söndag 18 januari 2015

Fårfunderingar - att följa flocken?


2015 är fårets år i Kina och det gör att man kan spåna lite vilt på det temat. Det här var ett alternativinlägg om 2015, men det kommer nu. Den som gillar får-anspelningar, d.v.s. spelar på den får-fiolen, lär få sitt lystmäte :-)

Populärt att följa flocken?
Fåret är ett flockdjur och så är även många sparare. Flockbeteendet kan nog tänkas öka under 2015. Det jag tänker på är att indexfonderna vinner mark och att man som sparare investerar i grupp. Nog finns en fara i det, för när kurserna går upp får man mer och mer av det dyra. Tänk på att Ericsson vid IT-kraschen stod för en stor del av index, typ 30 %. Nu är vi inte där än men det är en risk.

Vilken flock man ska ansluta sig till är också en fråga. Svenska storbolag (SIX30) har 2014 gått sämre än Stockholmsbörsen (SIX return) men bättre än världsindex (DJ World index).

Ett annat flockbeteende vi säkert kommer att se under 2015 är att "alla" ska sälja eller köpa samtidigt vilket givetvis driver på uppgång eller nedgång.

Själv har jag valt att inte ansluta mig till flocken. Smart eller dumt? Vem är "fårskallen"? 2014 har det varit smart men det bygger på att man antingen vill ta lägre risk än index (och accepterar lägre avkastning) eller att man lyckas slå index över tid. Som Kavastu visat i en serie blogginlägg så skulle många tjäna på att följa flocken.

Varför inte följa flocken då?
Detta är vad jag kan komma på:
 • Du överpresterar. Ja, det är ju självklart i så fall. Men det gäller att överprestera över tid och inte pga tur och då är det svårare :-) Jag när en förhoppning om att jag ha större och större chans att slå index ju mer jag förfinar min investeringsstil och lär mig av gamla misstag.
 • Det är roligare! Vilket i sin tur gör att man avsätter mer pengar pga högre motivation. Sedan finns givetvis en gräns för hur mycket en hobby ska kosta, för underpresterar man mer än de ökade insättningarna är det inte rationellt.
 • Du kan få något som precis motsvarar din risknivå. Svenska börsen speglar en mindre och exportdominerad ekonomi samt ett gäng storbanker. Säg att du t.ex. bara vill investera i livsmedelskedjor, konsumentvaror eller annat superstabilt för att det är risken du vill ta? Ja då funkar inte index.
Sen har du möjligheten att inte köpa dyrt trots att bolagen i index är dyra. Men det går väl in i det här med att överprestera över tid.

Extra viktigt att köpa "Sheep" vid uppgång?
Som flockinvesterare (index) bryr man sig inte om priset på de enskilda bolagen. Kanske är det extra viktigt att hålla koll på det nu när värderingarna ändå stuckit iväg en del. Här kan man som enskild "stockpicker" ha en fördel i att inte bara plocka godispåsen med dess 30 bitar (storbolag) utan gå in mer på lösvikt.

Att inte följa hela flocken kan man göra på flera sätt, eller ja i mindre flockar. Irvings investeringar har ett intressant inlägg om investeringens fyra faser, eller kategorier av investerare. De som nämns är:
 • Förhoppningsbolagsägaren som aldrig slutar att hoppas
 • Baksidan på mjölpaketet-investeraren
 • Pris- och värdeinvesterare
 • Motvallskärringen
Även här kan man diskutera flockbeteende.  Grupp 1 lär ju eldas på av flocken av likasinnade på DI-börssnack. Grupp 2 riskerar också att mer eller mindre följa flocken i och med att man inte tittar på pris. Pris- och värdeinvesterare är en mindre flock men bloggosfären leder möjligen till viss (förhoppningsvis positiv) flockmentalitet i liten skala. Tänk norska försäkringsbolag.

Motvalshen går sin egen väg
Nej, den som faktiskt avviker från flocken är motvallskärringen, eller en motvallshen som det kanske heter på (över)politisk korrekt svenska. Tänk om man t.ex. investerar i högkvalitativa oljerelaterade bolag, t.ex. norsk oljeservice samt Ryssland. Det är att gå emot strömmen! Eller varför inte ett bolag som kombinerar båda dessa teman? Sen om det avviker uppåt eller nedåt från index på just dessa två investeringsteman låter jag vara osagt, då handlar det verkligen om att "få rätt" (fåret?) och undvika de svarta fåren.

Ska man "gå emot strömmen" på alla sätt så ska man väl blanka Fortum (haha:-) Mer seriöst så är Londonnoterade Avangarco något som verkligen inte är i tiden. Ukrainas och Eurasiens största äggproducent med grannen Putin på tillfälligt (?) besök. Sådana typer av investeringar gör att motvallshen om de lyckas kan dra det längsta strået 2015, även om det inte är något för mig. Själv ser jag mig som en pris- och värdeinvesterare som visserligen uppvärderar utdelning och konkurrensfördelar mer än andra.

Hur ser du på 2015? Och flockbeteende? Varför har du valt att inte följa flocken? Och slutligen får jag önska ett kraftigt försenat gått nytt får :-)

32 kommentarer:

 1. Hallå där! Getens år ska det vara. Fårets år finns inte i den kinesiska kalendern. Hurivida getter rör sig i flock kan jag dock inte uttala mig om.
  //Vän av ordning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, trodde det var fårets år:
   http://www.dn.se/nyheter/varlden/fa-fodslar-forvantas-for-farets-ar/

   Men vid närmare eftertanke tror jag båda har rätt: https://www.motgift.nu/2015/01/blir-2015-farets-och-getens-ar/

   Kan det stämma att det både är fårets och getens år? Annars får jag nog uppdatera inlägget lite!

   Radera
  2. Detta är min källa, http://kinalotsen.se/allt-om-kina/kinesisk-astrologi/. Båda är säkert rätt, får och getter är nära släkt. Så skriv inte om! Men kanske kan det bli utrymme för en investeringsbetraktelse också utifrån getegenskaper? Dvs nyfikenhet, envishet, självständighet - och så aptit på allt möjligt som kommer i dess väg förstås ;-)

   Radera
  3. Tusen, det är ju nästan bättre: Likt geten så tuggar indexinvesteraren i sig alla möjliga bolag allt ska ner oavsett pris :-) Däremot är indexinvesteraren knappast nyfiken eller självständig.

   Kanske kan bli en get-tankar framöver om det blir att jag kan "get on with it". Killing your darlings kan även vara en rubrik (apropå vad getens barn heter). Vi får se!

   Radera
 2. Detsamma. Gott Nytt År! Jag har skalat ner på fastighetsfonder undan för undan. Vet att jag kan missa en hel del men samtidigt har jag redan en vinst som jag är nöjd med. Försöker placera om till storbolag nu inom andra branscher. Jag tror inte man ska vara särskilt orolig för europa framöver. Visst finns det hot. T.ex. Greklands och Spaniens kommande val. Men samtidigt ska man komma ihåg att Europa redan genomlidit en hel del Själv funderar jag på energikrisen som skulle kunna ske när Ryssland vrider om kranarna nu på vintern. Men inget verkar ha skett med det. Men kan vara för tidigt att säga trots allt... Samtidigt har vi ett oljepris som bara sjunker. Svårt att se att detta skulle missgynna hela europa på sikt. Själv är jag väldigt nyfiken på Balkanländer just nu. Jag tror inte det finns något direkt överhängande hot att kurserna ska ner ännu mer. Osäkerfaktorer som EUs framtid och Ukraina tror jag redan är inräknat i kurserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med EU-samarbetet vet man aldrig. Tror inte på någon kollaps men något kommer att hända med Grekland, Storbritannien eller något annat. Och Putin... ja där vet man verkligen aldrig.

   Försöker dock placera oberoende av de här "makro-faktorerna" kanske lite mer defensivt, men det är nog min stil. Östländer är spännande men svårt att hitta bra enskilda bolag på marknader med rimligt courtage tyvärr.

   Radera
  2. Värderingarna är mycket låga i till exempel Italien och Grekland. Jag tror absolut det finns goda förutsättningar för positiva överraskningar. Kanske inte just där och inte riktigt än. Rimligtvis bör vi åtminstone passera Januari först som brukar vara rätt turbulent på slutet. Jag tror inte man ska vara orolig för svenska företag med stor exponering mot Europa. Tvärtom tror jag det kan finnas ett och annat att hämta hem där på sikt. Kan vara visst motvallstänk i just detta

   Radera
 3. Kul inlägg med många bra poänger.

  Jag försöker åstadkomma någon sorts god riskjusterad avkastning före indexkramning då det känns både säkrare och roligare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Kör någon slags liknande strategi tror jag, också 100 % utdelningsportfölj bestående av lite olika typer av utdelningsbolag. Visst kommer allt gå ner i börsnedgång men det är defensiva branscher och blandning av hög utdelning, växande utdelning, svenskt, utländskt, småbolag, storbolag etc.

   Lycka till och ska kolla in din blogg närmare!

   Radera
 4. Ja många tankar FÅR man så det är väl bara att TACKA. kul inlägg, Jag är nog en KOmisk blandning av alltihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, man får tacka :-) Hoppas du gillade det lantliga temat!

   Radera
 5. Bra inlägg men du missar lite på 4:an....

  Att vara "contrarian" (vilket jag anser mig vara..) är inte (bara) att välja aktier utan också att välja att vara långsiktig (jmf spekulera) och välja inköpsnivåer inom börscykler (jmf "alltid fortsätta köpa...")
  Jag köper bara "vanliga aktier" men är antagligen mer motvalshen än de flesta andra "aktieinvesterare".

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, stämmer, jag var nog var lite kategorisk. Låter som du har en sund contrarian-stil.

   Radera
 6. Fårskallar i flock kan lätt få tankarna att vandra emot lämmeltåg, samtidigt så har det varit mycket artiklar sista åren om intelligensen hos massorna som påstått ska ha statisti8skt underlag för att luta emot säkerställda resultat men själv känner jag mig mera restriktiv emot för mycket statistik då den i princip går att forma till att visa i stort sett vad man vill. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, litar inte heller riktigt på statistiken sådär bara. Däremot kan man på bloggen dra slutsatser, om t.ex. ingen tror att ett honungsbolag är någon höjdare, ja då är det lika bara att avstå. Det begränsade urvalet tror jag mycket mer på :-)

   Radera
 7. Du Gustav, har du sett till någon utdelning från vårt älskade NWHP? /mvh Den anonyme läsaren :O)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr inte. Brukar ramla in senast den 20:e så det är en liten försening. Om de inte kommit den 25:e så får jag fråga Avanza, senast då borde man få lön för investeringsmödan :-)

   Radera
  2. Idag fick vi iallafall en trevlig återhämtning tack vare räntesänkningen.

   Radera
  3. Gott! Och nu trillade utdelningen in också, i alla fall för mig.

   Radera
 8. Om man litar på Marc Faber är det bara guld som gäller nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina fårfunderingar sträcker sig inte hela vägen till guldtackor tyvärr. Har noll koll på guldpriset. Plocka fram en stabil utdelningsaktie bland guldbolagen och möjligen skulle jag bli intresserad :-)

   Radera
  2. Marc Faber har pratat om detta på Gloom Boom Doom i flera år.
   Det kan vara nyttigt med ett uns av dessa åsikter att kolla in ibland, men jag tycker Marc Faber är rätt tråkig. Jag kollar mycket hellre in vad Bill Bonner skriver på Daily Reckoning. Han är också pessimist men han kan vara rolig och underhållande också ibland. Jag rekommenderar hans bok Mobs, Messiahs and Markets som handlar just om fårskockar

   Radera
  3. Tack för tipset, får kika närmare. Får lockar!

   Radera
 9. har du ngn hotmail eller mail man kan nå dig på?

  sen jag formaterade om datorn har jag inte ngt riktigt excel program, ngn halv-laglig version så att säga, men av det jag kolla på fi.se är det inte blanjkningspositioerna som har minskat i elekta och dragit upp kursen.

  pss, idag gjrode jag en deal, har lovat köpa elekta för 54 kr i decebmer, har sålt en säljoption, fick 1,15 för det om jag minns rätt nu.

  Jag tror den kan falla till 50 kr, men det skall ändå mycket till det känner jag, bolaget kommer nog fortsätta gå bra..........för 1,15 kr kan jag tänka mig att försäkra en annan persons elektaakiter till värde av 54 kr, det är vad man gör när säljer en säljoption.
  Går jag in i aktien innan december på frivillig väg så skall den sjunka ner som en sten igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, kolla bloggerprofilen eller skicka direktmeddelande på twitter så kommer du åt mejlen

   Radera
  2. Open source alternativ för office: https://sv.libreoffice.org/ladda-ner-libreoffice/

   Jag hatar deras ordbehandlare och Power point men Libre Office Calc är faktiskt riktigt bra.

   Radera
 10. Det viktiga är att ha en placeringsstrategi som passar ens person, dvs tids- och kunskapsmässigt och som naturligtvis bevisligen visat sig fungerar på sikt. Alla vill väl sedan följa strömmen i uppgång, men utan att vara sista fåret som lunkar in i den nya hagen när gräset redan är rensat och övriga på väg till nya betesmarker. Sedan kan man ju vara motvalls och alltid leta nya betesmarker, men om man sedan inte stannar kvar där (och äter) när övriga får börjar strömma till har man ju inte mycket för det beteendet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, man får hitta det som passar personligheten.

   För egen del fokuserar jag inte på vart flocken som helhet springer utan försöker hitta de får som har unika betesmarker dit inga andra får kan ta sig in. Typ. Vet inte om liknelsen håller hela vägen :-)

   Radera
 11. Haha Mycket djur nu i ekonomibloggosfären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, mycket djur för tillfället :-)

   Radera
 12. "Do you know why all those fund managers cannot beat the S&P 500? It's because they are sheep and sheep get slaughtered."

  Gordon Gekko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusan, man får nog se om de där filmerna. Bra manus!

   Radera