Detta bolag väckte mitt intresse av en något rolig orsak. Har med ljus och lykta jagat efter någon "utility" med stigande utdelning, unik konkurrenssituation och goda finanser. Jag kunde ha funnit det i Jersey Electricity. Det mest imponerande är att jag vid snabbresearchen hittade en del missnöjda kunder som klagade på att det inte går att välja någon annan elleverantör. Missnöjda kunder är inte bra, men i detta fall gör det inte så mycket.
Så vad är det vi har här... jo, ett Monopol-bolag som kan ta ut vilka priser de vill. Ja faktiskt, mer eller mindre. Som hemsidan säger: "Jersey Electricity plc..., is the sole distributor of electricity on the Island of Jersey."
Och tror vi att någon annan vill bryta sig in på Jersey? Nej, det handlar om en liten marknad - typ 100 000 invånare, och då ska man lyckas förhandla med övriga kanalöar också.
Växer Jersey? Ja, befolkningen ökar även om landytan är som den är. Troligtvis vill folk ha mer och mer el, såtillvida de inte blir miljöpartister hela bunten och skaffar skägg - då syftar jag på manliga delen av befolkningen. Men även skägg ska klippas, så ström kommer att gå åt hursomhelst. För att komma till saken så är det inte ofta man ser ett sådant klockrent monopol. Men är det en bra investering?
Mer om bolaget
De har några olika ben, även om de är rätt enbenta. Energi är såklart det viktigaste och de äger elnätet och köper framförallt upp el från Frankrike genom långa avtal. Sedan har de vissa reservaggregat på Jersey som de kan puttra igång vid behov. Genom långa avtal - senast 10 år - och gemensamma inköp med de andra kanalöarna tror jag de får ett hyfsat pris. Med lite påslag till kunderna och elnätsavgifter så har de potential att vara ett ganska lönsamt bolag.
Andra verksamheter är "retail", de äger elbutiker, databutiker, hobbybutiker och leksaksbutiker t.ex. Ett bygg- och fastighetsbolag ingår också.
Men snart fastnar skägget i brevlådan...
Så långt allt väl, men det finns en viktig hake. Aktien går inte att köpa, i alla fall inte i praktiken!
För det första är omsättningen så usel att Skåne-Möllan (Sveriges minst omsatta aktie) framstår som en dröm. Men med tålamod och timing skulle det fortfarande gå...
Det saftiga courtaget (cirka 1000 kr allt inräknat) gör dock att man inte vill riskera att åka på ett delavslut. Så vad får man göra? Jo, till att börja med vara beredd att investera en jätteslant för att motivera courtaget. Sedan måste man bevaka att säljsidan är tillräckligt stor just när man ska handla samt ha en kontinuerlig telefonkontakt med sin bank för att justera sin order för att hela ordern ska gå igenom. Ingen aktör verkar kunna erbjuda elektroniska ordrar på Londonbörsen). Detta känns för jobbigt och riskabelt.
Dessutom ser Return on Equity inte så särskilt imponerande ut för att vara ett monopolbolag. Varför inte? Ja, en förklaring kan vara att det krävs mycket underhåll (högt Capex) till undervattenskablar som går sönder, vilket faktiskt inträffat ganska ofta. Eller så vill majoritetsägaren Jersey hålla tillbaka priserna något för att inte skrämma bort folk från ön?
Nä, aktien är mycket svårköpt och monopolet till trots så imponerar inte siffrorna. P/E på 22, Return on equity under 5 procent, och negativ vinsttillväxt. Alltså Norrmalmstorgsläge, men knappast något hotell för att tala monopolspråk. Vad säger ni? Är bolaget värt en närmare blick trots allt?
Andra bolag?
Finns det någon annan "utility" som är bättre, och har vissa monopoltendenser? Aktiefokus har en klockren genomgång av några bolag. Sett ur mitt perspektiv vill jag också gärna att bolaget har några bestående konkurrensfördelar för att jag ska bli el(d) och lågor över bolaget:-) Att t.ex. som Jersey äga hela elnätet och sakna konkurrenter är en stor fördel.
Vill alltså hitta något som har hög eller stigande utdelning, bestående konkurrensfördelar och goda finanser.
Elverket Vallentuna och Dala Energi har nämnts i sammanhanget. Dock så är Vallentuna till största delen elhandlare och Dala Energi lite svårköpt eftersom den handlas på alternativa listan. Fortum är ett annat närliggande val, men de har väl inte någon bestående konkurrensfördel, eller jo kanske? Elnäten är självklara men de ska nog säljas ut har jag hört. Kärnkraft har dock betydande inträdesbarriärer, mycket dyrt att bygga och ingen vill ha ett kraftverk i närheten. Kan vara värt en titt!
Andra utilitys som kan vara intressanta längre bort är t.ex. Centrica (GB), Spectra Energy partners (USA), CEZ (Tjeckien), TC Pipelines (USA), och Kogeneracja (Polen). Uppdaterad!
Pipelinebolag är naturliga monopol. Sen kan det vara magstarkt att kräva starka konkurrensfördelar på en så konkurrensutsatt marknad som elmarkanden, men i värsta fall så får jag väl skippa elbolag helt.
Jag tycker att CEZ är riktigt intressant.
SvaraRaderaDe ägs till 70 % av Tjeckiska staten men enligt Bloomberg är maktförhållandena så att det snarare är CEZ som styr Tjeckiska staten och bittra aktivister kallar det ibland för "CEZ Republic".
Dessutom äger man 6 st kärnkraftverk och en jäkla massa kolkraftverk som är nödvändiga för att stabilisera den centraleuropeiska energimarknaden.
Som tillväxt kan nämnas att man arbetar/planerar att bygga ytterligare två reaktorer.
En ytterligare bonus är att man senast 2010 utsattes för en gryningsräd från EU för att undersöka korruptionsanklagelser. Konkurrensen från etiska fonder lär med andra ord vara begränsad och med tanke på att man inte blivit dömd för något så verkar man även vara oskyldig eller åtminstone duktiga på att dölja skumraskaffärer =)
RaderaLåter ju riktigt bra! Glömde bort dem men... med tanke på det du nämner så är de ska de undersökas närmare. Kände inte till deras starka ställning.
RaderaKonkurrensen i Tjeckien lär vara begränsad. Och alla monopol är ju lokala, så det är en bra start för ev expansion. Att Tyskland lägger ner sin kärnkraft (?) kan på sikt påverka positivt kan jag tänka mig.
Tack för tipset - uppdaterar inlägget!
När det gäller Elverket Vallentuna så är de till största delen elhandlare om man ser till omsättningen, men över 60 % av resultaten kommer från elnätet. De gick ordentligt på pumpen för några år sedan och gjorde kraftiga förluster på elhandeln som är konkurrensutsatt och har minimala marginaler. Om jag var intresserad av Vallentuna skulle jag därför hålla utkik efter om de har lyckats sänka riskerna i sin elhandel till exempel genom att till stor del sälja el till rörligt pris vilket innebär små marginaler men ingen risk till skillnad från bundet pris som innebär större risk.
SvaraRaderaUtöver elnät som är ett legalt monopol (i hela Europa såvitt jag vet) så har företaget också bredband via fiber i Vallentuna, som också är något de är ensamma om (även om man kan välja trådlöst bredband, bredband via telenät etc. vilket innebär att de är konkurrensutsatta till viss del). När man bygger elnät går det utmärkt att passa på att dra fiber när man ändå är igång och på så sätt på ett gynnsamt sätt kunna leverera bredband via fiber.
I princip alla stora kraftbolag som jag skrev om i min jämförelse äger elnät, dvs. monopolverksamhet, men de flesta eller alla har också elhandel, elproduktion och kanske även andra verksamheter.
Ser du till Fortum mfl. av de stora så har de även fjärrvärme, som också är ett legalt monopol.
Tack för bra utläggning! Elverkets verksamhet gillar jag och de har tydliga monopoltendenser. Dock så verkar de inte vara någon tillväxt på utdelningen, som är låg och ryckig. Förstår inte riktigt varför.
RaderaUtifrån vad du säger har de flesta elbolag - som ju äger elnät - något slags monopol. De är trevliga som investeringar med andra ord. Och de kan dessutom ha andra positiva egenskaper som fjärrvärme (monopol), kärnkraft (dyrt att bygga), fiber (ev monopol), och politiska kontakter (CEZ).
Fiber låter ju som en nyttig investering:-) En del telebolag kan väl kanske ha lokala monopol också misstänker jag.
Utifrån kommentarerna så måste jag kika mer på elbolag, elnätsdelen gör dem hyperintressanta.
En politisk risk finns väl att monopolen avregleras att även elnät och fjärrvärme ryker på sikt. Men jag vet inte hur stor risken är.
Ja, inte bara "något slags monopol", utan legala monopol, dvs. den enligt lag reglerade ensamrätten att driva elnäts- eller fjärrvärmeverksamhet i ett geografiskt område. De tre monopolen inom energi är eldistribution (=elnät), fjärrvärme (distribution, man funderar väl på att låta externa aktörer trycka in fjärrvärme i näten) och naturgas (distribution).
RaderaDet vore inte rimligt varken ur miljösynpunkt, samhällsekonomisk synpunkt eller lönsamhetssynpunkt för ett enskilt bolag att det fanns parallella elnät/fjärrvärmenät/naturgasnät från konkurrerande bolag och därför ser det ut på liknande sätt i hela världen. Man skulle kunna jämföra elbranschen med järnvägen, där det är orimligt att ha flera aktörer som äger och underhåller spåren (=elnäten), men däremot kan flera aktörer köra tågen (=sälja elen och för all del även producera den).
Att dessa verksamheter skulle avmonopoliseras vore därmed extremt osannolikt, men med rättigheter kommer också skyldigheter över vilka tillsynsmyndigheter i respektive land utövar tillsyn så att lagar och regler följs. Bland dessa regler ingår vilka avgifter bolagen får ta ut från sina kunder och detta är alltså hårt styrt. Här ligger den stora risken i de reglerade verksamheterna, nämligen om reglerna för intäkter ändras.
I Sverige ändrades systemet för några år sedan och det har mötts av hård kritik från branschen och ungefär hälften av alla elnätsföretag är just nu i domstolsprocesser med tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen eftersom det finns meningsskiljaktigheter kring hur intäkterna ska regleras. Det finns mycket att säga om detta ämne, men i korthet kan man säga att det råder viss osäkerhet.
En annan risk skulle väl kunna vara att staten exproprierar anläggningstillgångar, men det låter inte troligt i politiskt stabila länder som Sverige.
Ser man på hur exempelvis Iberdrola redovisar sin verksamhet så delar de upp mellan "liberalised" och "regulated" och jag tror vissa amerikanska gör på liknande sätt, där "regulated" alltså är elnät och eventuell naturgas (eller fjärrvärme om det nu finns i USA).
Tack för utförligt svar och förklaringar!
RaderaJag uttryckte mig lite slarvigt och kan inte branschen så bra. Dock en väldigt spännande bransch och jag ska läsa på. Såg att du hade en artikelserie på din blogg, kan ju vara en bra start!
Angående avregleringen tänkte jag på järnvägen och Telia som måste släppa in andra i sina nät, men inte helt jämförbart.
Ska kika vidare och försöka få till analyser på åtminstone CEZ och Kogenerajca och Spectra Energy partners, när jag hinner! Just prisregleringen i andra länder kan dock vara lite svår att få grepp på. Du får gärna hinna före med analyser:-)
Får passa på att fråga vilka aktier du äger inom elbranschen (om du vill svara förstås).
Jag förstår, jag brukar ha problem att begränsa mig istället ;-)
RaderaTelekommarknaden är lite annorlunda. På mobilsidan finns ju faktiskt parallella nät, vilket i och för sig är ganska märkligt, men dubbelt så många master är inte lika anmärkningsvärt som dubbelt så många elledningar hade varit. Analogin med tåg tycker jag är ganska bra, där järnvägen fortfarande är monopol (=elnät) men där det är fritt fram att konkurrera med att köra tåg (=sälja el) och att bygga tågen (=producera elen).
Läs gärna min serie. Den är ganska utförlig, skriven på ett antal långa tågresor när jag inte hade nåt bättre för mig, och ger förhoppningsvis något!
Andra konkurrensfördelar som kraftbolag har är att äga gammal vattenkraft och kärnkraft. Norska Statkraft har en produktionskostnad på under 10 öre/kWh vilket innebär att de är low cost producer vilket är en vallgrav. Ny vattenkraft uppskattas ha en produktionskostnad på 60 öre/kWh eller nåt sånt (har tagit upp det i min serie) på grund av att det dels är dyrt att bygga nytt och dels för att de bra vattendragen är upptagna (eller förbjudna) här i Norden, möjligen med undantag för Norge. Gammal kärnkraft är också suverän i det avseendet. Gamla näst intill avskrivna anläggningar, som är åtminstone dubbelt så dyra (justerat för inflation) att bygga nya idag som de var för 25-30 år sedan. Dessutom är de förbjudna eller svåra att bygga nya.
Med det sagt så äger jag följande aktier inom elbranschen: ...
Ingen :-) Jag har tidigare ägt Fortum och Iberdrola. Fortum har jag sålt då det skär sig med mitt jobb att äga Fortum-aktier medan Iberdrola köpte jag till ett enligt mig rabatterat pris och sålde av när värderingen blev normal (ungefär där den är nu). Som min jämförelse har visat de senaste åren så sticker Fortum och CEZ ut i toppen med Iberdrola på tredje plats. Bland Europeiska bolag skulle jag välja bland CEZ och Fortum men snegla mot Iberdrola om de går att köpa med signifikant rabatt, säg kring 3 EUR.
Jag har ju även jämfört amerikanska kraftbolag och där är Exelon, USA:s största kärnkraftsägare, intressant även om de har gjort ett förvärv som verkar tveksamt på sistone. Även Entergy, också en stor kärnkraftsägare, verkar intressanta.
Du som är intresserad av Sydafrika borde kolla på Eskom. http://www.eskom.co.za/
Såvitt jag minns så har Eskom nåt i stil med 95 % av hela Afrikas elproduktion (det mesta ligger där nere i Syd) och de har utöver majoriteten kol både kärnkraft och vattenkraft. Kanske kan vara något? :-)
Tackar, ska läsa och begrunda! Vattenkraft framstår också som ett bra alternativ. Tyvärr är många högt skuldsatta, men med den säkra verksamheten borde det ju kunna accepteras.
RaderaInget innehav? Du borde kanske utnyttja din edge:-)
Funderar nu starkast på CEZ, ska grotta lite i courtage m.m., och ska försöka screena markanden lite mer. Tycker att utilitys är ännu mer intressanta än innan, många verkar ju kunna ha starka konkurrensfördelar.
Tack för alla tips och tankar!
Angående Eskom lät den intressant, men jag tyvärr inte vid en snabb titt se att de är noterad. Kanske är det på gång?
RaderaHar tittat en del på Sasol, även om de inte kvalificerar sig som utility.
Länk: http://www.smallcaps.co.za/web/index.php/daily-markets/100-miscellaneousness-articles/957-why-not-list-eskom
Ja vi får väl se! Edge och edge förresten, jag ser det snarare som en hedge att hålla mig borta från investeringar i den bransch där mitt månatliga kassaflöde kommer från om något skulle hända. :-)
RaderaAha, så Eskom var inte noterad? Jag såg bara att de hade en IR-sida, vilket är lite märkligt om den inte är noterad. Vore det inte så förbannat dyrt att investera i Sydafrika så finns det säkert en hel del intressant där att gräva djupare i!
Utvecklingen går långsamt bland aktiemäklarna. Så svårt och dyrt borde det inte vara att lägga en elektronisk order till andra länder, men jag gissar att mäklarna har räknat på saken och att de tjänar mer på ett svindyrt courtage än på tiotals småcourtage.
Jag skulle inte vilja äga aktier i ett bolag med den Sydafrikanska staten som huvudägare.
RaderaSydafrika är Afrikas mäktigaste land men det är trots ANC snarare än tack vare ANC. Nelson Mandela var duktig men hans efterträdare är både korrupta och rasistiska vilket skapar en farlig situation.
Sydafrika är båda rikast och mest välreglerat i södra Afrika så det är en bra grogrund för företag. Däremot blir det politiska klimatet allt sämre och staten är öppet interventionistiskt med kvotering och marknadsreglering. Framgångsrika exportbolag har ett naturligt skydd mot detta eftersom de för in kapital i landet. Men jag skulle inte våga satsa på halvstatliga bolag eller utility bolag eftersom ANC kan förändra marknaden snabbt för att ta politiska poäng.
Två exempel på ANC och hur Sydafrika destabiliseras
http://www.timeslive.co.za/politics/2013/05/06/gupta-scandal-dividing-the-anc-reports
Och en skrämmande skildring av politiken i Västra kapprovinsen som utgör Sydafrikas ekonomiska motor.
http://www.hsf.org.za/resource-centre/focus/issues-11-20/issue-16-fourth-quarter-1999/can-the-anc-win-the-western-cape
Tackar för länkarna och varningen!
RaderaSydafrika har sina problem och det är bara att hoppas att bättre personer tar över när nuvarande ledare byts ut. Tyvärr är det väl fortfarande "brain drain", att många lämnar för bättre länder. Om bara de dåliga ledarna gjorde detsamma:-)
De bolag jag äger (Discovery, Famous brands och Truworths) har som tur var inte staten som storägare.
Kanske är "utility-bolag" politiskt känsliga eller i alla fall politiskt väldigt betydelsefulla. Ta bolag som CEZ och Gazprom... mycket politik och spel bakom kulisserna kan jag tänka mig.
Kanske inte exakt vad du letar efter, men jag har hittat 2 st bolag i Kanada, Brookfield Renewable Energy LP (BEP.UN) och Innergex (INE). Båda är till största delen elproducenter från vattenkraft, men även vind och viss sol. Innergex är betydligt mindre än Brookfield.
SvaraRaderaAnnars finns Hafslund (som du nog nämnt tidigare) och Arendals Fossekompani.
/Erik
Tack för tipsen! Vattenkraft skulle kunna vara något monopolliknande, säkert svårt att bygga ut på nya ställen.
RaderaSka kolla in bolagen!
Har följt din blogg ett tag och du skriver av och till om höga courtagekostnader. Har tänkt en del på det vid handel med utländska bolag och tycker att det borde finnas en lösning. Vad är det som stoppar en ifrån att öppna ett konto hos någon engelsk / sydafrikansk bank som har nätbank och handla aktier genom dessa till samma courtage som lokalbefolkningen har? Ivartfall i england borde väll inte vara några problem att öppna konto då det är inom eu...
SvaraRaderaBra idé och skulle nog vara smart courtagemässigt. Orsaken är nog främst att jag har svårt att bedöma hur säker en utländsk bank eller näthandlare är. Sen vill jag gärna ha allt samlat i ISK eller kapitalförsäkring hos samma bank för att få överblick.
RaderaMen kolla t.ex. på dessa courtage:
http://uk.saxomarkets.com/prices/stocks/commissions/
Hyfsat billigt i sydafrika också!
Tror förresten att det finns en svensk variant också:
http://se.saxobank.com/prices/stocks/commissions
Men ingen möjlighet till ISK eller kapitalförsäkring om jag tolkar saken rätt. Om man kan tänka sig att köra vanlig depå kan detta vara ett bra alternativ.
Måste dock kolla upp hur säkra pengarna är etc. Men 70 spänn i courtage för Sydafrika är väsentligt bättre än 750 kr:-)
Kan vara värt att undersöka vidare...
Kul med utilities! Mitt tips: Tänk stad i öken som aldrig sover och som har en huvudgata som LYSER !!
SvaraRaderaNV Energy har 850 000 kunder och förser Las Vegas och stora delar av Nevada med el, natusgas mm. Bra avkastning , hyfsad ROEoch lokal vallgrav, helt klart värt att titta på!
Tack för tipset, låter som ett i alla avseenden lysande bolag:-) Ska undersökas! Kanske bästa sättet att bli rik på i Vegas?
RaderaVegas som stad är helt konjunkturoberoende, spelandet ökar i dåliga tider, festandet i goda tider och varje helg kommer + 100 000 besökare. Även om många av dessa slocknar, så gör dom det med lyset på :)
SvaraRaderaHaha, måste nog skriva ett inlägg om bolaget snart:-) Precis ett sånt bolag som jag kan tänka mig att köpa.
RaderaPå tal om att vara på lyset och Vegas kom jag ihåg ett annat LYSANDE bolag vars kunder ofta gjort affärer i dålig belysning, eller åtminstone skum belysning, och sen måste lära sig att lampan släcks prick en viss tid. Vissa får under vistelsen "se ljuset", andra blir kanske mer upplysta och de värsta får kanske vara i totalt mörker ett tag för att belysa sitt beteene.
SvaraRaderaInte det minsta sexigt och på gränsen till etiskt olämpligt (?), men ber dig kolla in The GEO Company. Fin dividend, verksamt på fler kontinenter och tyvärr ingen brist på hyresgäster...det säkraeste fastighetsbolaget ever?
Haha, rolig läsning! Ja, här kan man verkligen prata om inlåsningseffekter och ett på alla sätt fängslande bolag :-)
RaderaVerksamheten är på ett sätt klockren i form av konjunkturoberoende, långsiktighet, möjlig vallgrav etc.
Såg dock någon dokumentär om USA:s fängelser för ett tag sen vet inte om jag känner mig så bekväm med att göra profit en fängelsepolitik jag inte stödjer. Men allt är kanske inte svart eller vit(-randigt) och bolaget ska undersökas närmare! Förhoppningsvis inte från insidan:-)
Verkligen en ovanlig investering och ett unikt fastighetsbolag. Ett bolag som också står väldigt nära en samhällsdebatt. Tack för tipsen!
Var nog lite på lyset, GEO Group Inc. (NYSE GEO) skall det vara o inget annat...sorry
SvaraRaderaFängslande var ordet, klockrent! Tack för ett gott skratt. Erkänner mig besegrad (tillfälligt :)) i ordvitseriet och återgår till mitt orginal tips med NV Energy .
SvaraRaderaVad man inte skall glömma att det inte bara är casinovärdens blinkande neon som behöver elektrisitet i Vegas utan här talar vi om miljonstad med industri, militärbas och vanliga Joe och Sue med sin vardag HELT FEL placerade beträffande förutsättningar för mänskligt liv ! I en öken!!!
Jag bodde ett år i Vegas och AC är en förutsättning för dräglig tillvaro/överlevnad = drar härligt med el :). Utan vatten blir livet kort och mängden nedebörd här är löjligt liten...på med pumparna, mer el behövs!! Brun gräsmatta lockar varken casinogäst eller vid villa försäljning så man vattnar för att skapa växtlighet, mer vatten, mer pumpar, mer el!!!
Ovanstående är kanske inget hållbart resonemang sett med ekonomglasögon men jag minns min granne i barndomen som tyckte att det regnade mycket och ofta hemma i Finland - kanske man borde äga andelar i företaget som tillverkar gummistövlar. Det fanns bara ett märke och ett företag som gjorde stövlar i landet och det var Nokia. Sagt och gjort gubben köpte Nokia aktier och resten kan du själv räkna ut. Han gick ur tiden som en mycket rik man, helt okunnig o ointresserad av både P/E tal ROE.
Trevlig helg.
Åtminstone oavgjort i ordvitsande:-)
RaderaNV Energy låter definitivt som ett bra case och förtjänar ett eget inlägg tror jag. Ska försöka få till det! Så du bodde i Vegas ett år...? låter spännande! Kul med egen erfarenhet och kanske därför du har så intressanta uppslag på USA-bolag misstänker jag.
Haha, Nokia-historien låter lite som Forrest Gump, han som köpte aktier i ett fruktbolag (Apple).
Trevlig helg!
Skulle man bara ha fattat att följa tipset när filmen kom ut skulle man säkert nu kunnat sitta under ett äppelträd någonstans utan allt för många bekymmer.
SvaraRaderaNär det gäller min gamla granne så hade han förutom bondförnuft och ren tur även en vallgrav han inte hade en aning om - en liten, geogrfiskt isolerad marknad som var ointressant för de stora men tillräcklig för en ensam, lokal aktör. Detta i kombination med ett definitivt och långvarigt behov av produkten.
Ser samma fenomen i NV Energy, men även i el- och vatten företag på Hawaii och delvvis i Californien samt banktjänster på Grönland och Hawaii.
För den samvetslöse, dvs den som struntar i moral, etik, miljö och mänskligarättigjeter, är USA landet framom andra när det gäller utbud av bolag. Relativt enkelt att sätta ihop en portfölj som innehåller vapen, cigaretter, kärnkraft, fängelser, olja och sprit och dessutom med en väldigt god direktavkastning..
Själv söker jag främst bland utilities och fastigheter då dessa är absolut nödvändiga för att människor skall kunna leva och arbeta och sålunda " bestående" behov...
Hoppas du hinner ta dig ann NV Energy , skulle vara intressant att se hur de klarar dina kriterier!!
Bra reflektion. Kan det handla om Grönlandsbanken och Hawaiian Electric? Hursomhelst spännande uppslag det med!
RaderaBorde finnas något anti-etiskt index, vore intressant att se hur de typerna av aktier utvecklas jämfört med ett vanligt index.
Rätt gissat! Lägg till California Water Service Group (CWT) så har du dem alla!
SvaraRaderaCWT bör ses som super defensiv och mycket tråkig, men har höjt utdelningarna 45 år på raken (om än mycket små höjningar) och produkten de säljer behövs garanterat !
Köp, håll och le varje gång någon öppnar kranen!
Haha, tack för tipset!
RaderaApropå oetiska branscher undrar jag om ni har hittat något inom porrbranschen. Private vet jag fanns på nasdaq. Dock blev de väl utkastade därifrån pga att man tyckte att styrelsen favoriserade Bert Milton för mycket i relation till de andra aktieägarna. Finns det något annat sådant "syndigt" :-) företag på någon av världens börser?
SvaraRaderaVid en snabb sökning så är nog Rick's Cabaret det mest syndiga man kan hitta! Oetiskt så det förslår och ingen investering för mig.
RaderaTror förresten att Pål Hollender varit inne på detta med riktigt oetiska investeringar.
Tack för tipset! de hade dock ingen utdelning så därför går de bort för mig också.
Radera