söndag 11 januari 2015

Capilano - ett honungsbolag med bismak?


Aktie: Capilano Honey
Notering: Australien, ticker CZZ  (i USA också men ingen omsättning)
Kurs: 7 AUD
Direktavkastning: ca 3,5- 4 procent förväntad
Courtage hos Avanza: ca 375 kr 

Capilano är något så ovanligt som ett börsnoterat honungsbolag. Kan en sådan investering vara något bra. Eller är bismaken så stor att man bör avstå?

En första given fråga är hur nyttigt honung är. Är det ett Coca-Cola bolag eller ett hälsobolag vi pratar om? Min tes är att det ändå är nyttiga produkter. Och bin är ju bra för växtlighet och natur. Hårdrar man det hela är det en ovanligt ekologisk och hållbar investering. Hur annars kan man investera i djur och insekter som lever i sin naturliga miljö utan att ätas upp :-)

Andra skriverier om bolaget hittar du hos Motley Fool, länk 12 och 3.

Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Börsnoterat 2012 men grundat 1953.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Inte den tydligaste redovisningen men de tycks ha delat ut 5, 15 och 20 cent de senaste 3 åren, dvs åtminstone (bi)behållit utdelningen. 5 cent är extrautdelning nu senast så normala utdelningen är 15 cent. Egentligen skulle jag vilja ha en längre historik för en utländsk utdelare. De nämner dock att de vill ha en jämn utveckling och utdelningen har ökat under åren.

Direktavkastningen förväntas enligt 4-traders prognoser öka. Sammantaget kan de ses som en utdelningsväxare med något kort historik.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Busenkelt, bin tillverkar honung och bolaget har samarbeten med biodlare.

Litet frågetecken för hur nyttigt egentligen honung är men oavsett vad så har människan i tusentals år ätit honung till skillnad från raffinerat socker. Och det är naturligt på alla sätt, ingen industriprodukt.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Har de hittat en naturlig "sweet-spot" som man säger? Vissa inträdesbarriärer finns väl. Att få till alla samarbeten med biodlarna som exklusivt kör Capilano är ju något som tar lite tid att fixa. Ok, det går väl att starta biodlingar, men sälja i stor skala? Jag vet ärligt talat inte heller hur många riskkapitalister som lockas av branschen.

Kanske kan Capilano ha en förhandlingsstyrka mot de som de jobbar med. Kan de t.ex. välja de 400 bästa bland biodlarna? Pressa löner? Ha andra stordriftsfördelar? Nja...? Likt förbannat krävs det väl ett visst antal biodlare (och bin!) för att skapa mer honung.

På försäljningssidan lär de i alla fall ha en fördel som största leverantören med det mest välkända varumärket. Förhoppningsvis pressas de inte så mycket av butikerna utan kan ha bra marginaler? Men butikernas egna varumärken är väl ändå ett hot? Ja, men en hälsoprodukt (nåja) kan leda till ökad betalningsvilja om den är lokal. Vi betalar t.ex. mer för svensk honung än importhonung. Samma sak här. De kör även egen onlineförsäljning.

Australien kan har en fördel som producentland av honung då bina har färre sjukdomar och geografin är god? Men ändå, vad spelar konkurrensfördelarna för roll om bolaget är en bisjukdom ifrån utrotning? Hot finns alltså i form av smittospridning, dåliga väderförhållanden eller t.ex. bränder vilket hände så sent som 2012.

Men frågan är om det allt sammantaget är tillräckligt lukrativt. Trots eventuella konkurrensfördelar (eller pga avsaknad av dem?) så är ROE ganska lågt. 14-15 procent är inte imponerande även om det kanske är bra för att vara ett honungsbolag. För arbetsintensiv bransch, för lite kassaflöde och för liten ekonomisk gadd i bolaget?

5. Måttlig skuldsättning
Debt/equity på 0,3. Helt ok.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Inte så stora egna innehav tyvärr, eller i alla fall inte hos hela styrelsen. Se sid 16 i årsredovisningen. Lite tveksamheter men med nöd och näppe godkänt.

7. Tillväxtmöjligheter
Exporterar redan till andra länder, men 80 procent av intäkterna kommer från Australien.

Värderingen?
På 2015 års vinst betalar du 13 gånger vinsten och får en direktavkastning för det året på cirka 4 procent. Om vi går två år framåt på 4-traders prognoser, till 2017 års vinst får jag det till att man betalar: 10 gånger fria kassaflödet, 10 gånger vinsten och får en utdelning på 5,2 procent.

Det är ändå okey tycker jag. Enligt min lilla modell är det något undervärderat och "borde" kosta någonstans kring knappa 9 dollar.

Sammanfattning
Är det här ett bolag som lockar? Jag lockas delvis av verksamheten men nej, har inte bestämt mig för att trycka på köpknappen ännu. Ett praktiskt hinder är ganska dålig omsättning. Men framförallt är jag inte hundra på riskerna och konkurrensfördelarna. Butikernas egna varumärken? Bisjukdomar? Billig importhonung? Nej, om det vore så lukrativt går det väl att slänga upp biodlingar. Vad hindrar t.ex. att Woolworths kör kvalitetsodlad och närproducerad honung och plockar Capilano av hyllan?

Nej, riskerna är lite för stora och inträdesbarriärerna för svaga och bolaget inte klockrent: De kan inte heller tydligt redovisa vad de delar ut, har kort utdelningshistorik och flera i ledningen äger inte aktier,

Något nästan lika klibbigt som deras produkter är denna reklam/träningsvideo, då menar jag att den dåliga jingeln fastnar redan första lysningen. Inget att hänga i julgranen även om ambitionen säkert är god. 

I dagsläget köper jag inte men det är ändå en spännande investering som sticker ut. Helt klart udda och en beständig produkt som annars inte går att investera i förutom rent fysiskt. Vad säger du? Lockas du av en investering i honung? Jag lägger nog locket på - men missar jag nåt då?

29 kommentarer:

  1. Alltid roligt att läsa om nya bolag. Dock väldigt litet bolag på andra sidan jorden, jag köper hellre svenska bemmaningsbolaget NGS Group till P/E 8. Vänliga hälsningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. NGS Group finns på bevakningslistan. Funderar på om det finns en politisk risk, genom ett ev förbud för vinster i välfärden. Vet inte heller hur stort mervärde de tillför (kan man inte anställa fler ordinarie för samma pris?). Har eWork, som är lite annorlunda, och nöjer mig tillsvidare med dem.

      Ska väl säga att jag inte tittat på dem så noga så frågorna kan vara felställda men tar gärna emot synpunkter :-)

      Radera
    2. Jag tycker att det är hård konkurrens inom bemanningsföretag. NGS har stigit mycket senaste åren vilket inte kan ses som ett argument. NGS och Dedicare har i och för sig sin nisch inom hälsovård men jag tror det skulle vara relativt enkelt för något annat större bemanningsföretag att börja rikta in sig mer på den nischen. Manpower, Proffice? Jag äger NGS sedan ett par år tillbaka men skulle inte fylla på idag

      Radera
  2. Relativt nytt företag. Skulle investera försiktigt till en början. Men klart spännande företag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart spännande men jag är inte övertygad ännu. Kanske något års till utdelning och tillväxt (utan uppvärdering av kursen) skulle övertyga. Eller om någon bloggläsare med koll på biodlar-branschen har någon klok synpunkt i deras favör!

      Radera
  3. I dag har bolaget ett market cap på runt 61 millar. Den redovisade vinsten för 2014 var 4,6 millar. Den vinstsiffran är emellertid för hög beroende på att de hade en brand i en fabrik 2012. För året har de tagit avskrivningar på de nedbrända lokalerna, men av försäkringsbolaget har de mer än väl kompenserats för detta. 1,4 millar tjänade man på detta och drar vi bort 30 % skatt får vi en nettopåverkan mot nettovinsten på cirka 1 miljon.

    Vinsten för 2014 borde alltså varit 3,6 millar, vilket get ett P/E-tal på 17. Det är ganska dyrt och man kan få bolag som McDonalds till liknande multiplar.

    Irving Kahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, bra påpekande. Det är nog förklaringen till att vinsten för 2015 spås öka endast marginellt: http://www.4-traders.com/CAPILANO-HONEY-LTD-10995694/financials/

      Med 2015 som ett mellanår (ingen direkt vinstökning) behöver man nog inte rusa in i bolaget även om man bestämmer sig för att köpa. Och en värdering i McD-klass är kanske lite hög. Visserligen högre utdelning och bättre tillväxt på sikt enligt prognoserna men ändå... Det jag gör är att försöka spana framåt på prognoserna för 2016-2017 men det du tar upp ska man nog inte bortse ifrån.

      Radera
  4. Passande nog satt jag och fikade med en av ägarna till Örtagård Öst när du skrev det här inlägget. För att söta sina drycker har de nämligen startat upp egen honungsproduktion i Jämtland med 50 bikupor och även börjat med avel av bidrottningar.

    I deras fall är det främst ett stöd till den egna produktionen där de bland annat producerar Rabarbernektar (alkoholfri dryck i Systembolagets standardsortiment) och olika alkoholhaltiga drycker såsom mjöd (beställningssortimentet, läs mer på http://nordictaste.se/molska.html).

    Att dra igång småskalig honungsproduktion verkar inte vara allt för svårt och det är faktiskt en ganska populär hobby på landsbygden (utöver Bengt känner vi två biodlare) och eftersom varje kupa producerar ca 50 kg honung per år finns det åtminstone i Sverige ganska många producenter som säljer i lokala matvarubutiker.

    Du kan kolla på t.ex. http://www.biodlingsforetagarna.nu/honung/ och http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/4/1/

    Däremot är sjukdomssituationen oroande och jag tror att Capilano främst bidrar genom att tillgängliggöra pålitlig produktion av stora volymer honung på en kontinent där smitta kan hanteras bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, aktuellt ämne verkligen! Tack för tipsen och funderingarna. Att det är så lätt att ha honungsodling som bisyssla (ursäkta fyndigheten) talar kanske för att det inte finns så starka inträdesbarriärer trots allt... Men har inte funderat klart än :-)

      Radera
  5. Haha Ytterligare ett djurrelaterat bolag som jag samlar på mig för en eventuell biinvestering. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste att honung skulle falla dig i smaken :-)

      Kom på att Ridley-investeringen, som inte var helt lyckad, även kan vara det som avskräcker mig. Så för australiensiska djurrelaterade bolag är det lite: Bin there done that :-)

      Radera
  6. Spännande imorgon hur Gränges beter sig med tanke på Alcoa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den verkar gått ganska bra ändå:
      https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/510194/granges

      Radera
  7. Intressant bolag, men jag skulle nog också avstå i dagsläget. Dessutom handlar jag än så länge i för små poster för att courtage på 375 kr skulle vara ok, även om jag ofta sitter på mina innehav minst 10 år innan jag säljer dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för synpunkten. Det mesta talar för att jag också avstår...

      Radera
  8. Intressant att Fool i December utnämnde Sverige som den 7:e billigaste marknaden
    http://www.fool.com/investing/international/2014/12/22/7-cheap-stocks-in-the-7-cheapest-stock-market.aspx
    När man pratar om att aktier är så dyra nu, så kanske man bara lurar sig själv och det är i själva verket bara i USA det är dyrt? Om det gäller det som står i artikeln kan det finnas anledning till att hålla sig 'hemma'.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Ja, 7:e är inte så farligt även om det har blivit "dyrare" jämfört med förut. Blir lite nyfiken på vilka de andra marknaderna är. Gissningsvis ingår Ryssland någonstans i toppen!

      Radera
  9. Som biodlande aktieinvesterare drogs jag naturligt till denna post. Aktier i ett biodlarföretag? Nej tack, inte i dagsläget - för stora risker.
    I branschen finns två ganska starka strömningar just nu skulle jag säga:

    1. Bisjukdommar, med CCD (colony collapse disorder) och Varroa Destructor i spetsen. Det finns inget bra sätt att hantera dessa på i dagsläget och i den förra arbetar man fortfarande med att förstå varför och hur den uppstår medan den senare förväntas förvärva resistens mot de bekämpningsmedel som finns i dag pga dåliga rutiner vid behandling i bla Kina.
    Dock kan man väl anse att det pga att CCD i USA och Varroan i Europa och Asien slår ut kommersiella biodlare till höger och vänster så borde konkurrensfördelar finnas för ställen där man rent geografiskt är skonade... Frågan är bara hur länge det kommer att se ut så...

    2. Trendighet/miljövänlighet. Det är relativt trendigt att vara biodlare idag. Lokal biodling gynnar flora och fauna och det finns en (i västvärlden) utpräglad trend att starta ekologisk biodling. Grupper som sysslar med "naturlig" biodling, Urban beekeeping, sustainible beekeeping mm ploppar upp både här och där. Två saker gör att jag tänker att detta påverkar en eventuell investering. Dels kan det vara läge att vänta ut trenden och se vad det blev av det hela. Dvs hur mycket lokalproducenter det faktiskt blev (flera länder har eller är på väg att införa olika typer av ekonomiskt stöd för småbiodlare eftersom man ser att det finns en lokal effekt på odlingar, flora och fauna). Men dels, och kanske viktigare, drivs i dessa grupper, eller av enskilda småbiodlare, försök med en helt annan typ av bihållning än storbiodlarnas. Både vad avser rutiner och utrustning (ffa kupans utformning). Det verkar som, och jag tror, att man häri kommer att hitta lösningar på både CCD och Varroa. Dvs risken är stor att biodlingsföretag kommer att stå inför stora omstruktureringar och investeringar för att skydda sig mot hoten.

    Vad gäller "nyttigheten" i honung, kanske kopplat till trenderna inom kostråd mm med lchf osv tror iaf jag att honungen kommer stå sig stark. Det är trendigt och miljökorrekt att smaksätta med honung och man bedriver dessutom en hel del forskning på att kartlägga och förstå honungens alla hälsoeffekter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, kul att få kommentar från biodlare. Nu är jag ännu mer stärkt i uppfattningen att inte köpa bolaget.

      1. Australien kan då ha en konkurrensfördel men hur långsiktig? Tveksamt

      2. Det här ökar inflödet av biodlare och några egentliga inträdesbarriärer finns väl kanske inte. Med ökat utbud kan man räkna med pressade priser.

      Nyttigheten kan komma att visa sig. Läste något om att svensk Ljunghonung var en höjdare.

      Tack för kommentar och känns som att dina ord väger tungt här. Jag avstår från investeringen!

      Radera
    2. PS investera i ett par kupor istället - jag kan kränga dig några med en rätt duktig marginal...

      Radera
    3. Tack för tipset! Skulle gärna köpa om det inte var så att jag gillade bin på mer behörigt avstånd. Men produkterna har jag verkligen inget emot. Lycka till med odlandet och investeringarna!

      Radera
    4. Och just det, har läst att svensk Ljunghonung är i princip lika nyttigt som dyr Manuka-honung. Kan det stämma tro? Intressant nisch i så fall.

      Radera
  10. Noterar att kursen nu ligger på 9,56 AUD efter en uppgång på 35 % senaste månaden (!). Kan inte påstå att jag ligger närmare köp nu, och så undervärderat såg det inte ut att vara faktiskt. Bolaget är snarare struket från listan, men däremot har jag fått smak för honung som produkt :-)

    SvaraRadera
  11. Gustav, Vad tror du om aktien om man lägger på denna nya uppfinning. Ser ut som om de kan automatisera stora delar av produktionen.

    https://www.youtube.com/watch?v=WbMV9qYIXqM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, spännande grej! Hade Capilano ägt den så hade jag sagt wow, men den måste väl köpas in. Och kanske den sänker inträdesbarriärerna när yrkeskunskapen inte skulle vara lika mycket värd.

      Skulle det lyckas och vara bra i stor skala så ökar väl kassaflödet men man dra ifrån det som uppfinningen kostar. Grattis till de som kom på den! Fin spaning hursomhelst!

      Radera
    2. Mmmm... Dags att köpa Volvo nu också:
      http://www.sydsvenskan.se/Images/media_copied/2010/01/02/ART-INLINE-0-vindbil467_333022a.jpg

      Nej men skämt åsido. Det finns en uppsjö med olika bikupor som alla adresserar olika aspekter av bihållning. Det ska bli spännande att se om denna verkligen slår. Saker som jag blir skeptisk till är:

      >>du vill inte ha rörliga delar i kupan - bina sätter propolis på allt!
      >>bina fyller inte ramarna jämt med honung, dvs de kommer vara otäckta honungsceller på ramarna och ett gäng bin kommer bli halshuggna eller mosade inne i kupan när man skördar - inte bra
      >>en del bisjukdomar leder till att du (enligt lag) måste elda upp hela kupan - därav vill du inte ha för dyr utrustning i den (inklusive honung och bin).
      >>honung är ett livsmedel och skall behandlas sanitärt. Så länge den är i sina celler i honungskakan har bina koll på bakterier, myror, skalbaggar, jästsvampar och möss. När honungen tas ut får biodlaren ha koll på sin förvaring. I slangar och annat inne i denna lösning kommer varken bin eller odlare åt att hålla rent.
      >>observationskupor finns redan med glasrutor där man kan kika in. Det brukar inte ta särskilt lång tid innan bina har byggt vax och propolis över dem.

      Sen måste jag tillägga att bilderna med öppna honungskärl precis bredvid en aktiv kupa under dagstid är ett skämt. Det skulle inte ta lång tid innan spejarbin skulle snoka upp den och sedan skulle det se ut mer som såhär:
      http://www.youtube.com/watch?v=UfCavoM7SF8

      Radera
    3. Ok, den går kanske in under kategorin lite för bra för att vara sant? Ser ut att finnas en del hinder.

      Radera
  12. Hej Gustav!
    Som f.d. biodlare kommer här några helt personliga tankar om biodling, och reflektioner om honung kan vara värt att investera i . Vill också tillägga att jag inte hunnit läsa någon företagsinfo. om Capilano.
    Honung från Australien och Sverige är bland den bästa honungen - kanske bästa -i världen. Bara där har Capilano ett stort plus. För -precis som du säger -så har Australien få bisjukdomar och förhållandevis lite kemikalier i sina växtodlingar. Just kemikalier misstänks stå för mycket av bidöden som sker då och då, utan att man riktigt vet varför. Och sjukdomar har Australien varit förskonad från hittills, mycket tack vare att landet är omgivet av stora hav.
    Är honung nyttigt? Ja. Seriös forskning har pågått i ungefär 10 år och nu anses mjölksyrebakterier i honung kunna vara räddningen mot antibiotikaresistenta bakterier. http://www.lu.se/article/kan-bi-bakterier-ersatta-antibiotika Detta har också nämnts på svenska tv-nyheter under hösten 2016. Dessutom är ju binas pollinering nödvändig för växternas och vår överlevnad, vilket det pratas om mer och mer, så det blir mer allmänt känt. Människans behov av balans i tillvaron gör också att biodling blir en mer och mer populär sysselsättning till och med inne i storstäderna, världen över. Så fler får upp ögonen för bin och honung och dess fördelar.
    Fördel för Capilano är att det funnits länge (stabilitet) och namnet är känt (i alla fall i Australien).
    Jag tror inte att stora kedjor som t.ex. Woolworth skulle ge sig in på biodling. Även om utvecklingen ger bättre verktyg och mer mekanisering är det- & kommer nog alltid att vara -en syssla man håller på med för att man är passionerad & gillar naturen och bin.
    Att Capilanos hela styrelse inte är aktieägare ser jag som en svaghet. Jag tror det är viktigt att ledningen är kunnig i företagsledning OCH förstår biodlarna. Min erfarenhet är att vi biodlare är väldigt självständiga, och kanske lite "egna". Alla biodlare sägs ha olika metoder och åsikter om vad som är bäst... Samtidigt vet man som seriös biodlare att man har en väldigt eftertraktad produkt, som folk nästan betalar vad som helst för.
    Så: Capilano behöver biodlarna, men biodlarna behöver inte Capilano för att kunna sälja sin produkt. Capilano måste alltså vara väldigt bra på att göra biodlarna nöjda.
    Hur lätt är det att hitta smart företagsledare till ett honungsbolag? -Som kan marknadsföra företaget internationellt både när det gäller honung som livsmedel och som ev. framtida läkemedel, och dessutom kan stryka biodlarna medhårs så att förtaget har ett stabilt tillflöde av honung.
    Australien har en jättefin honung som skulle kunna värderas väldigt högt internationellt, inte minst om forskning gör att honung även blir läkemedel. Australiens är ett stort land, med stora landmassor som skulle kunna ge näring år massor med bin, och landet har ett klimat som gör att bin ger honung året om -stor fördel.
    Med rätt ledningen skulle jag investera i Capilano.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra kommentar! Ska läsa och fundera, finns onekligen poänger i det här bolaget. Lagt upp det på bevakningslistan igen. Just sådana här infallsvinklar från kunniga människor är klokt att ta hänsyn till!

      Kursen har sedan jag skrev inlägget gått upp till 23 (!) för att gå ner mot 16 igen. Men förutsättningarna för att investera i Australien har också ändrats, i vart fall hos Avanza, så att man inte kan äga dem i kapitalförsäkring vilket är synd. Bolaget får alltså köpas i vanlig depå men det är i alla fall billigare courtage än maxcourtage på 750 kr.

      Tack som sagt, och ska titta på bolaget igen!

      Radera