söndag 15 juli 2012

Analys av Munich ReHar under förra veckan gjort ett första köp i Munich Re på tyska Xetra-börsen. Investeringen gjordes i Investeringssparkonto och källskatten räknar jag med blir 15 procent, vilket jag ska begära att få tillbaka i efterhand.

Ska nu gå igenom bolaget, men kan avslöja att det framför allt var fyra punkter jag fastnade för.
 • Warren Buffett är största ägare i bolaget med cirka 10 procent.
 • Värderingen är låg! Köps under eget kapital och till låga P/E-tal
 • Utdelning har betalats sedan 1952 och den har bara sänkts en gång på 60-talet. Nu är yielden på knappa 6 procent och väntas öka de kommande åren enligt en färsk analys av JP Morgan.
 • Branschen och bolaget är fantastiskt ospännande, inget hett bolag i en het bransch direkt. Verkligen ingen "rolig" investering.
Jag anser inte heller att det finns något fullgott svenskt eller nordiskt alternativ till aktien, försäkringsbolag finns men inte återförsäkringsbolag.Warren Buffett
Munich Re är Warren Buffets enda innehav utanför USA förutom Tesco och Sanofi. Buffet äger cirka 10 procent procent av bolaget och har köpt till högre kurser än dagens.

I årsredovisningen står följande: 
Our largest shareholder at the end of 2011 continued to be Warren E. Buffett who, according to the voting rights notification of October 2010, holds a stake of around 10.2% in Munich Reinsurance Company via several companies in his group, Berkshire Hathaway Inc., OBH Inc., National Indemnity Co. Warren E. Buffett and the aforementioned companies in his group also informed us in October 2010 that the objective of their investment is to generate trading profits, not to implement strategic objectives. They do not seek to exercise an influence on the composition of Munich Re’s management or supervisory boards or to fundamentally change the Company’s capital structure. Second-largest shareholder is asset manager BlackRock with around 6.2%, followed by the People’s Bank of China/SA FE, China, with around 3%.

Verksamheten
Munich Re är framförallt världens största återförsäkringsbolag, där 60% av premieintäkterna kommer ifrån. Återförsäkring används av försäkringsbolag för att försäkra sig mot alltför stora skadekostnader.

Till skillnad från andra återförsäkringsbolag sysslar de också med direkt försäkring genom framförallt ERGO och Munich HEALTH. Det här gör att "hela kompetensen" inom försäkring finns samlat i ett enda bolag. Liksom storlek kan detta vara en konkurrensfördel.
 
Men någonstans här börjar de 312-sidorna i årsredovisningen och sommarvärmen göra att tankarna vandrar iväg från de fula och välfyllda sidorna. Texten andas för mycket försäkring, direktöversättningar från tyska, seriositet och överambition för att jag ska hålla fokus... Försäkring är en sak men återförsäkring är snäppet tråkigare, allra helst när det beskrivs av tyska gubbar.

Ja, vad annat kan man förvänta sig? Bilderna på ledningsgruppen avslöjar att närmare hälften ser ut som tyska kloner av Tomas Östros och Björn Walhroos, givetvis uppklädda i fina kostymer som sig bör. Alla utom en stackare i ledningsgruppen har också titeln Doktor (undra om han får luncha själv?) Bilden som ges av bolaget är i alla fall ett lika välskött som tråkigt bolag, vilket nog stämmer, se dock checklistan punkt 10.

För att återgå till en mer seriös ton så är ett av försäkringsbolagen som de äger Europeiska Reseförsäkringar, eller ERV som de numera heter.

Min checklista
1. Funnits i minst 10 år
Ja, grundat 1880.

2. Haft utdelning i minst 5 år
Ja, utdelning sedan 1952.

3. Har en enkel verksamhet som man förstår sig på
Ja, återförsäkring är försäkring för försäkringsbolag. Har också vanlig försäkring.

4. Har en bestående konkurrensfördel
Ja, vad jag bedömer. Storleken gör att de kan ta på sig uppdrag som andra inte kan. Att vanlig försäkring finns i samma bolag gör att de har en gedigen kompetens inom hela försäkringsområdet. De särskiljer sig alltså bland återförsäkringsbolag.

5. Jämn vinst och intäktsökning
Ja, stabilt över tid precis som man kan förvänta sig av försäkring. Dock får katastrofer stor påverkan på vissa år, men sett över längre tid ok.

6. Minst 3,5 procent utdelning 2 år framåt och ingen sänkning
Ja, idag ger de knappt 6 procent och JP Morgan, 4-traders och de andra källor jag kan hitta talar om höjning. Senaste sänkningen var på 60-talet så en sänkning gör de inte i första taget kan jag gissa.

7. Inte har sänkt sin utdelning 5 år bakåt
Ja!

8. Har return on equity på minst 10
Nja, här ser det lite sämre ut. Under 2011 låg den på 3,3 procent, men mycket beror ju på lågräntenivån, och det var inte något normalår. Under 2012 har den dock gått upp till 13 procent så jag sätter okey med viss tvekan.

9. Har låg skuldsättning
Ja, helt ok med 26 procent i debt/equity

10. Pålitlig ledning med stora egna innehav
Stora egna innehav, men moralen har förhoppningsvis blivit bättre sedan 2007. Då uppdagades en skandal där framstående säljare belönades med prostituerade på en fest. Kanske därför de ägnar så många sidor åt företagsansvar i sin årsredovisning? Och visst har alla inblandade har sparkats, men ändå ett frågetecken för företagskulturen. Sett ur ett snävt aktieägarintresse så är dock risken för framtida skandaler ganska liten, i och med att de har ögonen på sig.

Värdering och framtidsutsikter
Bilder från 4-traders
Värderingen ser trevlig ut, låga PE-tal kring 7-8 och en direktavkastning på knappa 6 procent som stiger. Bokförda värdet är 136 Euro och kursen 112-113 euro i skrivande stund. Angående kassaflödet finns beskrivning på sid 106 i årsredovisningen. Jag tycker ändå det ser ok ut med tanke på att de mäktat med stora återköp.

JP Morgan har en analys av Munich Re från början av juli i år där de räknar med stigande utdelning åtminstone kommande två åren.
Sedan kan ju givetvis katastrofer inträffa. 2011 var ett väldigt händelserikt år med bland annat med japanska tsunamin. Återförsäkringsbolagen hör till de som får ta smällen. 

Utmaningarna för framtiden är lågräntemiljön och just naturkatastrofer. Katastrofer kan dock leda till att många fler skaffar fler försäkringar året efter eller höjer beloppen och att man kan ta ut ett prispåslag.

Då bolaget noteras i Euro är valutans utveckling också intressant.

Munich Re i en mening
Jag köper dem för deras robusta och tråkiga verksamhet, höga utdelning och låga värdering, och gör även sällskap med Buffett som är storägare.

Övriga länkar
JP Morgans analys av bolaget, tillsammans med köplista på andra europeiska bolag.

61 kommentarer:

 1. Hehehe kul beskrivning av ledningen. :)

  Som alltid, intressant läsning.

  Om du skulle få tid över någon gång så vore i alla fall jag väldigt intresserad av att lära mig mer kring försäkringsbolag, hur man bedömer deras balansräkningar, vad som är en rimlig grund att använda för värdering, risker et.c.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade inlägget! Ledningen var värd några extra rader:-)

   Skulle nog själv behöva lära mig mer om försäkringsbolagens balansräkningar etc, är mycket bättre på deras verksamhet. Delar dock gärna med mig av det jag kan vid tillfälle!

   Radera
 2. Tyska källskatten är inte på 15%, utan på 26.5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket möjligt att du har rätt, jag undrar bara var jag kan se det:

   Skatteverket talar om 15 procent (sid 23):
   http://www.skatteverket.se/download/18.5fc8c94513259a4ba1d800026285/Tyskland_360_2761.pdf

   Och en artikel i placera talar också om 15 procent:
   https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=139583

   Alla tips på var jag kan hitta korrekta siffror för fler länder tas tacksamt emot. Jag är nog inte ensam om att ha förstått fel.

   Eller så har båda rätt: Kan det vara så att den tyska källskatten (på 26,5 procent?) begränsas till 15 procent på grund av dubbelbeskattningsavtalet? (se http://sv.wikipedia.org/wiki/Kupongskatt)

   Radera
  2. Hej!

   Hittade precis hit! En av de absolut bästa bloggarna jag läst! Jag tänker börja investera långsiktigt med att köpa lågt värderade bolag och behålla dom tills värderingen har kommit i fatt. Här får man fina uppslag!! Kollat på Danske Bank eller Fortum??

   Radera
  3. Tackar, kul att höra att du gillar bloggen!

   Har kikat dem snabbt, och de är fina bolag, men inte tillräckligt stabila utdelare för att passa mig. I Fortums fall är med tvekan då senaste sänkningen är 2008 (vilket kan ursäktas av finanskrisen). Möjligen också hög skuldsättning. I Danske banks fall är det mer tydligt då de dragit in utdelningen flera år i rad, även om de nu kommit igång igen.

   Min modell är ganska "petig" det kan mycket väl vara fantastiska investeringar båda två, men på något sätt måste jag begränsa mitt urval.

   Kikar själv lite smått bland annat på Total inom energisektorn och Avanza inom banksektorn.

   Radera
  4. Hej Gustav!

   Okej! Vad tror Du om teleoperatörer? Kurserna bara sjunker men dom ger fina utdelningar.

   Radera
  5. Kan nog helt klart vara en intressant sektor. Ofta ganska skuldsatta bolag dock. Har själv bara Telia, men kikar på några fler, t.ex. Belgacom, Vodafone och NTT Docomo (läst på för lite om dem för att slå till).

   Rekommenderar denna läsning:
   http://www.defensiven.com/2012/04/hog-utdelning-fran-europas.html

   Radera
 3. Hej Gustav,

  Ursäkta det sena svaret. I nedan bifogad länk finner du det du söker ang källskatter.
  Vill även passa på att tacka för en bra blog, fortsätt gärna med det goda arbetet.

  http://seekingalpha.com/article/248039-withholding-tax-rates-by-country-for-foreign-stock-dividends

  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Funderar på om de svenska dubbelbeskattningsavtalen gör att det blir annorlunda för vissa länder, men det var en bra grund!

   Radera
 4. Intressant företag helt klart, tack för analysen! Synd att man inte hade det på radarn för några veckor sedan då kursen var under 100 eller ännu hellre för ett halvår sedan då kursen var nere kring 80. Alltid svårt att pricka bottnar men jag tror att jag avvaktar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade varit mycket bättre:-) Tror dock ändå att det är ett bra köp och är beredd att köpa mer om kursen går ner igen.

   Radera
 5. Hej!

  Tack för alla tips! Försöker hitta Tesco på Avanza men är det aktien som står i 11.78$ ( TEO.TO )senast? Hittar inget om utdelningen när jag söker. vad är aktuell utdelning?

  tack för en underbar blogg!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack själv! Hade också varit intresserad av ytterligare köp ifall kursen var 11.78 dollar:-)

   Det Tesco du ser där med ticker TEO.TO är Tesco CORP som är ett industriföretag.

   Tesco PLC finns att köpa på OTC i USA med ticker TSCDY eller på Londonbörsen med ticker TSCO. Körde själv med OTC på grund av mycket lägre courtage. Dock bara möjlig att ha i kapitalförsäkring då och inte ISK.

   Du hittar ingen info om Tesco PLC på Avanza, men det går fint att lägga telefonorder för OTC eller Londonbörsen.

   Financial Times har bra info för USA
   http://markets.ft.com/Research/Markets/Tearsheets/Summary?s=TSCDY:PKC

   Och för Londonbörsen
   http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=TSCO:LSE

   Radera
  2. Tack för den infon!!!

   Läste i helgen på Skagen Fonders hemsida en marknadsrapport över deras fonder. 2 aktier som stack ut som MYCKET köpvärda var Citigroup ( köp 1 kr för 50 öre skrev dom ! ) och Norsk Hydro som tydligen är mycket billig. Det sist nämda har nog ingen utdelning och faller nog bort.

   Var hittar Du aktiescannern på FI ?

   Radera
  3. Hittade screenern! Ett tips. Kopiera länken på tex yahoo finance Tesco och gå till Google Översättning. Klistra in länken och översätt till svenska! Smidigt!

   Kolla: http://translate.google.se/translate?sl=en&tl=sv&js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Ffinance.yahoo.com%2Fq%3Fs%3DTSCDY

   Radera
  4. Tack för tipset om marknadsrapporten och översättningen!

   Har själv i princip bara Skagens fonder i min tjänstepension, och man kan ju få fina tips om köpvärda bolag för ens privata portfölj också.

   Citygroup låter t.ex. spännande, eget kapital per aktie över 60 dollar och kurs 26 dollar. Ingen utdelningsaktie tyvärr och jag kör med min lite trista strategi:-)

   Radera
 6. Jo dom har utdelning..0.04$..:) Du köper 1 kr för 50 öre. Låter fint! Men tyvärr för låg utdelning för dig.

  Tesco låter fint. Köper ikväll. 100% upp på några år är väl rimligt om nu konjukturen förbättras!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan du köper, kolla in denna analys och kommentarer: http://www.defensiven.com/2012/07/analys-av-tesco.html

   Tror själv att det är ett bra köp, men fria kassaflödet är inte lika starkt som vinsterna. Och Skagen har sålt en del av sitt innehav. Men Buffett har inte gjort det å andra sidan:-)

   Radera
  2. Tack för analysen!

   Luktar bra köp. Litar mer på Buffet än Skagen! Men aktien gick inte att köpa in i ISK?

   Jag söker stora stabila aktier som har stor uppsida. Här får jag en hel del nya ideér! Tack!

   Radera
  3. Du kan köpa den i ISK om du köper via Londonbörsen, men courtaget är saftiga 750 kr + ev avgifter och växling. Billigare köpa via OTC.

   Vad du kan ha i ISK framgår här, och Avanza har bästa utbudet numera:
   https://www.avanza.se/aza/depa/blanketter/Placeringsreglemente_ISK.pdf

   Radera
  4. Via OTC som inte går i ISK? Tack för länken!

   Radera
  5. Går att köpa Tesco ( USA ) I ISK på Avanza! Har frågat dom och det går bra.

   Radera
  6. Låter tyvärr som ett missförstånd. Är det inte Tesco CORP (ett annat bolag) som går bra och inte Tesco PLC?

   I placeringsregementet står att OTC och Pink Sheet aktier inte går att äga i ISK.

   Radera
  7. Hej!

   Nej inte enligt Avanza:

   Vore tacksam om Ni la in Tesco PLC (TSCDY) - OTC Markets - OTC Markets
   så att man kan handla den via lista .

   Då denna handlas på OTC-marknaden så har vi ingen elektroniskt koppling till denna så vi kan inte lägga upp den för handel via hemsidan. Vill du handla den så behöver du ringa till mäklarna på 08-562 250 00.

   Ha en trevlig dag!

   Med vänliga hälsningar
   Daniel
   Avanza Bank

   Okej! Kan man handla den till min ISK?   Javisst, det går bra!

   Med vänliga hälsningar
   Mattias
   Avanza Bank

   Radera
  8. Ok! Hör gärna av dig hur det gick ifall du köper aktien.

   Radera
  9. Funkade att handla i USA via ISK!

   Radera
 7. Vilken BRA blogg!!

  Du skriver att Du hittar uppslag på FI. Vilka inställningar använder Du dig av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar:-)

   Jag använder den Screener som finns på Financial Times, se länken: http://markets.ft.com/screener/customScreen.asp?ftauth=1342508179271

   Brukar t.ex. filtrera efter utdelning, utdelningsandel, skuldsättning, PE-tal, P/Cash flow etc...

   Se också detta inlägg: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/search/label/L%C3%A4nkar

   Radera
  2. Tackar! Jag gillar att titta på Kurs/Eget kap..finns det filtret och vad heter det i så fall?

   Radera
  3. Price/book value finns. Hittas via "add additional criteria" där du kan lägga till och ta bort kriterier.

   Radera
  4. Hej!

   tack för hjälpen!

   Radera
 8. Bättre och handla Tesco på Londonbörsen hos Nordnet, courtage 250 kr + växlingsavgifter.

  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bättre courtage, det stämmer! Tyvärr inte möjligt att ha dem i ISK hos Nordnet, så det får blir kapitalförsäkring i så fall.

   (För egen del är jag nöjd med Avanza och väljer att samla allt där, men högt courtage i vissa länder är en nackdel. Har tidigare frågat Nordnet om courtaget för två länder jag var intresserad av, men de svarade aldrig och sånt stör jag mig på...)

   Radera
 9. Tack för inlägget Gustav, intressant som alltid!
  Kikat på Munich Re tidigare men börjar bli lite för många bolag i portföljen.. Svårt det där med begränsningar när hela världen kryllar av intressanta företag och investeringsmöjligheter!
  Du har ju tidigare skrivit om att du vill koncentrera din portfölj, hur resonerar du med detta köp? Ska du sälja något av dina andra innehav?
  Ska man vara petnoga äger Buffet även aktier i franska Sanofi så det är inte bara Tesco och Munich han äger i Europa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!

   Ska uppdatera inlägget med Sanofi, hade missat detta!

   Bra att du påminner mig. Jag ville koncentrera portföljen men har väldigt svårt för det. Som du säger kryllar det av fantastiska bolag. Har funderat vidare och faktiskt landat i att diversifiering passar mig bra (Flip-flop någon?).

   På något sätt känns det säkrare att välja 25 bolag än 5 bolag. Jag "sover bättre" om jag diversifierar. Oftast väljer man ju bra bolag men det går ju inte att vara säker, och har du då valt 25 får eventuella "minor" inte lika stor effekt. Du uppnår också större spridning på branscher och valutor med fler bolag. Givetvis påverkar också courtage, handlar man för mindre summor är diversifiering dyrt.

   Ska fundera ännu mer och det kommer nog ett inlägg om dessa tankar framöver:-)

   För att få pengar till Munich Re och Clarkson har jag minskat i Hm och Famous Brands.

   Radera
 10. Oj! Mycket intressant bolag, och en fin analys!
  Hade Munich Re varit mer lättillgängligt för mig att investera i hade jag nog slängt mig in i årsredovisningen med en gång. :-)

  Angående ROE på checklistan, finns det någon särskild anledning att du använder senaste årets ROE? Jag tänker mig att en genomsnittlig 3 eller 5-års period borde visa en mer normal avkastning på ek.

  Keep up the good work :-)

  /AF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar:-)

   Om du menar lätt att köpa så tycker jag det ändå det är okey, 20 euro + växlingsavgift för Tyska aktier hos Avanza i alla fall. Dock telefonorder.

   ROE borde jag precis som du säger räkna på flera år för att vara mer rättvisande. Kört med senaste året av ren enkelhet, men kastat ett öga på tidigare år för att se om det är stor avvikelse. Ska nog köra på 3 eller 5 års snitt i framtiden, tack för tipset!

   Radera
 11. Tjena!

  Vilken jäkla röta att man hittade denna otroligt fina blogg! Lyfter på hatten! Precis en sån blogg jag har letat efter!

  Jag har i snart 20 år handlat aktier och nog använt 2876 strategier alla baserade på TA. Blev en del vinster OCh förluster. Upp och ner alltså! Inser mer och mer att TA inte fungerar utan det är mer slumpen som avgör var en aktie tar vägen.

  Har bestämt mig för att värdeinvestera. Dvs köpa BRA bolag som är nedtryckta och som ger fin direktavkastning. Har redan nu fått upp ögonen på ett flertal via din blogg.

  Tackar för en underhållade och förhoppningsvis lönande läsning!

  /Fredde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, mycket roligt att höra att bloggen uppskattas!

   Har själv sedan 2008 mer och mer fokuserat på utdelningsaktier. Innan var det typ råvarubolag, köp och sälj och mycket mer chans och kort sikt, även om jag inte var inne så mycket på TA.

   Bloggandet är ett bra sätt att få ordning på tankarna och få input. Tror också att värdeinvestering och utdelning är rätt väg att gå!

   Radera
  2. Hej!

   Ja samma här. Gärna råvarubolag för man vill ju bli rik fort som fan! Men det går aldrig som man tänkt sig. Köper man så backar det bara. Lite magiskt faktiskt!

   Har en större summa på depån + att jag har möjlighet att sätta in 10.000 sek varje månad. Tänker enbart köpa värdeaktier med fin uppsida och DA över 5%. Allt får ha sin tid och enligt Buffet och Stinsen så kommer alltid fundamenta ikapp en aktie bara man låter tiden ha sin gång.

   Har Du ngt nytt bolag i sikte som Du inom kort kommer att skriva om??

   /Fredde

   Radera
  3. Ha, ja mina råvaruinesteringar gick inte så bra heller.

   Din nya strategi låter enkel och klockren!

   Nästa bolag jag skriver om kan bli Clarkson PLC, en brittisk transportaktie som ser riktigt fin ut.

   Radera
  4. Hej Gustav!

   Nä råvarubolag är svåra. Ser SÅÅ bra ut på pappret men inte när man köpt aktien. Dåligt väder, förbud från naturrörselsen, försenade projekt..ja allt drabbar en när man köpr såna aktier.

   Nej nu blir det tråkiga bolag typ Ekornes + försäkringsbolag gärna ngn begravningsbyrå om det hade funnits ngn sådan noterad..:) Säger som Göran Skytte sa när han fick frågan varför han inte köpte Fermenta? - Nja jag nöjer mig med tråkiga Trelleborg. Dom har visserligen bara stigit med 100% men jag är nöjd ändå.

   Ratos köptes in i tisdags. Kommer nu öka på med fler tråkiga aktier. Har ju fått en del uppslag här..tackar!

   Aha..kul..ser fram emot den presentationen! Synd bara med courtaget för mig som är Avanza kund..(.

   /Fredde

   Radera
  5. Med Ekornäs i portföljen lär du sova gott:-)
   Tror att Spartacus Invest skrivit en hel del klokt om bolaget.

   Finns faktiskt några begravningsbyråer noterade, tro det eller ej! Bevakar Invocare i Australien som är intressantast, men lite dyr och högbelånat (vilket kanske kan accepteras pga den extremt stabila verksamheten).

   Ratos var nog ett bra köp!

   Länkar:
   http://www.4-traders.com/INVOCARE-LIMITED-6496642/financials/
   http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2011/11/korvskinn-advokater-och.html

   Radera
  6. He he ja det lär jag nog göra. Känns som ett bra köp!

   Dödsäsong årent runt! Intressant. Återkom gärna i ämnet!

   Ja Ratos ser riktigt riktigt bra ut. Fint långt köp.

   Såg att Skagen också har tankat RSA..kul..:)

   Tack för din länk!

   /Fredde

   Radera
 12. Intressant info om RSA som publicerades idag om du inte redan läst det:

  "Washout British summer hits RSA shares

  08.17: Britain’s washout summer yesterday brought some rare good news for the economy: retailers started their summer sales early, bringing down inflation for squeezed consumers.

  Today, though, another company comes forward, this time insurer RSA (RSA.L), to reveal the extent of the water damage it has suffered as a result of record-breaking rains.

  RSA’s shares are down 2.8% to 105.2p, making it the biggest faller on the FTSE 100, after telling the market that it expects to make a loss of £50 million in June and July. It stated:

  ‘Following the wettest June on record in the UK, RSA today announces that the net loss across the group’s UK Household, Motor and Commercial Property portfolios from last month’s adverse weather is estimated to be around £40 million. Current expectations are that the impact of the continued rainfall experienced to date in July will be around £10 million.

  ‘In addition, the net loss to the Group in relation to the two earthquakes in the Emilia-Romagna region of Italy in May is estimated to be around £35 million.’

  Analysts have been attempting to work out how great a bill insurers face from the floods. Deloitte's James Rakow said on Monday that the cost of claims arising from the floods of the past few weeks 'will be the greatest since the 2007 flood losses', which pushed them into losses for their home insurance accounts. 'The full costs of the claims from this summer’s floods have yet to be assessed but previous experience has shown that widescale flooding can have a significant impact on the level of claims borne by insurance companies,' Rakow said.

  RSA added that it expected its combined operating ratio for the full year to be better than 96%."

  http://citywire.co.uk/money/washout-british-summer-hits-rsa-shares/a605077

  Kanske är det denna osäkerhet (i kombination med den låga räntemiljön) som gjort att aktien blivit nertryckt mot 100p?

  Försäkringsbolag är ju generellt sett stabila, men att t.ex. naturkatastrofer kommer att öka känns ju rätt sannolikt med tanke på vad som håller på att hända med hela vår överbefolkade jord. Hur ser du på denna risk? Eller anser du att detta bara medför att fler vill/behöver skaffa försäkringar och att bolagen kan höja sina premier och föra kostnaderna vidare till kund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon!

   Rent kortsiktigt så verkar aktiekursen för RSA repat sig och möjligen är lågräntemiljön största orsaken till att aktien är billig.

   Men riktigt intressanta frågor du tar upp! Jag tänker att fler människor på jorden innebär fler försäkringar, särskilt när fler bor i riskområden. Så länge försäkringsbolagen bedömer risken korrekt så borde de tjäna på det, de tar ju ut en liten vinst på varje försäkring. Och om riskerna generellt är för lågt satta (d.v.s. katastrofer ökar generellt) så kan väl alla bolag höja premierna till nästa år?

   Har själv en riskspridning inom försäkring, ett högutdelande klassiskt (RSA), ett innovativt och mer snabbväxande (Discovery) och ett återförsäkringsbolag (Munich Re).

   Måste även tipsa om följande bra länk, faktiskt från Munich Re:-) Där ser man hur katastroferna ökar från år till år, samt hur många som är försäkrade och oförsäkrade. Har inte hunnit smälta den, kan möjligen bli ett inlägg på bloggen i framtiden.

   Har du förresten något försäkringsbolag i portföljen? Blir lite nyfiken.

   Länk:http://www.munichre.com/app_pages/www/@res/pdf/media_relations/press_releases/2012/2012_01_04_munich_re_natural-catastrophes-2011_en.pdf?2

   Radera
 13. Ja det har du helt rätt i, kan företagen bara bedöma risken korrekt bör de kunna profitera oavsett vad som inträffar!

  Förenklat sett alltså - om riskerna ökar borde fler behöva teckna en försäkring och de kan höja premierna och skulle världen av någon anledning bli väldigt mycket säkrare än den är idag (känns dock knappast så troligt tyvärr) - behöver de inte betala ut stora ersättningar och bör kunna öka marginalen per försäkring. Enkelt ;)

  Om det ändå vore så enkelt... Sedan tillkommer såklart marknadsrisken och den bolagsspecifika risken med ökad konkurrens från t.ex. banker som vill sno åt sig kunder. Försäkringsbranschen känns ju dock överlag relativt koncentrerad till några större aktörer med stora marknadsandelar till följd av trogna, trögrörliga kunder (iaf i Sverige).

  Elmarknaden känns t.ex. mer konkurrensutsatt. Dels medialt, men även eftersom man inte märker någon skillnad i kvalitet på elen oavsett om det är Fortum eller någon lågprisaktör som levererar den. Med en försäkring handlar det ju i princip enbart om förtroende och att välja ett billigare men inte lika välkänt företag kan upplevas som osäkert om något allvarligt skulle hända. Troligen är denna inställning global och gäller inte enbart Sverige, även om man såklart kan tänka sig att många greker sagt upp (eller kanske försöker fuska med) sina försäkringar när de knappt har råd med mat längre..

  Samtidigt är ju inte försäkringar generellt något man tummar på särskilt tidigt i en lågkonjunktur/recession och en växande medelklass i emerging markets bör ge ökad tillväxt även om västeuropa troligen inte kommer visa upp några fantastiska ökningar de närmaste åren.

  "Problemet" för RSA, att de har stora summor pengar att hantera i ett lågränteklimat, förefaller ju som du påpekat tidigare bara vara att betrakta som ett bra inköpsläge. Precis som med Fortum återigen, är det ju när vattenmagasinen är fulla och elen rekordbillig man ska köpa aktien, inte när man står där i vinter och är förbannad över att räkningen dragit iväg :-)

  Tack så mycket för länken från Munich Re, väldigt spännande!

  Jag äger inget rent försäkringsbolag i dagsläget, men har tittat på de nordiska. Dock inte fastnat för något av dem, men RSA tycker jag onekligen känns väldigt intressant. Gillar deras verksamhet, den geografiska diversifieringen och givetvis, den fina yielden.

  Får förresten tacka så mycket för dina inlägg om utländska innehav i ISK/KF och vad som gäller! Skönt att känna att man inte är den enda som suttit i bryderier om vad man ska välja och hur det fungerar. Det som tar emot med RSA är ju som tidigare nämnt det höga courtaget på Avanza... På Nordnet är det lite mer rimliga ca 385kr om man håller ordern under 2000£. Dock gillar jag att ha allt samlat på samma bank/konto och inte behöva ha fler än jag redan har.. Jaja :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant jämförelse med elbranschen! Försäkring är en mycket mer komplex produkt vilket borde leda till att de kan ta ett visst "överpris". I produkten ligger också en känsla av trygghet som inte riktigt återfinns i elbranschen. Även om du väljer en liten och okänd elleverantör finns väl knappast risk för att elen uteblir :-)

   Kan tipsa om www.kvalitetsindex.se där det finns branschmätningar för kundnöjdhet, för försäkring men också för t.ex. el. Se: http://kvalitetsindex.se/index.php?option=com_content&view=article&id=221&Itemid=149&lang=en

   Ser kanske inte så värst bra ut för Trygg Hansa då kunderna inte är särskilt lojala. Kanske är Trygg Hansa då mer utsatta för konkurrens, i alla fall i Sverige (vilket får läggas till riskerna). Noterar dock livbojarna som finns lite överallt, vilket är smart marknadsföring. De ska väl ha nytt folk i ledningen också som kanske kan vända trenden.

   Ja ISK/KF kändes rätt klurigt så det var tvunget att bli ett inlägg:-)

   Synd att Avanza inte kan ha lite bättre courtage, nu när de har bästa ISK-utbudet.

   Radera
 14. Förresten frågade jag Avanza huruvida man kan ha t.ex. Tesco's ADR-aktie i en ISK och det går tydligen bra! Såhär lyder konversationen:

  "Det stämmer att OTC-handlade värdepapper inte är tillåtna på ISK. Undantaget är om det är ett papper som har notering även på en annan marknad som är godkänd. Vissa ADR:s som handlas på Pinksheet har notering även på andra marknader och dessa kan då handlas även på ISK. Har du något specifikt värdepapper du är intresserad av så kan vi undersöka det närmare. Med vänliga hälsningar
  Kristoffer
  Avanza Bank"


  "Okej, värdepappret jag främst var intresserad av är Tesco Plc vars ADR-ticker är TSCDY och handlas på Pink Sheets. Den är ju primärnoterad i London, vilket alltså innebär att den borde vara godkänd? Även RSA Plc (RSANY), också noterad i London, vore intressant att veta. Mvh"

  Det stämmer bra att både RSANY och TSCDY är primärnoterade i London, vilket innebär att de går bra att handla i ISK. Order behöver dock läggas via mäklarbordet på 08-562 250 00.

  Har du fler funderingar är det bara att återkomma!
  Med vänliga hälsningar
  Kristoffer
  Avanza Bank


  Problemet med RSA's ADR är ju dock den låga volymen/likviditeten (igår bytte endast strax över 2000 aktier ägare till ett värde på ca 120 000 SEK)... Känns sådär. Tesco har bra mycket bättre omsättning i sin ADR. Du har säkert också hittat denna länk, men om inte är den kanon för att följa OTC-aktier i realtid istället för 15 min fördröjning via Google Finance: http://www.otcmarkets.com/stock/TSCDY/quote,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info, vad bra och klargörande! Funkar alltså att köpa Tesco PLC (TSCDY)i USA i ISK genom Avanza.

   Tror också att RSA bör köpas via London, för dålig omsättning på RSA's ADR.

   Och tack för länken till OTC-aktierna!

   Radera
 15. Hej Gustav!

  I min nya strategi så tänker jag "rygga" bl.a. Skagen fonders Vekst. Skagen är ju ett fonsbolag i världsklass. Just Skagen vekst är intressant om man ser dess strategi " investerar i undervärderade och impopulära aktier i olika branscher". Här kan Du och vi andra få uppslag på intressanta aktier att köpa in till portföljen.

  /Fredde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skagens marknadsrapporter är trevlig och inspirerande läsning som kan ge en hel del uppslag! Försöker även holla koll på Labrusca och några mer renodlade utdelningsfonder.

   (Ett tråkigt men nyttigt tips är också att se över sin tjänstepension och PPM, där har jag valt Skagens fonder i stor omfattning.)

   Radera
  2. Ja via Skagen kan man få fina uppslag. Kolla även Christer Gardell han är vass som sagt var!

   Ja just det han ( Labrusca ) jobbade ju som förvalatre för Skagen. Hans fond har inte rosat marknaden vilket gör att det finns nog fina billiga aktier just nu..:)

   /Fredde

   Radera
  3. Ja, Labrusca-mannen eller Filip Weintraub kan väl knappast vara så stolt över Eniro-köpen t.ex. Men Parmalat var mycket bättre, där funderade jag faktiskt på att haka på (vilket hade varit bra).

   Gardells innehav kan vara värda att kika närmare på:
   http://www.redeye.se/aktiebloggen/danske-bank/gardell-portfoljen

   Radera
 16. Mycket intressant!

  Det vore också intressant att höra din syn på Gjensidige som ju är stora i Norge men som har det kämpigare i andra länder. Jag håller själv på att titta på dem just nu (kommer en analys tids nog) men det vore intressant att höra från dig som jobbar inom branschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Ska försöka kika på dem. Får se vem som hinner först:-)

   Radera
 17. Hej!

  Jag är intresserad av asia aviation. P/E talet på bloomberg.com är ca 27. Men på andra sidor är P/e talet 2,13 ... Vilket skall man lita på?
  http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=55AA:STU

  http://www.bloomberg.com/quote/AAV:TB
  Tommy

  SvaraRadera
 18. Spännande case! Hur kommer det sig att du inte har kvar detta i portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är motiveringen:

   "Kärnan i tanken om bestående "konkurrensfördelar" är att det ska finnas inträdesbarriärer för nya aktörer. Det som nu händer är däremot att många nya aktörer kommer in (t.ex. pensionsfonder) och att köparnas förhandlingskraft även ökar.

   I ett läge när Munich Re inte heller förväntas öka vinsten kommande två åren, eller ge några direkta utdelningsökningar så valde jag att sälja av allt. Alltså en kombination av dålig förväntad tillväxt och minskande konkurrensfördelar, låt vara att värderingen är rimlig."

   Länk: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/06/krav-pa-tillvaxt-miljopartiet-och.html#comment-form

   Radera