanget är att inte heller Elekta är en "svensk" aktie bara för att den är noterad i Sverige, intäkterna är spridda i hela världen och tyngdpunkten är i USA.

Sen är det ju inte bara Afrika som är en växande världsdel med en medelklass och befolkning i rejäl tillväxt. Blickar man lite österut och uppåt så hittar man något som kallas Asien :-) Och även om Kina är en korrupt rackare som avskräcker så finns det andra möjliga marknader och bolag. T.ex har ett Malaysiskt bolag som heter Silverlake Axis hamnat på radarn. De är som en slags Asiatisk kombination av Vitec och Avanza. I korta drag levererar de affärskritiska system till de största asiatiska bankerna och rider på befolkningsökningen och digitaliseringen av ekonomin.

Synpunkter? 
Nej, jag är ovanligt huvudbrydd. Har ni några tankar om Elekta, Protector och Afrika-andelen? Och är det läge att titta lite på Asien istället för Afrika? Bloggen heter ju inte Gustavs Afrikablogg (ännu).

Och förresten... Ja, jag har försökt titta i Sverige också :-) Ta t.ex. ett bolag som ABB (ok smått Schweiziskt) som har rejäla konkurrensfördelar och kommer att gynnas av jättetrenden automatisering, även de är fullvärderade. Tråk-alternativet är såklart att skala upp i övriga portföljbolag med pengarna från Elekta-försäljningen.

För att koka ner det hela är det fem frågor som hänger i luften:
  1. Sälja Elekta? Jag lutar åt Ja.
  2. Sälja Protector? Lutar åt nej.
  3. Öka stort i MTN med Elekta-pengarna? Lite väl vågat?
  4. Öka i flera portföljinnehav med Elekta-pengarna, t.ex. MTN, eWork, Northwest och Saltängen, Inte så dumt kanske.
  5. Ska man gå ut med sådana här funderingar innan man tänkt klart? Lutar åt ja :-) 
Vad säger ni om de här frågorna? Portfolio-management är ju inte alltid så lätt. Och hur mycket går ni förresten på egna beräkningar, poddars uppfattning eller ren och skär känsla?

32 kommentarer:

  1. Hej, alltid intressant att lufta sina tankar med andra! Min spontana reaktion på dina frågor:

    1. Ja, sälj Elekta. Komplex produkt med duktiga konkurrenter.
    2. Ja, sälj Protector. Ett litet bolag som visserligen må ha bra finanser, men som är alldeles för litet.
    3. Öka inte i MTN. För osäker marknad.
    4. Öka inte i dessa innehav. MTN enligt punkt två, eWork sysslar med "handel av människor", alltför riskfyllt och oberäkneligt. Övriga bolag har jag ingen åsikt om.
    5. Varför inte?

    Som du märker har jag en helt annan filosofi när det gäller placeringar, men eftersom du bad om andras åsikter bidrar jag med mina :-)

    /Sickan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentarer!

      Tror vi har lite olika filosofi, jag har tex inget emot små bolag i sig eller konsultförmedlare :-) Men är det något bolag i min portfölj som du skulle överväga att köpa? Och vilket är ditt största innehav?

      Radera
    2. Jag är lite tråkig i mina investeringar, största innehav brukar pendla mellan bolag på Large Cap, ibland har jag haft upp till 25 % i bolag som HM, Assa Abloy, AAK etcetera. Just nu är övervägande del kassa, men kommer nog successivt leta mig in i Large Cap igen under sommaren/hösten om inget oväntat händer.

      HM och SHB är kandidater i både din och min portfölj :-)

      Radera
    3. Ok, tack då vet jag! Ja, de är ju riktigt säkra. Ska förresten uppdatera, sålde Handelsbanken nyligen.

      Radera
  2. Jag gillar också MTN Group men både deras kassaflöde och höga andel i Sydafrika skrämmer mig en del så för mig är de på gränsen för om jag ska investera i dem eller inte. Däremot kan det kanske vara intressant med ett bolag som påminner om dem men som är aktivt på en annan marknad vilket borde göra Maroc (kan vi få Karin Fries på en börspub tror du?) eller Millicom till intressanta alternativ.

    Elekta har jag aldrig riktigt tyckt om då de växer för långsamt i förhållande till värderingen och dessutom verkar ha relativt skrala kassaflöde (bokför de nödvändig produktutveckling som investeringar måntro?), Men jag har ingen djupare kunskap om bolaget.

    Gällande Protector tycker jag att det ser ut som ett klassiskt fall där man ser prisökningen och säljer för att "säkra vinsten" trots att den kan rättfärdigas. Återigen är det ett bolag där jag har dålig koll men jag tror att du bör göra en självständig analys och fråga dig hur mycket du tycker att det är värt istället för att oroa dig över andra investerare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sydafrika skrämmer inte mig lika mycket. Men visst, de är dock så mycket ex-sydafrika man kan få om man trots allt investerar på Johannesburg. Och då vet man att redovisningen etc ska vara okey.

      Bra idé att ta en Afrika-special för börspub och kolla med Karin Fries.

      Elekta är lite speciellt, jag gillar vallgraven mer än kassaflödet.

      Protector har en fin tillväxt inom sin "vallgrav" och de kommer jag behålla. Något som är rätt värderat men ändå växer och är högkvalitativt är inte alls fel att behålla. Tack för bra kommentar.

      Radera
  3. Kolla in Wise Group. Ökad tillväxt, mogen bransch.

    / Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har tittat på dem förut men kan tyvärr inte hitta konkurrensfördelar. Har du någon uppfattning i den frågan? Inte omöjligt att jag missat något.

      Radera
  4. När det gäller Protector så kan jag bara se till mig själv: det är mitt överlägset största innehav med 1/3 eller mer av portföljen, och jag tänker inte sälja - delvis av skatteskäl (i ISK hade jag nog skalat ned lite) men värderingen ser inte extremt hög ut för ett snabbväxande, högkvalitativt försäkringsbolag. Jag skulle snarare säga att värderingen är helt rimlig med tanke på hur de levererar.

    MTN Group är definitivt ett intressant företag men jag kan nog inte riktigt hjälpa dig där :) Något utanför min kompetenscirkel och jag känner mig osäker på bolaget som investeringsobjekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag kommer att behålla Protector. Hög kvalitet, tillväxt och vallgrav. Sånt kan man äga även om det inte är direkt undervärderat. Den har inte heller vuxit sig så stor i portföljen att man måste skala ner. Dvs jag hade för lite i dem från början :-)

      MTN är riktigt intressant men ja, kan inte räkna med samma input där :-)

      Radera
  5. Jag reagerade lite på orden....
    "pga fullvärdering behöver pengarna sättas i arbete någon annanstans. Idag är det svårt att hitta rejält undervärderade bolag"

    Måste man vara fullinvesterad? Hur stor andel av portföljen bör vara tillgängligt kapital? Bör man anpassa tillgängligt kapital till börscykeln ?

    En av de viktigaste fördelarna med att vara privatinvesterare (som jag ser det) är just att inte behöva vara fullinvesterad när börsen är övervärderad.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man måste inte men bakom det gömmer sig en syn på att i princip alltid vara fullinvesterad. Borde nog vara ett inlägg i sig om den saken :-)

      Det jag menar är att det är väldigt svårt att tajma upp- och nedgångar så det är faktiskt inget för mig. Däremot tror jag att det är lättare, och långsiktigt mer lönande, att fokusera på att hitta riktigt bra bolag.

      Med det sagt är jag inte alltid fullinvesterad, kan t.ex. vänta med att slänga in utdelningspengarna. Och skulle det vara så att jag inte alls kan hitta rimligt värderade bolag, då kan jag bygga upp kassa. Men hellre pengar i t,ex, Protector till rimlig värdering än pengar utanför börsen anser jag.

      Radera
    2. ...att jag inte alltid är fullinvesterad till exakt 100% menar jag i sista stycket.

      Radera
    3. Absolut viktigt ämne, att vara fullinvesterad eller inte.. :)

      Vad jag (delvis) menar är att det är bättre att ha ett större investeringskapital tillgängligt när man hittar "ett rimligt värderat företag" än att ha ett mindre investeringskapital... :)

      Ganska självklart tycker jag med min något defensiva syn på aktier och investeringar. Just investeringskapitalet (storlek) är en viktigare parameter än vad man kan tro när det gäller avkastning på aktieinvesteringar.

      Besser

      Radera
  6. Diskussion är bra men det är en risk att folk ratar företag dom har dålig insyn i. Konkreta säljråd är nog inget bra, mer diskussion som kan leda till en omvärdering av företaget där du inser något nytt. Jag kan tycka att vad Morningsstar har för riktkurs är en väldigt dålig anledning i sig till att behålla, om du ser något smått övervärderat tkr jag det ska ha extremt defensiva kvaliteter (typ wmt, mcd), det kanske Elekta har iof.. men det ska inte va nått tvång att vara fullinvesterad när kurserna sticker iväg.

    /Jesper

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elekta har sina poänger. De är ocykliska i en defensiv tillväxtbransch med ytterst få aktörer. Nog har de defensiva kvaliteter. Det jag menar med just Morningstar är att jag vill ta intryck från andra, och Morningstar lyssnar jag en del på pga att de är fokuserade på just "vallgravar".

      Sen vet jag inte om Morningstar tagit hänsyn till nya redovisningsregler. Risken är att de inte gjort det, för om P/E är 32 istället för 16 2017 förstår jag inte hur de kan få 4 stjärnor (dsv undervärderad):

      Länk: http://tools.morningstar.co.uk/uk/stockreport/default.aspx?Site=uk&id=0P0000A6HM&LanguageId=en-GB&SecurityToken=0P0000A6HM]3]0]E0WWE$$ALL

      Radera
  7. Du ger upp aktien som jag gjorde då, efter att ha kollat igenom det där själv. För övrigt undrar jag om du har lyssnat på det extrainsatta avsnittet som kom i fredags, Börspodden möter Sparpodden, allså jan dinkelspiel och gunther mårder

    Min favoritaktie är Elanders.. Jag har köpt in mig tungt där, jag upptäckte aktien förra året och jag gillar deras värdering. Jag vill påstå att elanders är börsens billigaste aktien, jag tror det är ensiffrigt petal vi snackar om på detta års vinst. Mycket bra riskjusterad avkastning. Känns mer sannolikt den sticker 50 % än att den backar 50 %

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har lyssnat men inte hunnit igenom allt än. Gillar dessa poddar mycket. Sen är det mycket trading i Börspoddens fall men de är fantastiska och man lär sig mycket nyttigt även om man inte tradar.

      Elanders har jag dålig koll på. Det som gjort att jag inte kikat närmare på dem är eventuell avsaknad av starka konkurrensfördelar. Tryckeridelen är prispressad, och är inte konkurrensen stor inom de digital delar de ger sig in i.

      Samtidigt, jag har dålig koll på konkurrens-situationen och kan missa något. De säger att de har en fördel som global aktör, men hur många andra sådana finns det? Skulle de vara ledande inom en växande nisch kan det hela vara attraktivt, även för mig :-)

      Radera
  8. Jag älskar Elekta som bolag, men äger inga aktier själv. Jag är ganska känslomässigt investerad i bolaget, dock är jag inte jätteinsatt i räkenskaperna, det var ett år sedan jag kollade mer på djupet i bolaget.

    Vad jag sett är det mesta som varit negativt kortsiktiga faktorer, dock har det även på slutet visat sig att Varian har högre tillväxt (plockar marknadsandelar), men i långa loppet spelar detta ingen större roll, en stor marknad med i princip två aktörer, och höga ingångsbarriärer så kommer förmodligen bolagen att växeldra med olika produkter och plocka marknadsandelar. Det viktigaste är att Elekta hänger med, är lyhörd för marknadens krav och önskemål på produkten och investerar i utveckling av sina produkter.

    Med detta sagt tror jag fortfarande att Elekta är ett av börsens bästa bolag, men i dagsläget i en kortvarig dipp. Sedan till värderingen, marknaden tycker också att Elekta är ett kvalitetsbolag, annars hade kursen gått ner mer efter över ett år av rapportbesvikelser. Jag håller med dig och ser 70 kr som någon slags riktkurs för mig att gå in på. Värderingen är på kort sikt fortfarande hög, men om de får bukt på sina kortsiktiga problem så går det oftast väldigt fort, både vinst/kassaflöde och kursmässigt. Visst på kort sikt kanske kursen kan gå ner, men på en 10 års sikt kan jag inte se något annat än fortsatt succé för Elekta, och då kommer kursen följa med upp och med hög sannolikhet slå index med råge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör nog ungefär samma bedömning. Elekta åkte faktiskt ur portföljen idag men är istället på bevakningslistan. Jag är rädd för de ändrade redovisningsreglerna. Är också lite rädd för rapportbesvikelse, ska väl krävas mycket för att prognosen ska hålla.

      Men med tanke på vallgrav och tillväxt så kan det vara något att återkomma till. För mycket oklarheter just nu tyvärr och ingen säkerhetsmarginal utifrån min egen värdering. Valde som sagt att sälja.

      Radera
    2. Jag tror detta bolag är något att plocka upp när värderingen är låg och äga på lång sikt.Jag hade önskat att det var ett sånt läge just nu, men jag tycker inte värderingen gått ner så mycket som jag önskat trots en hel del motgångar.

      Detta i kombination med att jag förväntar mig ett större ras de kommande åren gör att jag står vid sidan och väntar.

      Radera
    3. Sålde Elekta i måndags, dvs sällsynt dålig timing. Men men... så kan det vara. Fortsatt på bevakningslistan men lite längre ifrån köp nu.

      Radera
  9. Elanders saknar vallgravar ja, men de har däremot svängt om från "katalogbuissnes" till t ex personliga kalendrar. De har även kommit upp sig i "supply change", jag ska skriva ett mer utförligt inlägg senare idag tror jag, hade tänkt läsa deras årsredovisning som jag fick förra veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen vallgrav = ingen investering för mig. Men är man inte lika hård i sina kriterier så kan man också se ett underskattat lågvärderat bolag i omstöpning.

      Kolla gärna särskilt det där med att de ska vara en global aktör, hur unikt är det inom den här branschen?

      Radera
  10. Har gått igenom elanders idag.
    Om man avrundar lite kommer 40 % från Supply Change, 40 % från Packaging and Print och 10 % från E-Commerce.

    Supply change är i stort sett hela det där förvärvet i singapore, Packaging and Print är det gamla, dvs katologverksamheten, den minskar för varje år, inte bra!
    E-Commerce däremot är en liten pärla, personliga kalendrar.. Mormor och morfar som skall ha en kalender med barnbarnen t ex.

    Petal på detta års vinst är lågt, jag blir mycket förvånad om petalet ens är 2-siffrigt.
    Räknar man på förra årets kassaflöde, och räknar bort förvärvet, så var kassaflödet 250 millar, det ger Price/Cashearning på ca 6.
    Siffrorna ser otroligt fina ut.

    Dom nämner sina konkurrenter inom de 3 olika segmenten. I ett av segmenten, har glömt vilket var det bara en global konkurrent, resten är lokala/regionala.
    I det ena var det kring 5 konkurrenter.
    Finns värre branscher.

    En enda kund står för 25 % av omsättningen, dom namnger den inte, men jag tror det är volvo lastvangar och volvo ce samt volvo bussar. Men jag kan vara ute och cykla helt, men fordonsindustrin är en stor kund och dom skriver "kunden har flera affärsområden i 3 olika världsdelar och vi har separata avtal med dem".

    Jag köper hellre elanders på petal under 10 än att köpa vovlo för petal 100!.
    Elanders har liten holmen-sjuka, men dom lyckas än så länge växa genom förvärv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, tack för info! Ska kasta ett litet öga på Elanders.

      Radera
  11. Alltid vanskligt med riskberäkning. Jag har ökat i BCE på sistone vilket hittills varit lyckosamt. Värdering + stabil verksamhet gjorde det svårt att hålla sig ifrån köp-knappen :)

    Elekta litar jag inte riktigt på, så jag håller mig till Astrazeneca.
    Protector Forsikring tycker jag är för tidigt att sälja. Behöver gå upp lite i den låga räntemiljön som verkar vara på gång även i Norge.
    MTN har jag ingen direkt åsikt om. Men spontant låter det som att risken är rätt hög.
    Jag är kluven till Afrika som brukar ha liten korrelation mot andra aktiemarknader vilket är bra men samtidigt är det en tillväxtmarknad där investerarna ofta tenderar att plocka ut sina pengar först vid oro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det Kanada-bolaget? Ser ut som en uppiffad variant av Com-Hem vid en supersnabb titt.

      Elekta kan man inte lita på. De går upp när man säljer :-) Nej, men fortsatt bevakning och man får bevaka kassaflödet och redovisningen särskilt.

      Protector behåller jag helt klart.

      MTN är ett fint bolag. Men kanske för stor risk ifall något Afrika-, Sydafrika-, eller Emergingmarkets-relaterat händer. Även om jag gillar de tre bolagen skarpt så blir man ju i hög grad känslig för lättflyktiga investerarströmmar, sant. På lång sikt tar det väl ut sig, men nog är det en risk.

      Radera
    2. Ja BCE är ett kanadensiskt bolag. Kanske kan det matcha Teliasonera? :) Försöker dela upp mitt sparande på flera marknader.

      Tror du skulle tycka detta är intressant även om det är från 2013
      http://www.ehandel.se/Millicom-Rocket-och-MTN-ska-vinna-Afrikas-naethandel,3413.html

      Radera
    3. Inte fel att dela upp sparandet på flera marknader. Försöker mig på något liknande själv :-)

      BCE kan vara intressant. Finns väl inte så värst många konkurrenter (oligopol?) och Kanada är som land stabilt. Morningstar ger dem 3 stjärnor och jag skulle gissa på åtminstone narrow moat.

      Men som du kanske gissar väljer jag MTN före. Man man kan ju välja båda. De åker upp på bevakningslistan. Tack för MTN-länken, det luktar ju lite "Österrikiska Posten" om dem nu, dvs ett tidigt spel på E-handel :-)

      Radera
    4. Tänker likadant om Torstar. E-handel inom media. Litar inte på 4-traders prognos i det fallet

      Radera
    5. Spännande kommentarer här om Torstar: http://www.stockchase.com/company/view/1269

      Ett exempel:
      "This is a value Call. It has a market capitalization of around $550 million with $300 million in cash, so you are only paying $250 million for the core operations of the business, which probably has $150 million in cash flow right now. On that valuation it is ridiculously cheap, Dividend of 8%."

      Tror ändå det inte är ett bolag för mig. Har en strukturell nackdel snarare än fördel då grundverksamheten går dåligt.

      Radera