söndag 2 november 2014

Inköp Elekta - svenskt bolag med "wide moat".


Elekta är något så unikt som ett svenskt "Wide-moat"-bolag, d.v.s. ett bolag med rejält starka och långsiktiga konkurrensfördelar. H&M och Telia är mer "narrow moat". Möjligen kan man argumentera för att även bankoligopolen borde vara "wide" och jag är inte helt säker på hur det är med den saken.

Morningstar har nyligen börjat bevaka Elekta. Kanske finns det en timing i det för bolaget har inte haft en rolig resa i år med flera rapportmissar och prognossänkningar. Men om de har en bred vallgrav så vet man att det är ett bolag som kommer tillbaka. Jag har köpt in mig kring 70.50 kr för några veckor sedan.

En bra beskrivning av Elekta finns också i detta inlägg av Långsiktig investering och i detta inlägg av Trygg Framtid.


Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Ja, Grundat 1972 av Lars Leksell

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Utdelningsväxare helt klart. Har inte sänkt utdelningen på 10 år och direktavkastningen ligger på 2,6 procent.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Elekta sysslar med medicinteknik och främsta produkten är Leksell Gamma Knife. I korta drag är en strålkniv som används vid behandling av cancer. Kunderna är t.ex. landsting och sjukvårdsinrättningar. Cancer är inget roligt att läsa på om, så jag stannar där, men jag ser inga etiska problem med att investera. Snarare är det väl så att man, om något, gör något gott genom att stödja ett företag som bekämpar cancer.

Verksamheten är enkel - medicinteknik för att bekämpa främst cancer - men detaljerna i hur de gör detta är svåra. Jag behöver dock inte förstå detaljerna, utan det kan snarare i så fall bli ett problem när det är dags att bedöma konkurrensfördelar (se mer nedan).

Elekta har verksamhet i hela världen, här är en översiktlig bild. Bolaget blir därför något av en billig "emerging markets-fond" med tanke på dess verksamhet i Kina bl.a.

Den uppmärksamma läsaren ser att "...och gillar" i rubriken är ett tillägg i checklistan. Ett smidigt sätt att t.ex. få bort bolagen som jag anser vara oetiska eller av något skäl inte vill stödja.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Ja, helt klart. Likt bankmarknaden finns det ett oligopol som snarare går mot ett duopol (två aktörer). Elekta är tillsammans med amerikanska Varian Medical Systems värdsledande. Andra aktörer finns visserligen också som t.ex. Siemens.

Det finns mycket få världsledande svenska bolag där huvudkonkurrenterna kan räknas på händernas tummar. Varian-konkurrenten delar inte ut så de går bort för mig. Har tidigare varit rädd att Elekta är svagare när de har en amerikansk jätte emot sig. Men båda bolagen har "wide moat" vilket talar för att de är på samma nivå. Varian är naturligt nog starkare i USA, men Elekta har sina poänger på andra ställen.

Vallgraven består troligen i patent, rykte, större möjligheter att lägga pengar på utveckling etc. Jag tror att det finns väsentliga inträdesbarriärer för nya spelare och att man kanske inte chansar på en billig kinesisk kopia (om det ens finns några sådana) när det handlar om cancerbehandling.

ROE ligger historiskt mellan 20 och 30 vilket kan tyda på att konkurrensfördelar finns (uppdaterat).

5. Måttlig skuldsättning
Lite hög debt/equity på 0,72 men jag köper det. Upp till 1 kan accepteras om verksamheten är stabil och medicinteknik är ju defensivt.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Insynspersonerna har stora innehav enligt insynsregistret. Pålitligheten är något att egentligen fundera en extra vända på då det varit lite vinstvarningar och liknande. Men med stora egna och långsiktiga innehav så ser jag ingen direkt anledning till oro.

7. Tillväxtmöjligheter
Vi blir fler och fler människor som lever längre och längre. Tyvärr lär Elektas produkter behövas i ännu större grad framöver.

Värdering 
Morningstar ger dem 4 stjärnor och talar om en riktkurs på 95 SEK. Jag är inte fullt lika optimistisk i mina amatörformler och anser dem inte lika undervärderade. Kollar vi på nyckeltal och prognoser ser det ut så här för kursen 75 kr (reservation för att jag räknar fel och detta är prognoser):

P/E 2015 och 2017: 20,7 och 14,9
P/CF 2015 och 2017:  20 och 16,7
Yield för 2015 och 2017: 2,8 och 3,4

Är det billigt? Sett till bolagets kvalitet och långsiktiga tillväxtmöjligheter tycker jag värderingen i alla fall är ok. Vi talar om ett bolag som kan ha starkare konkurrensfördelar än H&M.

Sammanfattning
Elekta tycker jag förtjänar en plats i min portfölj. Hade inte särskilt mycket läkemedel och medicin innan, enbart JNJ och Northwest Healtcare. Ser inte heller någon "kannibalism" för JNJ är en annan typ av spelare liksom sjukvårdslokalerna. Ska man lägga till någon ytterligare är väl Novo Nordisk en framtida kandidat, men 15 bolag är rätt mycket redan.

Elekta i en mening: Svenskt "wide-moat"-bolag inom medicinteknik med rimlig värdering sett till tillväxtmöjligheterna och dess höga kvalitet.

Hur ser du på Elekta? Avstår du från köp? Varför?

31 kommentarer:

 1. Elekta ser verkligen ut som ett kvalitetsbolag. Men värderingen är lite för hög för mig. Ett par frågor: Yield på 2,6% är inklusive en extrautdelning hur säkert är det att den är återkommande?
  Du skriver ROE 22, ROA 35. Nu kanske jag missat något men hur kan man ha högre ROA än ROE? Posten tillgångar är större än posten egenkapital? Då måste man ju ha en negativt värde på sin skuldpost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att utdelningen kommer att höjas i stil med prognoserna här:
   http://www.4-traders.com/ELEKTA-PUBL-AB-6491415/financials/
   http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Forecasts?s=EKTA+B:STO

   Förväntar mig inte någon sänkning på grund av detta. De har, som de andra blogginläggen visar en fin utdelningshistorik och typ 10 år utan sänkningar, så där blir jag i alla fall förvånad vid en utdelningssänkning. Ser dem sammantaget som en utdelningshöjare.

   Sedan med ROE och ROA så gick det nog lite snabbt i mitt inlägg. Uppgifterna är hämtade just från 4-traders och är prognoser för 2015 och 2016 (vilket jag nu uppdaterat med).

   Jag bör jag nog kolla mer på delårsrapporten, se sid 16 här:http://mb.cision.com/Main/35/9635145/279772.pdf

   Där är ROE stadigt mellan ca 20 och 30 så prognoserna ser rimliga ut. Return och Assets borde dock inte vara så stor så det kan vara något fel hos 4-traders. Tack för input!

   Radera
 2. Har du kollat upp att patenten fortfarande löper på långa tider?
  Värderingen känns något ansträngd och även om det är ett kvalitetsbolag så hoppar jag nog det just nu, inte minst på grund av en relativt låg direktavkastning. Aktiepriset måste ner ytterligare något för att jag ska bli intresserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, direktavkastningen är inte den högsta. Jag köper dem istället pga starka konkurrensfördelar och bra tillväxtmöjligheter. På sikt räknar jag dem som en utdelningshöjare.

   Har inte koll på hur lång tid patenten sträcker sig. Men det är ytterst få svenska bolag som Morningstar sätter Wide på så långsiktia konkurrensfördelar finns.

   Radera
 3. Klart spännande bolag som finns på min bevakningslista, men även jag tycker värderingen vid nuvarande prisnivå känns ansträngd. Dessutom, direktavkastningen är något låg för min smak och med tanke på att vinsten per aktie just nu ser ut att fortsätta att röra sig söderut känns höjningar en bit bort.
  Jag kan absolut tänka mig att ta in bolaget i portföljen, men då måste priset ner.

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansträngd värdering och låg direktavkastning är argumenten emot, så du och andra är inne på. Kanske är jag för optimistisk, återstår att se.

   Tycker mig iallafall se att försäljningen ska öka minst 7 procent och vinsten (EBITA) med 10 procent enligt bolaget. Men vi kanske pratar förbi varandra, för det har vi varit flera prognossänkningar. Om inget ändras hoppas jag i alla fall på sådan tillväxt och mer sen.

   Länk: http://www.elekta.com/pressreleases/918509/interim-report-may-july-2014-15.html

   Radera
 4. Bra inlägg! Kul att du gjort ungefär samma analys som mig själv. Jag kikar mycket på historik och i det här fallet är det rätt tydligt att det finns bra möjlighet till uppsida närmsta 1-3 åren. För ca ett år sedan hade aktien sin toppnotering på klart över 100 kr och i mitt perspektiv, så länge kvartalsrapporterna dunkar in med relativt positiva signaler, kommer den börja klättra uppåt dit igen. Håller dock med om att P/E-värderingen är hög, men givet aktiens positiva historik finns bra potential.

  Gick in alldeles nyligen på 72 kr, så ser fram emot att följa den uppåt framöver! (om vi har tur)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lägger nog själv inte någon större vikt vid tidigare kurser, även om det givetvis är roligare att köpa efter nedgång. Och kanske borde jag titta mer på sånt för att hitta "timing" men jag tycker det är ruskigt svårt. Och värdet är ju inte beroendet av tidigare kurser.

   Däremot håller jag fullt med om att Elekta är ett bra spel på framtiden (kikade in din blogg). Just det där tror jag är superviktigt - att försöka titta framåt är bedöma konkurrensfördelar och gärna hitta bolag som gynnas av megatrender.

   Är det förresten något bolag i min portfölj du blir skeptisk till ur ett framtidsperspektiv? Får nog redan på förhand försvara Österrikiska posten med att man inte får glömma bort den växande paketdelen :-)

   Och så håller vi tummarna för Elekta!

   Radera
  2. Kul att du kikade in på min blogg!

   Timing ÄR svårt, det håller jag med om men det beror det såklart på hur länge man tänker ha innehavet... t.ex. så tittar jag mindre på timing när det är utdelningen jag framförallt är ute efter (t.ex. Telia). Är kursutvecklingen en viktig anledning till att jag vill ha innehavet är det rätt dumt att köpa när den står all-time high (t.ex. Elekta).

   Jag tycker du har en mycket fin portfölj! De internationella har jag tyvärr för dålig koll på (följer mest hur det går för internetföretagen i USA) men de andra är ju mycket lovande. Både Elekta, Telia och H&M äger ju jag också. Handelsbanken, Protector, eWork skulle jag inte ha något emot att äga heller faktiskt.

   Det som saknas är väl kanske lite bygg? Jag gick t.ex. in precis i Byggmax vilket har en finfin utdelning. Peab, Skanska, NCC är inga dåliga val där heller.

   Radera
  3. Intressant strategi. Gillar verkligen framtidstänket, vilket går ihop med att hitta långsiktiga och bestående konkurrensfördelar.

   Har haft Skanska men sålt faktiskt. Blev mer och mer tveksam till konkurrensfördelarna: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/08/sommaraffarer-twitter-och-ekonomiprat-9.html

   I Byggmax fall är det väl bara för konkurrenterna att slimma utbudet och så är man där. Både de och Skanska är dock fina bolag det är bara det är jag är petig när det gäller "moat".

   Radera
 5. Jag avstår eftersom jag inte förstår vilka köpmekanismer som driver Elektras försäljning. Upphandling av avancerad medicinteknik är intressant men jag har inte lyckats sätta mig in i branschen och därför undviker jag det tills det antingen säljs till en väldigt låg värdering eller jag har lärt mig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du en poäng och jag får väl - vilket nog redan framgått - avslöja att jag inte är så väl påläst på Elekta som många av de andra bolagen i portföljen. Kanske är det ett intryck av Irvings Investeringar, varvid Elekta får liknas vid en "Kamikaze-investering". Se länken: http://irvingsinvesteringar.blogspot.se/2014/10/hur-mycket-information-behover-en.html

   Inte lika drastiskt som det låter utan att det ibland är lätt att gå ner sig i detaljer på gott och ont. Men jag kan i alla fall säga 1. Jag gillar verksamheten. 2. De passerar checklistan, 3. De har verkligen starka konkurrensfördelar och 4. Värderingen är enligt mig rimlig.

   Frågan är om man tjänar på att inhämta så mycket mer information än så? Men jag ska ändå läsa på mer och det är möjligt att jag skruvar upp portföljandelen mer sedan.

   Radera
 6. Tja! Snubblade in på din blogg då jag nyligen börjat intressera mig för aktier. Vad har du för råd till någon som tror sig kunna tycka att detta är intressant samtidigt som kunskapsnivån är låg. Läser just nu en bok som handlar om "pengamaskinen" och som intresserar mig. Vart ska man börja? Är det Avanza som gäller eller kan man lika gärna använda banken där man är kund? I detta fallet Nordea...

  /Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordea tycker jag är ett dåligt alternativ. Avanza och Nordnet är så mycket bättre både i kundnöjdhet (särskilt Avanza) och pris (särskilt Avanza). Har därför valt Avanza.

   Pengamaskinsboken är en bra start och om du bor i Stockholm kan ju ekonomiprat vara ett alternativ (se min blogg). Beroende på ålder kan annars t.ex. unga aktiesparararna vara något.

   Radera
 7. Jag älskar Elekta, ju mer jag läser på om bolaget desto mer kär blir jag. Har bevakat bolaget i snart 2 år och verkligen gillat allt jag sett förutom värderingen.

  Nu har värderingen äntligen kommit ner, handlas kring PE 15-16 för nästa års vinst, enligt mig är Elekta ett bolag i H&M-klass och ska värderas kring PE25.

  Jag tror att vi om några år kommer kolla tillbaka på Elekta och konstatera att läget som nu uppstått är lite liknande den i H&M under finanskrisen då bolaget handlades till PE15 en kort stund, det var lite av ett "once in a lifetime"-läge (som jag självklart inte utnyttjade).

  När jag läser rapporterna som fått kursen att gå ner från 115 kr till idag 75 kr (-35%), så handlar all problematik om kortsiktiga saker, finns inget som tyder på att Elektas långsiktiga tillväxt/lönsamhet på något vis är hotad.

  Nej, detta är ett kvalitetsbolag i dess rätta bemärkelse, och enligt mig finns det bara några få av dessa på Stockholmsbörsen. När ett bolag som Elekta har gått ner 35% utan att de långsiktiga utsikterna förändras är det bara att köpa för allt man kan!

  Det är inte svårt att se omsättningstillväxt på 10-15% / år under de kommande 10 åren och dessutom få marginalförbättringar på det.

  Som ni säkert märker har jag svårt att dölja min extrema fascination för Elekta just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, ja ungefär så ser jag på dem också.

   Är inte riktigt övertygad om att vi kommer ner i P/E 15-16 på nästa års vinst men annars håller jag med om allt du säger. Kul med referensen till H&M

   P/E 20 på nästa års vinst för Elekta verkar mer sannolikt om man ska tro analytikerkollektivet (men vinsten kan ju komma snabbare än så i och för sig). Länk: http://www.4-traders.com/ELEKTA-PUBL-AB-6491415/financials/

   Radera
 8. Har arbetat en del med deras senaste Perfexion och kan säga att logistiskt på avdelning löser den många problem, samt givetvis förenklar för patienter. Leksell:arna är trevliga också, tror på sin produkt och förvaltar utvecklingen bra. Har själv haft den på bevakningslista men gjorde nyligen inköp i lite norsk oljeindustri då jag tycker den sjunkit nog. Men du gjorde nog ett bra val där, Gustav!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fin input, låter som de har en slags konkurrensfördel. Kul att höra att de är trevliga och tror på produkten själva. Sånt är inte oviktigt! Borde nästan öka i Elekta, men avvaktar tillsvidare.

   Norska oljeindustrin vänder nog, frågan är bara när.

   Radera
 9. Aren't anyone of you concerned about the earnings manipulation possibility in Elekta's accounting??? This is why the stock is being short sold.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det som en risk kortsiktigt, men inget som förändrar affärsmodellen eller caset på lång sikt. Nämns något om det i börspodden och kanske borde man vara lite rädd för att något negativt händer. I så fall tänker jag fylla på. Länk: http://blogg.avanza.se/avanza/borspodden-62-dyrt-iyen/

   And an english summary, well... short time worry may be justified but I see nothing that change the business or long term case in my view.

   Vad säger ni andra?

   Radera
  2. 5 år i rad är kassaflödet lägre än vinsten, det minns jag mycket väl av min senaste genomgång, ska titta på det igen,men det diffade inte så extremt mycket som i fallet med Oniva t ex. Risken finns såklart alltid, skall gå igenom igen innan jag går till sängs

   Radera
  3. Satt en timme med elektas årsredovisning, stirrade framför allt på kassaflödet. Det är otroligt dåligt jämfört med de redovisade vinsterna. Men, 2 mdr i kassan, utdelningar på 700 mkr per år. Det i sig ser helt okej ut. Det som ställer till det är att rörelsekapitalet har ökat så mycket, kundfordningarna har ökat med 1 mdr på ett år. Kassaflödet är fan lägre på alla olika rader jämfört med vinsterna på samma rader. Det är obegripligt. Men sen tillkommer en sak som ställer det ännu mer och det är hur man redovisar utläggen för FOU. Man kan idag spendera pengar på FOU och räkna det som en tillgång för att sedan påbörja avskrivningar av FOU-tillgången när produkten väl börjar säljas, enkelt förklarat. Alltså kan man säga följande om kassaflödet.

   1. Ökat rörelsekapital, dvs dom ligger ute med pengar
   2. Lägre bruttomarginal, 43 mot 46 föregående år
   3. Högre andel FOU i % av omsättningen

   Men 5 år i rad med lägre cash flow än vinst, på alla rader låter inte så jävla bra. Jag förstår marknadens misstänksamhet och varför den är så hård blankad.

   Men tittar man på vinsten, kassan på 2 mdr, och vallgravar, duopolet med varian så ser det ju bra ut.

   Radera
  4. Ah, bra jobbat. Lite frågetecken eller oklarheter kring redovisningen i ena vågskålen och vinsten och Varian-duopolet i andra. Jag skulle säga att affärsmodellen är det viktiga. Men inte roligt ifall det är något fuffens med redovisningen å andra sidan.

   Är det en pålitlig revisionsbyrå som godkänt rapporterna borde väl det vara värt något (om det nu finns några sådana, alltså pålitliga revisionsbyråer :-). Kan man lita på PricewaterhouseCoopers måntro?

   Radera
  5. Alla revisionsbyråerna är likadana om du frågar mig, jag hade inte gått in i aktien nu om jag kollat kassaflödet tidigare. Men mitt intåg baserades på VPA=vinst per aktie, och att den dykt rejält på kort tid. Dom har bra track record i övrigt, vinsttrreden är fortfarande bra, dom delar ut pengar osv. Jag tror dom är i en tillfällig svacka. Men det kan stå en satans dyrt om man har fel

   Radera
  6. Min enkla tes är att wide-moat innebär att bolaget kommer tillbaka från sin svacka. Men frågan är när om det hinner bli fler bakslag på vägen.

   Radera
 10. Min analys i morse av delårsrapporten var först att Bolaget är på rätt väg. Kassaflödet är negativt, kraftigt negativt,men det berodde på utdelningen som skiljdes av detta kvartal. Jag tyckte att alla siffror var helt okej jämfört med förra året, men förväntningarna var högre. Dom redovisade högre bruttomarginaler jämfört med q1 och högre cash flow, så alla pilarna är åt rätt håll. Men jag blev paff när jag såg att den var plus 5 % vid 12-13 tiden. Men jag tänkte på en sak som stod i rapporten i samband med vinstvarningen och det är " dessa siffror tar ej hänsyn till valutaförändringar". Dollarn står 10 % högre än nu än förra året, det motsvarar 200 millar mer i vinst enligt deras egen känslighetsanalys från årsredovisningen. Lyckas dom med sitt eget mål att under detta räkenskapsår ha en kassa-generering på 60 % av vinsten så är det godkänt, om dom fortsätter förbättra det på längre sikt blir det på sikt mycket bra. Det jag nyss nämn betonade elektabossen på presskonferensen ( antar jag eftersom det stod ungefär så här vid tidpunkten för webcasten). Kort sagt, botten har nåtts, pilarna pekar uppåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är vändningen här. Jag har ökat lite grann.

   Radera
 11. Igår minus 12 som värst och plus 5 som bäst. Just nu idag upp 7 %...herregud vilka svängningar!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara blankningarna som gör att det svänger så fasligt? Synd att jag inte hann öka när de var nere minus 12.

   Radera
  2. Jo jag kan mycket väl tänka mig att stor blankning ger stor volatilitet. Jag har precis varit inne på finansinspektionens hemsida, och jag hittade ingen vettig info om aktien är lika blankad nu som innan rapporten. Ska ringa finansinspektionen och fråga på måndag. Får man inget vettigt svar av dom får jag hoppas att tidningarna skrivet om, eller kanske "golvet" i affärsvärlden=)

   Radera
  3. Här finns lite info:http://www.fi.se/Register/Blankning/
   Inte ganska svårarbetad sammanställning tyvärr men detta är väl vad de publicerar.

   Radera